maanantai 27. huhtikuuta 2020

Vapaa ihostaan: luku 28


Luku 28: Kuiskaus

Ajan silmät ovat yönmustat, kun kuljen hänen kanssaan metsään. Päivä on kääntymässä illaksi, olen viettänyt aikani harjoitellen ja Ramin kanssa keskustellen. Suonissani kihelmöi. Miten Aja reagoisi? Nainen, joka voisi nytkin kääntyä minua vastaan, sivaltaa yllättäen ja palata sitten takaisin normaaliksi.

Aja, minä tiedän vihdoin, mikä minua pitää täällä”, sanon kesken matkan ja painan käden rinnalleni.
Ei tässä”, Aja sanoo hiljaa. ”Mennään syvemmälle metsään.”
Kävelemme pitkälle, puusto tihenee, päästää vähemmän valoa alas. Kaikkialla vallitsee aavistuksen sairaalloinen hehku, miltei kuin taivaankajo pimeiden jaksojen aikaan. Kun vihdoin pääsemme Ajan arvioilla riittävän kauas, edessämme juoksee kapea, mutta voimakasvirtainen joki. Veden raikas tuntu ilmassa nostaa muistot esiin ruumiissani. Tämä sama joki kulkee entisen leirini poikki. Tuijotan Ajaa. Hän tietää.

Täällä luonto on aivan yhtä kaunista ja raakaa kuin ylempänä maastossakin. Mutta täällä on muutakin kuin kovaa, punaista kiveä ja kituen kasvavia pensaita. Kumarrun joen äärelle, vien käteni sen kylmään virtaan ja annan veden pestä kuivuneen veren sormistani.

Kerro minulle, Kheri.”
Minussa on liikaa huutoa.”
Ajan kulmat kurtistuvat. Hetken pelkään, ettei hän ymmärrä sanojani. Että ne ovat hänelle pelkkää helinää, jonka puiden lomassa liikkuva tuuli kuljettaa mukanaan pois. Miksi minä kuvittelin kenenkään ymmärtävän?
Kerro minulle, poikaseni, miltä sinun huutosi tuntuu.”
Se risteilee rinnassani, polttaa, mutta ei tule ulos. Joskus, kun se tulee, kuvittelen sen lähtevän lopullisesti, mutta se jää aina sisälle, se uinuu vatsanpohjassani, kunnes jokin kutsuu sen jälleen kurkkuun.”

Aja tulee lähemmäs, asettuu kyykkyyn vierelleni ja kuljettaa kätensä rinnalleni. Hän tunnustelee sitä, kiertää kehoani ympäriinsä, mutta ei kuten Asael, ei kuten se mies. Kehoni pysyy kasassa. Se ei irtoa reunoistaan, vaikka Aja koskeekin. Tuijotan Ajaa pitkään hänen mustiin silmiinsä. Mitä hän etsii?

Täälläkö se on?” Aja sanoo vatsani kohdalla. ”Vai täällä?” Käsi kulkee kurkulleni, puristaa vain aavistuksen.
Molemmissa”, minä parahdan. Pahimmillaan se on kaikkialla.
Aja katsoo minua pitkään. Mittailee ruumistani, palaa lopulta aina silmiini. Hänen tumma katseensa ei anna armoa sille, joka ryömii sen alla. Olen pieni, pienenen jokaisena sekuntina, jonka hän käyttää minuun. Sitten hän vetäytyy taaemmas, palaa takaisin puiden luo ja pudistelee hetken päätään.

Minä en ymmärrä, mitä sinä tarkoitat”, Aja sanoo. Viimeinen tuomio. Miksi minä kuvittelin jotakin muuta? ”Mutta.”
Mutta?
Mutta minä uskon, että sinussa on vielä paljon tunteita jäljellä. Sellaisia, jotka sitovat sinut tähän kehoon.”
Vien käteni kurkulle. Sinne huutoni viimeiseksi kuoli.
Minä aion tehostaa sinun harjoituksiasi. Siitä, mitä sisälläsi on jäljellä, täytyy päästä eroon.”
Tämä on ensimmäinen kerta, kun hän kertoo siitä minulle. Yleensä hän vain hakkaa minut maahan.
Sen lisäksi… tahdon sinun ajattelevan.”

Ajattelevan? Mieleeni palaa Asaelin pyyntö. Kaikki ajatuksesi. Kerro ne minulle. Ne tekevät sinusta sen, kuka olet.
Tiedän, miltä se sinulle kuulostaa. Kaiken tämän ajan olen pyrkinyt kieltämään sinulta sanat ja ajatukset, mutta nyt minä tahdon, että otat aikaa ajatustesi kuulostelemiseen. Mikä niissä pitää sinua tässä ruumiissa? Mikä niissä ’tekee sinusta sinut’? Vasta, kun ymmärrät huutoasi, tiedät, kuinka päästä siitä eroon.”

Vien käteni jälleen veteen ja katson, kuinka viileä virta juoksee sormieni yli. Olisi päästävä eroon huudosta. Niinhän? En kykene ajattelemaan selvästi. Mieleni on täynnä sumua. Olen liian kaukana kaikesta. Joki virtaa entiseen kotiini. Se saa kuljettaa ikäväni mukanaan. Vaikka ei minun ikävälleni enää ole vastinetta. Jätin sen elämän taakse enkä koskaan saa sitä samanlaisena takaisin.

Sinä toit minut tänne tarkoituksella”, huokaan veden juostessa käsilleni.
Aja hymyilee surumielisesti.
Onko sinulla ikävä kotiin?”
Katseeni antaa minut ilmi. En osaa selittää. Aja ei ymmärtäisi, aivan kuten hän ei ymmärrä huutoanikaan. En voi vaatia sitä, sillä en itsekään tunne sisintäni.
Ei sillä tavalla, millä ajattelisit.”
Tiedätkö, Kheri, niin meillä kaikilla joskus on.”
Sinullakin?”
Ajan silmät ovat täynnä surua. Itkutonta kipua.

Minä taisin luvata kertoa sinulle jotakin, kun ymmärrät, mikä sinua pitelee kehossasi.” Aja huokaisee syvään. Hän istuutuu joenpenkalle, liukkaalle kivelle. En muista koskaan nähneeni Ajaa istumassa. Hän nukkuukin puoliksi pystyasennossa. Aja istuu lysyssä, kaikkien vuosien kipu painaa hänen harteitaan kasaan. Hän ei ole koskaan näyttänyt väsyneemmältä.
Minä olen kokenut saman kuin sinäkin.”

Mielessäni risteilee. Minulta kestää hetki ymmärtää, mistä hän puhuu. Muistan miettineeni sitä aiemminkin. Aja, joka yrittää niin suurella vimmalla olla jotakin muuta kuin ihminen on kuin joku, joka on aina paennut kokemaansa kipua. Olen olevinani pannut merkille samoja piirteitä kuin itsessäni. Tavan, jolla hän karttaa hellyyttä, jolla hän väistää turhia, merkityksettömiä kosketuksia. Katse, joka ei onnistu enää piilottamaan kaikkea koettua tuskaa. Vedän käteni pois vedestä. Koko ruumiini on jääkylmä, vaikka aurinko porottaa aina korkealta.

En ole koskaan kertonut hänelle. Hän on lukenut sen minusta ja tiennyt sen kauan, hakannut minut maahan yhä uudelleen ja uudelleen siitä huolimatta. Turvattomuus kirii ruumiiseeni, täyttää rintani. Vien kädet suojakseni, käperryn itseeni. Älä tule lähemmäs. Älä kuvittelekaan tietäväsi.

En tahdo sen miehen saavan kunniaa mistään”, Aja sähähtää. Äänessä on naaraspedon raivo. En mene yhtään lähemmäs. ”En halua sinun ajattelevan, että perustin tämän ryhmän sen vuoksi, että tahdoin pois sen miehen luota.”
Ei. Aja. Sinä voit kyllä päästää irti. Sinä saat olla irti ja haavoittuvainen.
Minä puhun tästä vain tämän kerran, Kheri. Sen jälkeen meistä kumpikaan ei enää koskaan ota sitä puheeksi. Onko selvä?”
Nyökkään. Hän ei saa tehdä tätä itselleen. Se ei ole oikein. Hän on ollut kymmeniä pimeitä jaksoja yksin kaiken sen kanssa, ja nyt hän sulkee sen jälleen sisälleen. Vaikka minä olen tässä. Ei hän ole sen kanssa yksin. Hänhän purkaa sen kipuna teihin kaikkiin.

Kun lähdin, minun piti päästä hänestä lopullisesti. Hänen ei pitänyt enää koskaan palata.” Ajan silmät seisovat päässä. Hän ei ole enää täällä. Vapautunut. Mutta mikä vapaus on sellainen, jossa toinen ajaa toisen ulos ruumiistaan, vie väkisin tämän minuuden? Hetkessä minä ymmärrän. Minä en halua vapautua. En koskaan.
Ja sitten minä sain Konain.”
Sait Konain? Päässäni lyö tyhjää. Sitten ymmärrys rikkoo jään ja leviää kuumana ja kipeänä kaikkialle minuun.
Se mies oli Konain isä.”

Vihdoin Aja katsoo minua suoraan silmiin. Kaikki se kipu suoraan edessäni. Tunnen sen jokaisessa raajassani. En suostu näkemään meitä sellasina. Me voimme olla satutettuja, mutta emme lyötyjä. Mutta Ajan silmien takana ei ole enää sitä naista, joka yritti pelastaa itsensä ja aloittaa uuden elämän muualla. Ajan silmien takana on pelkkää kipua ja kuiskaus tytöstä, jonka ruumis rusennettiin yhä vain uudelleen.

Sinun ei tarvitse tehdä tätä näin”, minä hengähdän. ”Ei enää kipua. Ei vapautumista. Ymmärräthän sinä, että vapautuminen on vain –”
Hiljaa!”
Ajan käsi tarttuu ranteeseeni, puristaa niin lujaa, että se voisi murtua. Silmät eivät ole enää satutetun. Ne ovat pedon. Aja on päästänyt itsensä irti kauan sitten. Nyt hän elää vain sille, että saa nähdä muiden katoavan kehoistaan. Vapisen. En tahdo sitä. En tahdo mitään tästä. Voin olla kuinka kipeä tahansa, kuinka tyhjä, mutta en tahdo tehdä tätä näin.
Älä sano sitä! Vapautuminen on mahdollista! Olethan sinä nähnyt Galinan. Ja minut. Se on mahdollista.”
Mutta millä hinnalla? Millä hinnalla, Aja?

Aja vetäytyy kauemmas ja sähisee kissapedon tavoin. Hänen kehonkielensä terävöityy, jokainen liike on puolustuskannalla. Olisin vain tahtonut tulla hetkeksi lähelle, antaa hänelle sen, mitä hän on koko elämänsä jahdannut. Mutta hän on jo valinnut tiensä. Tyhjenemisen ja hajoamisen. En saa häntä enää takaisin sieltä.

Sinä vapaudut vielä, Kheri. Sen on tapahduttava. Mene itseesi ja tutki, mikä sinua pitää kiinni. Onko se kipu? Se kaikki, mitä se mies sinussa hajotti. Kohtaa se ja päästä se pois.”
Mutta Aja, minä olen muutakin kuin kipua. Tiedän sen nyt. Minä olen kosketus Asaelin iholla, minä olen taivaan halki pyyhältävä tuuli, minä olen vesi, joka solisee kotiin. Olen kipeä ja rikki, mutta se kuuluu minuun. Olen lihani vanki, enkä tule koskaan hyväksymään sitä, mutta minä ymmärrän. Minä vihdoin ymmärrän. Kurotan kohti Ajaa, mutta hän perääntyy, pudistaa villinä päätään. Ei nyt eikä koskaan.

Aja tuijottaa katse kovana jokea. Hän ei enää kohtaa katsettani.
Minä en koskaan voinut sietää poikaani”, Aja sanoo raskaasti. Nyt, kun tiedän, en voi syyttää häntä siitä. Konai oli pelkkä kipeä muistutus. Kehossani kihelmöi. ”Mutta nyt minulla on sinut. Sinä olet täydellinen, ja sinä onnistut vielä.”
Aja tulee lähelle vielä kerran. Kehonkieli on pehmennyt. Silmissä palaa silti maaninen tuli. Aja silittää poskeani. Ei hellästi, ainoastaan omistavasti.
Minä luotan sinuun, Kheri.”

Aja päästää irti minusta ja katoaa puitten lomaan. Juoksuaskeleet kuuluvat vielä hetken, sitten mieleni täyttävät luonnon soinnut – lehtien kahina, joen solina. Ja sydämeni syke, joka ei suostu laantumaan. Vihdoin minä uskon ymmärtäväni, mitä Aja haluaa minulta. Kauhu kehossani tietää, että se on mahdollista. Minä voisin vapautua, jos hän jatkaisi koulutustani. En kestäisi sitä. Puristan käteni nyrkkiin, ajattelen kaikki ajatukset, jotka mieleeni tulevat. Olisi kerrottava ne Asaelille. En saa päästää irti nyt. En voi. Minun on selvittävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti