tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 28


Luku 28: Aamun kulta

Metallisen kaupungin kadut hehkuvat nousevassa aamussa. Endelion astelee kaduilla sivellen tuoreita pintoja, tutkien vasta asennettuja ovia ja hiljaisia, asumattomia huoneita. Jos kaikki ei olisi niin uutta, vastarakennettua, pilvien maailma näyttäisi hylätyltä, ilmoihin jätetyltä. Endelion virnistää ajatukselle.

Ingon tekee listaa kaikesta, joka pitäisi korjata. Kattoja, joiden pinta pitää uusia, jotta ne kestäisivät, etäisyyksiä, jotka tulee uudistaa, jotta muodot eivät tuhoa toisiaan. Yläilmat pitää tuntea voidakseen asettua niihin asumaan. Endelionia huvittaa seurata Ingonia, joka pöyristyy milloin pihojen porteista, milloin metallisista seinistä, jotka eivät kestä käytössä. Mies pudistelee päätään ja kirjoittaa asioita vihkoonsa muistiin sotkuisin ottein. Endelion ei puutu miehen toimiin. Korkeuksissa Ingon on hänen silmänsä ja korvansa, hänen ajatuksensa. Ingon saa tehdä, mitä ikinä tekeekään, sillä tämä osaa ja kaikki on siitä kiinni.

Tarkistuskäynnin edetessä Endelion hivuttautuu lähemmäs Lyraa, joka kulkee muista erillään ja mittailee kaikkea käsillään. Lyran olemus on poissaoleva, kun Endelion astelee tämän vierelle. Nainen ei irrota katsettaan tasaisista katoista ja pihoille tehdyistä rakennelmista.

Kaikki on edennyt paremmin kuin kuvittelin”, Endelion sanoo hymyillen. ”Jos sattuu niin, että maanpäällinen Kriel ei kestä minun ja ruusujen leikkejä, me kaikki voimme pian muuttaa tänne.”
Sinä olet kieltämättä juuri se ihminen, jonka kuvittelisinkin haluavan asua Kuussa.”
Endelion virnistää.
Koti on helpompi tehdä johonkin, jonka on itse valinnut.”
Me olemme keskustelleet tästä aiemminkin.” Lyra ei vieläkään katso Endelioniin. Mahtaakohan nainen yhä muistella hänen pistäviä sanojaan, vetäytynyttä ruumistaan, joka ei päästänyt tätä lähelle?

Kuulehan, Endelion”, Lyra sanoo aiempaa voimakkaammalla äänellä, ”mitä sinä ajattelit tehdä nyt, kun Lilika on teloittanut Ethé Lorianin?”
Minulla ei ollut sen naisen suhteen sen kummempia suunnitelmia”, Endelion sanoo kohauttaen harteitaan. ”Se, että sisareni teloitti hänet, kun ei saanutkaan hänestä irti haluamaansa, kertoo minulle, että voin luottaa Lilikaan.”

Lyra hymähtää vaisusti. Nainen jatkaa omapäistä kulkuaan, astelee Kuun kaduilla paljain jaloin. Endelion ei voi olla ajattelematta, että paljasjalkaisuus on jäänne ajoista, jolloin nainen tanssi kaduilla niin kauan, että jalkapohjat hiertyivät haavoille.

Lyra…”
Lyra pudistaa päätään, kääntyy vihdoin kuninkaansa puoleen.
Älä”, Lyra sanoo vahvasti, ”älä sano mitään. Toivottavasti olet jo paremmalla tuulella.”
Sanoillaan Lyra pyyhkii pois kaiken sen väärän, jonka Endelion tälle aiheutti sysäämällä tämän jälleen kerran pois luotaan. Endelion kohottaa leukaansa, siristää silmänsä kuin ei täysin uskoisi Lyran päästävän häntä noin vain. Menneisyydestään huolimatta Lyra ei ole nainen, jonka päältä voisi kävellä. Silti Endelion on tehnyt niin kymmeniä kertoja ja odottaa myrskyn räjähtävän silmilleen. Lyra kuitenkin vain jatkaa matkaansa, sivelee sormenpäillään vasta valmistuneitten talojen aitoja.

Endelion on juoksemassa naista kiinni, kun huomaa paljaitten jalkojen tapailevan askelia. Lyra käy läpi muistoa, eikä Endelion uskalla keskeyttää hetkeä, astua naisen omaan tilaan. Avautuvan päivän valo sirottuu puhtaana kaikkialle, mikään ei vääristä sitä sen maalatessa kadun kultaansa. Lyra tanssii vain muutaman askeleen, kulkee muistossaan, astelee kultaisessa aamussa.

Kun Lyra lopettaa, kulta jatkaa tanssiaan naisen valkoisissa hiuksissa. Endelion juoksee Lyran kiinni, on aikeissa tarttua tätä vyötäisiltä, mutta estää itseään nähdessään tämän kasvot. Aamun kulta on laskeutunut Lyran olemukseen, on kuin Endelion katselisi kokonaan erilaista naista.

Lyra?”
Reaktio on hidas, Lyran silmät ovat sameat kuin unessa.
Lyriana?”
Nopeampi reaktio, Lyra kohottaa katseensa. Aamuaurinko loistaa yhä naisen kasvoilta, Endelionin on vaikeaa katsoa tätä versiota.
Kukaan ei ole kutsunut minua sillä nimellä pitkään aikaan”, Lyra huokaisee.
Oletko sinä kunnossa? Lyra?”
Kunnossa?” Lyra räpyttelee silmiään, ojentelee käsiään kohti aurinkoa. ”Olen. Olen, uskoakseni.”
Sinä tanssit.”
Tanssinko?”
Vähän vain, mutta minä näin sen.”

Lyran silmät räpyttelevät yhä, on kuin nainen pyyhkisi muistoa luomiltaan.
Kenties minä tosiaan tanssin”, Lyra hymähtää. ”Tämä paikka muistuttaa minua kodista.”
Kallasista? Kylmästä, harmaasta Kallasista?”
Oletko sinä juossut Kallasin mäkien päälle ja katsonut, kun aurinko nousee ja laskee? Minä olen.”
Endelion huokaisee.
Tulehan, Lyra, minä tahtoisin näyttää sinulle jotakin.”
Minä harvemmin pidän mistään, mitä sinä haluat minulle näyttää.”
Tulet tuskin pitämään tästäkään, mutta sinun kannattaa seurata minua.”

Endelion tarttuu varmuuden vuoksi Lyraa ranteesta, ei anna tämän enää paeta muistoihinsa, kadottaa kaiken tanssikuvioihin, jotka hänen ruumiinsa yhä muistaa. Endelion jättää miehensä jatkamaan tarkistusta ja kääntyy sivukujalle, jonne aamuauringon ensisäteet eivät pääse valaisemaan. Tyhjäksi jätetyt tilat näyttävät groteskeilta valmiiden rinnalla, on niin paljon sellaista, joka ei tule valmiiksi vielä pitkään aikaan.

Minne sinä viet minua? Onko tämä jokin kiertoreitti linnalle?”
Ehei, emme mene vielä linnalle. Tämä on jotakin aivan muuta.”
Sinun kaupunkisi näyttää vielä hyvin hylätyltä.”
Toistaiseksi.”
Milloin sinä haluat ihmisten saapuvan tänne?”

Endelion vie sormen suulleen, shh, ei vielä. He saavuttavat kadun päädyn, jossa on jo valmistunut veistos, joka esittää kaikille tuttua merkkiä. Samaa, joka lepää jokaisen iholla. Endelion pysähtyy ja kumartuu veistoksen juurelle, painaa sen alaosaa. Aluksi mitään ei tapahdu, sitten veistos vetäytyy taaksepäin ja paljastaa suuren portaikon. Lyra tuijottaa tapahtumaa tyhjä katse silmissään.

No, mitä sanot?” Endelion kysyy virnistäen innokkaana kuin pieni poika. ”Tämä on Ingonin kehittämää tekniikkaa. Ajatella, jos hän tietäisi, mihin käytän sitä!”
Endelion nauraa, mutta Lyran ilmeessä on inhoa. Endelion ei jää siihen kiinni, Lyra on muutenkin irrallaan. Sallittakoon se naiselle, onhan hän kohdellut tätä vasemmalla kädellä.

Kaksikko laskeutuu portaat alas. Alhaalla on kylmää ja pimeää, Endelion valaisee tilan omalla laitteellaan, sillä samalla, jolla hän voi ottaa yhteyttä Krieliin. Hän kertoo Lyralle, ettei tilaan ole saatu vielä omaa valaistusta, koska kaupungin muilla osilla on suurempi kiire. Lyra vain nyökkäilee vaisusti.

Minä toin sinut tänne katsomaan suurinta saavutustamme”, Endelion sanoo hymyillen. Hän tekee käsillään liikkeen Lyran silmien edessä, pyörii ympäriinsä lapsen lailla kuitenkaan herättämättä Lyrassa ainuttakaan todellista reaktiota.
Tule. Astu lähemmäs.”
Lyra astuu.

Nyt, kun Remi on hetkeksi lannistettu Kallasin iskun ja hänen äitinsä kuoleman jälkeen, minulla on loistavasti aikaa olla yläilmoissa ja suunnitella. Remi aikoo varmasti pitää kiirettä, mutta ei heti, minä tunnen hänet. Se antaa minulle loistavasti aikaa kuljettaa… nämä pois täältä.”
Endelion ohjaa Lyran eteenpäin. Pimeyden keskellä lepää kolme yhdenmuotoista esinettä, täydellisen pyöreää, täydellisen mustaa. Lyra hätkähtää taaksepäin, kun ymmärtää, mitä katsoo. Huoneessa säilytetään pommeja.

Sinä… sinä aiot…”
Oi, kyllä, minä aion”, Endelion nauraa. ”Tätä Remi ei osaa ikinä aavistaa.”
Sinullahan on jo yksi paljon näitä suurempi pommi!”
Se on nyt turvallisesti Valierin linnassa. Lilika ei tiedä siitä mitään. Se on vain aiheesta jotakin ymmärtävien käsissä.”
Yhteensä neljä pommia. Yhteensä neljä pommia, Endelion!”

Kiilto Endelionin silmissä suurenee, kun Lyra palaa ruumiiseensa, huutaa kuten aina siihenkin saakka. Kultainen hehku on poissa, jäljellä on pelkkä Lyra, joka ei voi hyväksyä sitä, mitä näkee. Lyra ei pysty piilottamaan kauhuaan Endelionilta, kuningas näkee sen ja imee energiaa siitä.

En minä tätä ilmamaailmaa turhaan rakennuta”, Endelion sanoo pehmeästi.
Sinä aiot räjäyttää koko maanpäällisen Krielin. Koko hallintosysteemi – saarten vartijat, väliaikaiskuningatar… Kallasin mekaniikka, Colarin maatalous… Endelion, oletko sinä seonnut lopullisesti?”
En, Lyra rakkaani, minä olen suunnitellut tätä koko ikäni.”
Sinä et voi räjäyttää koko Krieliä.”
Kaiken voi lopulta siirtää tänne. En tuhoa kaikkea, jos Remi vain antautuu ajoissa.”
Aiotko sinä…?”

Lyran kasvoilla on aitoa pelkoa. Vihdoin nainen on niin auki, ettei kykene piilottamaan sitä Endelionilta. Valta on yksin Endelionilla, hän toi naisen tänne oikeaan aikaan, riittävän hauraana, puolustuskyvyttömänä. Endelionin koko ruumista kihelmöi, kun hän ajattelee, kuinka harva ihminen tietää siitä, mitä hän nyt kertoo Lyralle.

Minä annan Remin tietää, että jos hän ei antaudu, minä alan räjäyttää saaria yksi kerrallaan”, Endelion lausuu sanat kuin ne eivät painaisi hänen suussaan mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti