tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 33


Luku 33: Taivaisiin

Lilikan tuoli on punaista samettia. Hän on ristinyt kapeat jalkansa ja istuu, kunnes viimeinenkin saarenvartija saapuu paikalle. Ilmassa riippuu räjähtämistään odottava tunnelma, jonka rätinän saattaa jo miltei kuulla. Solas seisoo ryhdikkäänä Lilikan oikealla puolella, käsi kunniallisesti tuolin punaisella nojalla. Pelkästään heidän välillään särähtelevä jännite ei erotu kenellekään muulle suljetussa huoneessa. Lilika ei ole unohtanut miehen petosta, mutta sallii tämän seisoa rinnallaan, kuten tämän kuuluu.

Kun ovi käy ja Alissandran Rori Casten astelee huoneeseen kumartaen väliaikaiskuningattarelle syvään, kokous voi alkaa. Lilikan noustessa saarten vartijatkin nousevat, ja vaikka Lilika on paljon heitä pienempi, hänen voimansa kannattelee tilannetta, estää sitä hajoamasta palasiksi.

Tahdon kiittää teitä kaikkia tulostanne”, Lilika lausuu kunnioittavasti nyökäten. ”Ilmoitukseni oli kiireellinen ja hätäinen, ja minä iloitsen siitä, että saatoimme kokoontua oitis.”
Luonnollisesti, teidän korkeutenne.”
Kutsuin teidät paikalle, koska veljeni, kuningas, antoi minulle käskyn. Tämä kokous järjestetään täysin hänen korkeutensa ohjeitten mukaisesti.”
Vieläkö hänen korkeutensa seilaa ilmoja?”
Vielä, Casten”, Lilika vastaa tyynesti. ”Tämä kokous käsittelee kuitenkin hänen toista puoltaan, mustan puolen valittua lasta, Remi Loriania.”

Lilika pitää äänensä täydellisen rauhallisena Remin nimen kohdalla, vaikka hänen koko olemuksensa tekisi mieli huutaa se ääneen, tehdä sille oikeutta. Saarenvartijoitten läsnäolon sävy muuttuu, jännite ilmassa kiristyy entisestään, kun asioista aletaan puhua niiden nimillä. Lilika laskeutuu istumaan sallien saman luvan muillekin. Hän istuu niin rennosti, että voisi kuvitella, ettei ihon alla juokse tuhansia kuoriaisia kiljuen, miten väärin kaikki on.

Arvoisa kuningas tiedotti minua tulevasta suuresta linjauksestaan ruusuja koskien”, Lilika aloittaa. ”Sitä ennen tahdon kuitenkin tietää, miltä kapinallisten tilanne näyttää kullakin saarella.”
Solasin ote tuolista tiukentuu, Lilikan tekisi mieli hymyillä. Miehen on turha estää häntä toimimasta omaksi edukseen.
Colarissa vangitut mustan äidin salakuljettajat ovat yhä asianmukaisesti meidän vankejamme”, sanoo vartijoista nuorin, Colarin Eres. ”Muuta kapinallisten liikehdintää viljavalla maaperällämme ei ole tapahtunut. Saittehan lähettämämme nimilistan, teidän korkeutenne?”
Sain, mutta olivatko siinä todella kaikki?”
Lähettäjät eivät varmasti tehneet asiaa riittävän selväksi. Pahoitteluni, teidän korkeutenne. Kaikkien nimiä ei saatu ylös, kaksi puri kielensä poikki. Toinen heistä oli mies, joka kavalsi kapinalliset. Etsimme parhaillaan ihmisiä, jotka osaisivat tunnistaa heidät.”

Te ette tule koskaan löytämään sellaisia, Lilika ajattelee näyttämättä sitä. Suurin osa kapinallisista on ihmisiä, joiden katoamista kukan ei huomaisi. Remillä on omat jalokivensä, suurinimiset ruusut, joiden paljastumisella tämä haluaa ravistella Krielin maata, mutta Lilika tietää, että suurin osa on kuten kuka tahansa kaduilla. Nimetön ja rahaton.

Kiitoksia, Eres”, Lilika sanoo nyökäten nuorelle miehelle. ”Entä Kallas?”
Kallasin vartija Roth on pitkä, ronski mies, jollaisia Lilika ei ole koskaan oppinut pelkäämään. Lilika istuu samettituolillaan seuranaan pelkkiä häntä suurempia miehiä, mutta tietää olevansa itse se, jota huoneessa tulisi pelätä. Etulyöntiasema pitää hänen selkänsä suorassa ja kielensä terävänä.
Olemme siistineet paikkoja ruusujen hyökkäyksen jäljiltä, teidän korkeutenne”, Roth vastaa, ”mutta kansa on yhä levotonta. Joukkosurman jälkiä on mahdotonta pyyhkiä täysin pois, ja vastaavan mellakan puhkeaminen aiheutti suurta levottomuutta kallasilaisissa.”
Lilika nyökkää, huomaa pidättelevänsä hengitystään.
Entä Valieriin lähetetyt ruusujen ruumiit, teidän korkeutenne? Onko heitä tunnistettu?”

Lilikan katse siirtyy Rothista Casteniin, punahiuksiseen mieheen, jonka vihreitä silmiä reunustavat väsyneet rypyt. Casten ymmärtää, mitä Lilika ajattelee, ja pienellä katseella sallii Lilikan puhua siitä, mitä ei voi jättää ikuisesti sanomatta. Lilika tietää sen olevan hänelle itselleen pelkkää alkusoittoa jollekin suurelle, joka pyyhkisi vielä joskus hänen ylitseen.

Yksi löytyneistä ruumiista kuuluu Alissandran Castenin tyttärelle, Aylalle”, Lilika sanoo langettaen tuomion omiensa päälle. Sanat, joita hän ei voi olla sanomatta. Sanat, joihin Remikin on jo varautunut.
Emme ole kuitenkaan ryhtyneet vielä toimiin”, Casten vastaa äänellä, joka ei kuulu enää saarenvartijalle, vaan tyttärensä menettäneelle miehelle.
Me palaamme tähän yksityiskohtaan oitis tämän kokouksen päätyttyä.”
Solasin ote tuolista on tiukempi kuin aiemmin, ja jos Lilika ei tuntisi Castenin surua ihollaan, hän nauraisi Solasin hauraudelle.

Voimmeko todella jättää tuollaisen yksityiskohdan käsittelemättä?” kysyy Kallasin Roth.
Alissandra on aina tunnettu mustistaan! Remi Lorian karkotettiin Alissandraan. Miksi me annamme tämän seikan paeta käsistämme? Kuka tietää, vaikka Castenilla olisi itsellään suhteita ruusuihin?” Eres jatkaa Rothin sanoja.
Lilika taputtaa käsiään, keskeyttää kiivaat sanat. Rori Castenin ilmeessä käväisee kiitollisuus, Lilika tallettaa sen sydämeensä.
Kuninkaan minulle antamat ohjeet ovat kiireelliset. Me palaamme aiheeseen, emme suinkaan sivuuta sitä. Nyt meillä on tärkeämpää keskusteltavaa.

Saarenvartijoitten kulmat pysyvät kurtistuneina, mutta Lilika on kiveä, kovaksi hakattu, kivulla viimeistelty, hän ei murru ainoankaan edessä. Lilika pitää katseensa terävänä ja tiputtaa huuliltaan sanat, jotka mädättävät hänen suunsa, polttavat ikenet rei’ille.

Kuningas Endelion valkea, Valencielin suvusta, aikoo pommittaa jokaisen saaren yksitellen, jos Remi Lorian ei antaudu.”
Suurenevia silmiä, rypistyviä otsia. Kauhu vartijoitten kasvoilla on yhtä suuri kuin Lilikan sisällä.
Pommittaa?”
Ruutia. Tietenkin. Tietenkin”, Roth sähähtää. ”Aikooko hänen korkeutensa tapattaa meidät kaikki?”
Eihän hän voi pommittaa alas vuosisatoja säilynyttä maata! Se, että hän on Krielin nykyinen hallitsija, ei anna hänelle sellaista oikeutta!”
Kuka on antanut sallimuksensa sellaiseen? Sehän on silkkaa hulluutta!”

Lilikan koko kehossa lepattaa, miesten sanat saavat hänet täyttymään surusta. On lohdutonta nähdä vartijoitten jakavan hänen ajatuksensa, sillä he kaikki ovat pelkkiä pieniä koneiston osasia, täydellisen murskattavissa. Endelion seilaa heidän yläpuolellaan ja näkee kaiken, valmiina iskemään koska tahansa.

Endelionin yläilmoihin kohoavan imperiumin on tarkoitus toimia suojapaikkanamme”, Lilika kertoo. ”Kun se valmistuu huippuunsa ja me kaikki voimme nousta sinne turvallisesti, teemme sen.”
Miksi jokin niin suuri olisi tarpeellista yhden miehen kiinni saamiseksi?” Roth ärähtää. ”Hänen äitinsä saatiin kiinni Colarissa, miksi häntäkin ei saataisi, jos vain yrittäisimme riittävästi?”
Mistä lähtien kuningas on ylipäätään yrittänyt aktiivisesti etsiä toista valittua lasta? Eihän hän ole tehnyt sen suurempia linjauksia aiheen eteen aikaisemminkaan!”
Teidän korkeutenne, ette te voi antaa veljenne tehdä mitään tällaista.”

Lilika nielee itsensä, todelliset sanansa, avaa suunsa valheellisena, valkoisena kuningattarena, jota ei enää tunne.
Minulle suodut valtuudet eivät riitä vastustamaan itseään kuningasta”, Lilika sanoo säilyttäen rikkoutumattoman tyyneytensä.
Entä, jos me kaikki vastustamme ideaa? Voimmeko me sitten mitään?” Idean heittää ilmoille Alissandran Casten.
Lilika jatkaa nielemistä, kunnes ei maista enää mitään.
Endelionilla on etumatka. Hänellä on metallikuussa miltei valmis valtakunta ja aseet, joilla ampua meidät kaikki alas. Jos me vastustamme, olemme hänelle yhtä kuin kapinallisia.”

Ilmeet pöydässä ovat lasittuneet, jokainen tuijottaa eteenpäin ymmärtäen, että heidän valtuutensa eivät ylety korkeuksiin. Vaikka he ojentelisivat käsiään kohti taivaita ja puristaisivat käsiään nyrkkiin, he eivät kykenisi tarttumaan mihinkään. Endelion on pelannut pelinsä huolella.

Minun tehtäväkseni on jäänyt järjestää tilanne siten, että saamme siirrettyä maanpäällisen elämämme pilviin ajoissa”, Lilika lausuu tuntematta sanoistaan mitään. Vaikka ilmeet synkkenevät, Lilika jatkaa, sillä ei ole enää syytä olla jatkamatta, taivasta kurotteleva käsi ei saa vastausta. ”Veljeni kuninkaan oikea käsi Solas on saanut kuninkaalta tarkat toimintaohjeet ja kertoo ne nyt teille.”

Vartijoista vain Casten pudistaa päätään. Miehen kasvoilta kuvastuu rehellinen kauhu.
Kuinka kuningas Endelion on järjestellyt käytännön seikat? Vesi, valot…” Casten pudistaa päätään. ”On mahdotonta asua yksinomaan pilvien päällä.”
Hänen korkeutensa ei pyrikään siirtämään koko maailmaa ylös”, Solas avaa suunsa, astuu eteenpäin Lilikan viereltä. He eivät vieläkään vaihda katseita. ”Mitä nopeammin Remi Lorian antautuu, sitä vähemmän tuhoa saadaan aikaiseksi.”
En tahtoisi olla se, joka arvostelee hänen korkeutensa arvovaltaa, mutta oletteko te kaikki todella sitä mieltä, että voimme vain alistua näin mielipuoliselle suunnitelmalle? Eikö meillä ole muita keinoja saada ruusujen johtajaa kiinni?”

Hiljaisia kasvoja. Roth ja Eres ovat vaienneet.
Casten… Meidän valtuutemme eivät ylety tänne. Nyt on se aika, kun me pysymme hiljaa”, Roth sanoo katsoen toista miestä kulmiensa alta.
Sinä olet minun ikäluokkaani”, Casten sanoo raskaasti, joka sana silminnähden sydäntä raastaen, ”ja sinä tiedät aivan kuten minäkin, miten tällaiset suunnitelmat päättyvät. Me olemme eläneet Kallasin joukkosurman ajan, Roth! Sellaista katastrofia ei saa enää tapahtua. Nykyisenä Kallasin vartijana luulisi sinun tietävän, mitä tällaiset sanat tarkoittavat.”
Krielissä hallitsijan sana on laki! Systeemi ei pyörisi ilman hallitsijoita. Kukaan meistä ei kenties halua tehdä näin, mutta kerro meille, mitä muuta me tekisimme olematta pelkkiä säälittäviä kapinallisia? Me olemme valkealla merkittyjä, arvokkaita miehiä, joille on annettu tärkeitä hallinnollisia tehtäviä. Emme voi tehdä vain sitä, mikä tuntuu meistä hyvältä. Emme ole olleet lapsia vuosiin.”
Kenties meidän olisi sitten aika siirtyä maailmaan, joka ei enää välitä systeemistä”, Casten tiputtaa.

Lilika hätkähtää. Ensi kertaa Solas katsoo häneen, ymmärtää yhtä kirkkaasti kuin hänkin, mikä paino Castenin sanoilla on. Lilika nousee ylös, hänen kauttaaltaan valkea ulkomuotonsa asettuu keskiöön. Häpeä löytää piirteet, kun Lilikan valkeus tuomitsee heitä.

Jatkaisimmeko kokousta, hyvät herrat? Ellette tahdo viettää päiviä tämän pöydän ääressä”, Lilika lausuu pehmeästi, kadottaen itsensä sanojen taa. Todellinen Lilika istuu pienessä häkissä ja tuijottaa, ei jaksa enää edes kohotella käsiään. ”Solas, olisitko ystävällinen ja kertoisit arvoisille saarenvartijoillemme, mitä kuninkaamme suunnitelma pitää sisällään?”

Solas nyökkää kuningattarelleen ja avaa suunsa. Saarenvartijat, Casten mukaan lukien, kuuntelevat, kun mies puhuu. Lilika kuulee vain tyhjiä sanoja pakollisista toimenpiteistä, kansan ja omaisuuden siirtämisestä metallikuuhun. Lilikan ajatukset ovat toiseella, kiertävät taivasta, etsivät vastauksia, mutta turhaan, ne lentävät häntä karkuun.

Endelionin käskyjen mukaisesti ilmalaivoilla kuljetetaan evakkoon vain sellaisia, jotka voivat ennen laivaan nousemista todistaa olevansa valkoisella merkittyjä”, Solas sanoo tiputtaen Lilikan takaisin hetkeen. Lilika rojahtaa ruumiiseensa lujaa, voimalla ja kivulla. Hän onnistuu vain vaivoin peittelemään kauhun kehonkielessään.
Ainuttakaan ei päästetä turvaan, jos ei kykene todistamaan valkeaa merkkiään.”

Saarenvartijoiden ilmeet eivät värähdä, Lilika on ehtinyt jo hetkeksi unohtaa, että hekin ovat vain valkealla merkittyjä, tärkeileviä miehiä aivan kuten hänen veljensäkin. Heillä ei ole huolta. Lilikan veri jäätyy suoniin, päässä humisee. Kaikki kuvat ovat kadonneet mielen laidoilta, Lilika ei näe selvästi. On vain huone täynnä miehiä ja hyytävä pakokauhu ruumiissa.

Melkoisia sanoja mustalla merkityltä”, sanoo Eres hienoinen hymy huulillaan. ”Kuinka mahtaa olla – päästääkö hänen korkeutensa mukaan ne mustat, joiden kohdalla on päättänyt tehdä poikkeuksen?”
Eresin puheessa on sävy, jonka Lilika on oppinut ulkoa. Koko Kriel tuntee sen, hengittää samaa mätää sisälleen. Solas säilyttää arvokkuutensa, pysyy suorana ja kovana.
Se on kuninkaan asia”, Solas sanoo. Lilika ei kiiruhda pelastamaan tätä, hänellä ei ole hienoistakaan tarvetta auttaa hänet pettänyttä miestä. Ei vielä. Solas ei voi tehdä Lilikalle mitä tahansa.
Hänen korkeutensa on aina ollut jokseenkin… suopea mieleltään”, Eres sanoo pyöräyttäen silmiään.
Kuningas tehköön hänen linjauksiinsa sopivat päätökset täysin itse. Pääasiallinen periaate on, että yhtäkään mustalla merkittyä ei pelasteta.”

Solas vetäytyy takaisin Lilikan samettituolin vierelle. Arvokkuus säilyy, sanat ovat tasaiset ja jykevät. Lilika olisi toivonut miehen selittelevän enemmän, pitävän tilannetta hyppysissään vielä hetken, jotta hän itse saisi kylmyyden sisällään laantumaan.

Veljeni on antanut linjauksen, että aineelliset valmistelut on tehtävä valmiiksi ennen seuraavaa täysikuuta”, Lilika kertoo nousematta tuolistaan. ”Sitä ennen ainoallekaan krieliläiselle ei saa levittää tietoa siitä, mitä tapahtuu. Kysymykset ja huhut on vaiennettava oitis. Ihmisille saa alkaa tiedottaa yläilmoihin siirtymisestä vasta, kun muut toimet on hoidettu.”
Entä Remi Lorian?”
Tiedotuksia Remi Loriania koskevasta vaatimuksesta saa alkaa jakaa vasta, kun ihmisiä on jo alettu kuljettamaan ylös.”
Eikö heidät olisi tarkoitus saada yläilmoihin ennen kuin uhkaus annetaan Remi Lorianille?”
Millainen paino on vaatimuksella, jos se ei sisällä uhrauksia?” Lilikan silmät ovat tyhjät hänen puhuessaan veljensä antamia sanoja. On kuin veli ja äiti puhuisivat hänen suullaan. Yhä tänäkin päivänä he elävät hänessä, pitävät häntä otteessaan. ”Kuningas tahtoo vedota Remi Lorianin oikeudentuntoon. Jos hän ei antaudu, ihmisiä ja kaupunkeja tuhoutuu, eikä ruusujen johtaja halua sellaista.”

Katseet ovat jo lasittuneet. Kun Lilika kysyy, tahtooko kukaan esittää lisäkysymyksiä, hän tietää valmiiksi, että kukaan ei kykene sanomaan mitään.
Kokous on päättynyt”, Lilika sanoo. ”Myöhemmistä tapahtumista ilmoitetaan teille suoraan. Tärkeintä on, että tiedätte nyt, mitä tehdä.”
Saarenvartijat nyökkäävät ja poistuvat yksitellen. Vain Castenin askeleet empivät.
Odota”, Lilika sanoo. ”Sinulla on vielä sanottavaa.”

Casten pysähtyy. Mies kääntää kasvonsa kuningattareen, silmissä kiiltää. Casten on surrut tytärtään pois saamatta edes tämän ruumista haudattavaksi. Lilikan sydän on miehen puolella, mutta hän ei voi kumartua asemastaan tämän luo.

Solas, jättäisitkö meidät kaksin?”
Solas kävelee pois katsomatta Lilikaan. Tyttö palaisi mieheen myöhemmin.
Rori Casten, kerro minulle, mitä sydämelläsi on.”
Teidän korkeutenne, te olette niin erilainen kuin isoveljenne”, Casten sanoo. Ääni alkaa murtua reunoistaan. ”Oletteko te todella sitä mieltä, että me voimme tehdä näin?”
Lilika jatkaa nieleskelyä. Hän ei maistu enää miltään.
Kuningas on jo aloittanut toimensa. Kaikki järjestelyt on tehty, ilmalaivat tuovat tavaraa uuteen maailmaan tälläkin hetkellä.” Lilika joutuu sulkemaan silmänsä, pitelemään otsaansa. ”Sillä, mitä minä henkilökohtaisesti juuri nyt ajattelen, ei ole merkitystä, sillä käskyt ovat jo tulleet eikä minun valtuuksillani kumota niitä.”

Casten kuljettaa kätensä Lilikan harteille, ei tule liian lähelle, pitää vain kiinni ja katsoo suoraan silmiin. Mitä miehen katseen takana kulkeekin, tulee syvemmälle Lilikaan kuin yksikään kosketus. Lilika ymmärtää.

Minun tyttäreni oli teidän ikäisenne”, Casten huokaa. Puhuessaan punatukkainen mies näyttää paljon vanhemmalta. ”En olisi koskaan voinut kuvitella häntä siihen tilanteeseen, johon teidän veljenne on teidät asettanut.”
Oletko sinä huolissasi minusta, Casten?”
Castenin ilme murtuu. Mikään ei ole niin yksiselitteistä.
Minä vannon, että minä ta poikani emme tiedä, kuinka Ayla päätyi osaksi ruusuja”, Casten sopertaa. ”Voin vain toivoa, että te olette suopea sukuni nimeä kohtaan. Meidän kytköksemme ruusuihin lakkasivat tyttäreeni. Suo anteeksi, että rakastan ja kunnioitan hänen muistoaan siitä huolimatta, mihin hän kuului.”

Lilika kuljettaa vuorostaan kätensä miehen poskelle, pitää sitä siinä vain hetken.
Ei ole synti isältä rakastaa tytärtään”, Lilika sanoo hiljaa.
Rori Castenin kylki kohoilee, mutta ylpeys pitää kyyneleet sisällä. Katse välittää äänettömän kiitoksen Lilikalle.
Onko asia tällä käsitelty, teidän korkeutenne?”
On”, Lilika sanoo. ”En aio enää vaivata ketään aiheella.”
Entä veljenne suunnitelma?”
Lilikan katse painuu hetkeksi, välittää Castenile viestin.
Olen pahoillani”, Lilika huokaa. ”Se tapahtukoon.”
Se tapahtukoon”, Casten toistaa väsyneenä. ”Voimaa tiellenne, pieni kuningatar. Teidän sydämenne on puhtaampi kuin ainoallakaan systeemin synnyttämällä hallitsijalla.”

Castenin sanat ovat rohkeat, mutta ne antavat liekin Lilikan sisälle. Mies tietää, ettei hänen tarvitse piilottaa ajatuksiaan Lilikalta. Katse, jonka Lilika vaihtaa miehen kanssa ennen tämän menoa, sytyttää voiman hänen rintaansa. Kaikkien kanssa ei tarvitse piiloutua, joskus voi laskeutua korkealta kohtaamaan ihmisen ihmisenä. Lilikan sydän laulaa niin korkealta, että sen soinnut kuuluvat taivaisiin saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti