keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Lumo: luku 26


Luku 26: Eteenpäin

Sigridin silmien alla lepää kaksi tummaa kaarta. Hän istuu Niilan ja Illusian välissä Abelin suvun talon portailla taivaan ollessa hiljaa, lintujen pysyessä lauluttomina. Vain tuuli kulkee puissa. Ihmiset kulkevat ohi kiinnittämättä huomiota kolmeen nuoreen, jotka istuvat eloton ilme kasvoillaan.

Niila avaa suunsa ensimmäisenä.
Tämä on minun vikani.”
Emme voi syyttää tästä ketään”, Illusia huokaa. ”Kidehl sanoi, että Esther näytti eilen jo menetetyltä suojelijalta.”
Niila painaa pään syliinsä. Kapeat hartiat vapisevat. Hän ei sano enää mitään.

Minä ja Illusia olemme ajatelleet erästä asiaa”, Sigrid sanoo katsoen ympärilleen. ”Se liittyy Yvonneen. Meidän täytyy toimia pian.”
Olemme tulleet siihen tulokseen, että Yvonne ei koskaan kykene tappamaan Kaarnaa”, Illusia jatkaa.
Niila nostaa ruskean päänsä ja katsoo kumpaakin tyttöä vuoron perään.
Kuulin tästä.” Hän muistaa Jeremian sanat, miehen pehmeät huulet omillaan. Ajatus on lämmin, mutta ei riitä sulattamaan sisaren lankeamisen synnyttämää jääkerrosta.

Jos emme saa Yvonnea uskomaan, että hän pystyy tuhoamaan hersin keskuksen, meidän täytyy keksiä jotakin muuta”, Sigrid jatkaa nousten seisomaan portaille. ”Meidän täytyy tappaa Kaarna itse.”
Niilan kulmat kaartuvat hämmästyksestä.
Meidänkö? Emmehän me ole läheskään riittävän vahvoja. Jos Yvonnekaan ei pysty siihen, kuinka me voisimme?”
Yvonne ei tapa Kaarnaa vain, koska edha aistii, että hänen tunteensa eivät sallisi hänen riistää miehen henkeä.”
Meillä on kaikki kykenevyys maailmassa”, Illusia vahvistaa. ”Olemme käyttäneet edhaa koko ikämme. Meitä on monta. Estherin puuttuminen on iso tappio, mutta meillä on nyt Kidehl. Hän tuntee hersin luonteen, hän voi puhua yön rauhalliseksi. Me pystyisimme siihen.”

Niila katsoo Sigridistä Illusiaan, toivoo, että tytöt vetäisivät sanansa takaisin. Vaaran tuntu leijailee kirpeässä kevätilmassa. Niila pudistaa päätään.
Se olisi liian riskialtista, kaikille meille. Emme ole valmiita.”
Yvonne on, mutta hän uskottelee itselleen jotakin muuta”, Illusia huokaa.
Minä voin vielä yrittää puhua hänelle”, Sigrid huomauttaa. Hänen silmiensä takana hehkuu pelko, tieto siitä, että hän on piirissä se, joka ymmärtää Yvonnen kylmää ja eristynyttä luonnetta kaikkein parhaiten.
Auttaisiko se?”
Ei välttämättä, mutta minä voin yrittää.”
Tehdään ensin niin”, Niila puuttuu puheeseen. ”Minä uskon, että Yvonne suostuu kyllä hyökkäykseen. Estherin lankeamisen jälkeen hänen on pakko.” Niilan oma suru kaikuu sanojen taustalla. Hän ei kyennyt pelastamaan sisartaan. Inje ehti ensin.

Heleä naurahdus rikkoo kireän tunnelman. Yvonne astelee Kidehl perässään talojen välistä, kohottaa kulmiaan nuortensa keskustelulle. Hän kävelee ohi kuin linnut eivät olisi livertäneet hänelle suurinta osaa keskustelusta. Sigridin suu loksahtaa auki, kun hän huomaa Yvonnen olleen liian lähellä, kuulleen kaiken.

Yvonne!” Sigrid huutaa naisen perään. Hän jättää Niilan ja Illusian portaille ja juoksee polulla niin kauan, että saavuttaa Yvonnen punaisena selkään valuvat hiukset. ”Yvonne, me vain –”
Ystävällistä, että kerrotte minullekin, mitä suunnittelette”, Yvonne sanoo kääntyen nopealla liikkeellä. Väsyneillä kasvoilla lepää Estherin lankeamisen aiheuttama varjo. Yö ei ole väistynyt naisesta.

Kidehl siirtyy kauemmas Yvonnesta, ohittaa Sigridin.
Kidehl, älä mene. Meillä on tehtävää sinun kouluttamisesi suhteen.”
Ei, Yvonne, meillä ei ole aikaa!” Sigrid sanoo äänen kohotessa kiljahdukseksi. Hän ojentaa kätensä kohti taakse jääviä taloja. ”Katso tätä kylää! Kaikki tämä jää pian yön helmojen alle, mitään ei jää jäljelle, jos pimeys nielee kaiken! Meidän täytyy tuhota Kaarna. Meidän on pakko, Yvonne.”

Sigridin siniset silmät leiskuvat Yvonnen edessä aivan kuin satojen suojelijoiden silmät aiemminkin. Jokaisesta Yvonnen kokoamasta piiristä joku on kohottanut äänensä häntä vastaan, yrittänyt saada sanomaansa perille. Vain Sigridin silmissä liikkuu riittävä epätoivo. Yvonne on menettänyt jo liikaa.

Anteeksi, Kidehl, mutta voisitko jättää meidät hetkeksi kaksin?”
Kidehl nyökkää, hän poistuu ripeästi kuin olisi helpottunut päästessään pois kahden naisen voimakkaana kipinöivien silmien katseen alta. Naiset kävelevät metsän reunalle, Sigrid huomaa, että Yvonnen jalat johdattavat heidät Kuolleen miehen järvelle. Veden tyyneys aiheuttaa Sigridille yhä kylmiä väreitä. Aurinko on piilossa, vesi lepää elottomana ja hiljaisena.

Sigrid”, Yvonne lausuu tytön nimen pitäen katseensa järven tyynessä pinnassa. Hän istuutuu kivelle miettimättä, leviääkö sen kylmyys hänen kehoonsa. ”Minä tiedän, että sinä olet nähnyt minuun alusta asti.” Hän pudistaa ajatukselle päätään kuin se olisi vaikea niellä. ”En vain ymmärtänyt, että kaikki muutkin näkevät.”
Olen pahoillani.”
Älä ole. Olen kouluttanut teidät hyvin, teidän kuuluukin ihmetellä, miksi en ole vielä kahden tuhannen vuoden jälkeenkään tehnyt mitään tuhotakseni Kaarnaa. Olette vahvoja, kaikki te.”

Yvonnen ilme vääristyy hetkeksi, Sigrid näkee edellisen yön menetyksen käväisevän naisen mielessä.
Tiedätkö, Sigrid, minä en ole sattumalta päätynyt ottamaan juuri sinua siipieni suojiin.”
Sigrid ei saa ääntä suustaan. Yvonnen yhtäkkinen herkkyys iskee häntä suoraan kasvoille. Nainen istuu kivellä avoimena, suojaamatta mitään.
Minä olen alusta asti kokenut, että juuri sinä olet se, joka kykenee lopulta ymmärtämään minua parhaiten.”
Koska minä olen tyhjä sisältä. Sanoit itsekin niin.”

Sigrid istuu rannalle Yvonnen vierelle, vie polvet lähelle kehoaan. Hiukset valuvat selkään valkeana pilvenä. Sigrid tuijottaa vettä edessään, se on yhtä hiljaa kuin hänen sisimpänsäkin.

Sinä pystyt tappamaan Kaarnan”, Sigrid kuiskaa. Hän ei halua olla se, joka kehottaa toista surmaamaan rakastettunsa. Hän ei ole koskaan rakastanut ketään niin paljon, että hänellä olisi oikeutta tiputtaa moista tuomiota kenenkään ylle. Silti hän sanoo sanat, sillä tietää, että vain hän voi ymmärryksellään tuoda valon Kalonian ylle.

Yvonne nyökäyttää päätään, punaiset kiharat valuvat silmille. Hän pyyhkii ne hitaasti, kuin ei aivan ymmärtäisi niiden olevan siinä.
Minä tiedän sen. Minulla on kaikki osaaminen maailmassa, olen elänyt pisimpään edhan kanssa, aivan kuten Sethielkin on elänyt pisimpään hersin kanssa. Me olemme yhtä. Vain minä voin hänet tuhota.”
Sethiel. Miehen ensimmäinen nimi viiltää Sigridin korvia. Sethiel, tuhoaja. Helith, suojelija.

Sattuma tai kevättuuli eivät ole tuoneet minulle tietoa siitä, että tämä kevät tuo mukanaan lopun”, Yvonne huokaisee. ”Tiedän sen, koska te kaikki olette erityisiä, teillä on jokaisella oma taistelunne käytävänä. Sinun puolestasi, Sigrid, en pelkää vain siksi, että näen sinussa poikaani. Näen sinussa itseni, saman hyväksynnän taistelun, joka minunkin on käytävä.”

Naiset katsovat toisiaan silmiin. Sigridin nuoret, kaksikymmentä kevättä nähneet sinisilmät kohtaavat Yvonnen jäisen, tuhansia vuosia vanhan katseen. Ensimmäistä kertaa Sigrid erottaa johtajansa kasvoilla puhdasta surua. Vuosia vanhaa, ikuista. Se on jäänyt häneen kiinni.

Sinä siis ymmärrät itseäsi kaikesta huolimatta.”
Yvonnen kasvot vääntyvät irvistykseen.
Ei tässä ole kyse ymmärtämisestä vaan hyväksymisestä. Minä olen yrittänyt. Usko minua, minä todella olen.” Yvonne sulkee silmänsä, painaa päänsä alas.
Sigrid tunnustelee sisintään. Edha ei kierrä hänessä, voima ei anna vastauksia. Sisällä ei ole miään ottamassa häntä vastaan, hän putoaa tyhjän päälle.

Minä tiedän”, Sigrid huomaa kuiskaavansa Yvonnelle, ”tiedän kyllä.”
Sinäkin tiedät, miltä tuntuu tuhota itsensä jonkin tärkeämmän vuoksi. Tiedät varmasti myös sen, ettei siinä ole aidosti kyse mistään tärkeämmästä ja suuremmasta. Se jättää vain tyhjäksi. Sieltä on mahdotonta päästä pois.”
Mutta sinä rakastat. Sinä tunnet. Päästä itsesi vapaaksi, tunteminen ei tee sinusta huonompaa suojelijaa.” Sigrid ei tiedä, miltä hänen sanansa kuulostavat. Järven pinta kaiuttaa niitä, antaa niille vahvemman sävyn.

Sethielissä ei ole minulle kyse pelkästään rakkaudesta”, Yvonne sanoo kuin miehen nimi polttaisi hänen kieltään. ”Hänen tappamisensa tarkoittaisi kaikesta luopumista. Me olemme aina olleet olemassa, ikuisesti toisiimme sidottuina. Minä luopuisin myös siitä, kuka olen. Pysyisin Helithinä, Kalonian suojelijana, mutta olisin paljon vähempi kuin koskaan aiemmin.” Yvonne huokaa, pyyhkii jälleen valuneet suortuvat kasvoiltaan.
Inje sanoo minulle aina, että olen luopunut kaikista tunteistani. Minusta tuntuu, että se on ainoa asia, jota en ole vielä tehnyt. Jos olisin päästänyt itseni irti jo kauan sitten, varjo ei olisi koskaan levinnyt maailmaan. Yön lapset eivät olisi syntyneet, Kaarna olisi kuollut satoja vuosia sitten.”

Mutta sinä olet ihminen”, Sigrid kuiskaa, ”ja ihmiset kykenevät kohtaamaan tunteensa. Ota vastaan suru siitä, että menetät Kaarnan myötä kaiken sinulle tutun. Tyhjäksi jääminen ei vie kipua pois, se vain muuttaa sen toiseksi.” Sigrid ajattelee kaikkia niitä kertoja, kun juoksi metsään leikkimään edhan tunnulla ihollaan. Voima vei pois hänen huolensa. Hän muistelee niitä iltoja, jolloin aurinko laski ja hän painoi päänsä tyynyyn ajatellen, ettei enää koskaan itkisi siskonsa vuoksi.

Me olemme menettäneet Estherin. Sinä olet oikeassa, ei ole enää aikaa. Minun on pakko tulla ihmiseksi jälleen”, Yvonne sanoo kohdaten jälleen Sigridin silmät. ”Aion kohdata itseni. Kaiken, jonka olen haudannut.”
Sigrid näkee, että nainen yrittää. Hän ei kuitenkaan voi saada itseään takaisin yhdessä yössä.

Sigrid nousee maasta. Ilma on kirpeää, vesi hiljainen, tuulikaan ei laula puissa. Maailma odottaa.
Kuningatar Magdalena pelaa meille aikaa”, Yvonne sanoo jääden kivelle istumaan. ”Minun täytyy käyttää se aika hyväksi. Sigrid… Sano muille, että hyökkäyksen aika on pian. Hyvin pian.”
Sigrid etsii varmuuden merkkejä Yvonnesta. Hiukset valuvat yhä silmille, hartiat ovat lysyssä. Nainen näyttää lapselta, joka ei löydä takaisin metsäpolulle.

Entä Kidehl?”
Kidehl on tasapaino. Villi kortti. Hän voi kääntää suunnan mihin tahansa.”
Tarkoitin hänen kouluttamistaan.”
Meillä ei ole aikaa, johan tulit siihen tulokseen itsekin.”

Sigrid nyökkää. Esther on taipunut pois edhasta, muut ovat kohdanneet itsensä. Aika ei kysy, se vyöryy yli vääjäämättömänä totuutena. Yö seuraa päivää, aamu valkenee, mutta ei koskaan vapauttavana, pelastavana. Aurinko keimailee valkeiden pilvien takana kuin talven kelmeä rinki, muistutus siitä, että lämpö on yhä olemassa, vaikka se ei lankeakaan olevaisten ylle. Sigrid kääntyy vielä katsomaan Yvonnea. Naisen ilme on kuin jo kertaalleen kuolleen.

Mene vain”, Yvonne huokaa nostamatta päätään, ”minä tulen pian. Meidän pitää kokoontua suunnittelemaan hyökkäystä.”
Oletko sinä varma, että pystyt siihen?”
Yvonne kohottaa katseensa. Jäänsiniset silmät ovat kuin pala lasittunutta taivasta.
Minä olen jo kertaalleen luopunut kaikesta”, Yvonne kuiskaa pakottaen hymyn kasvoilleen. ”Minulla ei ole enää miestä eikä poikaa.”
Mutta sinulla on tunne siitä, että he ovat merkinneet sinulle jotakin.”
Ei Injestä. Ei koskaan Injestä. Kunpa olisinkin tuntenut hänen vuokseen edes palasen kaikesta siitä rakkaudesta ja toivosta, jota elättelin Sethielin suhteen.”

Hennon tuulenvireen löytäessä puiden latvat ja Sigridin vaaleat kiharat tyttö ymmärtää pystyvänsä peilaamaan itsensä naisesta. Lovisan haudan varjo ylettyy häneen ikuisesti. Hänkään ei osaa rakastaa omaa vertaan.

Uskotko sinä, että me pystymme siihen?” Sigrid kysyy jäänohuella äänellä. Hän kutsuu edhaa luokseen, paikkaamaan tyhjyyden, luomaan tunteen siitä, että kaikki tulisi menemään hyvin. Että toivo voittaisi pelon. Toivo tulisi maksamaan paljon heidän kevyille sieluilleen.

Minä luotan teihin. Luotan piiriini.”
Entä itseesi?”
Yvonne on hetken hiljaa. Hän koskettaa sormiensa päillä vettä. Sigrid uskoo naisen hapuilevan muistoja, kurottavan kohti kaikkia niitä, jotka vesi on vienyt.
Meillä on vastassamme hersin keskus. Vastavoiman ydin on miehessäni. Sen tuhoaminen vaatii meitä kaikkia. Minä luotan siihen, että kohdatessani kipuni syvimmän luolan te tuette minua.”

Sanat eivät vastaa kysymykseen, mutta Sigrid nyökkää niille hiljaa. Ne ovat kaikki, mitä itsestään etääntynyt, ikuisuuden maan päällä kulkenut nainen voi hänelle antaa.
Yvonne. Minä tiedän, että sinä käyt tapaamassa Kaarnaa.” Sigrid nielaisee. ”Näin sinut.”
Yvonne puhkeaa sävyttömään nauruun. Hänen kasvonpiirteensä vääristyvät, kuin keho ei enää muistaisi, kuinka naurun kuuluisi vaikuttaa.
Kauanko olet tehnyt niin?”
Etkö aio tuomita minua?”
En voisi.” Sigrid uskoo ymmärtävänsä, miksi nainen kulkee portin toiselle puolelle, kohtaa miehen, jonka tuhoamista on suunnitellut ajasta toiseen.

Käyn siellä muistuttamassa itseäni siitä, että minulla on vielä irti päästettävää”, Yvonne huokaa, ”sillä joka kerralla, kun kohtaan Kaarnan, muistan hänet ihmiskasvoisena Sethielinä. Hänen hiuksensa olivat meripihkaa niin kuin omanikin. Joka kerta halusin häneltä jotakin.” Yvonne pudistaa ajatukselle päätään.
Milloin rakkautta, milloin lapsen. Sethiel oli kuitenkin aina minun ulottumattomissani, osa metsää, osa hersiä jo syntyessään.”

Suru jää kaikumaan järven ylle. Sigrid kuuntelee sitä, tunnistaa sen vanhan kaiun. Se ei ole koskaan kuollut. Nainen on oikeassa, hän ei ole vielä hylännyt ydintään. Kieltäminen ei koskaan sulje jokaista ovea.

Me kohtaamme hänet. Olemme kaikki tukenasi.”
Siitä minä olen kiitollinen”, Yvonne sanoo. ”Mene toki jo. Muut varmasti odottavat sinua.” Naisen koko olemus huutaa halua olla yksin, vain itsensä seurassa, muistojensa syövereissä. Sigrid tekee kumarruksen tapaisen eleen, syvän nyökkäyksen ja kävelee metsän suojiin. Puut tekevät jo silmujaan, kukat nostavat päätään mättäistä. Silti taivas on valkoinen, väritön. Aurinko ei tahdo näyttäytyä. Sigrid ei kysy siltä mitään. Hän kävelee suoraan kylään tuntematta edhaa suonissaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti