keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Lumo: luku 19


Luku 19: Haudan varjo

Nimettömällä kivellä on tarina. Sininen hetki kestää vain muutamia haihtuvia minuutteja, Sigridin sormet viipyilevät kivellä vielä, kun valo riittää. Pinta on kylmä auringon laskettua, Sigrid vetää syvään henkeä.

Lovisa.” Sigrid antaa hiljaiselle muistomerkille nimen. Kivi on häpeän kuva, tyhjä vailla kukkia tai koristuksia. Muista eristyksissä. ”Missä sinä kuljet?”
Hauta on hiljaa, kuolleilla ei ole valtaa kurottaa elämän puolelle. Lämpö on iäksi heiltä hiipunut. Luut ovat ääneti eivätkä rakasta enää ketään.

Sigrid kumartuu pyyhkimään lehvät tyhjältä kiveltä. Jos siinä lukisi nimi, hän antaisi luonnon peittää sen.
Joskus minusta tuntuu, etten ymmärtänyt sinua lainkaan.”
Kivi on vaiti.
Sinä toimit niin irrallisten toiveittesi varassa, etten koskaan hahmottanut, missä olit. Olit kaikkialla, ja missä olitkin, sinua rakastettiin. Vaikka olit häilyväinen, – halusit nähdä ja kokea kaiken – sinulla oli taito saada kaikki kurottamaan puoleesi.”

Sigrid istuutuu maahan, huokaisee syvään ja ristii jalkansa.
Sinä vain lähdit kysymättä keneltäkään mitään. Minä iloitsin sinun lähdöstäsi, kävelin hautasi ohi kuin sitä ei olisikaan.”
Hauta puhuu toisenlaista kieltä. Se antaa olettaa, ettei sitä todella ole. Kun Yvonne vuosisatojen päästä yhä kävelee Eldithin metsissä, yksikään hänen lisäkseen ei osaa enää kertoa, kuka nimettömän kiven alla lepää.

Silti haluaisin vielä kysyä, kuinka sinä teit sen. Kuinka sait kaikki katsomaan sinua rakastavin silmin. Sinulla oli yhtä lailla vastuu kuin minullakin, mutta sinä hylkäsit sen, sinä lähdit ja veit vastaukset mukanasi.” Sigridin ääni vaimenee kuin kipu ottaisi äänen muodon.

Mihin sinä tarvitset vastauksia?”
Sigrid nousee hätkähtäen seisomaan, miltei kompastuu ristittyihin jalkoihinsa. Sotkuiset vaaleat hiukset kehystävät hätääntyneitä kasvoja. Puut reunustavat hautaa, Lovisalla on luonnon suoma rauha levossaan. Yvonne rikkoo alueen kävelemällä sen sisään.

En huomannut, että olit paikalla”, Sigrid älähtää.
Ajattelin, että minulle olisi helpompaa puhua kuin kuolleelle.”
Etkö sinä juuri aamunkajossa kertonut, että sekin on mahdollista?”
Yvonne heilauttaa punaiset hiuksensa selkään ja naurahtaa.
On, mutta ei meille. Vain Kidehlille, joka on saapuva luoksemme.”

Yvonne astelee aivan Lovisan haudan juurelle. Hänen katseensa viipyilee kieltämänsä tytön muistomerkissä.
Mihin sinä haluat vastauksia?”
Sigrid huokaisee.
Itseluottamusta sinulta tuskin puuttuu. Mikä on hätänä? Onko hersi koetellut sinua niin kuin se koetteli Niilaa?”

Kun Sigrid sallii metsän äänien täyttää tyhjän tilan, Yvonne istuutuu alas. Sigrid istuutuu hänen vierelleen voimatta muutakaan.
Sinua pelottaa. Sitäkö tämä on?”
Tavallaan.”
Kerro minulle. Vain minä voin auttaa.”
Ensimmäistä kertaa Sigrid ei usko naisen sanoihin. Pelko kuultaa niiden läpi.
Meidän ryhmämme ei ole tarpeeksi vahva.”
Et sinä sitä pelkää.”

Yvonnen läsnäolo ei salli Sigridin hengittää. Pelko asettuu rintakehälle, levittää rihmojaan. Yvonne ei aio päästää häntä pois ennen kuin hän on avannut itsensä. Jokaisen piirissä on aika tehdä niin. Jos kevät todella tuo vastaukset tuulissaan, jokaisen suojelijan täytyy olla valmis.

En usko, että sinä pelkäät vain elämääsi kuolleen sisaresi varjossa. Se ei ole kaikki, mitä näin sinussa, kun kosketit Kuolleen miehen järven rikkoutumatonta pintaa.” Yvonnen ääni on yksi rihmoista, se lähtee sydämestä käsivarsiin, tekee Sigridin sormenpäistä kylmät kuin halla.
Koitko sinä Melisendessä jotakin sellaista, joka sai sinut epäilemään itseäsi?”
Päin vastoin. Edhaton maa sai minut muistamaan, miten paljon rakastan tehtävääni suojelijana. Se on luotu minua varten.”

Sigrid ajattelee hetkeä järvellä aamun sarastaessa, sitä edeltänyttä matkaansa. Muut näyttivät niin heikoilta Yvonnen puhuessa Kidehlistä ja Kuolleen miehen järvestä. Kuin suojelijoiden yhteinen, musta menneisyys olisi yllättäen kiristänyt otteensa heidän kurkuilleen. Hetken Sigrid tuntee itsensä ylemmäksi, kunnes muistaa Lovisan laulun ja kuristavan tunteen sisällään.

Minä…” Sigrid ei kykene katsomaan Yvonnea silmiin. Naisen odotus lepää raskaana hänen harteillaan. Jos Yvonne haluaisi, hän voisi huutaa ja pakottaa edhalla vastaukset ulos hänestä. Sigrid tietää, että hiljaisuus painostaa hänet ulos itsestään nopeammin kuin vihan sanat.
Minä en voi olla tuntematta itseäni tyhjäksi, kun seison piirissä.”
Yvonne nyökkää. Kuristava tunne palaa, Sigrid hengittää sisään, muttei ulos.
Minulta odotetaan niin paljon. Minä olen tahtonut tätä niin kauan, kun olen elänyt. Silti en osaa tuntea mitään todellista elämästäni suojelijana. Jotain puuttuu.”

Kuinka sinä kuvittelisit Lovisan auttavan? Mitä sisaresi sanoisi, jos istuisi nyt sinua vastapäätä?”
Hauta seisoo kylmänä ja ehdottomana Sigridin edessä. Sigrid ei tunne enää sormiaan.
Hän käskisi minun jatkaa. Sanoisi, että minä olin aina se, joka halusi enemmän suojelijaksi. Hän olisi sitä mieltä, että olemme lähempänä hersin keskuksen tuhoamista kuin koskaan.”

Hymy piirtyy Sigridin kalvakoiksi käyneille kasvoille kuin veistettynä.
Lovisan olisi pitänyt olla tämän kurjan tarinan päähenkilö. Hänessä eli auringon voima ja valo, hän olisi kestänyt mitä tahansa.”
Yvonne ojentaa kätensä Sigridille. Hetken Sigrid kuvittelee tämän haluavan tavoittaa edhan hänessä. Kohollaan olevat kulmat ja raolleen jääneet huulet kertovat toisenlaisesta kosketuksesta. Kun Yvonnen viileä käsi painuu hänen kättään vasten, hän muistaa, miten äiti joskus piti kädestä, kun näki pelon istuvan tyttärensä rinnalla.

Minä luotan sinuun”, Yvonne sanoo jättäen lauseen katki, Sigrid näkee silmien takana risteilevät aatteet ja tietää, että Yvonne on pitänyt pitkään häneltä jotakin piilossa. ”Minä olen myös hyvin pitkään nähnyt Injen katsoessani sinua.”
Sigrid vetää kätensä pois, perääntyy säpsähtäen.
Injen?”
Silmät tyhjinä hymyilevän pojan kuva kieppuu Sigridin tajunnan reunoilla. Yvonnen lapsessa ei ole mitään samaa kuin hänessä.

Sinä olet liiaksi kiinni katkeruudessasi. Jos tavoittelet elämää irrallaan Lovisasta, tyhjenet samalla itse. Kuuntele sydäntäsi – mitä hersi sinulle näyttäisi, jos se houkuttaisi sinua? Mistä olet päästänyt irti tullaksesi suojelijaksi?”
Kaikesta.” Sigridin sisällä kaikuu.
Mitä kaikki sinulle on?”

Sigrid miettii kuningatar Magdalenan sanoja unelmista. Yksilöllisyydestä. Sigrid on haudannut sellaiset asiat kauan sitten. Toisin kuin Lovisalle, niille asioille ei pystytetty nimetöntäkään hautaa. Ne saivat vaipua unohdukseen, jäädä kaihertamaan taustalle.

Sigrid ei voi katsoa Yvonneen ajattelematta, että tämä näkee ilmeettömän, täysin itsestään irronneen Injen edessään. Sigrid pudistaa päätään ajatukselle. Tekeekö haaveista irti päästäminen hänestä hersille alttiin, sisältä tyhjän?

Joskus minä halusin perheen”, Sigrid kuiskaa metsälle. ”Ihmisiä, jotka rakastaisivat minua.”
Eikö sinua voida rakastaa suojelijana?”
Ei sillä tavalla.”
Lovisaakin rakastettiin.”
Eri tavalla.”
Ei lainkaan eri tavalla.” Yvonne huokaisee syvään. ”Puhuisit Illusialle, hän tietää. Ei suojelija tarvitse perhettä tuntiakseen itsensä rakastetuksi. Hersi ei antaisi sinulle lämpöä, josta olet aina jäänyt paitsi. Se ei täyttäisi vellovaa tyhjyyttäsi.”

Sigrid pysyy hiljaa, tuijottaa kylmenneitä käsiään.
Sinun täytyy käsitellä tämä kaikki itsesi kanssa, muuten hersi saa sinut koetellessaan sinua ensi kertaa.”
Olen aina ollut tällainen.” Sigrid nostaa katseensa. Yvonnen äidillinen välitys on viety pois, tilalla ovat tunteista pyyhityt kasvot. ”On tämä sitten katkeruutta, itseinhoa vai pelkkää kateutta kaikesta siitä, mitä Lovisa oli – en joka tapauksessa kykene päästämään irti tästä.”
Sitten sinusta ei tule koskaan niin hyvää suojelijaa kuin sinusta voisi tulla.”
Siitäkö sinä olet huolissasi?”
Piirin jäsenistä vain sinä tunnuit pitkään puhtaalta, ongelmattomalta. Sitten minä ymmärsin, että se johtui siitä, ettei sinun sisälläsi ole enää ketään.”

Piiri. Aina vain piiri, suojelijat, ei koskaan Sigrid itse. Hän uskoo kuvitelleensa välityksen kiillon Yvonnen silmissä. Nainen ei osaa ajatella muuta kuin koko ryhmän etua, hersin keskuksen tuhoamista. Sigrid nousee ylös kykenemättä enää katsomaan suoraan Yvonneen. Metsässä alkaa hämärtyä, hän haluaa ehtiä kotiinsa ennen pimeän viittaa.

Ajattele sitä, Sigrid”, Yvonne sanoo tytön noustessa. ”Vain sinä itse olet oman etenemisesi tiellä.”
En tiedä, yritätkö rohkaista minua irrottamaan haaveistani vai kehittää niiden tilalle jotakin muuta.”
Minä pelkään, että sinusta tulee niin kuin mieheni ja poikani. Eristynyt. Tyhjä. Hersin lelu. Vain, koska en ehtinyt tehdä mitään.”

Vasta Yvonnen sanojen jälkeen Sigrid ymmärtää, että naistakin liikuttaa eteenpäin pelko. Hän muistaa Yvonnen ilmeen Kuolleen miehen järven rannalla. Yvonne on joutunut kantamaan elämässään paljon, päästämään irti jotakin sellaista, josta kenenkään ei kuuluisi joutua päästämään.

Minusta ei tule sellaista”, Sigrid sanoo, mutta ei erota enää äänensä väriä.
Yvonne nousee ylös huokaisten syvään. Nainen ottaa tukea Lovisan haudasta, pitää kiinni kuoleman merkistä kuin se puhuttelisi häntäkin.
Minä kannan kaiken tämän painoa harteillani, olen aina kantanut. Se olin minä, joka annoin rakkaani kadota oman päänsä sisään, lehvien suojiin. Se olin minä, joka en osannut katsoa poikaani rakastavin silmin. Minun rakkauteni ei riittänyt, ja nyt maksan siitä joka päivä. En tahdo menettää parasta suojelijaanikin.”

Sigrid vain tuijottaa ikuista naista, hänen pitkiä punaisia suortuviaan ja väsynyttä, mutta ylpeää ruumistaan. Menetykset raastavat ihmistä uuteen muotoon, silloinkin, kun niille ei ole mitään tehtävissä. Yvonnessa ei ole enää rahtustakaan lämpöä kenellekään. Sigrid ei tahtoisi ymmärtää häntä niin syvästi.

Minä pärjään kyllä.” Sigrid ei tiedä, valehteleeko hän Yvonnelle vain saadakseen tämän hiljenemään, jättämään hänet rauhaan. ”Pärjäävätkö muut?”
He osaavat kyllä säilyttää ihmisyytensä. Kenties siksi he eivät olekaan yhtä vahvoja kuin sinä.” Yvonne kääntyy, luo Sigridiin viimeisen, viipyilevän katseen. Sigrid tietää Yvonnen katsovan Injeä siten. Silmät polttavat.

Kenties juuri sen Sigrid on menettänyt. Ihmisyytensä. Kyvyn tuntea omat rajansa. Sigridin kylmät sormet viipyilevät hautakivellä, vaativat siltä vastauksia. Hämärässä kivi ei heitä varjoaan Sigridin ylle, mutta hän tuntee sen silti.

*

Pimeän tullen Sigrid havaitsee yhä askeltavansa metsässä. Ruoka on jäänyt laittamatta, talon siivous hoitamatta. Hämärä on väistynyt mustan yön tieltä, Sigrid erottaa tähdet korkeiden latvusten yllä. Kuun hehkuvat kyyneleet loistavat kylmää valoa. Sigrid ei muista nähneensä tähtiä pitkään aikaan.

Yön lapset eivät ole vielä saapuneet, maa on hersistä vapaa. Viileät korret ja oksat hipovat Sigridiä hänen kävellessään. Edha kiertelee sormenpäissä, Sigrid kuuntelee sitä mieluummin kuin alitajunnassa kieppuvia Yvonnen sanoja.

Katse sumeana kävelevä Sigrid hätkähtää, kun kuulee ääniä oikealta puoleltaan. Hän siirtyy hätkähtäen lähimmän puun taa, pimeys toimii hänen apurinaan ja peittää hänet tulijalta. Kerrankin pimeyteen voi verhoutua tuntematta epätoivoa.

Sigridin sydän hakkaa, mieli kuvittelee hetken ajan näkevänsä puiset kynnet ja kuunvalossa hehkuvat sammalsilmät. Kun tulija astuu sirottuvaan valoon, Sigrid erottaa pelkonsa piirtämien piirteiden sijaan Yvonnen pitkän, siron nenän ja valtoimenaan juoksevan punaisen hiusvirran. Hetken Sigrid kuvittelee nähneensä toisella vilkaisullakin väärin, juurihan Yvonne saarnasi hänelle ja palasi kylään.

Askeleet johdattavat Sigridin Yvonnen perään. Hän vilkuilee ympärilleen, syyllisyys paistaa kasvoilta. Yvonnella on varmasti hyvä syy kävellä metsässä pimeän tullen. Parempi kuin Sigridillä, jonka hersille altis mieli ei saisi joutua kosketuksiin yön kanssa. Silti Sigrid kävelee syvemmälle vain nähdäkseen Yvonnen pitkän kehon astuvan suoraan portista sisään. Koitar suuntaa suoraan sinne, minne perhosetkaan eivät häntä seuraa. Sigrid pysähtyy. Hänen silmänsä räpyttelevät kykenemättä ymmärtämään, että portti on niellyt Yvonnen, tummat puut ovat peittäneet johtohahmon kapean rungon.

Mitä sinä täällä teet?”
Sigrid päästää korkean, varomattoman älähdyksen kuullessaan äänen takaansa. Hän erottaa Illusian symmetriset piirteet ja pimeässä mustaksi naamioituvan mekon. Sydän ei kuitenkaan suostu lopettamaan juoksemista.

Sigrid ei saata vastata mitään. Illusia tuskin on nähnyt Yvonnen katoavan portin väärälle puolelle, kävelevän sinne kuin kotiinsa. Hiljaisuus siivittää hetken, Sigrid tuntee pimeyden kiristyvän heidän ympärilleen.

Olitko sinä menossa portin toiselle puolelle?”

Sigrid antaa pimeyden tulla iholle. Hän ei sano mitään puolustaakseen itseään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti