tiistai 3. maaliskuuta 2020

Kuningas ja ruusu: luku 44


Luku 44: Ruusu

Valierin ilma tuoksuu tutulta Remin asettaessaan jalkansa sen maalle. Tuoksu täyttää hänet kauttaaltaan; raikas meri-ilma, hienoinen suola ja lämpimät mausteet. Satamassa tuoksuu koti, Remi kävelee suoraan lapsuudenmaisemaansa. Se nielaisee hänet kokonaisena, silittää hänen viittansa liepeitä, hipoo poskia. Vaikka hengenvaara riippuu kaikkialla Remin yllä, Valieriin astuminen on kuin kävelisi sisään tuttuun maalaukseen.

Ruusut hajaantuvat automaattisesti, suunnitelma on hiottu pikaisesti ennen maihinnousua. Renfred huolehtii laivasta ja siitä, että he eivät kiinnitä liiaksi huomiota osakseen. Remi kulkee määrätietoisesti poispäin satamasta, hän osaa reitin ulkoa. Miehet kiskovat veneistä kalansaaliitaan, naiset kaupittelevat kankaitaan ja yrttejään maihin saapuville miehille. Elämä on vilkasta, paikoitellen levotontakin, Colarin savupilvet ovat maalanneet mustat raitansa Valierinkin elämään.

Remi suo viimeisen katseen rantaan. Lune seisoo keskustelemassa ihmisille, jotka ottavat hänet keskusteluun kuin kotiinsa. Kyllä Castenin nimi tunnetaan. Lunella ei ole hätää. Hän joutuu kenties selittämään, mitä tekee Valierissa, mutta hän on nopea tarinankeksijä, Remi tietää sen. Ei syytä huoleen. Lune ei koskaan paljastaisi mitään. Lune on nyt siellä, minne kuuluu. Remi ei haluaisi sen särkevän rintaansa niin suuresti. Hän katsoo vielä hetken, imee jokaisen osan Lunen piirteistä – kaartuvan nenän, pisamaiset posket, punaisen kiharapilven. Remi painaa ne mieleensä kuin haluaisi omistaa ne elämänsä loppuun saakka. Sitten hän kääntää päänsä ja tietää, ettei enää palaa.

Tutulla kulmalla, kahden Remin lapsuusaikoina suositun ravintolan kulmalla on hiljaista. Ravintoloista toinen on tyhjä, sen ikkunaan on piirretty suuri musta merkki. Remin sisällä soi matala sävel. Hänen lapsuudessaan Valier välttyi vastaavalta. Nyt valkoisten valta on ulottunut aiemmin vilkkaisiin kulmiin saakka. Remi huokaa syvään, vetää hupun syvemmälle päähänsä.

Kun kulman takaa kävelee lyhyt, korkeavartisiin saappaisiin sonnustautunut tyttö, Remi säpsähtää. Tyttö on vetänyt hupun samalla tavalla päänsä yli kuin hänkin, mutta hän tunnistaa tämän jo tavasta kävellä. Nopeat askeleet eivät jää odottamaan ketään. Remi on yrittänyt pysyä niiden perässä suurimman osan lapsuudestaan. Vasta kohdalla tyttö vetää hupun kasvoiltaan, paljastaa kuulaat, korkeaposkiset piirteensä. Lilikan silmät ovat yhä siniset kuin liplattava joki linnan vierellä.

Lilikan alahuuli alkaa väpättää, valkoiset kulmat kaartuvat ylös. Remin ruumis on turta, voimaton, mutta painautuessaan Lilikan omaa vasten, ottaessaan sen omalleen kuin osan itseään, se täyttyy valosta. Valo on kirkas ja lämmin kuten kaikki menneet iltapäivät. Lilika on pieni, mutta lämmin. Remi puristaa tyttöä ja unohtaa kaiken. Kaikki kuolemat, kaikki menetykset, Colarin räjähtäneen maan, tärisevän ruumiin, Lunen loittonevan selän. Kaikki hiipuu pois, kun hän sulaa kiinni Lilikan kosketukseen, puristaa tyttöä lujempaan kuin on koskaan puristanut ketään.

Sisko… sisko rakas”, Remi sopertaa Lilikan tukkaan. Ei ole sellaista voimaa maailmassa, joka voisi kieltää Lilikan häneltä. Tyttö on hänen siskonsa, ei veren puolesta, vaan jonkin paljon vahvemman. Kun Remi irrottautuu syleilystä, Lilikan kasvot ovat täyttyneet kyynelistä. Lilikan, joka niin harvoin itki.
Sinä olet hengissä. Sinä elät. Sinä…” Lilika saa sanotuksi.
Minä olen. Niin olet sinäkin. Ja me olemme vihdoin tässä.”
Remin kädet tarttuvat Lilikaa kasvoista. Hän pitää tytön kasvoja aivan lähellä omiaan, vie otsansa tämän omalle. Niin lähellä. Vihdoin verenä ja lihana häntä vasten.

Minä tulin kohtaamaan hänet – sinun veljesi.”
Tiesin sen. Osasin arvioida viestimien kautta käymämme keskustelun perusteella, mihin auringon kulmaan saapumisesi ajoittuu. Olin oikeassa. Meillä on vielä loistavasti aikaa, päivä on hädin tuskin käynnissä.”
Sinä…” Remi joutuu pudistamaan päätään. Naurunpyrskähdys on kevyt, pelkkä linnunlento. ”Sinä olet vieläkin aivan uskomaton.”
Kuinka niin ’vieläkin’, Remi, mehän olemme keskustelleet kaikki nämä vuodet! Kirjeillä, viestimillä, miten milloinkin olemme uskaltaneet.”
Se on ainoa asia, joka on saanut ylläpidettyä uskoni tähän kaikkeen. Ainoa, Lilika. Sinä olet ensimmäinen ja viimeinen ihminen, jota minä olen koskaan uskonut.”

Hymy tarttuu Remin kasvoilta Lilikaan. Remi pitää kättään Lilikan olalla, on mahdotonta olla koskematta, kun he ovat vihdoin siinä, kahdestaan, yhdessä.
En olisi selvinnyt täällä yksin kaikkia näitä vuosia ilman ajatusta toivosta.” Lilikan olat vavahtavat kylmän väristyksen voimasta. ”Muistatko, mitä sinä sanoit ennen kuin sinut karkotettiin Alissandraan? Luin sen sinun huuliltasi. ’Ruusu kukkii vielä.’ Nyt on se päivä, Remi. Tänään ruusu kukkii vihdoin.”
Remi hymyilee niin leveästi, että koko kasvoihin sattuu. Kyyneleet tulevat ilman lupaa. Vihdoin Lilika on siinä, jakamassa ne hänen kanssaan.

Lilika vetää hiljaa hupun takaisin päähänsä. Entistä kuningatarta ei saisi tunnistaa kukaan. Remi tarttuu tytön käteen ja sallii tämän kuljettaa itseään kaduilla, joista jokaisen kuva on piirtynyt hänen mieleensä. Valierin kartta on täynnä kultasäikeisiä polkuja, lapsen haaveita, joita he kulkivat kaikki yhdessä.

Siitä on kauan, kun olet ollut täällä”, Lilika sanoo hymyä äänessään. ”Vieläkö osaat reitin linnaan?”
Linna kirjaimellisesti näkyy tänne saakka”, Remi naurahtaa. ”Mutta vaikka ei näkyisikään, jalkani veisivät minut sinne. Ne osaavat reitin ulkoa.”
Lilika puristaa hänen kättään lujempaa.
Me kävimme täällä aina Ethén kanssa. Hän antoi meidän käydä satamassa katsomassa laivoja.”
Sanat saavat Remin pyyhkimään kyyneliä silmistään.
Sinä olit niin pieni silloin. Vaikka et sinä ole erityisen suuri vieläkään.” Remi pukkaa Lilikaa kevyesti olkapäähän.

Vai olen minä pieni?” Lilika nauraa. ”Kai minä olen sentään vähän muuttunut?”
Viestimessä näkyvä hologrammi ei ole antanut oikeutta sille, kuinka sinä olet kasvanut. Kun minä lähdin, sinä olit vasta kaksitoista.”
Sinä sen sijaan et ole muuttunut yhtään, veli rakas. Olet edelleen aivan yhtä pitkä ja hontelo, silmäsi vain ovat tulleet surullisemmiksi.”
Remi nyökkää Lilikan sanoille, vaikka tyttö ei sitä hupun alta näekään. Surusilmät ovat hinta siitä, mitä Remi on vuosien varrella rakentanut.

Linnan mahtipontinen siluetti lähenee. Lilika pysähtyy tutulla kulmalla, vetää Remin sivukujalle, jolle hän ei ole koskaan aiemmin askeltanut. Krieliläiset ovat liian kiireisiä keskittymään kahteen kanssakulkijaansa. Katse Lilikan joensinisissä silmissä on tiukka.

Minun täytyy lähteä tästä eri suuntaan. Sinä tiedät, mitä se tarkoittaa.”
Minä kävelen yksin sillalle ja kohtaan Endelionin.”
Olen järjestänyt tilanteen niin, että voit olla huoleti. Keskustelin tästä Renfredin kanssa viestimen välityksellä, ja tiedän, minne te ruusut aiotte levittäytyä. Lähetin Endelionin miehet aivan eri suuntiin. Valier on riittävän suuri eksyttäväksi. He tuskin tulevat kohtaamaan. Olethan pyytänyt kaikkia pitämään matalaa profiilia?”
Tässä on kyse minusta ja Endelionista, joten kukaan ei tee mitään. Kaikki ruusuihin viittavat tunnusmerkit on heitetty mereen. Ei ruusuja korvan takana tai mitään sellaista.”
Hyvä. Tilanteen pitäisi sujua heidän osaltaan oletetusti.”

Remi ja Lilika jäävät tuijottamaan toisiaan, tilanne kuroo itsensä umpeen. Olisi mentävä. Remi painautuu vielä kerran Lilikaa vasten, halaa tyttöä niin lujaa kuin pystyy rusentamatta tämän heiveröisiä luita. He seisovat siinä kauan, kadunkulmassa, toisiinsa ripustautuneina. Sitten Lilika sipaisee Remin poskea ja katoaa ihmisvilinään.

Silmät kiinni, luomien takana on pimeää ja hiljaista. Valo läikkyy yhä mielen laitamilla, Lilika on sytyttänyt sen sinne eikä mikään pimeys voi viedä sitä sieltä pois. Kun Remi avaa silmänsä, hän on viimein valmis. Remi lähtee kulkemaan kohti linnaa. Sillalla ruumis muistaa kipunsa jälleen, jalkoja jomottaa, käsiä kipristelee. Ihmiset jäävät taa, sillan toisella puolella seisovat valkopukuiset vartijat. Kun Remi astuu sillalle, hän vetää hupun päästään. Ensi kertaa vuosiin hän kykenee kulkemaan omana itsenään, piilottamatta nimeään, piilottamatta kasvojaan.

Valkopukuisten miesten takaa kulkee yhtä valkea hahmo. Lähempänä Remi erottaa muutakin kuin siluetin. Lyhyehkön, kiharan kuontalon, silmät, jotka tuskin koskaan räpyttelevät, odottavat aina vain. Koruja ranteet täynnä, korvista vain toisessa. Endelion. Kuningas on ojentanut kätensä kuin aikoisi syleillä Remiä.

Me tapaamme vihdoin, Remi”, Endelion sanoo äänellä, jonka soinnista Remi ei ole unohtanut hiventäkään. ”Olen odottanut sinua.”
Endelion vie kätensä Remin omille, puristaa. Silmät kohtaavat silmät. Remi muistaa kaiken.
Tässä minä olen. Nyt sinun ei tarvitse tuhota enää mitään minun vuokseni.”
Endelionin naurahdus on teatraalisen huvittunut.
Voi, mikä sankari sinä oletkaan.”
Remin leukaperiä nykii, koko ruumis on pelkästään kireä.
Tule. Seuraa minua. Areena on odottanut meitä kaikki nämä vuodet. Me jätimme kesken jotakin, jota ei koskaan saisi jättää puolitiehen.”

Areena. Remi muistaa vielä, miltä tuntuu yskiä verta toisen lyödessä yhä uudelleen. Hän ei ollut varautunut. Hän ei kuvitellut Endelionin iskevän häntä rintaan. Kädet piti kohottaa sovinnon merkeissä, ei satuttaakseen.

Sinä käänsit selkäsi meidän lupauksellemme, ja nyt sinä viet minut suoraan taistelukentälle”, Remi sanoo rykäisten kurkkuaan. ”Emmekö me koskaan keskustele, Endelion?”
Mutta Remi rakas, mehän olemme keskustelleet kaikki nämä vuodet!” Endelion sanoo kääntymättä katsomaan Remiin. ”Sinun ponnettomat iskusi, minun pommini ja ilmalaivani… Voi, Remi, me olemme keskustelleet mitä kauneimmalla tavalla.”
Remi irvistää tahtomattaankin. Hän on aina ollut oikeassa. Endelion on pelkästään pelannut.
Minä jätin sinut henkiin hetken mielijohteesta ja kaduin sitä pitkään. Sinä teit juuri niin kuin pelkäsinkin – ryhdyit merkityksettömään kapinaan. Kuvittelin, että sinusta olisi parempaan, mutta sinä et onnistunut yllättämään minua.”

Areena häämöttää jo, Endelion kiristää askeliaan. Remi pysyy perässä.
Jos kapina on sinulle merkityksetön, sinä et ole ymmärtänyt sen ydintä.”
Olen minä.” Äänessä on ivaa, se on aidompi kuin mitään, mitä Endelion on koskaan sanonut Remin kuullen.
Sitten sinä et tekisi näin.”
Juuri siksi minä teen näin.”

Ennen areenalle astumista Endelion tulee aivan lähelle, tarttuu Remiä leukaperistä ja vie hänen kasvonsa aivan omiensa eteen. Huulet miltei koskettavat, kun Endelion puhuu. Remi ei kavahda etäisyyttä, hän on nähnyt Endelionista kaiken. Ei ole sellaista kohtaa, jota hän ei olisi koskenut.

On ollut nautinto leikkiä kanssasi”, Endelion lausuu aivan vasten Remin kasvoja, ”mutta minä olen saanut siitä jo kaiken sen, mitä tarvitsen. Olet innostanut minua suuresti. Kun katsot taivaalle, näet varmasti metallikuun pilvien takaa. Olen saanut maailmalta haluamani. Nyt sinä et ole minulle enää mitään muuta kuin hienoinen este. Teet liikaa kaikkea sellaista, jonka en voi sallia tapahtuvan minun Krielissäni.”
Kriel ei ole sinun.”
Kenen sitten, Remi rakas? Sinunko?”
Ei kenenkään. Ei maailmaa voi omistaa. Systeemikin tietää sen, siksi uudet valitut syntyvät joka sadas vuosi.”

Endelion miltei painaa huulensa Remin omille, Remi saattaa tuntea, kuinka Endelionin keho värisee odotuksesta. Viime hetkellä Endelion vetää itsensä kauemmas, etäisyys palautuu ennalleen. Maailman kaksi voimaa, niin samanlaiset, niin erilaiset. Silti aina yhtä, luonnon tahdosta. Remin katsoessa Endelionia silmiin hän tietää, että sillä hetkellä merkitystä on vain heillä kahdella.

Mennään”, Endelion nyökkää Remille. ”Ei ole enää mitään, mistä me voisimme keskustella. Jäljellämme on vain tämä.”
Remi nyökkää takaisin. On olemassa vain he.
Jos sinä voitat minut, mitä sinä tahdot? Paikkani hallitsijana?”
Ei, Endelion, en ole koskaan toivonut sitä. Ymmärsitkö sinä todella, mistä kapinassani on kyse?”
Endelion huiskauttaa kättään.
Kunhan elättelin toivoa siitä, etten olisi ymmärtänyt.”

Remi seuraa Endelionia areenalle. Kova pinta on pysynyt samanlaisena. Katsojia ei ole, kukaan ei ole havahtunut siihen, mitä tapahtuu. Vain linnan omat ihmiset seuraavat, Remi erottaa sivusilmällään Lilikan valkean hahmon pitkän miehen vierestä. Tämä on kaikille niille mustalla merkityille, jotka eivät ole nyt täällä, Remi ajattelee tarttuessaan aseeseensa, jonka painoa ei ole pidellyt käsissään neljään pitkään vuoteen. Kaikille niille, jotka ovat kuolleet systeemin vuoksi. Niille, jotka elävät vielä varjoissa.

Endelion aloittaa iskut. Remi on harjoitellut, ollut paljon jaloillaan, hyppinyt ja iskenyt itsekin. Endelionin radat ovat hänelle tuttuja, he ovat taistelleet toisiaan vasten kerran aiemminkin. Endelion iskee paljon ylhäältä, Remi osaa väistää. Hiki puskee pintaan, Colarissa syntyneet haavat tykyttävät, mutta Remi ulkoistaa itsensä niistä. Hän on tehnyt tämän aiemminkin, iskenyt ja väistellyt, tehnyt, mitä häneltä odotetaan. Krielin mustat eivät tiedä hänen taistelevan, mutta hän puolustaa ja hyökkää kuin jokainen musta olisi katsomassa, odottamassa hänen voittoaan. Ase tottelee häntä edelleen, hän on tottunut sen pituuteen, sen tuntuun kädessään.

Väsymys huokuu Endelionin kasvoilta, kun tämä yrittää vetää Remiltä jalat alta. Liikkeet ovat liian hitaita, Remillä on pelossa eläneen ihmisen refleksit turvanaan. Kun joutuu varomaan jokaista vastaantulijaa, piiloutumaan mustaan viittaansa, oppii toimimaan nopeasti, aistitasolta. Ruumis päättää, mieli on pelkkä sen jatke, jokin, joka toimii, kun sitä erikseen pyydetään. Keho on valmis kaikkeen. Keho on kova eikä se tunne mitään, se kestää kaiken eikä mikään ole sille mahdotonta, kun se on kerran joutunut pelkäämään.

Endelion ei näe viimeistä iskua. Ase kalahtaa maahan, katse täyttyy kauhusta. Aseista riisuttuna Endelion vie kädet kehonsa suojaksi. Remi on iskemässä Endelionia suoraan tämän kalpeisiin kasvoihin, kun mieli palaa muistuttamaan itsestään. Ei. Älä. Sinä et voi.

Remi yllättää itsensä keskeltä tekoaan. Hän vetäytyy kauhu katseessaan takaisin, pakenee itseään. Hän ei tunnista itseään kuvasta, jossa aseeton Endelion suojelee itseään käsillään ja hän aikoo iskeä, tappaa siitä huolimatta. Remi kavahtaa omia refleksejään. Ei väkivaltaa. Ei kipua. Ei enää ikinä. Remi laskee aseensa maahan, polvistuu asettamaan sen vanhalle areenalle. Se kalahtaa alas, pysyy jalkojen juuressa vielä Remin noustuakin.

Meidän ei tarvitse tehdä tätä näin”, Remi huomaa sanovansa. ”Me olemme ystäviä. Olemme aina olleet. Meidät luotiin tähän, muistatko sinä? Me lupasimme toisillemme ruusupensaan takana. Emme koskaan tekisi tätä toisillemme. Me välitämme edelleen.”
Endelionin ilme ei paljasta mitään.
Ei enää kipua, Endelion”, Remi hengähtää, ”minä en tahdo sitä. Se polku ei ole minua varten. Ei taistella enää. Tule luokseni, ystäväni, saatetaan tämä loppuun.”

Remi ojentaa kätensä, kurottaa sitä kuten vuosia sitten. Hän on valmis aloittamaan kaiken alusta, aseet laskettuna, katseet kohotettuina. Endelion kävelee lähemmäs, tarttuu käteen, puristaa sitä lujaa. Kuningas ei hymyile. Kun veitsi työntyy Remin rintaan, hän ei tiedä, mistä se tulee. Kipu piirtää kaiken syvänpunaiseksi.

Näkyy vain kaistale taivasta, iltapäivän auringon lempeät säteet ja Endelionin siluetti, kun Remi kaatuu maahan. Ei. Ei nyt. Ei täällä. Kun Remi näkee Endelionin kasvot auringon tiellä, hän tietää, että kaikessa oli aina tarkoitus käydä näin. Eivät he koskaan voita, poljetut ja hyljeksityt. Endelionin kasvoille ei leviä hymyä, tämä ei ole onnellinen teostaan. Remi katsoo Endelionin taakse, kohti avaraa taivasta, laskevan auringon maalaamia sävyjä. Miten kaunista. Hän sulkee silmänsä. Ruusu kukkii sittenkin, se kukkii punaisena hänen rinnassaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti