keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Lumo: luku 24


Luku 24: Rauha

Läntisen kaupungin loisto peittää ryysyissä kulkevan kuningattaren alleen. Magdalena kulkee hevosetta, jalat askelista kipeinä, hallitsijan ylpeys ainoana kruununaan. Hänen nimensä tunnetaan täällä, kansalaiset tietävät, kenen kasvoja kirota ennen unen lempeää unohdusta.

Magdalena kulkee läpi katujen kiiltokuvapinnan, näkee vain sen, mitä yhdeksän kuningasta haluavat pieneksi käyneestä maailmastaan näyttää. Kaupungin rajojen sisällä hänellä ei ole muuta suojaa kuin tuli sielussaan, tieto siitä, että se riittäisi. Kuningatar, joka saapuu ilman aseellista tukea, ilman saattajia metrin säteellä itsestään, on joko houkka tai varma. Askellus antaa ilmi vastauksen.

Osa ei kiinnitä huomiota hiuksien kehyksestä riisuttuun, tavanomaisesti puettuun naiseen keskuudessaan. Kun joku viimein kohottaa katseensa, kohtaa hupun takana leiskuvat, kirkkaat silmät, sana leviää ihmisten keskuudessa.

Väärä hallitsija on täällä!”
Petturikuningatar!”
Katsokaa, kuinka se on tahrannut loistonsa.”
Missä sen kruunu on?”

Magdalena ei katso silmiin niitä, jotka jättävät hänen helmaansa pelkkiä solvauksia. Hän askeltaa ohi kojujen ja päältä päin hohtavien katujen, kunnes kaupunki päästää hänet lähelle linnaa. Joku sylkäisee hänen jaloilleen, mutta hän ei tee elettäkään oikaistakseen halventajaa. Hänen arvonsa ei kulje fyysisessä voimassa, hänellä ei ole tarvetta todistaa hallintoaan sinivioletein suudelmin.

Soledha on yhtä kaunis kuin Magdalena muisteli sen olevan. Kadut ovat tilavia, täynnä elämää, sykkivää ja joka suuntaan risteilevää. Ihmiset myyvät tavaroitaan, valuutta vaihtaa omistajaa. Mausteinen ruoka tuoksuu, minne kuningatar käveleekin.

Kuitenkaan yksikään nainen ei kulje kahta metriä miestään kauempana. Ne, jotka suovat Magdalenalle lämpimän hymyn, ovat menettäneet hampaansa, mätä juoksee heidän ikenissään. Hampaiden raadot ovat mustat tyngät, jotka lepäävät verestävän ihon keskellä. Magdalena on surullisen tietoinen siitä, millaiset aineet syövyttävät suun miltei kokonaan. Vauraudella on aina kaksi puolta.

Kuninkaiden linna kohoaa suurena ja valkeana kaupungin sydämessä. Kultaiset yksityiskohdat hehkuvat kilpaa auringon kanssa. Magdalena pääsee vartioston ohi vain vetämällä hupun päästään ja kohtaamalla persoonastaan riisutut, hajuttomat ja mauttomat sotilaat silmästä silmään. Jokainen osa kokonaisuutta, toimivaa ratastoa.

Olen tullut tapaamaan lännen yhdeksää kuningasta”, Magdalena lausuu. Ääni on vakaa, se täyttää linnan korkeiden portaiden ja kaupungin rajan välisen tilan. ”Saavun aseetta, aion neuvotella.” Vahvistaakseen sanojaan kuningatar avaa harmaan viittansa paljastaen sävyttömän, yksinkertaisen mekon sen alla. Teräs ei kiillä piiloissa.

Vartijat nyökkäävät aavistuksen eri tahdissa, koneistossa on sittenkin virhe, ihmiset ovat ihmisiä vielä samaan muottiin väännettyinä sotilainakin. Kaksi vartijaa lähtee saattamaan Magdalenaa, yksi kummallekin puolelle. Miehet tulevat lähemmäs kuin yksikään kuningattaren omista henkivartijoista tulisi.

Linna on edhan voimalla rakennettu, ikuisuuden lännessä seissyt, kaiken nähnyt. Loistelias ja kaunis tavalla, jota ymmärtävät vain sen kaltaiset ihmiset – ylväät ja kimallukseen tottuneet. Kenties nekin, jotka ovat rikkaudessaan niin mahtavia, että kykenevät mustaamaan suunsa ja menettämään läsnäolon silmiensä takana.

Linnan huoneet ovat monimutkaisten kultakoristusten ja maalausten peitossa. Maalauksissa Magdalena näkee häivähdyksen siitä maailmasta, johon Soledhan kuninkaiden linna on rakennettu. Ensimmäiset yhdeksän kuningasta ovat vanhoja jopa maalauksissa. Heidän kasvoilleen on maalattu hohde, joka vain edhan tunteneiden ihmisten kasvoilla voi olla. Magdalenaa kuvien kuninkaiden vakavat kasvot huvittavat. Miehet eivät kykene edhaan, jokainen kultakoriste on naisen vahvuudesta lähtöisin.

Lännen valtaistuinsali poikkeaa värimaailmaltaan ja yleiseltä tunnelmaltaan täysin Magdalenan lupiinisalista. Ikkunat ovat suuria ja suorakulmaisia vailla mitään esittäviä kuvioita. Värit kulkevat lämpimän keltaisesta merenturkoosiin. Valtaistuimia on yhdeksän kuten miehiäkin. Jokainen on tarkoin kullalla ja koruilla päällystetty. Miehistä vain keskimmäinen istuu valtaistuimellaan, ja hän istuu kuin kaiken saanut mies istuu, jalat levällään, kädet turvallisesti nojilla.

Tervehdys, lännen keskimmäinen kuningas Laren”, Magdalena sanoo nyökäten miehelle. Kumarrus ei yletä hänen ylpeytensä aidan yli.
Lupiinikuningatar, tämäpä yllätys”, keskimmäinen kuningas sanoo nousten istuimeltaan hitaasti kuin Magdalenan läsnäolo ei merkitsisi hänelle mitään. ”Olet luopunut koristuksistasi. Minkä tähden?”
Olen saapunut neuvottelemaan kanssasi.”
Minunko vain?”
Kuninkaista keskimmäinen hoitaa vastuullisimmat tehtävät, mutta minä puhun tarpeen tullen teistä jokaisen kanssa.”

Laren kävelee istuimeltaan aivan Magdalenan eteen, kuljettaa myrkynvihreät silmänsä naisen keholla. Hän tekee kunniaa vain nyökkäämällä kuten etelän kuningatarkin, pelkän muodon vuoksi.

Etelän nuori kuningatar ei ole menettänyt rahtustakaan kauneudestaan, vaikka on riisunut koristuksensa.”
Eikä lännen keskimmäinen kuningas ole vanhentunut päivääkään”, Magdalena vastaa kehoa pistelevään kehuun, vaikka erottaa väsymyksen tuomat juovat Larenin silmien alla. Hiilenmustat hiukset ja terävät piirteet tekevät kuningas Larenista kauniin katsoa. Ne peittävät miehen väsyneet silmät hohtoonsa, aivan kuten eläväiset kadut hautaavat mädän puolensa kiireeseen ja kultaan. Silti Magdalena ei kuullut matkallaan naurua ja laulua. Ne eivät ole piirtänyt merkkejään Lareniinkaan, miehessä ei ole hiventäkään puhdasta iloa. Joskus Magdalena pelkää kansansa katsovan hänen kasvojaan kuten hän arvioi väsynyttä Larenia.

Mikä saa etelän lupiinikuningattaren luopumaan hiuksistaan ja matkaamaan tänne ilman aavistustakaan suojasta?” Larenin epäilys tihkuu äänestä. Magdalena tietää, että mies epäilee hänen kuvioituun lattiaan heittämää varjoaankin.
Minä tahdon neuvotella väliaikaisesta rauhasta.”
Laren katsoo naista tummien kulmiensa alta, odottaa Magdalenan peruvan sanansa. Kuningattaren vaietessa Larenin ilme käy yhä epäuskoisemmaksi.

Lopulta Laren hajoaa nauruun, jossa epäily soi taustalla lakkaamatta. Kun iloton nauru katkeaa, kuninkaan vihreät silmät ovat täynnä kysymyksiä.
Mitä sinä tarkoitat? Saavut tänne saakka häpäistynä vain neuvotellaksesi rauhasta, joka on tässä tilanteessa mahdoton?”
Tämä rauha on pakollinen.”
Sinä olet vallannut heikon Runan ja aina omillaan pysyneen Eldithin. Miksi nyt tahtoisit lopettaa? Oletko todennut, ettei sota Soledhan yhdeksää kuningasta vastaan kannata?”

Magdalena näkee mielessään väsyneen Yvonnen. Nainen on aina yrittänyt, Magdalenan on yritettävä vähintään yhtä suurella voimalla.
Sinä ja muut kahdeksan tiedätte, mille tämä maailma perustuu.”
Vahvalle hallinnolle, joka ei keksi muuttaa ihmisyyden ytimeen kirjoitettuja arvoja.”
Magdalena naurahtaa häpeämättömälle kritiikille kuninkaan sanoissa.
Johan maanosan nimikin sen kertoo. Ilman alkuvoimaa koko Kaloniaa ei olisi olemassa.”
Oletko sinä saapunut tänne asti vain saarnataksesi minulle vainojen ajan vanhoista legendoista? Ei ole mitään edhaa.”
Ei täällä, sillä se käytettiin loppuun.”

Kuningas heilauttaa kättään, korut helähtävät toisiaan vasten.
Mene asiaan.”
Magdalena ei kieltäydy, vaikka mielihalu hänen sisällään käskee toisin. Tämä ei ole hänen maailmansa, tämä on yhdeksän kuninkaan rakentama todellisuus. Hänellä ei ole valtaa täällä, mutta hän hallitsee vielä itsensä.

Kaloniaa uhkaa suurin sen kohtaama vaara. Se on syntynyt idässä jo ennen aikaa, jota laskea. Nyt se on levittäytynyt, ja se vyöryy meidän ylitsemme. Emme voi sotia sen levittäessä pitkiä sormiaan Eldithin metsien ulkopuolelle.”
Sinä puhut edelleen voimista.”
Olen käynyt Eldithissä. Minä tiedän, että se, mikä siellä elää, saapuu pian kaikkialle ja tekee lopun tasapainosta.”
Jos tämä mainitsemasi uhka olisikin todellinen, miten meidän sotamme hiljentäminen edistäisi sen poistamista?”
Tunnen heidät, jotka voivat tehdä lopun uhasta, palauttaa vaa’an tasapainoon. He tarvitsevat aikaa. Emme voi sotia, kun ihmistä suurempi uhka kohoaa idästä.”

Hetken Magdalena kuvittelee, että Laren puhkeaa uudelleen nauruun, täyttää ilottomalla melulla koko salin. Sitten mies astuu aivan lähelle Magdalenaa, kuljettaa jälleen katsettaan naisessa. Arvioiva sävy on poissa, Magdalena aistii ainoastaan pinnan alla kihisevän halveksunnan.

Jos tämä on sinulle tekosyy hyökätä Soledhaan ja puukottaa meitä selkään, saat huomata, että se on huonoin ideasi koskaan”, kuningas lausuu hitaasti, ”mutta hyvä on, hetkellinen viilennys käy minullekin loistavasti. Olemme puhuneet yhdeksänä tästä aikaisemminkin ja lukeneet tämän keskustelun lähestyvän.”
Tahdon jokaisen kuninkaan allekirjoituksen omani viereen. Mustaa valkoiselle.”
Luonnollisestikin, lupiinikuningatar, kaikki ajallaan. Etkö jäisi nauttimaan lännen vieraanvaraisuudesta sitä ennen?”
Minulla on valtakunta huolehdittavani.”

Laren hymyilee paljastaen tasaisen hammasrivistönsä. Hänen valtakuntansa mätänee sisältä päin, mutta hän itse säilyttää puhtautensa. Magdalena ei reagoi hymyyn.
Luonnollisesti”, Laren sanoo. Ääni tihkuu näennäistä kärsivällisyyttä, josta Magdalena ei saa kiinni. ”Me solmimme kirjallisen sopimuksen hetimmiten. Soledha ei hyökkää tänä väliaikaisen rauhan aikana Melisendeen. Minä tarvitsen vastavuoroisuutta. Ehtoja. Kuinka usean kuun olemme kylmillämme? Entä Melisende? Mistä minä voin tietää, ettet valtaa tämän sopimuksen ulkopuolisia alueita?”
Melisende ei liitä itseensä ainuttakaan aluetta sinä aikana, jonka idässä sykkivän kriisin tasoittaminen vie.”
Larenin silmät siristyvät.
Tämä sopimus tehdään lähes täysin sinun ehdoillasi.”
Minä en tee tätä siksi, että olen Kalonian hallitsija, ensimmäinen kuningatar. Teen tämän siksi, että tahdon nähdä Kalonian kukoistavan vielä monta, monta vuosisataa.”

Magdalena tietää, ettei yksikään yhdeksästä kuninkaasta usko hänen sanojaan hersistä ja edhasta, vaikka alkuvoima on synnyttänyt heidän todellisuutensa, kaiken olevaisen Kalonian taivaan alla. Heillä on muita syitä allekirjoittaa sopimus väliaikaisrauhasta. Magdalena ei sano mitään, sanomattomat sanat heidän välillään kertovat hänelle enemmän kuin muste paperilla.

Minä tarvitsen ajan.” Ajan, jossa valmistaa joukkonsa hyökkäykseen. Magdalena lukee aikeen miehen teräväpiirteisiltä kasvoilta.
Saat tämän kevään”, Magdalena sanoo ajatellen Yvonnea, joka luottaa häneen, uskoo siihen, että hänen tekonsa pelaavat maailmalle aikaa, ”seuraavat kaksi kuuta. Sen jälkeen sopimuksemme rauhasta mitätöityy.”

Laren astelee salissaan kuin miettiäkseen, punnitakseen vaihtoehtojaan. Magdalena tietää, että kuninkaat ovat suunnitelleet varjoissa jotakin, johon hänen sodan ja kivun päälle maalaamansa, pakotettu rauha sopii loistavasti. Lopulta Larenin levoton askellus päättyy, mies pysähtyy aivan kuningattaren eteen ja hymyilee. Vihreät silmät ovat pelkästään tyhjät.

Tämä käy”, Laren sanoo taputtaen käsiään. Vartijat terävöityvät, kohottavat katseensa keskimmäiseen kuninkaaseen. ”Tahdon muut kuninkaat paikalle.”
Magdalena laskee auringossa kylpeviä sekunteja kuninkaiden tuloon. Miehet ovat levittäytyneet kaikkialle linnaan. Magdalenaa kylmää ajatus siitä, että Kalonian kokoista maata on ennen hänen sukunsa nousua johdettu yhdeksän miehen voimin. Jokaisen oma ajatusmaailma on luonut vaikuttanut siihen, mitä on olemassa.

Valo hajoaa saliin eri tavalla kuin Magdalenan linnassa. Se ei ole hänen puolellaan. Miehet saapuvat tilaan yksi kerrallaan, eri ovia käyttäen. Magdalena muistaa kuninkaat heidän pitkistä viitoistaan ja tuuheista parroistaan. Vain kaksi miehistä ovat Larenia nuorempia. Magdalenaa puistattaa, kun hän kuvittelee kuninkaat saman pöydän ääreen johtamaan kaikkea olevaa. Kun hersin varjo poistuu maailmasta, Magdalena tietää pelastavansa Soledhan asukkaineen. Valo putoaa vielä heidänkin armokseen.

Kun miehet ovat kirjanneet pitkään, kellastuneeseen paperikääröön sopimuksen ehdot, sulkakynä kiertää jokaisella osallisella.
Laren, Ulrik, Aen.
Magdalena erottaa oman kuvansa kiillotetusta lattiasta. Hän näkee naisen, josta on tullut kuningatar. Hän näkee vahvana pysyneen ihmisen, joka on seissyt tulessa ja myrskyssä kaatumatta.
Varil, Ronhan, Halra.
Magdalena tietää, minkä hinnan maksaa siitä, että rauha solmitaan. Se saattaa enteillä hänelle verisempää sotaa kuin koskaan.
Elnar, Selden, Jalnir.
Magdalena ottaa kynän käteensä, antaa koukeroiden merkitä osallisuuttaan. Muste painuu ohueen paperiin, sitä ei voi enää pyyhkiä pois. Magdalena tietää, mitä se merkitsee hänelle.

Kuningattaren luomien takana vilkkuu kuva metsässä juoksevasta Kidehlistä voima käsivarsillaan tanssien. Jokainen lattia, jokainen pylväs Magdalenan ympärillä on samaisen voiman synnyttämä. Sen vastavoima kykenisi pyyhkimään kaiken pois. Magdalena pitää kiinni lämpimästä ajatuksestaan, iloitsevasta Kidehlistä. Vain se saa hänet seisomaan suorana kuninkaiden edessä.

Magdalena sallii Larenin saattaa itsensä valtakunnan rajalle. Keskimmäinen kuningas itse varmistaa, että Magdalena pääsee vahingoittumattomana ulos Soledhasta, takaisin valtaamilleen alueille. Magdalena ei huoli apua pitemmälle. Hänen omat sotilaansa saapuvat arolla häntä vastaan, hän ei tarvitse Larenin saattuetta.

Pidämme sanamme”, Laren sanoo kuningattaren kääntyessä. ”Luotamme siihen, että sinäkin pidät.”
Minä en petä lupauksiani. Teillä on nimeni paperilla.” Paperi voi aina palaa, lupaus voi mitätöityä näennäisesti, mutta Magdalena tietää, ettei hän irrota sanoistaan. Hän pysyy niiden takana.

Magdalena kulkee kauas loistavasta kaupungista, pois maailmasta, joka ei ole vielä hänen. Hän laskee huppunsa alas, antaa aron tuulien tarttua lyhentyneisiin hiuksiinsa. Aurinko paistaa korkealta, valo halkoo taivaan. Magdalena kykenee vihdoin hengittämään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti