tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 12


Luku 12: Aamu

Yön musta kansi on kohonnut metsän ylle. Kuun hopeinen valo hehkuu Lunamielin valkeissa hiuksissa. Marilian pitää kiinni miehen hartioista, kun tämä itkee lohduttomasti yötä vasten. Kaiken kertominen on piirtänyt purot Lunamielin poskille, mutta Marilian ei kavahda tämän surua ja pelkoa. Hän on nähnyt ihmisten sortuvan ja kohoavan uudelleen. Jotkut sortuvat iäksi, mutta Lunamiel ei ole sellainen. Marilian tietää sen viedessään kätensä tämän poskille, pyyhkiessään alati putoilevia kyyneliä silmäkulmista.

Aina, kun Lunamiel hetkeksi rauhoittuu ja nyökkäilee, uusi aalto vie tämän mennessään. Jokaisen myötä Marilian tulee hivenen lähemmäs, antaa lämpönsä ottaa miehen turvaan. Yö on viileä ja kaikki korkealta käsin kaukaista, mutta Marilian on lähellä.

Minä en tiedä, mitä tehdä”, Lunamiel sopertaa nojaten Marilianin olkapäätä vasten. Mies pysyy siinä kuin hänellä ei olisi aikomustakaan lähteä. Häpeä on syöpynyt kaiken muun tieltä, Lunamiel ei enää kykene pysymään yksin pystyssä.
Sinä voit aina jäädä tänne. Tiedät, mitä minä ajattelen projektista. Tiedät, mitä sinä itse ajattelet siitä.”
Ja nyt sinä tiedät, kauanko olen pysynyt Emeraldin lähellä, vaikka… vaikka hän…”
Vaikka hän ei ole koskaan oikeasti päästänyt sinua lähelleen. Vaikka hän on pelkästään käyttänyt sinua hyväkseen.”

Nyyhkäys pakenee Lunamielistä. Miehen kädet ovat tiukasti Marilianin ympärillä. Marilian silittää hitaasti Lunamielin selkää.
Sekä sinä että Saul olette nähneet alusta asti, mitä minä todella haluan. En ymmärrä sitä.”
Syvimmät tarpeet usein huutavat itseään julki niissä, jotka ovat eksyneet.”
Minä olen aina kuvitellut, että tahdon vain pysyä Emeraldin luona ja tehdä kaikkeni, jotta tekisin hänet tyytyväiseksi.”
Mutta ethän sinä oikeasti hänestä välitä.”

Lunamiel kohottaa leukaansa ja kurtistaa kulmiaan. Marilian tuntee, kuinka ote hellenee.
Mitä sinä tuolla tarkoitat?”
Toimimalla kuten olet aina tähän saakka toiminut yrität vain saada hänet rakastamaan sinua. Ei se ole välittämistä. Se on anelemista, joka ei koskaan tuota tulosta.”
Lunamiel haukkoo henkeään ja irrottautuu kosketuksesta.
Minä olen aina välittänyt hänestä enemmän kuin mistään muusta! Olen antanut kaiken tapahtua oman tahtoni vastaisesti vain, koska hän haluaa niin. Olen jopa tullut tänne valvomaan kokeita, vaikka se saa minut pelkäämään enemmän kuin mikään. Teen kaiken hänen vuokseen. Vain hänen.”

Lunamiel suoltaa sanojaan vailla hengitystaukoja. Itkusta punertavat kasvot ovat vihan täyttämät, kehonkieli karkeaa ja jäykkää. Marilian hymyilee ja ristii kätensä. Uhatuksi itsensä kokeva eläin yrittää aina ensimmäiseksi hyökätä. Vailla yhteistä kieltä silloin voi vain osoittaa eleillään olevansa turvallinen.

Miksi sitten kerroit minulle kaiken tuon? Miksi olet aina tuntenut sisintäsi korventavan, kun Emerald sysää sinut kauemmas, käyttäytyy kuin olisit kuka tahansa?”
Minä…”
Sinun rakkautesi häntä kohtaan on pelkkä pakkomielle. Et voi myöntää pelkääväsi häntä ja sitä, että koko elämäsi riippuu hänestä.”

Marilian näkee sanojensa uppoavan. Lunamiel hautaa pään käsiinsä ja alkaa jälleen nyyhkyttää vapisten. Marilian alkaa lähtölaskennan siihen, että Lunamiel hajoaa lopullisesti, antaa vihdoin periksi.

Minä näin hänestä unta sinä yönä, kun keskustelin Saulin kanssa”, Lunamiel vaikertaa ja kertoo unen kuvaamasta kuunkalpeasta yöstä, jumalaisen kauniista Emeraldista ja tämän sanoista. ”Unessa hän sanoi, että sisimmässäni olen jo pettänyt hänet.”
Sinun täytyy siis jo tietää.”
Uni oli vain uni. Todellisuudessa hän ei koskaan hyväksyisi sitä.”
Hyväksyisi tarkalleen ottaen mitä? Tarkoittaako erimielisyyksien omaaminen sinulle hänen pettämistään?”
Et ymmärrä. Et sittenkään ymmärrä.”
Minä näen vain miehen, joka roikkuu väkivaltaisessa ystävässään tämän rakkauden toivossa. Jo se, että pidät oman tahdon omaamista Emeraldin pettämisenä, kertoo minulle riittävästi.”
Sinä halveksit minua. Naurat sille, kuinka heikko olen tämän tilanteen edessä.”

Marilian joutuu pudistamaan päätään. Hän taputtaa Lunamielia veljellisesti olalle.
On totta, että halveksun kyläläisten yleistä mentaliteettia suunnattomasti. En kuitenkaan halveksu kenenkään pelkoa ja heikkoutta”, Marilian sanoo ja kuljettaa kätensä Lunamielin sydämelle. Hän katsoo miestä suoraan silmiin jatkaessaan. ”Ei ole väärin olla heikko tilanteessa, jossa toinen osapuoli on pitänyt sinua otteessaan pienen ikuisuuden. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sen täytyisi aina mennä niin.”

Minä en tahdo, että Emerald jatkaa näin. Kuolemattomuus ei riitä hänelle. Arvasin sen. En vain kykene olemaan se, joka jatkaa hänen hulluuttaan”, Lunamiel sanoo vieden kätensä Marilianin omalle. Marilian näkee, kuinka Lunamiel päästää hiljalleen irti. Tämä on tehnyt sen jo kerran Saulin kanssa, nyt on Marilianin vuoro nähdä suoraan Lunamielin sisälle ja hyväksyä näkemänsä.
Minä en voi antaa sinulle valmiita vastauksia, tiedät sen”, Marilian huokaa puristaen Lunamielin kättä.

Lunamiel hivuttautuu lähemmäs, painautuu aivan vasten. Hetkeksi tämä nojaa jälleen Marilianin olkaa vasten.
En anna yhdenkään ihmisen enää uhrautua”, Lunamiel hengähtää. ”Ketään ei saa enää menettää.”
Vaikka he ovatkin riittävän arvottomia menemään?”
Älä”, Lunamiel sanoo terävästi, ”minä tiedän kyllä, miten vääräksi kaikki on mennyt. Jos kykenen tekemään jotakin tilanteen pelastamiseksi, teen sen.”
Emerald kuuntelee vain sinua.”
Ja kenties Marukia.”
Ei, ei häntä. Maruk on hänelle vihollinen, este, joka ylittää.”
Sitten minua. Minä teen jotakin saadakseni hänet lopettamaan tämän. Lähetän hänelle kirjeen korpin mukana.”

Marilian hymyilee. Lunamielin ponnekkuus lämmittää häntä. Hän ei saa päästää miestä lipeämään otteestaan.
Lopettamaan tämän?” Marilianin äänessä ei ole toiveikkuutta. Hän tietää, että kukaan kyläläinen ei tahdo muuttaa ajan joen kulkua. Ei vielä.
Nämä kokeet.” Lunamiel vetäytyy aavistuksen, kurtistaa kulmiaan. ”Tiedän, mitä ajattelet. Se ei onnistu. Emerald on ainoa, joka tietää, kuinka raja luotujen ja luojien välillä voidaan rikkoa hetkeksi. Kuten sanoin, hän ei koskaan kertonut minulle.”
Marilian hymähtää.
Kaikki ajallaan. Olen kiitollinen kuulemastani.”

Lunamielin piirteet pehmenevät. Suru kiertelee siroilla kasvoilla, vaikka kyynelten vuo on vihdoin lakannut. Marilian ei ole ehtinyt unohtaa, kuinka kaunis Lunamiel on. Piirteiden viehättävyydellä ei ole koskaan ollut hänelle mitään merkitystä maailmassa, jossa luojat ovat menettäneet mielensä. Kun Lunamielin silmät käyvät raukeiksi ja tämä kumartuu Marilianin puoleen, nainen huomaa ajattelevansa miehen lämpöä kehollaan, tämän kauniita, poskia kutittavia hiuslaineita.

Huulet koskettavat varovasti, ensin hapuillen, sitten haluten. Marilian säpsähtää, kun Lunamiel painuu aivan häntä vasten, hengittää häntä, suutelee voimalla, jolla suutelee vain joku, joka on janonnut kosketusta koko ikänsä. Kun mies vihdoin irrottautuu kosketuksesta, hengitys huuruaa ilmassa, katseet kohtaavat. Marilian naurahtaa. Hätäännys käväisee Lunamielin kasvoilla, mutta Marilianin käsi tämän poskella pyyhkii sen pois.

Minä luulin, että sinä –”
Ssh”, Marilian sanoo vieden sormensa Lunamielin huulille. ”Katso taaksesi.”
Yhä tiukasti Marilianin kehossa kiinni Lunamiel kääntää päätään ja näkee sen, minkä Mariliankin. Yö vetäytyy, kerää siipensä metsän yltä. Aamunkajo on kullanhohtoinen, kirkas oranssi polttaa taivaanrantaan viivan. Lunamiel henkäisee.

Miten kaunis”, Lunamieliltä pääsee.
Halusin sinun näkevän sen.”
Hymy, joka Lunamielin kasvoille leviää, maksaa Marilianille takaisin menetetyn unen. Mies hymyilee leveästi paljastaen koko hammasrivistönsä.

Pidellen yhä kiinni Lunamielistä Marilian astelee lähemmäs kallionreunaa, kurottaa vapaalla kädellään kohti kirkastuvaa taivasta. Tumman yön ja kirkkaana kohoavan aamun välillä on sininen kaistale, jonka kohdalla Marilian puristaa kätensä kiinni ja nojaa tiukemmin Lunamieliin. Tähtikartta piirtyy surun lailla pois, saapuva aamu värittää taivaan kullankajoonsa. Marilian huomaa hymyilevänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti