tiistai 15. lokakuuta 2019

Viimeinen laulu: luku 1


Luku 1: Taakka

Valkoiset höyhenet vasten kullankeltaista viljaa, hiukset hartioille laskettuna. Kädet levitettynä sivuille Astralilja tuntee siipiensä hiljalleen avautuvan. Räpyttely ei onnistu, mutta ei sen tarvitsekaan. Aito hymy kasvoillaan Astralilja kääntää katseensa kuvausryhmästä sivulle. Hän kohtaa tutut silmät, joissa on vaativa katse.

Tänään sinä voisit vain laulaa”, kuvausryhmän vierellä seisova pitkä nainen sanoo. Naisen hiukset on piilotettu apostolikan taa, vihreät silmät lasien takana ovat tiukat eivätkä annan Astraliljalle tilaa valita.
Mitä minun halutaan laulavan?” Astralilja kysyy laskien kätensä alas. Rihmat kiertyvät käsivarsien ihoon, video pitää kuvata pian, jotta hänen kätensä eivät hankaudu verille. Tietokonegrafiikka ei ole riittävän kehittynyttä muokatakseen puhki kuluneita käsiä puhtaiksi jälleen.
Laula, mitä mieleesi tulee. Sinusta pidetään eniten luonnollisena. Ihmiset näkevät, milloin olet vain oma itsesi. Anna mennä. Laula. Kulje ympäriinsä, älä unohda osoittaa onnellisuutta viljasta ja auringosta. Näytä aidolta.”
Kyllä, Freja.”

Kädet ylös, silmät kiinni. Astralilja tietää, milloin videon kuvaus käynnistyy. Laulu lähtee syvältä hänen sisimmästään, hän antaa sen tulla. Video käy, Astralilja kävelee, siivet ojentuvat kauniisti, niiden paino ei vielä murskaa selkää alleen. Kipu tuntuu käsissä, Astralilja laulaa sen pois, se unohtuu, jättäytyy taustalle.

Laulu kohoaa korkeammalle, Astralilja ei vedä happea välissä, jos hän keskittyy ruumiiseensa, hän hajoaa siihen. Vasta, kun laulun viimeinen säe pakenee hänen huuliltaan, väsymys leviää kehoon. Kuvaaja ei lopeta, miksi hän ei lopeta, eivätkö he näe, että Astralilja on itsensä laidalla, siivet painavat hänen selkäänsä lysyyn? Kukaan ei usko kumaraselkäiseen, väsyneeseen enkeliin. Astralilja vie kädet kasvoilleen, hymyilee kuin kipu ei säteilisi jo jalkoihin saakka. Sitten Freja napsauttaa sormiaan. Astralilja sallii itsensä rojahtaa polvilleen.

Lilja!” kuuluu nuoren miehen ääni Frejan ja kuvausryhmän takaa. ”Lilja, oletko sinä kunnossa?”
Astralilja kohottaa katseensa vain nähdäkseen hopeiset kiharat ja huolen kohottamat kulmat kauniilla kasvoilla.
Jan”, Astralilja yskähtää pojan nimen. Suussa on jotakin. Vasta punaisen pisaran pudotessa valkoiselle mekolle hän ymmärtää yskivänsä verta.
Lääkintäryhmä! Sisko, missä lääkintäryhmä on?” Jan huudahtaa kääntyen Frejaan päin. Pitkä nainen ei liikahdakaan, nyökkää vain kuin kiirettä ei olisi.
Veljeni, kaikki on järjestetty ennalta.”

Freja kävelee aivan Astraliljan tasolle, kumartuu kuten veljekseen nimittämänsä Jan. Nainen vie kätensä Astraliljan poskille, kuivaa kankaiseen liinaan veren tytön huulilta. Astralilja tuntee kivun sykkivän kaikkialle, hän keskittyy sisaruksiin pysyäkseen tajuissaan.

Ottakaa ne pois”, Astralilja hengähtää tietäen antavansa käskyn, ”olkaa kilttejä ja ottakaa ne pois.”
Jan ojentaa kättään kohti siipiä toteuttaakseen tytön pyynnön, mutta Freja tarttuu häntä napakasti ranteesta.
Emme saa. Koeta kestää, enkelini, lääkintäryhmä hoitaa siipiparin takaisin varastoon ja tarkistaa haavasi. Olisit sanonut, ettet pysty kuvaamaan tänään.”
Minä…”

Astralilja voisi sanoa, että hän yritti kertoa. Että selän haavat olivat edellisen kuvauskerran jäljiltä niin syvät, että selkä on osittain tunnoton. Että siipien paino on alkanut vaikuttaa hänen tapaansa kävellä, että hänen jalkansa eivät enää kestä. Mutta hän ei sano.

Teidän täytyy kuvata kuororyhmää seuraavaksi”, Jan sanoo väliin tarttuen Astraliljaa olasta. Ote on Astraliljalle tuttu, mutta vie punan hänen kasvoilleen Frejan ollessa niin lähellä, todistaessa elettä, joka ei ole hänen silmilleen tarkoitettu.
Kuororyhmää? Onko siipiryhmä valmistellut riittävästi siipiä, kuka ne laittaa selkään, kuka hoitaa kuvankäsittelyn?”
Jan ei sano mitään.
Niin. Se ei vain käy. Astraliljaa tarvitaan taas pian, ja sitä ennen hänet on saatava kuntoon.”

Jan nyökkää hiljaa. Astralilja erottaa pettymyksen ja kapinan pojan kasvoilta, kun tämä pakottaa sanat sisälleen. Freja on oikeassa. Astralilja ei voi siirtää vastuutaan kuororyhmälle. Hän on ainoa arkkienkeli, uusi lupaus, ilman hänen videoitaan kansan usko ja toivo lakoavat kuten toisessa aallossa tuhoutuneet rakennukset.

Lääkintäryhmän saapuessa paikalle Astraliljan leualle on ehtinyt valua hento verivana. Hänet nostetaan varovaisin, mutta ripein ottein autoon. Jan, Freja ja kuvausryhmä jäävät taa, ovet vedetään kiinni, vuoto todetaan sisäiseksi. Astralilja ei enää tiedä, mikä osa hänestä kaipaa paikkausta, mikä on kokonaan irti. Siivet roikkuvat kiinni hänen selässään kuin pieksetyllä linnulla.

Tajuntansa rajamailla Astralilja ajattelee oikeita enkeleitä. Kauan sitten kuolleita, niitä, joiden siivet kasvoivat rangasta eivätkä tulleet verellä kiinnitetyiksi kuten hänen omansa. Mutta minkä Astralilja kuolevalle maailmalle tekisi, yksikään rukous ei helpottaisi hänen kipuaan tai toisi selviytymiskamppailuaan käyvälle maailmalle edistysaskelia. Hän on se, mitä hänen täytyy olla.

Auringonsäde tippuu sisään auton ikkunasta. Sen verran Astralilja ehtii katoavasta päivästä nähdä. Mikä onni, että video ehdittiin kuvata valossa, jossa muutamalle kymmenelle metrille rajattu pelto näyttää aidolta. Hymy leviää Astraliljan huulille. Silmät painuvat kiinni, hän on antanut päivälle kaikkensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti