tiistai 15. lokakuuta 2019

Viimeinen laulu: luku 13


Luku 13: Siivetön perhonen

Demonit kuulevat sydämen kutsun. Pienen, heikon ihmisen avunhuudon. Jan istuu asvaltilla paikassa, jossa kohtasi Azraelin ensimmäistä kertaa ja sulkee silmänsä kuvitellen demonin eteensä. Leimuavat silmät, mustuneet valkuaiset. Pedon kynnet, kullanvalkeat hiukset kuin sulanut aurinko. Kun Jan avaa silmänsä, demoni seisoo hänen edessään ihmisenkasvoisena.

Sinä kutsuit minua aiemmin kuin kuvittelin. Pitäisikö minun olla otettu?” Nauru sekoittuu Azraelin ääneen. Tällaisena koko maailma tuntee kuolemanenkelin. Jan hätkähtää ymmärtäessään, että on tietoisesti halunnut puhua pimeän olennolle.
Minä en totta puhuen tiennyt, että se todella toimisi”, Jan hengähtää pieni naurahdus huulillaan.
Joko sinä olet valmis liittymään meihin, ihmisen lapsi?”
Lähestulkoon valmis.”
Se on paljon parempi vastaus kuin edellisellä kerralla.”

Jan muistelee Adamin pyyteetöntä myötätuntoa. Sanoja siitä, kuinka hänen sydämensä jo tietää. Demonin seistessä hänen edessään hän huomaa käsiensä vapisevan. Miten hän koskaan kuvitteli olevansa mustan enkelin kaltainen?

Miksi te tahdotte juuri minut?”
Jotta ihmiskunnan pystyy täydellisesti tuhoamaan, jokaisen demonin tulee olla mukana.”
Miksi?”
Me emme ole kuten ihmiset, me toimimme eri tavalla. Parhaiten toimimme yhdessä. Meidän laulumme toimii sillä tavoin.”
Sinähän tuhoat aina kaiken yksin.”
Tulet oppimaan vielä kaiken siitä, kuinka voimamme toimii. Sinä olet muuntautunut kerran, etkö olekin?”

Jan nielaisee. Pakokauhu tukkii pään, pakoon ei pääse.
Olen. Ainoastaan kerran.”
Minä näin sen. Olemme tarkkailleet sinua alituisesti.”
Kuinka sinä…”
Enkelialttari. Sinä sen edessä kakomassa verta, siivet laskostuneena. Paikalla oli myös toinen enkelin kuva, se ihmistyttö, jota rakastat.”
Jan kohottaa katseensa kuin Azrael olisi ampunut häntä rintaan. Viimeinen isku. Demonit ovat nähneet hänet heikoimmillaan. Vieläkö hän voisi kääntyä?

Ei. Muisto muuntautumisesta kertoo Janille, että muuta mahdollisuutta ei ole. Astralilja oli siellä, näki, kuinka hänen sarvensa työntyivät päänahasta. Polte kävi liian suureksi vastustaa. Yksi ainoa huuto Astraliljalta oli tarpeeksi määrittämään Janin iäksi. Astralilja on hyvä, kaunis ihminen, mutta ensireaktiotaan ei voi kelata alkuun. Jos kaikki maailman äänet katoaisivat, Janille jäisi silti Astraliljan korvia särkevä huuto tämän nähdessä hänet kirkon alttarille lyhistyneenä.

Jos jään sisarusteni siipien suojiin, minä tuhoan Astraliljan. En kykene olemaan hänelle se, jonka hän tarvitsisi.”
Se tyttö on voimakastahtoinen. Olen tarkkaillut häntäkin.”
Astraliljan ei sallita olla hajalla kuten ihmiset yleensä ovat. Minä olen hänelle vain yksi murhe lisää.”
Tahdot siis puolellemme, jotta rakastamasi tyttö ei joudu kestämään sitä, mikä sinä olet?”
Minä tahdon suojella häntä itseltäni.”
Se ei ole kummoinen motiivi. Mikä sinusta tekee vaarallisen?”
Vereni. Minun isäni oli yksi teistä.”

Hienoinen vavahdus. Asvaltin alla liikkuu jotakin. Jan ei tiedä, aiheuttaako liikkeen hänen oma mielensä vai häntä punasilmin tarkkaileva pimeän enkeli. Azrael istuutuu Jania vastapäätä, ristii jalkansa ja nojaa käteensä kuin kuka tahansa muukin. Syvä huokaus pakenee demonista.

Toivottavasti sinä et kuvittele, että otamme sinut avoimin sylein vastaan näin pian sen jälkeen, kun olet ehtinyt kieltää demonin itsessäsi.”
Vavahdus. Toinen. Jan pitää tiukasti kiinni itsestään.
En. En tietenkään.”
Sinun pitää todistaa hyötysi meille.”
Luonnollisesti.”
Vihaa ei erota Azraelin hymyileviltä kasvoilta, mutta Jan tuntee sen vavahtelevassa asvaltissa.

Taas yksi olento kertomassa, mitä Janin tulee tehdä. Maailma kuhisee auktoriteetteja, suuria kuoriaisia, jotka syövät maahan pudonneet perhoset, jotka eivät pääse enää siivilleen. Siivettöminä ne joutuvat seuraamaan sitä, joka ne on arpeuttanut. Jan ei enää tiedä muuta tapaa elää kuin seurata sitä, joka milloinkin antaa hänelle syyn elää.

Minä en voi kuulua ihmisten luo, sillä jos he tietäisivät, mikä minä todella olen…”
Uskotko voivasi olla enemmän hyödyksi meille?”
En tiedä. En hallitse itseäni ollenkaan.”
Sen voit jättää täysin meidän huoleksemme.”
Mitä minun pitää tehdä, jotta otatte minut luoksenne?”

Virnistys. Jan näkee, kuinka Azrael herkuttelee hänen epävarmuudellaan, nauttii siitä, kuinka hän hapuilee siivettömänä pimeässä sumussa. Keskellä mustuutta on helppoa kuiskia lohdullisia sanoja. Mitä vain, jotta voisi taas nähdä valon. Mitä vain, jotta voisi nousta jälleen siivilleen.

Azrael kumartuu kuiskaamaan Janin korvaan ehtonsa. Kauhu piirtää kuvansa Janin kasvoille yksi piirre kerrallaan. Kulmat, silmät, suu, kaikki kasvojen lihakset vääntyvät kauhun muotoon.

Ei, ei ikinä, minä en –”
Se on väistämätöntä.”
Minä en koskaan voisi tehdä sitä!”
Haluatko sinä paikan tässä maailmassa?”
Minä…” Epävarmuutta. Ei jälleen. Mitä enemmän Jan epäröi, sitä leveämmäksi hymy Azraelin kasvoilla käy.

Hyvä on. Tehdään sitten näin – sinä kävelet sisaresi luo ja kysyt, tietääkö Isak sinun puoliverisyydestäsi.”
Isak ei tiedä mitään eikä koskaan saakaan tietää.”
Mene ja kysy sisareltasi. Lue epävarmuutta hänen kasvoiltaan ja katso, kuinka kauan hän kykenee valehtelemaan molemmille veljilleen.”
Miten tämä liittyy mitenkään sinun sairaaseen ehdotukseesi?”

Jälleen hymy. Azraelin silmät ovat ikuiset nielut, joiden pohjassa helvetin tulet leimuavat. Jan ei enää tunne kehonsa ääriä, pelko on vienyt ne kaikki mukanaan.
Mene ja kysy, katso, kuinka käy. Jos sisaresi epäröi, eikö se silloin tarkoitakin, että hän pitää sinulta suurta salaisuutta?”
Minä en ymmärrä lainkaan, kuinka tämä liittyy siihen, mitä ehdotit.”
Jan, Jan, sinä olet niin nuori, niin taivuteltavissa. Oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon sinua ohjaillaan rakastamiesi ihmisten toimesta?”

Jan onnistuu nyökkäämään vaivalloisesti.
Freja suojelee minua. Hän uskoo minusta hyvää.”
Ja silti sinä puhut nyt minulle, kysyt, kuinka tulla osaksi joukkoamme. Sydämessäsi olet jo pettänyt hänetkin. Sinulla ei ole aavistustakaan, paljonko olet satuttanut molempia sisaruksiasi. Mene ja kysy Frejalta, tietääkö Isak. Mene ja kysy. Harkitse sen jälkeen uudelleen, tahdotko toteuttaa vaatimukseni. Siihen saakka…”

Pimeys kujalla tiivistyy, Janin on vaikeaa kohdistaa katsettaan minnekään. Azraelin piirteet hiipuvat osaksi pimeää, musta sumu tiivistyy, kunnes kaikki on kuin ennenkin. Jan tuijottaa paikkaa, jossa Azrael hetki sitten istui kumartuneena hänen puoleensa. Asvaltissa on muutamia halkeamia.

Kovakuoriainen on syönyt perhosen siivet. Nyt perhonen räpiköi yksin maassa yrittäen päättää suuntaa, jossa joku ei tallo sitä hajalle, riko sitä, mitä siitä on vielä jäljellä.

*

Risteileviä sanoja, maltillisesti vuoroaan odottavia ihmisiä kirkon piiristä ja sen ulkopuolelta. Neuvoston miehiä, erilaisia yhteisöjä, Jan ei ole koskaan nähnyt yhtä paljon tärkeitä ihmisiä samassa huoneessa. Kuolemanenkeli mainitaan niin useaan kertaan, että ajatuksen absurdius saavuttaa Janin kuin kylmyys; se levittyy häneen hiljalleen. Olento, josta kaikki ihmiset Frejan siipien suojissa puhuvat, on vain muutamia minuutteja sitten hymyillyt Janille sahalaitaisine hampaineen.

Jan seisoo katselemassa ihmisten kiirettä ja poimii puheenaiheita sieltä täältä. Kriisiapua tarvitaan, paljon kuolleita itäisellä alueella. Kapinaa ja sortoa. Videoita tarvitaan pikimmiten, Astralilja voisi kulkea ihmisten keskuudessa. Vähemmistöt pitää ottaa huomioon, itäisellä alueella on paljon niitä, jotka edustavat vanhoja, menehtyneitä uskontoja. Kuinka saada buddhalaiset uskomaan naispuoliseen arkkienkeliin? Kaiken kaaoksen keskeltä Jan erottaa sisarensa, joka on jättänyt hiuksensa näkyville. Ryhti on selkeä, olemus kireä. Kiire on verottanut ja jättänyt tummat kuviot silmien alle.

Freja”, Jan kutsuu sisartaan, joka keskustelee kahden neuvoston miehen kanssa vähemmistöjen huomioinnista. ”Sisareni, minun täytyy puhua sinun kanssasi.”
Frejan katse harhailee, pää kallistuu aavistuksen, aivan kuin Freja olisi unohtanut omistavansa pikkuveljen.

Jan, nyt on ehdottomasti liian kiire. Me voimme keskustella jonakin toisena päivänä. Niin, herra Wills, mihin me jäimmekään –”
Freja, tämä on äärimmäisen kiireistä.”
Freja huokaisee syvään.
Olen pahoillani, hyvät herrat, minun täytyy –”
Minä voin huolehtia tilanteesta sillä välin.”

Jan kääntyy nähdäkseen vahvarakenteisen miehen, jonka ruohonvihreät silmät hymyilevät Frejalle. Abraham. Jan ei ole nähnyt miestä pitkään aikaan. Hän lähettää Jumalalle äänettömän kiitoksen miehen läsnäolosta.

Kiitos tuhannesti, Abraham”, Freja sanoo hymyillen. ”Herra Thornbell on velvoitettu keskustelemaan tilanteen kulusta ja raportoimaan minulle kaikesta.”
Abraham nyökkää ja kääntyy miesten puoleen, kiinnittää heidän huomionsa, jotta Freja saattaa poistua veljensä kanssa.
Kulkiessaan Freja jakaa ohjeita vastaantuleville. Jan katsoo tummahiuksista sisartaan, joka on kuin hämähäkki seitissään. Jokainen rihma on hänen hallinnassaan, sillä jos ei ole, verkko kääntyy häntä vastaan.

Vasta suljettujen ovien takana Freja kohtaa veljensä.
Kiitos Jumalalle Abrahamista”, Freja puuskahtaa. ”Hänestä on ollut paljon hyötyä. On loistavaa, että hän on luonamme jälleen.” Syvä huokaus. Freja ei vaivaudu edes istumaan.
Arvostaisin, jos voisimme hoitaa tämän mahdollisimman nopeasti. Idän tilanne ei odota. Mistä tahdoit keskustella?”
Tietääkö Isak minun puoliverisyydestäni?”

Frejan kasvoilla käväisee varjo. Häivähdys epäilystä.
Ei tiedä.”
Oletko aivan varma?”
Jan. Meillä on myöhemmin aikaa keskustella tästä ja kaikesta siitä, mikä sinua puoliverisyydessäsi pelottaa.”
Et voi päästää minua noin vain valumaan käsistäsi. Jos sinä todella olet yksi niistä, jotka tietävät syntyperästäni, miksi käännät selkäni minulle joka kerta, kun käännyn puoleesi? Kaikki valta on sinun käsissäsi! Loppukäsissä sinä olet se, joka ohjailee kaikkia muita. Voit viedä minulta kaiken, jos päätät tehdä niin.”

Syvä huokaus. Freja onnistuu kivettämään kasvonsa sekunneissa. Jan ei ole koskaan ymmärtänyt sitä.
Oletko sinä muuntautunut jälleen? Siitäkö tämä johtuu? Olet ollut erittäin paljon poissa tolaltasi viimeaikoina. En ole ainoa, joka on pistänyt sen merkille.”
Niin, minä voin kuvitella, kuinka sinä ja Isak olette yhdessä puineet minun ongelmiani ja passiviista käytöstäni. Ei, sisareni, minä en ole muuntautunut uudelleen. Se yksi kerta on jäänyt ainoakseni.”

Jokin Janin katseessa saa Frejan kädet puristumaan hetkeksi nyrkkiin, Jan tietää sen. Freja kokoaa hermonsa hetkessä, palauttaa kasvonsa ilmeettömiksi. Freja laskee kätensä Janin olkapäälle, yksi ele on painavampi kuin mikään aiemmista sanoista.

Paholainen houkuttelee meitä kaikkia. Hänellä on keinonsa kivuta sydämeemme. Olen huomannut, ettet ole ollut aivan oma itsesi. Haluaisin kuitenkin muistuttaa sinulle, että olet Jumalan lapsi, yksi meistä Fausteista. Minä ja Isak olemme aina täällä sinua varten.”
Paitsi silloin, kun teillä on valtiollisia ja hengellisiä tehtäviä ympäri maailmaa.”
Jan, sinun täytyy muistaa, että me olemme aina kanssasi, vaikka kiireet pitävät meitä muualla. Sinun ei tarvitse kertoa kaikesta, mitä käyt läpi, mutta toivoisin, että voisit pitää sydämesi rehellisenä ja puhua minulle. Jos paholainen yrittää saada sinut, jos demonin veri sinussa puhuu sinulle enemmän kuin Astraliljan laulu, minä tahtoisin tietää siitä.”

Valheita. Frejan sanat tihkuvat mustia, tahmeita valheita, jotka valuvat naisen huulilta sotkien kaiken, mitä Jan on koskaan uskonut sisarestaan. Azrael oli oikeassa. Freja pitää jotakin häneltä. Sanat ovat tyhjiä. Freja ei osaa puhua omalle veljelleen, hän ei ole koskaan ottanut tarpeeksi aikaa oppiakseen käsittelemään tätä.

Kuinka minä voisin olla sinulle rehellinen, kun sinä et ole koskaan minulle? Tietääkö Isak minun puoliverisyydestäni vai ei?”
Valhe repeytyy irti Frejan kasvoilta, vain kuivuneet, musteiset tahrat jäävät. Ilme on Janille täysin vieras. Tämäkö on todellinen Freja? Tällainenko nainen on ilman valheita?
Hyvä on. Istu alas. Minä en Luojan nimissä tiedä, mistä sinä olet saanut tietää, mutta tämä on selvästikin keskusteltava läpi nyt. Herra maata suojelkoon, kun minä joudun olemaan poissa.”

Jan istuutuu työpöydän toiselle puolelle. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan hän näkee Frejankin istuvan aloilleen. Istuessaan sisaren aura on erilainen, eri tavalla levoton kuin tämän jakaessa ohjeita joka suuntaan, pitäessä rihmoja käsissään.

Sinä tiedät kertomattakin, että kaikki tästä keskustelusta tulee pysyä vain meidän välisenämme.”
Jan nyökkää.
Mitä sinä muistat kesästä vuonna 2002?”
Kesä, jona minä ymmärsin, mikä minä olen? En muista paljoakaan. Se kesä oli pelkästään epätoivoinen.”
Mitä muuta?”
Harkintaa. Jan sukeltaa syvemmälle muistoihinsa. Mitä Freja häneltä haluaa?
Oliko se kesä, jolloin Isakin kirkko paloi maan tasalle?”
On Frejan vuoro nyökätä.

Entä mitä sinä muistat siitä?”
Enkeliprojekti oli silloin ensimetreillään. Oli suuri menetys, ettei Isakilla ollut enää tukikohtaa. Silloin paloi myös paljon tärkeitä papereita. Isak joutui ottamaan toisen kirkon käyttöönsä, valtio tarjosi sitä hänelle. En muista siitä paljoakaan, kuten jo sanoin, minä olin varsin tuskissani sen kanssa, mitä minä itse olin.”
Muistatko, kuka palon sytytti?”

Hätä leviää Janissa, kun hän tulkitsee sisarensa ilmettä.
Ei kai… en kai se ollut minä?”
Vastaisitko kysymykseeni.”
Freja? En kai minä tehnyt sitä?”
Et tehnyt. Vastaisit nyt vain.”
Azrael.” Tauko. Muistikuva tihenevästä pimeydestä, sahalaitaisista hampaista. ”Kuolemanenkeli Azrael oli sen takana, kuten monen muunkin senaikaisen tuhon.” Jan istuu sisartaan vastapäätä vain samaisen tuhoavan voiman vuoksi. Saman demonin, olennon, jota kaikki pelkäävät.

Kyllä, tapahtumasta syytettiin Azraelia, koska demonista tehtiin selvät näköhavainnot sinä yönä usean ihmisen toimesta”, Freja nyökkää hitaasti. ”Julkisuudessa todettiin tapaus Azraelin aiheuttamaksi.” Tauko. Jan tietää, mitä seuraavaksi tulee. ”Totuus on, että vaikka Azrael nähtiin sinä yönä kirkolla, hän ei ollut palon takana.”
Odottaminen ei ole koskaan aiemmin kolottanut Janin ruumiissa samalla tavalla.
Oikeasti palon takana oli meidän veljemme. Isak poltti kirkkonsa itse.”

Raskas hiljaisuus. Jan katsoo sisartaan ja odottaa, että tämä peruu sanansa, toteaa ne yritykseksi huvittaa häntä. Mutta Freja ei koskaan vitsaile. Jan päästää hysteerisen naurun tuijottaen yhä epäuskoisesti täysin ilmeetöntä Frejaa.

Mitä ihmettä?” Jan kysyy naurunsa lomasta. ”Isak? Oman kirkkonsa? Isak on viimeinen ihminen, joka…”
Frejan ilme ei muutu. Janin nauru leikkaantuu rikki.
Miten… kuinka Isak, kaikkein hartain ihminen hartaiden ihmisten joukossa, polttaisi jotakin niin pyhää?”

Freja ristii kätensä pöydälle, nojaa kohti Jania.
Katsos, kun tämä liittyy siihen, mitä minulta kysyit. Olet oikeassa – minä olen valehdellut sinulle tästä kahdeksan vuoden ajan.”
Jan on liian häkeltynyt puhumaan, iloton nauru kaartelee vielä hänen sisällään.
On tosin totta, että Isak ei tiedä sinun syntyperästäsi – ei juuri tällä hetkellä. Mutta kahdeksan vuotta sitten hän sai tietää.”
Kuinka hän…”
Demoni kertoi hänelle. Sama demoni, jonka syyksi palo pantiin.”

Janin suu loksahtaa auki. Frejan äänensävy ei koskaan ole ollut hyytävämpi.
Azrael kertoi Isakille?”
Sen demoni tunnusti minulle itse.”
Oletko sinä puhunut Azraelille?”
Azrael on sukumme vitsaus. Hän on kuiskinut korviimme niin kauan, kun olemme hengittäneet ilmaa.”

Suvun vitsaus. Yhtäkkiä ajatus Janille hymyilevästä pimeydestä ei enää tunnukaan yhtä pelottavalta. Azrael on aina seurannut heitä. Jan miltei säpsähtää, kun ymmärtää ajatuksen tuntuvan luonnolliselta. Demoninen veri hänen suonissaan nauraa hänelle, ilkkuu tilaa, johon hänet on ajaettu.

Azrael siis kertoi Isakille, että synnistä syntynyt veli, jota hän halveksii ja inhoaa, ei ole pelkästään avioton lapsi vaan myös demonista alkuperää? Ja hän uskoi sen?”
Sanotaan vaikka niin, että Isakilta ei kestänyt kauaakaan uskoa sitä. Demonit harvoin valehtelevat. Siksi me pelkäämmekin heitä, sillä me itse olemme niin tottuneita valheisiimme.”
Ja siksi hän…”
Sinä tiedät, millainen Isak on raivostuessaan. Täysin pitelemätön.”

Jan muistelee lattialle heiteltyjä tavaroita, ilmassa leijuvia papereita. Leimuavia silmiä, joihin katsominen pelotti Jania enemmän kuin demonin kohtaaminen. Viivat pystyy vetämään naurettavan nopeasti. Koko suvun häpeä ja tuska. Kirkossa kaikuva nauru, pilkka ja tieto siitä, että vaikka Isak tekisi mitä tahansa, demonit saisivat hänen veljensä.

Isakin viha on aina ollut tulenarkaa”, Jan sanoo hiljaa. ”Hän siis raivostui suunnattomasti ja tuhosi kirkkonsa. Hänkö ei muista siitä itse mitään?”
Isak elää siinä uskossa, että Azrael poltti hänen kirkkonsa. Mistään sinuun liittyvästä hänellä ei ole aavistustakaan. Raivo oli liian suurta, tunnekokemus liian vahva. Muistot hävisivät. Niin kauan, kun Isak ei muista mitään, sinä olet turvassa. Sinä ja kaikki muut.”
Kuka tietää, mitä Isak tekisi, jos saisi tietää nyt, kun tilanne on huomattavasti pahempi kuin kahdeksan vuotta sitten.”

Freja nyökkäilee hiljaa. Hän nousee ylös, aikoo kohti ovea.
Nyt sinä tiedät. Minä palaan takaisin töitteni pariin, ettei Abrahamin tarvitse hoitaa kaikkea.”
Freja. Miksi sinä et ole kertonut minulle tästä aikaisemmin?”
Petos lepää Frejan olemuksessa. Jan tietää, että luottamus on jo iäksi menetetty, Freja on itse rikkonut siltä selkärangan.
Tiedäthän sinä, millainen minä olen. Haluan aina huolehtia kaikesta itse”, Freja huokaisee kuin olisi enemmän pahoillaan itsensä kuin veljensä puolesta.

Enempää ei sanota. Freja kävelee pois, palaa kutomaan verkkoaan. Jan jää yksin hämärään huoneeseen, jossa tuoksuu vanhoilta kirjoilta ja musteelta. Hänen omat sisaruksensa ovat kääntäneet selkänsä hänelle, kumpikin omalla tavallaan.

Demonin veri kihisee Janin suonissa, kun hän ajattelee, miten sekä Freja että Isak ovat ottaneet hänet taakakseen. Azrael oli puhunut totta. Sen hyväksyminen repii Janin irti itsestään, vääristää hänet, kietoo hänet osaksi jotakin sellaista, jota hän on aina juossut pakoon. Demonius on aina koputellut ovia, Jan on kulkenut ympäriinsä sulkien niitä hätäillen. Nyt Jan ei enää kykene. Perhosella ei ole siipiä. Se ei voi lentää korkeimpiin oviin, joku on jättänyt ne auki. Antaa pahan tulla. Antaa maailman värjäytyä mustaksi.

Päätös on miltei muodostunut Janin päässä. Vain yksi este hänen ja peruuttamattoman tien edessä. Vain yksi ihminen, pyhitetty ja kauniimpi kuin yksikään Janin ajatus. Astralilja. Janin täytyy kohdata Astralilja, ilman tämän rehellisiä, rakastavia silmiä hän ei kykene tekemään päätöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti