tiistai 15. lokakuuta 2019

Viimeinen laulu: luku 24


Luku 24: Haavoittunut enkeli

Valkea sairaalakaapu yllään kurkku yltäpäältä siteissä Astralilja näyttää pyhemmältä kuin yksikään Frejan koskaan näkemä olento. Pienellä avustuksella tyttö pystyy seisomaan, mutta kapeat jalat vapisevat yhä ruohonkorsien lailla.

Tästä ei tule mitään”, Freja lausuu painokkaasti veljelleen. Isak pudistaa päätään.
Tästä ei keskustella. Tyttö esiintyy ja sillä selvä.” Tauko. Isak on aina osannut pitää tauot oikeissa kohdissa. ”Pidä sitä armona, että ylipäätään suostun yhä keskustelemaan sinun kanssasi mistään tähän liittyvästä.”
Frejan pää pysyy korkealla, mutta hän ei sano enää mitään.

Astralilja ottaa hapuilevia askelia valkoisessa huoneessa. Siteitä on kurkun ohella myös selässä, koko tyttö on laitettu pakettiin. Kädessä on vielä paikkauksia Elijahin iskun jäljiltä. Freja katsoo haurasta vaaleaa tyttöä ja ajattelee, tuntuuko äideistä tältä, kun heidän lapsensa saavat iskuja maailmalta. Pieni kyyhky Frejan edessä haparoi ja räpyttelee, eikä hän voi tehdä mitään sitä auttaakseen.

Siteet eivät voi näkyä livekuvassa”, Isak sanoo yllättäen.
Astraliljalta on kiskottu äänihuulet.”
Terveydenhuolto ei ole täydellistä toisen aallon jälkeen. Tyttö selviää kyllä muutamasta minuutista ilman tukia ja siteitä.”
Kuinka monesta minuutista?”
Kymmenestä.”

Freja pudistaa päätään. Astralilja ei kykene kävelemään kahtakymmentä sekuntiakaan suoraan, jalat vääntyvät ja kaatavat hänet. On kuin siivet olisi jo kiinnittyneet selkään. Freja sulkee hetkeksi silmänsä ja ajattelee, että on vääntänyt tytön ruumiin muotoon, jossa yhdenkään ihmisen kehon ei tulisi olla. Hän ei ole luonut enkeliä, hän on tuhonnut ihmisen.

Astraliljan täytyy saada istua.”
Istuva enkeli? Kuunteletko sinä koskaan itseäsi?”
Katso häntä! Pystyykö hän sinusta seisomaan kymmenen minuuttia?”
Onko hän Jumalan valittu vai ei?”
Hän on ihminen. Isak, hän on vasta tyttö!”

Isakin silmissä kipunoi. Mies kääntää katseensa sisarestaan, jättää Frejan tuijottamaan tyhjää. Työryhmä pyörii Astraliljan ympärillä, asettelee tyttöä eri asentoihin, mittaa hänen kykyään kestää. Isak kävelee aivan Astraliljan eteen. Freja vie kädet sydämelleen, hänen on vaikeaa saada happea.

Riisukaa tytöltä kaikki ihmisyyteen viittaava”, Isak julistaa.
Kaulaa ei saisi jättää vaille sidettä, on elintärkeää –”
Kaikki pois! Kuka uskoisi enkeliin, jota on jouduttu paikkaamaan kaikkialta!”
Hyvä herra, emme millään voi tehdä niin. Tyttö ei kestäisi.”
Minä käsken teitä ottamaan siteet ja tuet pois. Vaadin sitä.”
Valtio ei –”
Minä sanoin, että ottakaa siteet ja tuet pois.”

Astraliljasta tehdään jälleen enkeli. Freja katsoo lamaantuneena, kuinka syvät haavat paljastetaan ja tyttö riisutaan ja puetaan kaikkien silmien edessä. Korkea kaulus, Isak ei anna lupaa sitoa mitään, vaikka peitättää ihon valkealla kankaalla. Rumat haavat eivät saa myöskään näkyä. Illuusio on täydellinen.

Isak vie kätensä Astraliljan leualle, vie mykän tytön kasvot aivan lähelle omiaan.
Tiedä paikkasi, tyttö”, Isak kuiskaa juuri ja juuri Frejalle kuuluvalla äänellä, ”on oma vikasi, että luotit siihen epäsikiöön. Nyt sinun täytyy kärsiä Jumalasi tähden. Pelasta meidät.”
Freja tuntee lamaannuksen jokaisessa raajassaan, kun Astraliljan siniset silmät suurenevat ja heijastavat Isakin vihaa. Hän yrittää ottaa askelia, mutta jalat eivät tottele. Suu ei aukea. Isak ehtii päästää irti Astraliljasta ennen kuin Freja saa kehonsa toimimaan.

Toimintasuunnitelma selitetään Astraliljalle lyhyesti, tyttö ei pysty edes nyökkäämään. Häneltä ei vaadita paljoakaan. Seiso suorassa, katso kokoajan suoraan kameraan, älä hymyile. Olet livetilassa. Puhumisen hoitaa joku muu. Älä kaadu. Älä vain kaadu. Sinua tarvitaan katsomaan heidän sisimpäänsä.

Freja poistuu kirkon saliin, kun siipiä aletaan kasata Astraliljan selkään. Tämän ei korkeimmalla armollakaan pitäisi pysyä tolpillaan kymmentä minuuttia. Freja sulkee silmänsä ja ristii käteensä. Äänetön rukous. Älä anna Astraliljalle tapahtua mitään.

Kuvausryhmä on valmiina, Astralilja seisoo alttarilla orvon ja rikkinäisen näköisenä. Hiukset on laitettu, kasvoja tasoiteltu, sairauden merkit ovat visusti piilossa. Silvottu enkeli seisoo pyhänä niin kauan, kun hänen halutaan sellaiselta näyttävän. Kun kamera käy, Freja tuntee paineen rinnallaan kasvavan.

Livevideo on pelkkää propagandaa. Epätoivoisten johtajien yritys syöttää kansalle keksimänsä kaunis valhe. Astralilja seisoo, muut puhuvat auki profetiaa. Sävy on syyllistävä. Enkeli katsoo suoraan kameraan, katseen tarkoitus on saada ihmiset ajattelemaan.

Freja ei kykene hengittämään, jännite leijuu ilmassa ritisten ja pitäen hänet valppaana. Astralilja ei horjahda kertaakaan. Sitten Freja huomaa tytön kaulan. Valkea pitsikaulus alkaa kukkia. Punainen leviää koko kaulalle, Freja näkee kivun tytön kasvoilla. Astraliljan silmät alkavat sumeta. Puhe ei lakkaa. Freja ei enää erota, mitä videolle puhutaan. Hän näkee vain Astraliljan verta kukkivan kaulan, tahriintuvan valkeuden.

Kukaan ei tee mitään. Astralilja pysyy liikkumatta, vaikka Freja näkee, että tyttö on huomannut veren. Verta purskahtaa Astraliljan suusta ja tämä horjahtaa eteenpäin. Horjahdus on liikaa siiville, ne repeytyvät juuresta paljastaen koko raskaan kiinnitysmenetelmän niiden takana. Astralilja valahtaa polvilleen livelähetyksessä. Verta kakoen tyttö yrittää nostaa itsensä ylös.

Kuvaus seis!” Isakin jylisevä ääni katkaisee puheen. Kameramiehet huitovat suuntaan ja toiseen, lopulta Isak on miltei lyödä kameran alas. Freja ei voi enää pidätellä itseään, hän juoksee alttarille kuvan yhä käydessä ja tarttuu Astraliljaan.

Me tarvitsemme apua! Nyt heti!”
Maailma on menetetty. Freja tietää sen sillä sekunnilla, kun astuu livekuvaan. Lääkintämiehet juoksevat paikalle heti, Astralilja kakoo verta. Freja tarttuu siipiin, niiden kiinnike on syvällä selän ihossa. Kupliva punainen neste sotkee Frejan sormet hänen irrottaessaan siipirakennelmaa Astraliljan selästä.

Livekuva lakkaa. Isak huutaa. Freja haistaa veren, näkee, kuinka Astraliljan tajunta ei enää jaksa. Tytön silmät muljahtavat ja raajat veltostuvat Frejan otteessa. Freja päästää irti, lääkintämiehet kiskovat Astraliljan paareilla pois paikalta. Freja jää alttarille polvilleen Astraliljan veri käsissään. Hän tuijottaa vapisevia punaisia sormiaan tietäen, että he ovat epäonnistuneet.

Kirkon oville koputetaan jo. Ensimmäiset suunniltaan menneet ovat paikalla. Ihmismassaa ei voi estää sekoamasta. Maailmaa kannatellut tyttö on hajonnut palasiksi livekuvassa. Freja nousee hitaasti ylös, pitää hengityksensä tasaisena. Isak huutaa syytöksiä ja solvauksia, Freja kykenee vain tuijottamaan Astraliljan jättämää verivanaa kirkon lattialla.

He tulevat sisään! Vahvistakaa ovia, emme voi päästää ihmisiä tänne nyt!” Isak karjuu kirkon sisäpiirin tukkiutuessa ovien eteen. Kaikki irtamisto kiskotaan ikkunoiden eteen. Korkealta ikkunasta lentää raskas esine, Freja paiskautuu päin lattiaa väistäessän. Vain muutama pysähtyy auttamaan hänet ylös, hän sallii käsien koskea.

Päästessään jaloilleen jälleen Freja huomaa maan vapisevan. Hetken hän kuvittelee sen johtuvan hänen äkillisestä hypystään. Sitten suunnaton jyrinä peittää kaiken alleen, räjäyttää taivaan.

Kolmas aalto”, Freja lukee Isakin huulilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti