tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 46


Luku 46: Huomisille

Lunen koko ruumista pakottaa, kun hän seisoo laivan keulassa sallien tuulen pieksää hiuksiaan. Kaikki hukatut mahdollisuudet kolottavat kehoa eri paikoista, mutta Lune pitää katseensa ulapassa. Takaisin Alissandraan, takaisin tavalliseen elämään, seurapiireihin ja sisintä jäytävään tyhjyyteen. Lune nojaa eteenpäin, painaa pään hetkeksi käsiinsä. Enää ei ole ketään, jonka puoleen kääntyä ja tyhjentää sydämensä, puhua sanoilla, joilla hän ei ole koskaan aiemmin voinut puhua.

Jälleennäkemisen pelko saa Lunen pitämään silmänsä avoimina. Alissandraan palaaminen ei tarkoita pelkästään velvollisuuden ottamista takaisin harteilleen, se tarkoittaa myös isän silmien kohtaamista, tämän pettymyksen vastaanottamista. Pysy rehellisenä. Lune tietää, ettei voisi mennä kotiin valheen siivillä. Hänen olisi tunnustettava kaikki ja hyväksyttävä, että se saattaa merkitä loppua. Hän on valmis ottamaan riskin.

Kapinalliset jäivät Valieriin. Lune kuulisi uutiset myöhemmin. Minä uskon sinuun, Remi. Kun Alissandran satama ja harmaa siluetti piirtyvät horisonttiin, nuori nainen astelee kohti Lunea. Aluksi Lune ei ole tunnistaa tätä hupun alta. Sitten hän näkee naisen kalvakat, persoonalliset kasvot ja vehnänvaalean letin.

Lianna? Miksi sinä olet täällä? Lähditkö sinä niin kuin minäkin?”
Lianna pudistaa päätään.
En aio jättää kapinaa.”
Miksi sinä et sitten jäänyt Valieriin?”
En ala riskeerata henkeäni kahden miehen keskinäisen kiistan vuoksi. Minulle he näyttävät pelkiltä lapsilta, jotka eivät koskaan osanneet keskustella keskenään. Kuulemme ennen pitkää, kuinka heidän kohtaamisessaan kävi. Minusta meidän muiden ei olisi koskaan pitänyt lähteä hänen mukaansa.”
Lune huokaisee hiljaa.
Olet oikeassa, vaikka emmehän me Colarista lähdettyämme voineet tietää, minne päätyisimme”, Lune sanoo madaltaen ääntään. Ihmisiä kävelee jatkuvasti ohi.

Lianna nojaa laitaan, asettuu Lunen viereen.
Sinä käänsit hänelle selkäsi, etkö kääntänytkin?” Lianna ei katso Luneen, nainen pitää katseensa meressä.
Jos sen haluaa niin tulkita.” Huokaus. ”Meidän ei olisi koskaan pitänyt olla… mitään.”
Sitä minäkin yritin hänelle sanoa. Kenties hänen sydämensä vei hänet mukanaan. Emmehän me siitä mitään voi ymmärtää, me olemme tavallisia ihmisiä.”
Entä sinä? Aiotko sinä jatkaa?”
Aion, mutta omalla tavallani. Olen huomannut ihmisten kuuntelevan kyllä, jos heitä osaa lähestyä oikein.”
Et siis palaa enää hänen riveihinsä.”

Hienoinen hymy. Päätäkin voisi pudistaa, mutta Lune ymmärtää ilmankin. Liannan ilme on enemmän huvittunut kuin pettynyt.
Olemme miltei satamassa”, Lianna nyökkää rantaan päin. ”Minulle ehti tulla jo ikävä kotia.”
Kotia. Sana puristaa Lunen rintaa.
Tiedätkö, Lune…” Liannan ääni pehmenee. Naisen käsi etsiytyy Lunen kädelle, puristaa lujaa. ”Vaikka olemme irti, erillämme, haluan sinun tietävän, että me olemme yhä täällä. Ruusu kukkii, ja vaikka se kukkisi eri aikoina eri paikoissa, se kukkii. Voit aina etsiä meidät.”

Lune nyökkää puristaen silmänsä kiinni. Rintaa vihloo, on mahdotonta päästää irti. Hän rutistaa Liannan kättä ajattelematta, kuinka luja hänen otteensa on, kuinka paljon se mahtaa sattua.

Kiitos, Lianna”, Lune kuiskaa. ”Minä en unohda sitä.”
Älä pelkää palata kotiin”, Lianna sanoo kuin lukisi Lunen ajatukset. ”Kaikilla meistä ei ole paikkaa, jonne mennä. Ole onnellinen siitä, että sinulla on.”
Vaisu nyökkäys. Sydän ei vielä usko.
Muista meidät, Lune. Jos kuulemme uutisia Valierista, haluan sinun etsivän meidät käsiisi. On mahdollista, että hän ei selviä. Jos niin käy, harva tahtoo enää jatkaa. Mutta minä tahdon.”
Saat käyttää kokoontumissalia, jos tahdot.”
Kiitos. Katsotaan. On niin paljon, mitä tehdä.”
Tämä ei ole loppu.”
Tämä ei ole loppu”, Lianna toistaa. ”Nähdään taas, Lune. Minä toivotan sinulle onnea matkaan. Mikään pelko ei ole liian suuri kohdattavaksi.”

Lianna päästää irti Lunen kädestä, vetää hupun päähänsä ja katoaa muiden Alissandraan pyrkivien joukkoon. Maihin noustessaan Lune ei enää erota Liannaa kaikkien joukosta. Ihmiset katoavat harmaille kaduille. Lune kulkee hitain, empivin askelin ja huomaa katuvansa. Tunne rinnassa voimistuu, katumus ei tarkenna kohdettaan, mutta istuu harteilla vahvana ja äänettömänä.

Ilta on pitkällä, kun kodin valot erottuvat mäeltä. Keittiössä on valo, muu talo on pimeänä. Valo hehkuu pimenevään iltaan lämpimänä ja kutsuvana, se muistuttaa Lunea siitä, että ei ole koskaan liian myöhäistä palata. Isä on yksin kotona, kenties istuu odottamassa yötä saapuvaksi. Mitä isä on tehnyt kaiken tämän aikaa? Lunen raajoja pistelee, kun hän kulkee tuttua pihapolkua pitkin ovelle ja koputtaa ennen kuin ehtii ajatella, mitä tekee. Askeleet kaikuvat sisällä, Lune puristaa kätensä nyrkkiin. Hän ei juoksisi pois. Hän ei pakenisi. Ei enää.

Isä avaa oven. Kasvot ovat harmaammat kuin koskaan, silmienaluset tummat ja kosteat. Hetken Lune ajattelee katsovansa eri miestä. Hiukset roikkuvat pesemättöminä silmillä, väsymys on saanut vallan miehen elämästä. Kyyneleet kihoavat silmiin ennen kuin sanat ehtivät ulos. Rori tunnistaa poikansa, vetää hänet syleilyynsä sulkematta ovea. Lune painautuu isäänsä vasten, painaa päänsä tämän rintaa vasten ja itkee kaiken sen, jota ei ole saanut itkettyä aiemmin. Isä ottaa hänet vastaan, ei sulje oveaan häneltä. Hän ei päästä irti ennen kuin isä hellittää otettaan, vie kätensä Lunen kasvoille, kuivaa kyyneleensä, vaikka hänen omansakin juoksevat vielä valtoimenaan.

Sinä palasit”, Rori kuiskaa pojalleen, ”sinä todella palasit.”
Anna anteeksi, isä. Anna minulle anteeksi, että minä olen ollut niin paljon poissa.”
Isä hymyilee kyyneltensä lomasta, kurottaa vetämään ulko-oven kiinni.
Sinä olet nyt siinä. Tule. Olen kattanut kahdelle, siltä varalta, että sinä tulisit.”
Lune niiskaisee ja seuraa isäänsä keittiöön.

Lämmin ruoka seisoo pöydällä, höyry tanssii valoa vasten. Lune vetää tuolin alleen, tuijottaa hiljaisen kiitollisuuden vallassa tuttuja lautasia, kellertävää lamppua ja hillittyjä tapetteja. Siitä on niin kauan. Lune ymmärtää vasta pöytään istuutuessaan, miten paljon kaipuuta hänen pieneen ruumiiseensa on mahtunutkaan.

Valierista on tullut tieto kaikkialle Krieliin”, isä sanoo leikatessaan höyryävää hedelmäkanaa. ”Remi Lorian on kuollut.”
Lunen haarukka pysähtyy, kilahtaa lautasta vasten. Kyynelten purot juoksevat jälleen, aivan huomaamatta, luvatta. Lune päästää parahduksen, vie käden suulleen peittääkseen sen.
Arvelinkin niin”, Rori huokaa poikansa reaktiolle.
Anteeksi, isä, minä olen niin pahoillani”, Lune itkee, ”minä olen aivan hirvittävän pahoillani, että menin. Minä vain… minä…”

Rori nousee ylös, kumartuu Lunen puoleen, vie kädet hänen harteilleen. Isä katsoo häntä suoraan silmiin, ei kiellä hänen tunteitaan. Lunen koko keho vapisee isän lempeyden edessä. Se kietoutuu hänen ympärilleen kuin peitto.

Rakastitko sinä häntä todella?” isä kysyy silmät avoimina. Isä tietää. On alusta asti tiennyt, Lune ymmärtää sen vihdoin. Tuomio on pyyhitty pois isän kasvoilta, Lune tietää voivansa puhua totta.
Rakastin”, Lune vastaa tarkoittaen sanomaansa.
Kannatitko sinä sydämestäsi sitä, missä olit mukana?”
Hetken hiljaisuus, olohuoneen kaappikellon tikitys kuuluu keittiöön saakka. Lune tuijottaa käsiään, ajattelee kuluneita vuosia, poissaolevuuttaan, öitä kaikkialla muualla paitsi kotona. Isän huolta, hänen omaa kapinaansa ja pelkoaan. Vastaus lepää sydämen pohjalla.

Kannatin”, Lune vastaa kohdaten isänsä lempeän katseen. ”Kannatin minä, isä. Tiedän sen nyt.”
Rori pyyhkii Lunen poskea, silittää pois eiliset, tekee tilaa huomisille.
Hyvä. Se on ainoa seikka, jolla on minulle merkitystä.”
Sanojen lämpö asettuu Lunen rintaan, täyttää tyhjän tilan, sivuuttaa pelon. Nyyhkäys vavisuttaa kehoa, mutta Lune antaa sen tulla. Ei ole enää salattavaa, ei pelättävää. Huomiset saavat tulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti