tiistai 15. lokakuuta 2019

Viimeinen laulu: luku 14


Luku 14: Rikinkatkuinen paratiisi

Ruumiin jalat ovat vääntyneet luonnottomaan kulmaan, kuoleman kankeus on vääristänyt ne epäinhimillisiksi. Elijah kiskoo toisesta päästä, hartioista on helpompaa saada raato liikkumaan. Sentään paloja ei vielä irtoa, keho ei ole ehtinyt hapertumaan. Täysin keskittyneenä työhönsä Elijah ei havaitse saapujaa viereiseltä kujalta.

Mitä tuollainen rikas pentu täällä tekee?”
Elijah säpsähtää, mutta ei päästä irti ruumiista. Hän on miltei siellä, minne kaikki raadot lopulta päätyvät.
Hävitän ruumista, kuten saatat ehkä havaita.”
Helvetti, mitkä kuteet. Korkokengät ja pitsipaita? Oletko sinä lapsi ihan tosissasi?”

Tulija on vanhempi mies, Elijah erottaa kiihkon äänestä. Joku toivonsa menettänyt, joka ei ole katsellut tarpeeksi Astraliljan kuvaa ja valtion propagandaa ruudulta. Elijah vain naurahtaa.

Menetkö hittoon siitä häiritsemästä, minulla on aikataulu.”
Mistä kaltaisesi penska on saanut noin hienoja hepeniä?”
Elijah nyökkää ruumiiseen päin.
Yllättyisit”, hän hymähtää.

Mies tulee lähemmäs, Elijah päästää irti ruumiista ja kohtaa kuumeiset silmät, epäröivät eleet. Miehessä on jotakin sairasta, vaarallista. Elijah on tottunut tällaisiin kohtaamisiin. Laki ei ulotu näille alueille. Vain oma käsi voi suojella siellä, minne mikään jumaluuskaan ei näe.

Minua sitten oksettaa tuollaiset pyrkyrit”, mies sihahtaa sylkäisten maahan, ”viemässä rahaa kunniallisilta kansalaisilta!”
Ansaittu kaikki, ystäväiseni”, Elijah sanoo hymyillen. ”Jatkakaamme elämäämme, minulla on muitakin raatoja kiskottavanani.”
Haudoilleko sinä sitä olet viemässä?”
Elijah alkaa nauraa. Hersyvä, katkeamaton nauru täyttää kujan.

Haudoiksiko sinä sitä paikkaa kutsut? Tulisit mukaan, olisit hyödyksi etkä vain seisoisi siinä. Ota sinä kiinni jaloista, minä vien hartioista.”
Helvetin nulikka”, mies sihahtaa. ”Me tavalliset kansalaiset yritämme elättää itsemme kankailla ja lääkkeillä, ja täällä sinä vain… vain…” Sylki roiskuu miehen suusta, tämä on liian kiinni tunteissaan saadakseen lausettaan viimeisteltyä.

Kankailla ja lääkkeillä. Elijah katsoo miestä tarkemmin, erottaa punertavat läiskät kaulalla ja riskeillä käsivarsilla. Vai niin. Vai siitä tässä olikin kyse.
Minä olen keksinyt paremman tavan hankkia rahaa siellä, missä sillä on vielä arvoa. Harmittaako se sinua? Etkö sinä saanutkaan pelastettua perhettäsi joltakin merkityksettömältä kulkutaudilta?”
Valtiotasolla keskitytään vain keskusalueiden entisöintiin ja siihen siivekkääseen kakaraan! Täällä joutuu tekemään itsestään narrin pysyäkseen helvetti sentään elossa. Katso näitä jälkiä, minä en ole ollut terve kuukausiin!”

Ääni kohoaa korkeuksiin, Elijah ymmärtää osuneensa oikeaan. Näitä ihmisiä tapaa päivittäin, jos sattuu kulkemaan tietyillä alueilla. Kun Elijah on jälleen tarttumassa ruumista harteista, mies tulee lähemmäs toinen käsi selän takana. Elijah pitää katseensa miehessä. Veitsi polttelee takataskussa.

Sinun vaatteistasi joku maksaisi lääkkeen hinnan”, mies sihisee. ”Korujakin vielä. Tasan eivät mene lahjat tässä maailmassa, Jumalaa ei kiinnosta tarpeeksi oikaista näin suurta sotkua ja vääryyttä.”
Katkeruus tihkuu äänestä. Isku on hidas, tuntemattoman sairauden hidastama. Joko se vaikuttaa lihaksistossa asti? Elijah varoo koskemasta mieheen, kun hän riuhtaisee pienen veitsensä taskustaan ja upottaa teräksen rintakehään. Mies ei ehdi reagoida. Ruumis tömähtää maahan.

Elijah katsoo hetken sairauden kuvioimaa ihoa ja resuisia vaatteita. Mies yritti parhaansa. Hänen sielustaan ei yksikään demoni maksaisi mitään, olisi turhaa edes raahata miestä kellariin. Mädän haju pilaisi muun kauppatavaran. Elijah tarttuu kuljettamaansa ruumiiseen ja jättää kimppuunsa hyökänneen miehen verilammikkoineen kujalle.

Maapallon jäännösten kaakkoisosissa, hieman ennen tuhottua itäistä reuna-aluetta on paikka, jonne aalloissa kuolleet on tuotu. Hautajaiset eivät maksa enää mitään, täällä kaikki kehot saavat mädäntyä yhdessä. Maasta sinä olet tullut, maaksi sinä olet tuleva. Elijah työntää ruumiin osaksi kuoleman hajuista ihmiskuoppaa. Eivät ihmiset mene taivaaseen kuolemansa jälkeen. Heidät tuodaan tänne.

Elijah on aikeissa kääntyä, kun kylmä tunne hulmahtaa hänen kehonsa läpi ja miltei pudottaa hänet polvilleen. Tunne on tuttu, kokonaisvaltainen, mutta hän ei saata muistaa, missä hän on sen kohdannut. Hetken Elijah vain hapuilee ilmaa kuin se olisi muodostanut verkon hänen ympärilleen.

Sinä olet rohkea mies, Elijah Mikael Evermore.”
Hätkähdys. Pimeydellä on ääni, se kiertelee häntä kaikkialta asettuen lopulta häneen. Ääni puhuu hänen sisällään, alitajunnassaan. Ja se tietää hänen nimensä.
Toinen nimesi kuuluu enkelille, ja täällä sinä vain kuljetat ruumiita yleiselle kaatopaikalle.”
Se on pikemminkin raatopaikka täkäläisille. Valtiokin kiikuttaa suurimpien tuhojen uhrit tänne. Nimettömiähän he ovat joka tapauksessa.”
Sinä todella olet rohkea. Tiedätkö sinä, kuka minä olen?”

Elijah on aikeissa sanoa, ettei hänellä ole aavistustakaan. Sitten hän muistaa, kenen seurassa on edellisen kerran tuntenut kylmän aallon kehossaan.
Sinä olet demoni”, Elijah sanoo tyynesti.
Voitko olla aivan varma?”
Elijah avaa suunsa ja sulkee sen saman tien. Tällä alueella on aina hämärää, mutta nyt kaikki se tumma on tiivistynyt paksuksi pimeydeksi, joka kiertelee häntä. Elijah vetää syvään henkeä.

Ei pelata pelejä”, Elijah sanoo vailla aiempaa nenäkkyyttä äänessään. ”Sano, mitä tahdot. Jos haluat sieluja, kuvaile, millaisina heidät tahdot.”
Sinä oletkin melkoinen psykologi, analysoit ihmisiä pienin perustein asiakkaittesi toiveitten mukaan. Demonit eivät ole tehneet vielä valituksia, eiväthän?”
Oi, eivät lainkaan. En toimita heille sekundaa. Joskus jämät saa myytyä ihmisille. Yllättyisit, kuinka moni haluaa ostaa ruumiinosia vielä nykypäivänä.”
Olet irvikuva tästä maailmasta, Elijah.”
Saan kuulla sitä varsin monelta demonilta”, Elijah tokaisee ajatellen Azraelin sanoja. Azrael. Nyt on väärä hetki ajatella Azraelia.

Myyt sieluja ja ruumiita kunnioittamatta mitään elävää ja olevaa. Uskotko Jumalaan, Elijah?”
Jos Jumala on olemassa, en usko, että häntä kiinnostaa tekemiseni tippaakaan. Tämä osa maailmasta on minun leikkikenttäni. Minulla ei ole mitään valittamista maailman tilanteesta.”
Hyvä on. Sinä myyt sieluja. Tiedätkö, miksi demonit haluavat niitä?”

Azrael esitti tismalleen saman kysymyksen. Elijah pysähtyy. Mihin ääni häntä haluaa johdattaa?
Minua ei rehellisesti sanottuna kiinnosta. Jos syy on halu ymmärtää ihmistä, selvä se, tehköön miten haluavat. Jos he voivat kiinnittää sielut helvetin seinille ja ihailla niitä tauluina, aivan vapaasti, kunhan minä saan rahani.”
Raha on siis ainoa seikka, joka sinua kiinnostaa tässä maailmassa?”
Niin minä olen tähän mennessä todennut.”

Elijah ei emmi vastauksessaan, mutta huomaa Azraelin kuvan piirtyvän verkkokalvoilleen varkain, täysin lupaa kysymättä. Kylmä aalto saavuttaa hänet jälleen. Hän ymmärtää vihdoin, kenen kanssa puhuu.

Hetkinen”, Elijah hengähtää, ”oletko sinä… sinä…”
Nauru kuin raastinpaperi. Elijahin sydäntä vihloo.
Sinun kannattaisi miettiä tarkalleen, mitä sanot seuraavaksi.”
Minä tunnen sinut.”
Niin moni väittää.”
Tästä minä en erehdy. Sinä tahdot puhua Azraelista, etkö tahdokin? Puhutaan. Avaa minulle, mitä olen tehnyt väärin kuolemanenkelisi kanssa.”
Ei Azrael kuulu minulle.”

On Elijahin vuoro nauraa.
Eikö? Miksi sinä sitten tahdot puhua minulle? Eivätkö he kaikki ole sinun lelujasi?”
Pahoin pelkään, että koko maailma on. Se ei kuitenkaan liity tähän mitenkään.”
Uskomatonta. Itse maailman pahuus saapuu luokseni pitämään minulle luennon siitä, että tapailen hänen pientä alamaistaan.”
Azrael on sattumoisin varsin suuri tekijä kaiken sen suhteen, mitä maailmassa on viime vuosikymmeninä tapahtunut.”
Ja minäkö olen jollakin tapaa horjuttanut tätä asetelmaa?”
Niinkin sen voisi ilmaista.”
Pistä pojalle kotiintuloajat sen sijaan, että keskeytät työntekoni saarnallasi. En minä ole Azraelin tekemisistä vastuussa.”

Uusi huurteisen kylmä aalto juoksee Elijahin läpi, mies joutuu käyttämään kaiken tahdonvoimansa pysyäkseen pystyssä. Vaivalloinen ynähdys pakenee hänen huuliltaan, kipu taittaa hänet kaksin kerroin. Hetken ajan hän pystyy vain nauramaan katkonaisesti, kun hänen lihaksistonsa tuntuu jäätyvän paikoilleen.

Mikä viehtymys teillä kaikilla on kylmyyteen?” Elijah kähisee kieltäytyen yhä tippumasta maahan. Kipu ei saa hänestä otetta, ei täällä, ei tällä tavalla.
Siellä, mihin meidät sysättiin, maan alla, on varsin kuumat oltavat.”
Uskomatonta, että sinä oikeasti vastasit minulle. Se oli retorinen kysymys”, Elijah naurahtaa.

Suonissa sykkii, lihakset nykivät, mutta kylmyys vetäytyy hiljalleen pois. Elijah vetää syvään henkeä ja oikaisee selkänsä. Pimeys on yhä läsnä, se ei ole saanut haluamaansa. Elijah on valmis leikkiin. Mikään kiire maailmassa ei kosketa häntä enää koskaan, jos tämä pimeys saavuttaa hänet. Hänen on puhuttava itsensä irti.

Puhutaanpa rehellisesti”, Elijah huokaisee. ”Mielestäsi minä häiritsen Azraelia, niinkö? Mitä haluat minun tekevän sen suhteen – kuolevan?”
Minä käskin Azraelin tappaa sinut.”
Tappaa minut? Missä hän viipyy, luulisi, ettei hän olisi jahkaillut sen kanssa.”
Hän tuli sinun luoksesi ja tunnusti inhimilliset tunteensa.”
”… ai. Vai niin.”

Omituinen kiihko Azraelin silmissä, kaikki se epäröinti. Kaikkein tummin ja hirvittävin oli käskenyt hankkiutua eroon Elijahista, mutta Azrael olikin tullut hänen luokseen ja vaatinut häntä itselleen. Miten Azrael uskalsi sen jälkeen, mitä oli tehnyt idän alueilla?

Yhtäkkiä Elijah ymmärtää, miksi ääni on tullut hänen luokseen.
Kontrolli Azraelista ei ole enää sinulla. Hän on minun pauloissani ja räjäyttelee alueita vain, koska ei ymmärrä tunteitaan minua kohtaan. Vai niin. Vai niin…” Elijah madaltaa ääntään ja istuutuu alas vapaasta tahdostaan. Vääntyneet raajat tervehtivät häntä ruumiskuopan puolelta.

Etkä sinä voi edes tappaa minua, koska silloin Azrael riistäytyisi lopullisesti käsistäsi. Se taas puolestaan ei voi tapahtua, koska ihmiskunta kokisi voittaneensa, jos Azraelille tapahtuisi jotakin. Eihän vallanpitäjiä nyt sovi päästää iloitsemaan tässä vaiheessa.”
Noin nuoreksi ihmisen lapseksi sinä olet varsin älykäs. Jokin osa minusta kykenee ymmärtämään, miksi Azrael valitsi sinut.”
En tiedä, oliko tarkoituksesi solvata ikääni ja rotuani vai kehua minua, mutta kiitän joka tapauksessa.”
Luonteessasi tosin on parantamisen varaa.”

Kaikki on lopulta helppoa. Ristiessään jalkansa Elijah tietää, ettei ääni ole tullut pelkästään saarnaamaan hänelle siitä, mitä hän tekee Azraelin kanssa. Tämä ei ole sellainen ääni. Kun pimeys puhuu, sitä kuunnellaan.

Mitä sinä tarkalleen ottaen haluat minulta? Anna minulle ehtosi.”
Sinä todella olet älykäs.”
En sainoisi kokemusta suoranaiseksi älyksi.”
Kokemukset kasvattavat.”

Elijah vain kohauttaa harteitaan.
Mitä sinä haluat minulta? Et voi tappaa minua, mutta voit varmasti teetättää minulla jotakin, jonka kykenisit tekemään itsekin, mutta jonka teettämisestä minulla nautit suunnattomasti.”
Otat kaiken ilon irti siitä, etten voi polttaa sinua elävältä siihen paikkaan. Hyvä, jatka samaan malliin. Minä sitten halveksin ihmisiä.”
Olen ymmärtänyt, että tämä kaikki”, Elijah sanoo osoittaen ympärilleen, ”johtuu täsmälleen siitä.”

Ei vastausta. Päällimmäiset ruumiit ovat vielä tuoreita. Joku muukin on käynyt hautakuopalla. Moni käy siellä ties missä tarkoituksissa, se ei ole Elijahille uutta. Mitä enemmän västikään kuolleita tuijottaa, sitä elävämmäksi tuntee itsensä. Elijahille se on aina ollut niin päin – muut kuolevat, hän rakentaa linnansa luiden päälle. Moni muu kokee olevansa itsekin kuollut. Tavallaan Elijah kadehtii sellaisia ihmisiä. He eivät pystyisi istumaan katselemassa ruumiita puhumassa samalla äänelle, joka hallitsee kaikkea, jos niin haluaa.

Kärsivällisyys ei varsinaisesti ole valttini”, Elijah huokaisee tuijotettuaan mätäneviä käsiä riittävän kauan. ”Kerro vaatimuksesi, jotta pääsen jatkamaan töitäni.”
Naurua, edelleen yhtä raastavaa. Elijah ryhtyy sitomaan hiuksiaan kiinni.
Tapa minulle arkkienkeli.”

Elijah säpsähtää. Tuoreilla ruumiilla on vielä silmät päässään. Elijah uppoutuu tuijottamaan niiden kalvomaista pintaa. Arkkienkeli. Astralilja. Ihminen, kuten kuka tahansa ruumiskasassakin. Pelkkiä käytettävissä olevia sieluja. Silti Elijah tuntee kauhun kiirivän jokaiseen raajaansa jähmettäen ne paikalleen. Ei Astraliljaa. Ei viatonta ja aitoa tyttöä raajat vääntyneinä ja silmät mitään heijastamattomina ruumiskasan päällä.

Miksi? Ymmärräthän, että minä olen tässä pelissä etulyöntiasemassa, eikä minun tarvitse tehdä mitään, ellen minä lopulta niin tahdo?”
Sinä tiedät, kenelle sinä puhut. Väitätkö todella olevasi minua korkeammalla?”
En. Tiedän vain, että minulla on kaikki edut tässä tilanteessa. Miksi minun pitäisi tappaa Astralilja? Olen melko varma, että sinulla on jo suunnitelma tytön suhteen. Miksi minun pitäisi osalistua siihen millään tavalla?”

Ääni ei sano mitään, manala pysyy hiljaa. Elijah tuijottaa kuolleiden silmiin etsien vastauksia. Yhtä tyhjiä kuin hänkin. Sitten ajatus lävistää hänet, kurtistaa kulmat, pakottaa kädet nyrkkiin.

Tai sitten tässä ei ole kyse suunnitelmistasi tai minusta lainkaan. Pyritkö sinä vaikuttamaan Azraeliin tämän kautta?”
Käytä aivojasi, kun sinulla kerran älyä on. Katso, kuinka pitkälle seuraukset ulottuvat, jos todella tapat Astraliljan tässä vaiheessa.”
Maailma olisi kaaoksessa. Mutta miksi minä? Olen varma, että sinulla on jo tuhansia silmiä Isakin ja Frejan kirkoissa. Sellaisia, jotka voisivat tehdä sen paljon paremmin. Fausteista nuorin on puoliksi demoni.”
Tietenkin on. Minun suunnitelmani on tarkoin punnittu. Ehkä olen kirkoissa itsekin, kuka sitä oikeasti tietää.”
Miksi minun kaikista ihmisistä pitää tappaa Astralilja? Jos tahdot tytön hengiltä, etkö voi käyttää jotakuta siihen paremmin soveltuvaa ja kiduttaa minua jotenkin muuten?”

Ensimmäistä kertaa Elijah toivoo, että pimeydellä olisi kasvot. Se ei kuitenkaan suostu aineellistumaan hänen edessään, joten hän katsoo vuoroin kuolleista silmistä toisiin, jotta ei kadota hetkeä käsistään. Pimeys ympärillä on liian tiheä. Se hengittää hänen niskaansa.

Sinä et ole riittävän inhimillinen, jotta sinua voisi kiristää millään tavallisella. Minä voin kuitenkin luvata sinulle paikan maailmassa, jonne vain harva pääsee, kun tämä kaikki on ohi.”
En usko paratiisiin.”
Ei paratiisia ole enää olemassakaan. On vain tämä maailma, ihmisen suvun asuttama. Pian kaikki sortuu omaan painoonsa. Sen jälkeen sinulla ei ole enää maailmaa, jossa leikkiä.”
Luuletko, että haluan sitä? Minä rakastan sitä, millainen tämä maailma on.” Elijah potkaisee yhtä ruumista kuin todistaakseen väitteensä.

Jos tapat Astraliljan, saat paikan siitä maailmasta, joka on oleva teidän ihmisten jälkeen. Jos et, kuten sanoit, joku muu hoitaa homman puolestasi. Silloin minä en anna sinulle pienintäkään armoa. Sinä rakastat rahaa ja rikkauksia – voin taata sinulle kaikki elämän mukavuudet, jos tapat yhden enkelitytön puolestani.”

Elijah nostaa ruumiinsa ylös. Ehkä ihmiset ovat oikeassa ja kuolleita tarpeeksi kauan tuijottamalla tulee itsekin kuolleeksi. Ehkä ääni on oikeassa – hän ei ole riittävän ihhimillinen ollakseen hallittavissa. Elijah vetää syvään henkeä.

Tällä tavoin olet siis päättänyt rankaista minua lelusi kanssa pelehtimisestä. Hyvä on. Minä suostun. Vain siksi, että tiedostan tilanteen olevan itselleni hyödyllisin sillä tavoin.” Elijah kääntää selkänsä ruumiskuopalle. ”Anna minulle aikaraja, jotta minun on helpompi ajoittaa suunnitelmani. Te demonit rakastatte antaa sellaisia.”
Minä en vieläkään suostu käyttämään sitä nimeä itsestäni. Olen suurempi. Ikuisempi.”
Se ei ollut pääpointtini.”
En anna sinulle aikarajaa. Sinä vuodatat valheellisen enkelin veren, mykistät laulun iäksi sitten, kun omatuntosi niin sallii.”

Naurahdus. Ääni siis tietää, että kaikista ihmisistä juuri Astralilja on Elijahille se, jonka ääntä hän mieluiten kuuntelee. Elijahin vähä kiinnostus ihmisiin rajoittuu tytön sanoihin ja alati hymyilevään olemukseen. Mutta Astralilja ei ole pelastettavissa eikä yksikään hymy ole Elijahille niin pyhä, etteikö sitä voisi sotkea ruusunpunaan.

Minä jään odottamaan”, ääni kaikuu Elijahin rintalastaa vasten. Elijah nyökkää hiljaa ja kävelee pois ruumiskuopalta ennen kuin muut kävijät liittyisivät hänen seuraansa. Ääni ei enää jatka, sen läheisyys poistuu Elijahista, hän ei enää tunne sitä sisällään. Pimeys kerääntyy kasoiksi katujen nurkkiin, lakkaa kiertämästä häntä.

Pimeän olennot eivät valehtele. He eivät kerro kaikkea, mutta Elijahin ei tarvitse tietää, mitä hänen teollaan halutaan aiheuttaa. Hänen tulee vain toimia. Vasta ruostuneella junaradalla Elijah ymmärtää, mitä on todella tapahtunut. Nauru pakenee hänestä hysteerisenä ja kontrolloimattomana.

Yö on tullut tervehtimään häntä henkilökohtaisesti, koska yksi sen olennoista rakastui häneen. Viis Azraelista, Elijah ajattelee naurun ryöpytessä yli reunojensa. Niin kauan, kun hänelle on luvattu paikka maailmassa, hän voi tehdä mitä tahansa. Yhden demonin rakkaus on avannut hänelle oven hiljaiseen, rikinkatkuiseen paratiisiin. Hymy kulkee hänen huulillaan vielä pitkään, kunnes sen hiivuttua ei ole enää muuta kuin raskas ymmärrys siitä, että paratiisin ovi aukeaa vain veren tahrimilla käsillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti