tiistai 15. lokakuuta 2019

Viimeinen laulu: luku 21


Luku 21: Syntienne tähden

Adam Lindin kasvot ovat kuunvalossa paperinvalkoiset. Huulet ovat raollaan, tummat silmät kuin musteinen yö. Freja katsoo Adamin ihmiskasvoja, kauniita ja jylhiä. Nuori mies, hyvin herkkäpiirteinen, tummahiuksinen. Kaikkien rakastama. Freja tuntee, kuinka kylmyys leviää hitaasti hänen kehoonsa.

Kaiken tämän ajan olet ollut luonamme ihmisen muodossa”, Freja sanoo hiljaa.
Olen katsellut teitä varjoista.” Adam hymyilee, hymy on yhä tuskallisen toispuoleinen, liian inhimillinen ja virheellinen, jotta Freja voisi katsoa sitä tuntematta väristyksiä. Aivan kuin ihminen. Aivan kuin kuka tahansa.
Sinä valitsit itsellesi esi-isämme nimen.” Freja onnistuu naurahtamaan. ”Teit itsestäsi kaikin tavoin meidän kaltaisemme. Halusitko vain nauraa meille?”

Hymy Adamin kasvoilla venyy entisestään. Mies ristii kätensä ja kallistaa päätään. Melkein ihminen. Freja ei anna eleiden huijata itseään. Demoni. Demoni. Demoni. Hän ei saa unohtaa sitä mustien silmien tuijottaessa häneen kuin pohjattomat nielut.

Sen sinä saat päätellä itse”, Adam lausuu jokaisen sanan huolella. ”Entä oma nimesi? Erikoinen valinta kirkolliselta johtohenkilöltä kantaa pakananimeä omasta tadostaan.”
Freja siristää silmiään.
Sinä et tiedä siitä mitään. Minun oli luotava oma identiteettini.”
Miten veljesi asian ilmaisisikaan – olet vuosi vuodelta yhä enemmän äitisi kaltainen.”
Minun äitini ei tehnyt minusta sitä, mitä olen. Minä vaihdoin nimeäni, koska syntymässä minulle annetun nimen paino ei sopinut harteilleni.”
Mutta maailman paino sopii?”

Freja lyö kätensä yhteen. Ääni kaikuu seinissä. Freja kieltäytyy katsomasta silmiin pyhimyksiä, jotka tuijottavat häntä ikoneista, odottavat hänen tekevän jotakin. Ihmiskasvoinen paholainen kävelee lähemmäs vino hymy yhä kasvoillaan.

Adam tulee miltei iholle, kuljettaa käsiään Frejaa vasten koskematta naiseen lainkaan. Huvittunut silmäpari seuraa Frejan reaktioita, odottaa mitä tahansa. Freja pysyy täysin eleettömänä.

Haluatko maistaa palasen?” Freja kysyy hallankylmällä äänellä. ”Anna mennä, aseta ihosi iholleni. Niin tekivät nekin, jotka nauroivat minulle lapsena. Älä järkyty, jos et tunne minussa mitään. Olen jäätynyt, siksi he minua kutsuivat.”
Adam vetäytyy. Yksikään sormi ei asetu naisen ruumiille.
Sinä et todella taida olla saavutettavissani. Kaikkien ihmisten pitäisi olla, jopa hartaimmin ja kiihkeimmin uskovien. Heidän varsinkin, sillä he suovat minulle paljon ajatuksiaan. Minkä palan itsestäsi sinä annoit lapsena pois, jotta sinusta tuli tuollainen?”

Frejan keho tuntuu raskaalta. Ensimmäistä kertaa aikoihin hän voisi kuvitella istuvansa alas, jäävänsä maahan, romahtavansa. Silti selkä pysyy suorana, ylpeys ei irtoa, vaikka paholainen nauraa hänelle päin kasvoja.

Minä en tiedä, kuka minä olen”, Freja sanoo. ”Minulla on vain ottamani nimi, saavuttamani asema. Maailma harteillani. Mykkä enkeli ja kaksi veljeä, joista toisen kiellän ja joista toinen kieltää minut. Jos jokin minä on olemassa, sinä varmasti tunnet hänet paremmin kuin minä itse. Olen vain se, mitä minun täytyy olla. Se on aina sopinut minulle.”

Adam kallistaa jälleen päätään. Käsi ojentuu, miltei koskettaa Frejan poskea, jolle kyyneleet kuolivat. Adam vetää kätensä pois, hillitsee ajatuksensa ja pudistaa voimakkaasti päätään.

Tiedän selviäväni tästä. Maailma ei murru tähän.”
Ja silti vasta nyt sinä itket. Vasta nyt kipu on viimein saavuttanut sinut.”
Minä seison yhä pystyssä.”

Hymy vetäytyy pois Adamin kalpeilta kasvoilta.
Lopulta seisot vain sinä, taivas palaa riekaleiksi taustalle. Kehen sinä sitten uskot?”
Minä en ole koskaan lakannut luottamasta Jumalaani.”
Vaikka käytät väärin hänen sanaansa ja valat väärää uskoa ihmisissä? Minä olen Herra, Jumalasi, sinulla ei saa olla muita jumalia. Kansa kumartaa ihmistä.”
Minä tunnen Raamattuni ja syntini, demoni. Älä kerro minulle jotakin, jonka sydämeni tietää ja kantaa taakkana jo valmiiksi.”

Adamin nauru on irrallinen, Freja tuntee sen rinta-alallaan. Kirkas ja repaleinen, kontrolloimaton kuin helvetin tuli. Adam taputtaa käsiään kolmesti ja nyökkää ikonien suuntaan.

Ei enää kolmiyhteistä Jumalaa, ei enää Jeesusta”, Adam hykertää hiljaa, ”te ihmiset olette tulleet pitkän matkan alas taivaasta. Minusta kaikkein nautinnollisinta on katsoa, mistä kaikesta voitte syyttää demoneita.”
En ole koskaan väittänyt, ettemme olisi itse yhtä syyllisiä. Meidän erheemmehän alun alkaen tuhon aiheuttikin. Ensin Lilith, sitten Eva. Kannan sukupuoltani kuin kirousta. Olen antanut sen jäätyä kiinni minuun kuin muistutuksena siitä, että paratiisia ei ole niille, jotka murtuvat paholaiselle.”

Välähdys Adamin silmissä. Freja kavahtaa.
Paratiisi on pelkkä hauta.” Adamin kasvoilla ei ole tietoakaan huvittuneisuudesta hänen puhuessaan. Taitavasti maalattu ilo kuolee jättäen piirteet tyhjiksi ja koviksi. Silmät ovat suuret ja mustat, Freja on riittävän lähellä nähdäkseen heijastuksensa niistä.

Kuvajaisen takana erottuu muutakin. Mustat nielut haluavat Frejan kumartuvan, tulevan lähemmäs. Freja kurottaa, näkee punaisena leimuavan taivaan, haistaa palavan lihan käryn. Pitkiä olentoja siivet liekeissä, maassa kuhisevia ihmismassoja, tulen nuolemia puita. Freja ei kykene liikkumaan, hänen koko ruumiinsa pysyy paikallaan kuin unihalvauksessa. Tuli hiipuu, hiljaisuus täyttää maan. Pohjattomista kuiluista heijastuu äänetön, harmaa puutarha.

Vasta, kun Adam räpäyttää silmiään, Freja kykenee liikuttamaan ruumistaan. Hän kavahtaa kauemmas paholaisesta vieden kädet ruumiinsa suojaksi. Adam kallistaa jälleen lintumaisesti päätään, mustat kiharat tippuvat silmille.

No, piditkö näkemästäsi, pieni Freja?”
Mitä se oli?”
Oi, kyllä sinä tiedät. Palavat puut, sitten hiljainen maa.”
Punaisen taivaan taistelu.”

Freja nielaisee. Palavan lihan käry on yhä liian tuoreena alitajunnassa, oksennus maistuu jo suussa.
Siksikö sinä teet tämän kaiken? Sen vuoksi, mitä tapahtui punaisen taivaan taistelussa?”
Tuomitsisitko sinä, jos tekisin?”
Uusi nielaus. Katse kirkkoon. Jumala ei auta, ei anna valmiita vastauksia.
En”, Freja huomaa sanovansa.

Et?” Kevyt naurahduskin kuulostaa Adamin suusta vaikealta. ”Miksi et?”
Minulla ei ole oikeutta tuomita mitään. Sitä oikeutta ei ole ihmiselle annettu.”
Jumalako minut tuomitsee?”
Jumala on sinut taivaasta alas laskenut.”

Freja ei katso enää Adamia silmiin. Suuret tyhjiöt ovat liian epäinhimilliset katsottaviksi.
Veljeni taivaassa on aina nauttinut siitä, että saa katsoa toisia alaspäin”, Adam sanoo pehmeästi. ”Me lähdimme samalta viivalta. Minä olin hänen kaltaisensa.”
Kukaan ei ole Jumalan kaltainen.”
Väärin, Freja pieni. Minä jaoin hänen ajatuksensa. Minä en vain tahtonut luoda kaikesta kuvaani.”
Joten sinä turmelit kaiken sen, mitä luoja loi. Annoit synnille sijan ihmissydämessä.”

Adamin käsi ojentuu jälleen kohti Frejaa, painuu nyrkkiin tämän sydämen kohdalla.
Ja siellä se on viihtynyt, eikö niin?”
Sinne se on asetettu eikä sitä ole enää pois ottaminen.”
Kuka teidän syntinne nyt sovittaa, kun olette ottaneet viimeisen laulun profetian vuosisatojen Kristus-uskon tilalle?”
Näyttävätkö nämä synnit siltä, että ne voitaisiin sovittaa?” Frejan käsi osoittaa kohti kattoikkunaa, kohti ulkona valvovaa yötä. ”Enkeli on ihmiselle se, mitä hän on aina tarvinnut. Me loimme valkean naishahmon, koska kukaan ei enää muista saati kunnioita sitä, millaisia todelliset enkelit olivat. Olemme antaneet ihmisille sitä, mitä he kipeimmin tarvitsevat.”

Olette olleet kuin Jumala. Antaneet ja luoneet. Nyt minä olen ottanut teiltä luomuksenne. Olen hävittänyt kaikki enkelit maailmasta.”
Me emme suostu tuhoutumaan.”
Mutta te tuhoudutte. Kuka teidät laulaa taivaaseen, jos luomaanne enkeliä ei ole ylläpitämässä toivoa?”
Me selviydymme tästä. Minun Jumalani ei minua hylkää. Eikä Astralilja ole kuollut.”

Askelia lähemmäs. Suuri tila käy ahtaaksi, kun Adam tulee vain muutaman sentin päähän Frejan kasvoista. Miehen hengitys on kylmä Frejan iholla, mutta hän ei kavahda tai käännä päätään.

Sinä olet erikoinen ihminen, Freja Faust”, Adam sanoo vaivoin kuuluvalla äänellä. ”Koko maailman minä olen myllertänyt, pienimmänkin toivon rippeen murskannut, ja siinä sinä vielä seisot.”
Freja ei vaivaudu edes räpäyttämään silmiään. Mies ei ole vielä lopettanut.
Kaikkeni minä olen yrittänyt. Asetin harhan sinun äitiisi, epätoivon pikkuveljeesi, tiedon isoveljeesi, mutta sinua en ole tavoittanut. Sinun sydämesi on jäässä.”

Ilme Frejan kasvoilla muuttuu. Mitä enemmän marmori murtuu, sitä tiiviimmin Adam naista katsoo.
Mitä? Mitä nyt? Järkytinkö sinua?”
Sinä todella olet vaivautunut kulkemaan perässäni tuhotaksesi kaiken tässä maailmassa.”
Kenellä minä leikkisin, jos en sinulla? Usko ei kiinnosta valtiota muuna kuin keinona selviytyä. Molemmat veljesi sekä äitisi olivat helposti murrettavissa, he tarvitsivat vain pientä sysäystä. Azrael on tehnyt paljon töitä puolestani. Ihmiset ovat ennalta-arvattavia, puuduttavan tylsiä. Sinä et ole osoittautunut sellaiseksi. Sinua minä en uskalla edes koskettaa.”

Senttien päässä ihosta. Hengitys tuntuu, kosketus ei. Freja onnistuu hymyilemään.
Näet kamalasti vaivaa kaikkeen tähän. Onko kaiken ydin todella katkeruudessasi? Siinä, että me ihmiset saimme maan ja sinun demonisi eivät?”
Siinäkin. Mutta tiedäthän sinä minut – minä rakastan leikkejä. Rakastan pahuutta ihmisissä. Demonit ja aallot ovat minun, mutta ajatukset teidän ihmisten.”
Kerro minulle katkeruudestasi. Kaiken muun minä jo tiedän.”
Punaisen taivaan taistelusta siis. Luulisi sinun jo tietävän.”
Minä en ollut siellä. Sinä olit.”
Haluatko kokea sen? Se onnistuu kyllä. Katso silmiini.”
Minä tahdon sinun kertovan.”

Freja on erottavinaan yllättyneisyyttä Adamin kasvoilla. Mies kääntää hetkeksi selkänsä Frejalle, kohottaa kätensä kohti kattoa kuin venyttelisi, kuin tilanne olisi kevyt kuin linnunlento. Ele muistuttaa Frejaa Elijahista.

Minulla ei ole enää muuta kuin vihani”, Adam sanoo kääntäen päätään Frejaan päin. ”Aikojen alussa minulla oli kaikki. Olin kuten te ihmiset, mutta halusin enemmän ja tipuin taivaasta. Paratiisi vietiin minulta. Mutta minulla oli keinoni, minulla oli Lilith, maailman ensimmäinen nainen.”
Ja Lilith synnytti maailmaan demonit. Minä tiedän.”
Adam nyökyttelee, ele näyttää enemmän siltä kuin hän tolkuttaisi jotakin itselleen.
Meidän luomuksemme häädettiin maan alle, pimeään tuleen keräämään mätää ja katkeruutta.”
Koska te yrititte ottaa paratiisin väkisin, vaikka se oli ihmisiltäkin kielletty.”

Adam pudistaa tiukasti päätään.
Ymmärrätkö sinä, Evan tytär, ihmisen lapsi, miltä tuntuu, kun oma rotu kääntyy vastaan?”
Paremmin kuin uskotkaan.”
Minä olin enkeli. Aamutähti, yksi suurista. Minun piti suojella ihmisiä. Tiputtuani minua ei huolittu edes maailmaan, ihmisen suku peri maan. Minä ja demonini jouduimme nielemään multaa ja nimetöntä tulta. Meille ei jäänyt mitään, ja minun omani puolustivat ihmisiä enemmin kuin minua.”
Ja siksi sinä tuhoat nyt meidät.”
Minä tuhosin jo enkelit. Revin heiltä siivet selästä yksi sulka kerrallaan, poltin höyheniä, kunnes he huusivat vailla tietoa nimestään. He pettivät minut ja sytyttivät taivaan palamaan suojellakseen teitä. Te olette yhä jäljellä.”

Adamin äänessä on sävyjä, joita ihmisäänessä ei ole. Tasoja, jotka Freja tuntee sydämessään. Vuosituhansia kestänyt viha, kulmistaan terävä, haalistumaton. Yhä yhtä suunnattoman punainen.

Minulle jäi vain tämä”, Adam sanoo ojentaen vapisevia käsiään. ”Punaisen taivaan taistelu ei hyödyttänyt meitä mitenkään, jouduimme takaisin pimeään. Ja minä menetin Lilithin, demonien äidin. Hänet haudattiin paratiisiin.”
Paratiisia ei ole enää kenellekään. Sen portit ovat meiltä suljetut.”
Teille jäi maa. Te saitte kaiken luojan luoman.”
Ja nyt tuhoat kaiken sen. Tämä keskustelu on jo käyty.”

Hidas nyökkäys. Adam vie kädet lähelle kehoaan. Miehen eleistä todella tulee mieleen Elijah. Miten lähellä paholainen ja ihminen voivatkaan olla toisiaan, Freja ajattelee. Miten hauras on olento, joka osaa vihata.

Kun Freja katsoo paholaisen ihmisruumista, hän ymmärtää, miksi tämä tuo demoninsa maailmaan vasta nyt. Miksi aallot eivät tapahtuneet sata vuotta sitten, tuhat vuotta sitten, vaan nyt, modernin ihmisen aikana. Paholainenkin pelkää. Se, joka on koskaan ottanut katkeruuden sydämeensä, ei osaa enää luopua siitä. Adam sai tuhottua enkelit, Adam sai sotansa. Hän tahtoo leikkiä viimeiseen saakka, murtaa ja kontrolloida, jotta hänen ei tarvitse luopua vihastaan. Sen jälkeen hänellä ei olisi enää mitään. Freja kavahtaa ymmärrystä omassa sydämessään.

Ja minä sanon sinulle, että me emme luovuta”, Freja lausuu painokkaasti.
Sopii yrittää. Minä olen vienyt sinulta kaiken.”
Et uskoani.”
Tahdotko tietää lisää nimiä? Haluatko kuulla, ketkä kaikki olen jo saanut?”
Vaikka veisit heistä jokaisen, minä seison edelleen.”
Elijah. Hän on jo kuollut. Tuhon tien hän valitsi aivan itse.”
Se ihminen ei koskaan osannut elää. Minä säälin häntä.”

Välähdys enkelikiharaisesta nuoresta miehestä, joka yritti iskeä Astraliljan hengiltä. Freja muistaa Elijahin huudon. Sydämessään hän on jo antanut tälle anteeksi. Paholainen oli jo puristanut miehen otteeseensa. Freja piirtää ristin merkin sydämensä ylle.

Johan ja Joshua.”
Edenbergit? Milloin?” Frejan kulmat kohoavat. Pettynyt, mutta ei yllättynyt.
Aina.”
Nytkin?”
Varsinkin nyt.”
Mikä sääli.”
Etkö muuta ajattele?”
En.” Freja sulkee silmänsä ja kuvittelee kaksoset eteensä. Pieni, hauras Joshua. Kaikkia ei voi pelastaa. ”Vieläkö jaksat yrittää?”

Idea syttyy Adamin kasvoille, hymy leviää miltei korviin saakka. Tietäväinen katse. Freja varautuu iskuun.
Abraham.”
Freja ei kuule. Hän ei voi kuulla oikein.
Mitä nyt? Et kai vain järkyty?”
Freja pysyy ääneti. Sydänalaa puristaa.
Abraham on ollut aina tukenasi. Oletko koskaan pysähtynyt ajattelemaan, mistä hän on luoksesi tullut?”

Ei Abrahamia. Ei viimeistä lankaa todellisuuteen, jossa joku pitää Frejasta kiinni, suo hänelle kaiken sen lämmön, jota hän ei ole koskaan osannut itse itselleen suoda. Adam pelaa peliä. Pelkkää peliä, jonka tarkoitus on ravistella Frejaa. Nainen vie kädet korvilleen, sulkee itsensä paholaisen laululta.

Abraham ei ole minun, älä siitä huoli”, Adam jatkaa astuen jälleen aivan lähelle Frejaa, ”mutta ihminen hän ei ole. Ajattele kaksosia. Ajattele sitä, minkä väriset silmät Abrahamilla on.”

Ymmärrys lävistää Frejan rinnan. Jaloissa pistelee kuin ne olisivat puutuneet, Freja tarttuu kaksin käsin penkin reunaan pitääkseen itsensä pystyssä. Oksennus kutittelee kurkunpäätä. Taivaallinen sota, paholaisen viha, vääryys, kaikki ne kasvot, jotka Adam on polttanut rei’ille. Kaikki se usko, jolla Freja on pitänyt itsensä hengissä, luottanut ihmisiin ympärillään. Päässä jyskyttää.

Mitä, Freja pieni, sattuuko sinuun?” Adam kumartuu aivan Frejan kasvojen tasolle. ”Voi sinua, kaikkien näiden vuosien jälkeen tuntuu varmasti kamalalta olla aivan yksin.”
Freja puristaa penkinreunaa rystyset valkoisina.
Palaa takaisin pimeyteen, varjo. Anna minun olla.”
Naurunkiherrys kuin kylmiä neuloja ihon alla.
Vai haluat sinä olla rauhassa”, Adam nauraa. ”Ole vain. Esirippu on vasta nousemassa. Näytelmä alkaa. Sinä olet minulle kaikkein rakkain näyttelijä lavalla.”

Freja nostaa päätään raskaasti hengittäen aikeissa huutaa päin Adamin kasvoja, mutta miestä ei näy missään. Adamin painostava läsnäolo on täysin kadonnut, Frejan sydänalaa ei enää särje.

Freja oikaisee ryhtinsä ja katsoo epämääräisiä enkelin kuvia ympäri kirkkoa. Pyhimysten ikoneita. Taivasta kohti osoittavia kynttilöitä. Kaikki pyhä herran huoneessa on muuttunut mädäksi. Paholainen on katsonut sitä kaikkea ja todennut tuhoavansa sen. Freja maistaa yhä oksennuksen suussaan, mutta ei saata istua alas vetämään henkeä. Hän kohottaa katseensa kattoikkunaan.

Tänä aamuna aurinko putoaa sisään varovaisina, hentoina säteinä. Paholainen ei ole vielä vienyt sitä pois, estänyt sitä paistamasta niille, joiden toivo on käynyt raskaaksi kantaa. Freja kohottaa sormensa kohti valoa ja antaa sen hivellä ihoaan, puhdistaa hänet. Se on kuin anteeksianto, viimeinen mahdollisuus. Sen jälkeen olisi vain pimeää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti