tiistai 15. lokakuuta 2019

Viimeinen laulu: luku 9


Luku 9: Paljas

Ajatella, että tällainen on vielä säilynyt.”
Jan kuljettaa sormiaan puisen rippituolin kyljissä.
Kuinka näitä ennen käytettiin? Koppiin mentiin sisälle – pappi toiseen, syntinen toiseen ja pahat teot tunnustettiin nimettömästi?”

Adam Janin vierellä nyökkää kärsivällisesti.
Me täällä isoveljesi kirkossa emme suosi anonyymia synnintunnustusta enää”, Adam sanoo pehmeästi, ”mutta olemme säilyttäneet tämän muistona niistä ajoista, jolloin puhuimme vielä kristillisestä kirkkoperheestä emmekä yhdestä suuresta kirkosta.”
Hymy kipuaa Janin huulille, hän kuuntelisi Adamin puhetta tuntikausia. Kenties siksi hän seisookin pelkäämänsä veljen kirkon seinien suojassa eikä ole paikkaamassa Astraliljan haavoja Frejan kirkossa.

Haluaisitko sinä puhua minulle jostakin? Siksikö olet täällä? Voit ajatella, etten kuuntele ihmisten synnintunnustuksia työkseni ja teen tämän palveluksena ystävälle”, Adam sanoo avaten toisen kopin oven. ”Voimme tehdä tämän myös aivan perinteisesti, jos tahdot.”
Minä… minun on hieman hankalaa puhua näistä asioista.”
Adam avaa toisen kopin oven ja istuutuu sisälle. Näköyhteys ulos on heikko, Jan nielee pelkonsa ja astuutuu sisään vasemmanpuoleiseen koppiin.
Hyvä on. Jos sinä tätä vaadit.”

Jan erottaa Adamin nauravan. Miten kirkas nauru.
Ei, Jan, minä en vaadi mitään. Jos sinä itse tahdot avata minulle sydämesi, sinä saat sen tehdä. Muuten voimme jatkaa päiväämme kuin mitään ei olisikaan.”
Minä tahdon kertoa. En ole koskaan avannut syntejäni kenellekään muulle kuin sisarelleni ja eräälle, jota rakastan.”
Adam vaikenee, antaa Janille tilaa koota ajatuksensa.

Mitä Jan todella voisi kertoa miehelle, joka työskentelee hänen veljelleen? Jos Isak saa tietää, tämä polttaa maailman poroksi silkasta vihasta pikkuveljeään kohtaan. Freja on vannottanut Janille, että Isak ei saa koskaan tietää veljensä olevan puoliksi demoni. Kertoisiko Adam? Eikö tämä kaikki perustu juuri siihen, että ripittäytyminen pysyy täysin nimettömänä?

Jan ei tunne Adamia. Ei oikeastaan. Tummatukkainen, lempeäilmeinen nuori mies on työskennelyt hänen veljelleen jo useita vuosia, toiminut valonlähteenä ankeassa kirkossa. Mutta mitä Jan ylipäätään tietää miehestä itsestään?

Nielaisu. Toinen. Sanat ovat syvällä sisällä, piilotettuina. Jan tietää, ettei kyse ole Adamista eikä tilanteesta. Kaikessa on aina kyse hänestä itsestään, siitä, kuinka pitkälle hän uskaltaa taipua pelostaan.

Minä en tiedä, mistä aloittaisin”, Jan sopertaa. ”En ole tottunut tällaiseen.”
Ota aikasi. Meillä ei ole kiire minnekään tässä valmiissa maailmassa.”
Valmiissa. Miten erikoinen sanavalinta.
Minä en usko, että tämä maailma on valmis. Minusta tämä on paha, mätänevä maailma, jota ei yhdenkään enkelin laulu pelasta.”
Uskotko sinä, että enkeleitä on yhä olemassa?”
Jan pudistaa päätään ja ymmärtää vasta sitten, ettei Adam näe sitä.

Rykäisy. Uusi yritys.
Eivätkö ensimmäiset demonitkin ole vain langenneita enkeleitä?”
Uskot siis, että ainoat olemassaolevat enkelit ovat aamutähden kanssa langenneita, vääristyneitä kuvia Jumalan luomuksista?”
Niin kai.” Nielaus. Jan tuntee suunsa kuivuvan. ”Profetiassahan puhutaan enkelten kuolemasta, punaisen taivaan taistelusta, jossa Lucifer katkeruuksissaan tuhosi ihmisiä suojelleet enkelit.”
Mitä sinä ajattelet profetiasta?”
Profetiasta? Niin…”

Jan painaa päänsä alas, haroo kiharoitaan sormillaan. Profetia. Tosiaan. Syy, miksi kaikki tapahtuu niin kuin tapahtuu. Ensin pelkkä teoria, sitten suunnattomalla määrällä tekstejä ja ihmeitä perusteltu profetia, jonka Jumala on piilottanut ihmisten löydettäväksi. Jonka ihmiset löysivät. Jota Astralilja kantaa päivittäin.

Minä uskon, että punaisen taivaan taistelu on todella joskus käyty. Että paholainen on tuhonnut kaikki Jumalaa ja ihmistä suojelleet enkelit, koska he estivät hänen suunnitelmansa. Uskon, että on olemassa profetia viimeisestä jäljelle jääneestä enkelistä.”
Entä uskotko sinä, että ensimmäinen ja toinen demoninen aalto ovat lähtöisin paholaisesta?”
Täytyyhän niiden olla.”

Janin on mahdotonta kuvitella, minne Adamin kysymykset häntä johdattavat. Mies tekee vain työtään. Aivan kuin hänenkin pitäisi. Mikä hänen panoksensa tähän kaikkeen on? Freja ja Isak jakavat vastuun keskenään. Hän kulkee heidän välillään ja ihmettelee kaikkea kuin pieni poika, joka on vielä liian lyhyt nähdäkseen kunnolla selkien taa.

En mieti profetiaa kovinkaan usein, en enää”, Jan tunnustaa. ”Minusta se on puhtaasti uskon asia. Sitä käytetään Faustien kirkoissa, koska ihmiset rakastavat sitä, se antaa heille toivoa, mutta minä en laske koko tulevaisuuttani sen varaan, laulaako yksi enkeli meille tien taivaaseen.”
Kyse ei ole taivaasta, vaan maanpäälliseltä helvetiltä pelastumisesta. Onko tämä maailma sinulle pahempi kuin helvetti? Haluaisitko sinä, että profetia olisi totta?”

Hiljaisuus. Jokin tykyttää takaraivossa, Jan ei tiedä, onko ääni kellon, kiristyvän ajan vai hänen alitajuntansa. Jan ravistaa päätään, haroo jälleen kiharoitaan. Minkä hän itselleen mahtaa. Ei hän tiedä lopulta vastausta mihinkään.

Ei tässä taida olla minun haluamisellani juurikaan merkitystä.”
Tässä nimenomaan on, sillä me puhumme nyt sinusta.”
En ole tottunut puhumaan itsestäni, kun maailmassa on niin paljon suurempiakin murheita.”
Mutta minä puhun nyt yksinomaan sinulle.”
Minä en…”
Sinä opit kyllä, askel kerrallaan.” Tauko. Jan kuulee vaimean huokaisun. ”Tahtoisitko sinä, että edes yksi todellinen enkeli voisi vielä ilmestyä meille, pelastaa meidät tältä maailmalta?”
En usko siihen, että on olemassa mitään toista maailmaa.”
Et siis koe, että mitään on tehtävissä?”

Parahdus. Jan ei enää kykene hallitsemaan ruumistaan, kädet vapisevat hullun lailla, takaraivo kiljuu ja huutaa kielillä, joita Jan ei osaa puhua.
Minä en tiedä. Minä en tiedä juuri mitään. Minua vain pelottaa, miten koko profetia kaatuu Astraliljan harteille. Minua pelottaa hänen puolestaan, mutta vielä enemmän minua pelottaa se, kuinka elämäni on alkanut pyöriä vain itseni ympärillä. Minun pitäisi olla Astraliljan tukena juuri nyt. Rakastan häntä. Luoja tietää, että sekin lienee synti monen mielestä.”

Jan vetää syvään henkeä, hän ei kykene räpyttämään silmiään tai pysäyttämään käsiensä vapinaa. Kontrollin menettäminen on lähempänä kuin aikoihin, vaikka Jan on aiemminkin kohdannut itsensä läheltä, tullut tutuksi sisäisen poltteensa kanssa. Tämä on erilaista. Tässä ei ole mitään demonista. Jan ei osaa olla ihminenkään.

Mutta tässä minä olen, ajattelemassa itseäni enkä suinkaan sisareni kirkolla Astraliljan tukena”, Jan sopertaa.
Se on inhimillistä ja tarkoittaa vain, ettet ole kohdannut itseäsi kunnolla. Sinulla on taistelu käytävänäsi.”
Kuinka sinä…?”
Kuinka tiedän?” Kevyt naurahdus, kuin kevättuuli. ”Minä olen paljon tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Olen oppinut tuntemaan heidät. Olen oppinut tuntemaan sinut.”

Kädet tärisevät, Jan tuijottaa niiden valkeaa pintaa maadoittaen itsensä hetkeen. Ne ovat hänen kätensä. Hänen ruumiinsa, hänen suunnattoman itsekäs elämänsä. Henki kulkee yhä.

Minä en kuulu minnekään. Se minun ongelmani on. Sitä minä en uskalla kenellekään myöntää.” Ääni kaikuu Janin päässä, kiertelee ulkona ja sisällä, tulee kaikkialle kysymättä lupaa. Nyt se on sanottu.
Ajatteletko, että sinun tulisi ehdottomasti kuulua jonnekin?”
Kaikilla on paikkansa. Ennen toista aaltoa sisareni kuului luostarille ja veljeni kirkolle. Nyt, kaiken muututtua, he kumpikin kuuluvat jäljelle jääneelle maailmalle, omalle uskolleen. Jokainen palanen heidän kirkossaan on löytänyt paikkansa maailmasta.”

Hiljaisuus. Hetken Jan ajattelee, ettei Adam edes ole toisessa kopissa, että hän on vain kuvitellut ystävällisen olennon lähelleen ja vuodattanut sydämensä itselleen. Sitten Jan kuulee vaimean huokaisun, josta on mahdotonta erottaa pettymystä tai väsymystä.

Tähän maailmaan saattaa olla hyvin vaikeaa sopeutua, Jan. Monille meistä.”
Minä tiedän, että on olemassa sellaisia, jotka ottaisivat minut koska tahansa luokseen. Sellaisia, joiden luo todella kuuluisin.”
Mikä pidättelee sinua heidän luotaan?”
Minä itse. Pelkoni. En voisi. Joutuisin jättämään kaiken taakseni.”

Azraelin leimuavat punasilmät pyörivät yhä Janin verkkokalvoilla. Hän ei ole ehtinyt unohtaa, miltä demonin läsnäolo tuntuu. Pistely raajoissa, polte sisällä. Siivet ja sarvet hänessä. Kontrolloimaton, tuntematon voima.

Miksi tahdot sellaisten luo, joita pelkäät?”
Pelkään enemmän itseäni. Minä olen kuten he.”
Sinä siis pelkäät heitäkin. Miksi?”
Minä en tahdo olla paha. Mutta minä olin sitä jo syntymässäni, pahuus istuu veressäni ja polttaa minut elävältä, jos annan sen tehdä niin.”
Sinä et näytä sellaiselta mieheltä, joka kulkee pahuus harteillaan.”
Sisälläni. Se sykkii minussa.”

Adam pitää tauon, Janin sydän ehtii jättää lyönnin välistä.
Mitä minun pitäisi tehdä?” Jan kuiskaa väliin, ääni väristen kuin hento liekki. ”Minä en tiedä, minne minä menisin. Rakkauteni käskee minun mennä Astraliljan luo, mutta pelkään liikaa tuhoavani hänen valonsa. Hän on kirkkainta, mitä tässä maailmassa on. Hän on aina ymmärtänyt minua, mutta pelkään itseäni liikaa.”
Sinä annat pelkosi rajoittaa liiaksi. Etkö voisi samalla rakastaa enkelityttöä ja mennä niiden luo, keiden pariin veresi sinua vetää? Veri on vettä sakeampaa.”

Valkeat kädet vapisevat yhä. Jan kuulee hengityksensä risteilevän raskaana ja vaikeana kopin seiniä vasten.
Se asettaisi hänet vaaraan. Minun tulisi tehdä valinta heidän välillään.”
Sinä olet jo tehnyt valintasi.”
Anteeksi?” Tikitystä. Jan kuulee jälleen tikitystä, se heiluu pään sisällä. Jan painaa kädet korvilleen, aika ei ole vielä, ei vielä, hänen on selvittävä.
Se, että pystyt asettamaan veresi ja rakkautesi vaakakuppiin, tarkoittaa, että olet jo valinnut. Tiettyjä asioita ei harkita, ne tiedetään.”

Adamin pehmeät sanat uppoavat Janin rintaan, vaimentavat tikityksen päässä. Aika on mennyt jo. Adam on oikeassa, Jan on jo valinnut. Hiljaisuudessa Jan avaa kopin oven, astuu ulos rippituolista. Adamin silmät ovat tummat ja ymmärrys lepää niissä vakaana ja selkeänä. Jan nyökkää kiitokseksi. Sanoja ei tarvita.

Suonissa ei enää syki, päässä ei tykytä, kun Jan kulkee ulos raa’an, paljaan taivaan alle. Pilvet eivät peitä kantta, mutta aurinko on poissa. Harmaus yltää maahan saakka. Jan kulkee pää kohollaan. Hän tietää, minne polku hänet kuljettaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti