maanantai 27. huhtikuuta 2020

Vapaa ihostaan: luku 10


Luku 10: Aro

Ehralla ja Irinillä on käsissään kepit, joiden päät on veistetty teräviksi. Vaaralliset aseet, jotka iskeä saaliin niskaan. Minä en ole juuri metsästänyt, olen pärjännyt sillä, mitä eteeni on tuotu. Meillä kotona jako taistelijoiden ja metsästäjien välillä oli selkeä. Täällä en ole siitä enää niin varma. Takapin selästä käsin minusta tuntuu, että voisin olla niin metsästäjä kuin saaliskin. Arolla siitä ei voi koskaan olla varma.

Aro on tuskaisen hiljainen. Jos se päästäisi äänenkin, tuntisin oloni turvallisemmaksi. Edes vuoritakapit eivät enää hörähtele, ne kantavat meitä täysin rauhassa. Tuskin kuulen niiden sorkkien kopinaa maata vasten. Täydellinen hiljaisuus. Onneksi hämärä ei ole ehtinyt vielä laskeutua. Pimeässä vaistoni pettäisivät minut täällä.

Leirissä on käyty muutama kaksintaistelu viimeisimpien päivien aikana. Ruumiita ei kuitenkaan näy missään. Ei pienintäkään merkkiä siitä, että niitä olisi koskaan tuotukaan aron reunalle. Ei edes kaluttuja luita. Ei mitään. Aro on ottanut omansa. Hengitän raskaasti, vilkaisen Konaita vieressäni. Pojan leukaperät ovat jännittyneet. Hän pitää tiukasti kiinni takapistaan. Konai on pelkkä lapsi niin kuin minäkin. Ei vielä edes viittätoista pimeää jaksoa nähnyt. Silti minua raastaa nähdä hänet pelkäämässä. Hän näyttää enemmän itseltään pelkoon kiedottuna. Lämpö risteilee rinnassani. Ehkä se yrittää kertoa, että olen oppinut pitämään hänestä.

Jokin sähähtää. En ehdi reagoida, ennen kuin näen pienen kissamaisen petoeläimen Irinin kepinnokassa. Kehoni alkaa täristä, mutta pidän kiinni takapista. Eläin allani ei ole kissapedosta millänsäkään. Alan hiljalleen ymmärtää, miksi juuri takapeita käytetään arolla metsästämiseen. Irin nostaa pedon takapinsa selkään. Kaikki tapahtuu nopeasti. Kukaan ei sano mitään. Olemme vaienneet kuin äänettömästä sopimuksesta. Hiljaisuuteen pitää vastata hiljaisuudella.

Kohtaamme kolme muutakin eläintä, kaikki muodoltaan tuttuja, villejä. Kauriseläimiä. Ei enää yhtäkään petoa. Ehran ja Irinin olemukset ovat voimakkaiden metsästäjien. Heitä ei saalistaisi kukaan. Sisimpäni sykkii sekä kauhusta että kunnioituksesta.

Pahinta on tiedostaa, että pedot eivät ole se, mitä Akvamarin kansa arossa pelkää. Aron pelossa on kyse jostakin aivan muusta. Se on miltei luontoa itseäänkin suurempaa. Jotakin käsittämätöntä ja nimetöntä. Jännitys istuu kehossani ja odottaa tilaisuutta laueta. Se tietää, mitä odottaa. Kun sitä ei kuulu, jännitys jää vain risteilemään ja särkemään raajoja. Konain ilmeestä päätellen hän kokee samaa. Ehra ja Irin ovat kokeneempia, heidän ilmeensä eivät värähdäkään.

Käännymme takaisin, kun meillä on tarpeeksi riistaa. Minä ja Konai olemme mukana pelkkänä taakkana. Ilman takapeitamme olisimme molemmat jo juosseet pois kauhusta mykkinä. Pahinta ei koskaan ole se, mitä kohtaa, vaan se, että joutuu odottamaan.

Kun erotan Akvamarin korkeat punaiset kalliot kaukaisuudessa, sydämeni lakkaa hakkaamasta niin lujaa. Koti on edessä. Oli se sitten mikä hyvänsä. Jännitys on istunut sisälläni liiaksi, tiedän, etten kestäisi sen painoa enää kauan. Sitten, aivan lähellä kallioita ja polkua, tuttua maaperää, takapimme pysähtyvät. Kaikki samaan aikaan. Ne eivät liikahdakaan, höristelevät vain korviaan. Erotan, kuinka reunimmaisin takapi, Ehran oma, korottaa kaulaansa nähdäkseen. Ehra tekee kädellään eleen. Irin vaihtaa hänen kanssaan katseita. Me emme ole yksin.

Ehran käden liike kertoo meille, että emme saisi tehdä mitään. Pysymme paikoillamme, minä ja Konai, ja pidämme eläintemme karvasta lujaa kiinni. Näen, kuinka kireinä Konain rystyset ovat. Siitä on kauan, kun olen nähnyt vastaavaa kauhua kenenkään ruumiissa.

Yhtäkkiä Ehran takapi kaatuu. Se alkaa huutaa. En ole koskaan kuullut takapien päästävän minkäänlaista ääntä. Ääni hakkaa tiensä ruumiiseeni eikä lähde sen onkaloista koskaan. Rikottu, vihlova ääni. Kuolevan eläimen viimeinen huuto. Ehra ehtii hypätä Irinin takapin selkään, mutta riistasta osa tippuu maahan. Kukaan ei jää nostamaan sitä. Erotan silmäkulmassani liikettä. Raajoja. Väärissä asennoissa, luonnollisina, mutta kammottavina. Ihmisenkaltaisia. Minä en tiedä ainuttakaan sanaa sille, mitä näen. Takapi jää maahan, enkä erota muuta kuin verisen suihkun ja hurjia, vääntyileviä raajoja sen ympärillä. Jäljelle jää vain takapin huuto. Kun se lakkaa, äänet kaikkoavat täysin.

Takapimme juoksevat niin lujaa, että minun täytyy painautua omani kaulaa vasten ja pitää niin tiukasti kiinni, että se sattuu. Konai kulkee vierelläni, ehdin katsoa häntä silmiin ja lukea äänettömän kauhun niistä. Älä katso taaksesi, hänen huulensa muodostavat. Ensimmäistä kertaa elämässäni haluan tehdä juuri kuten Konai sanoo. En katso taakseni ennen kuin olemme taas polulla, riittävän matkan päässä arosta. Kun pääsemme pois, takapit rauhoittuvat, kulkevat jälleen normaalia tahtia. Vain minun sydämeni jaksaa yhä juosta.

Ovatko kaikki kyydissä?” Ehra kysyy silmät suurina. Hänen kasvoiltaan näen, että vastaavaa ei ole tapahtunut pitkään aikaan.
Minä ja Konai nyökyttelemme. Kerrankin Konai on täysin hiljaa.
Jatketaan.”
Mitä se…” minä takeltelen. ”Mitä se oli? Olivatko ne… ihmisiä?”

Niin Ehra kuin Irinkin pudistelevat päätään. Arolle ei mennä yksin. Ei ilman eläintä. Mutta nyt eläimenkin kimppuun on hyökätty.
Meitä oli liian monta”, Irin huokaa. Hänen äänestään kuulee, että hänkin on hengästynyt. ”Olisi pitänyt mennä pienemmällä joukolla.”
Tehty mikä tehty”, Ehra murahtaa. ”Takapia meillä ei olisi ollut varaa menettää. Aja ei tule pitämään tästä.”
Ehra pitää tiukasti kiinni Irinin vyötäisistä. He mahtuvat molemmat yhden eläimen taakse. Toisin kuin me, takapit eivät vauhkoonnu. En uskalla arvata, miksi juuri ne kaikista Avamarin eläimistä ovat tottuneet arolla kulkemiseen.

Me palaamme kotiin hiljaisuuden vallitessa. Mikään hiljaisuus ei kuitenkaan ole täydellisen äänetöntä enää aron jälkeen. Täällä kuuluu aina lintujen varoitusääniä, tuulen laulua kallioissa ja pienissä puissa. Elämän ääniä. Hetkessä ymmärrän, kuinka paljon rakastan kotiani. Oli se sitten mikä tahansa. Koko matkalla en vilkuile takaisin suuntaan, josta olen kotoisin. Kauhu on lamauttanut ruumiini, en kykene kaipaamaan. Pystyn keskittymään vain luonnon ääniin, jotka ovat kaikki ainutlaatuisia, kaikki niin ihmeellisiä.

Ensimmäinen ryhmän jäsen, jonka näen palatessamme, on Asael. Miehen kirkkaat silmät ovat suuret ja katseensa kysyvä. Hän ei ole tullut lähelleni kertaakaan sen jälkeen, kun todisti hajoamistani luolassa. Nyt hän katsoo minua kuin haluaisi koskettaa, silittää minuun turvan. Ymmärrys leviää kivuliaana kehooni. Tämä mies on nähnyt saman kuin minä ja palannut elossa takaisin. Asael kohtasi aron yksin, ilman mitään. Kylmät väreet täyttävät kehoni. Hetkessä kadun sitä, että torjuin hänet.

Asael jää taaksemme, kun menemme leiriin. Irin ja Ehra pudistelevat miehelle päätään, olen näkevinäni huvittuneisuutta heidän ilmeissään. Suuttumus täyttää kehoni, vaikka olen itse kääntänyt Asaelille selkäni jo kerran. Mies, joka on selvinnyt pahemmasta kuin se, mitä me juuri todistimme, on voimakkaampi kuin kukaan niistä, jotka tappavat toisiaan kaksintaisteluissa.

Leiriaukio kuhisee ihmisiä. Heidän näkemisensä sytyttää lohdun liekin sisälleni. He ovat tavallisia ihmisiä. Lujia ja väkivaltaisia, mutta vain tavalla, joka on ihmisille ominaista. He ojentelevat käsiään meitä kohti ja keräävät hämmästynein katsein naisten metsästämän riistan turvaan. Heidän raajansa eivät vääntelehdi suuntaan ja toiseen, he eivät liiku kuin kuumeinen massa, josta voisi erottaa inhimillisiä piirteitä, jos haluaisi. Ruumiini vapisee yhä. Se, mitä juuri todistin, jää asumaan kehooni iäksi.

Konai ja minä laskeudumme takapien selästä samaan aikaan. Silitän eläimen turpaa vielä kerran, mutta en uskalla enää painautua sen lämpöön, sillä pelkään, etten nousisi siitä enää. Sellainen lämpö ei tunnu enää kaiken jälkeen samalta. Päästän eläimen pois, se kirmaa muiden kanssa korkeammalle maastoon ja katoaa kallioiden taa. Konai vaihtaa kanssani katseita. Me nyökkäämme toisille niin pienesti, ettei kukaan muu voi nähdä sitä. Emme puhuisi tästä muille ikäisillemme koskaan.

Aja seisoo leiriaukion reunalla. Kuulin hänen toruvan Ehraa, joka pelasti mieluummin oman nahkansa kuin takapin hengen. Ajan sanoista kuultaa silkka pettymys. Hänen mielestään takapi oli naista tärkeämpi. Hän antaa kuitenkin naisten olla ja kääntyy minun puoleeni. Ei Konain. Poikansa Aja sivuuttaa täysin. Hän katsoo suoraan minuun, enkä tiedä, mitä hän kuvittelee minun ajattelevan. Halusiko hän, että minä näen sen? Arolla vallitsevan mielettömyyden. Kuhisevan hulluuden. Käännän pääni pois. Tämä ei ole minun maailmani. Ne ihmiset, jotka haluavat minun tekevän jotakin tällaista, eivät voi tahtoa mitään muuta kuin hajoamistani.

Jätän leirin sikseen, ehtisin kohdata Ajan äänettömät vaatimukset ja Konain kanssa odottavan keskustelun myöhemminkin. Kulkiessani polkua ylös vilkaisen ainoastaan kahta naista, joiden kokemuksen ansiosta me olemme yhä hengissä. He pitävät toisistaan tiukasti kiinni, mutta näyttävät jo hengittävän normaalisti. Elämä jatkuu. Vain minä olen yhä kiinni jossakin, jota en voi ymmärtää.

Olen aikeissa kulkea luolaani ja katsoa, kykenenkö vihdoin huutamaan, joko melu sisälläni on käynyt niin sietämättömäksi, ettei se enää pysy sisällä. En kuitenkaan ehdi poiketa polulta ennen kuin Asael kävelee minua vastaan. Hän ojentaa kättään minua kohti. Vihdoin ymmärrän, ettei käsi vaadi mitään. Ei se vaatinut edelliselläkään kerralla. Mitä Asael olikaan sanonut samankaltaisuudestamme? Ja minä käänsin hänelle selkäni.

Annan Asaelin tulla iholle. Olen riittävän kiinni kauhussani, jotta ruumiini sallii sen. Ymmärtävän kosketuksen. Asael vie kätensä olalleni, ja vasta, kun joku koskee minuun pyyteettömästi, minä hajoan. Valahdan polvilleni hänen edessään, mutta hän pitää minusta kiinni, silittää kuin tuntisi sisimpäni. Kauhu pyrkii kurkkuuni, vapisen maassa aikani ennen kuin kehoni antaa ylen. Asael pitää silti kiinni. Viimeinen asia, jonka muistan ennen pimeää, on Asaelin luja ote kehostani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti