tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 25


Luku 25: Jää hyvästi

Uusi ilta tuo mukanaan puiden latvoihin saakka ylettyvät valot ja railakkaana metsässä kaikuvan musiikin. Linnut kuljettavat valoja yhä ylemmäs, metsä täyttyy pienistä valonpilkuista. Lapset kohottelevat käsiään niitä kohti, vanhemmat nostavat heidät koristelemaan asumuksia, ripustamaan lyhtyjä ja nauhoja pitkin leiriä.

Lunamiel seisoo puutalon seinustalla silmäillen ilakoivia perheitä. Valkeaturkkiset jänikset, lumikot ja valoja kuljettavat linnut ovat saapuneet juhlimaan ihmisten kanssa kuolevaisuuttaan. Hetken koko metsä on yhtä kirkasta, lämmintä juhlaa, jonka sykkeessä vuosikymmenten suru ja kipu unohtuvat. Lunamiel ei näe ainuttakaan painettua päätä tai kivun kangistamaa ruumista. Hymy kareilee hänen huulillaan, vaikka menetykset puristavat yhtä sydäntä. Mielikuva Saulin tyhjistä silmistä kieppuu verkkokalvoilla pitkään. Sitten tutut kasvot ilmestyvät keskelle eläväistä joukkoa.

Marilian on vetänyt ylleen tummanvihreän, lumista maata hipovan mekon ja hartiat peittävän turkiksen. Kymmenet valot heijastuvat tummista yösilmistä. Lunamiel astelee Marilianin luo, sipaisee mustat, paksut hiukset korvien taa ja jättää kätensä naisen poskelle.

Saitko saatettua loppuun sen, joka täytyi saattaa?”
Sain”, Marilian sanoo hymyillen, mutta ilotta. ”Saitko sinä?”
Sain kyllä”, Lunamiel sanoo tietän heistä kummankin valehtelevan. Sillä ei ole musiikin kaikuessa merkitystä. On asioita, jotka jokainen hautaa mukanaan. Marilian sisarensa, Lunamiel kaiken siinä miehessä, joka kulki Emeraldin lieassa vuosikymmenet. Kaikesta ei tarvitse koskaan puhua ääneen. Ei enää.

Kaunotar”, Lunamiel kuiskaa Marilianille painaen kevyen suudelman tämän poskelle. ”Missä sinä olet tätä pitänyt?” Lunamiel nyökkää mekkoon, joka on kuin puiden tummat latvat, rikkaan vihreä.
Se ei ole minun”, Marilian naurahtaa. ”Se kuului Rudalle. Ajattelin, että nyt on oikea aika pitää sitä.”
Lunamiel kohottaa kulmiaan.
Ajattelitko, että minulla olisi juhlamekko? Se on enemmän teidän kyläläisten heiniä.”
Marilian kurottaa kuin suudellakseen, mutta vetäytyy viime hetkellä paljon tietävä virnistys kasvoillaan.
Malta vielä.” Marilian vinkkaa silmää.

Musiikki vaimenee, kun johtajat astelevat paikalle tuoden painavan auransa mukanaan. Sekä Esebe että Arael ovat vaihtaneet ylleen käytännölliset, mutta juhlavat asut. Narut ja remmit kietoutuvat kankaisiin ja luovat arvokkaan vaikutelman.

Me olemme kokoontuneet yhteen juhlimaan elämää”, Esebe aloittaa kuuluvasti. ”Olemme täällä, koska viisikymmenvuotinen odotuksemme on vihdoin päättänyt.” Esebe ojentaa kätensä koko mitalleen.
Ajan joki juoksee jälleen”, Arael sanoo. Naisen pää on kohotettu ylös, Lunamiel erottaa johtajan mannerismit ja niiden alla sykkivän lämpimän, välittävän sydämen. ”Tänä yönä me juhlimme ja unohdamme vuosikymmenten pelon ja kärsimyksen. Me kohotamme kätemme kohti taivasta, kohti valoja.”

Ihmiset nostavat kätensä ylös yksi kerrallaan. Lunamiel tekee niin yhdessä muiden kanssa, keho muistaa eleen merkityksen, vaikka mieli on jo ehtinyt unohtaa vanhan tavan.

Emme kuitenkaan unohda niitä, jotka menetimme, jotka uhrasivat henkensä”, Araelin ääni kohoaa. ”Ennen kuin annamme kivun pois ja juhlimme niin, ettei metsä ole toista yhtä suurta riemua nähnyt, me muistelemme hetken niitä, jotka eivät ole enää täällä.”
Me muistamme ajatuksissamme jokaista, jonka mielen jumalat veivät”, Esebe sanoo. Arael hänen vierellään painaa vain aavistuksen liian pitkäksi aikaa silmänsä kiinni. Se paljastaa kehossa kytevän kaipuun.
Heidän lisäkseen me muistelemme rohkeaa johtajaamme Hiiraa, joka antoi henkensä, jotta me muut voisimme elää”, Arael sanoo leuka kohoten yhä vain ylemmäs.
Ja ennen kaikkea me keskitämme ajatuksemme Marukiin, luontoon, susiveljeemme, joka katsoo meitä nyt jokaisessa lumikiteessä, jokaisessa keväisin kasvavassa kukassa.”

Arael ja Esebe vievät kädet sydämelleen. Lunamiel tekee samoin ja sulkee silmänsä, antaa kuvien juosta mielensä halki. Irti päästäminen ei ole koskaan ollut yhtä kaunista, yhtä merkityksellistä. Valoista täyttynyt metsä sallii hänen jälleen hengittää.

Suru on osa elämäämme, mutta tänä yönä emme anna sen painaa rintaa”, Esebe julistaa. ”Me juhlimme selviytymistä, kehon täyttävää riemua siitä, että joki virtaa jälleen!”
Me kiitämme niitä, jotka osoittivat urheutensa ja uhmasivat maailman voimia”, Arael sanoo osoittaen Lunamielia ja Mariliania. ”Marilian, joka rikkoi kylän ja metsän välisen hiljaisuuden, onnistui tehtävässään. Tänä yönä me juhlimme, koska hänen sydämensä pysyi rohkeana.”
Ihmiset alkavat huutaa, Marilian hymyilee ja hipaisee niskaansa. Lunamielin silmissä Marilian näyttää nuorelta tytöltä, joka ei vielä tiedä, kuinka ottaa vastaan kymmenten ihmisten välitön rakkaus.

Ja me kiitämme Lunamielia, kylänjohtajaa, joka ymmärsi itseään ja luontoa riittävästi kurottaakseen auttamaan meitä”, Arael sanoo pehmeästi. Lunamiel uskoo sekä hänen että Araelin ajattelevan Saulia, kaikkia niitä havaintoja, joita Lunamiel teki Araelin pojan kanssa. ”Ilman häntä me emme olisi selvinneet. Hän uhmasi ystäväänsä ja itseään saadakseen ajan jälleen juoksemaan.”
Kiitos, Lunamiel”, Esebe sanoo hymyillen, ”ja tervetuloa.”

Johtajien puhe tuntuu lämmittävänä väreilynä Lunamielin rinnassa. Edellisen puheen hän on kuullut Emeraldin pitämänä, nähnyt, kuinka ihmiset menettävät itsensä katsoessaan jumalaisen kaunista miestä. Nyt puhe risteilee lempeänä hänessä eikä hän tunne enää pelkoa. Kansa hurraa, mutta ei tahdo häneltä mitään. Hän ja Marilian ovat vain airuita jollekin suuremmalle, eivät ihmeitä itsessään, ja se on kauniimpaa kuin yhdetkään smaragdinvihreät silmät.

Ilta asettuu uomaansa. Nauru ja laulu kestävät pitkälle yöhön, Lunamiel juhlii yhdessä muiden kanssa. Ilo asuu hänen rinnassaan hänen heittäessä kilpaa kiviä metsän lasten kanssa, keskustellessa yhdessä niiden kanssa, jotka eivät enää katso häntä nenänvarttaan pitkin. Kun yö on kulunut puolilleen, Marilian vetää Lunamielin sivuun kesken naurun.

Meidän täytyy puhua”, Marilian sanoo vilkaisten ihmisiä Lunamielin takana, ”kahden kesken.”
Lunamiel esittää metsäläisille pahoittelunsa ja astelee hangessa Marilianin perässä. Hän muistaa ensiaskeleensa metsässä, sen hetken, jona palasi takaisin kaikkien menneiden vuosien jälkeen. Silloinkin Marilian kulki hänen edellään, vei häntä kohti tuntematonta. Lunamielin sydäntä lämmittää astella pimeässä metsässä pelkän kuulon ja tunnon varassa. Se, mitä hän näkee, riittää. Aistit toimivat saumattomasti yhdessä, luonto on hyväksynyt hänet jatkeekseen.

Aiotko sinä palata kylään?” Marilian kysyy pysähdyttyään. Pimeässä Lunamielin on mahdotonta sanoa, miltä naisen kasvot näyttävät. Ääni on aavistuksen ontto, kuin tunne puuttuisi tarkkaan harkitusta syystä.
Aion”, Lunamiel sanoo pitkän hiljaisuuden jälkeen.
Jäädäksesi sinne?”
Joksikin aikaa, kyllä.”
Joksikin aikaa? Lunamiel, aika kulkee jälleen. Jos jäät vuosikymmeneksi, se ei ole sama asia kuin ennen.”
Ennen ja nyt, sillä ei ole merkitystä. Minä teen kylässä sen, mitä minun on tehtävä.”

Hiljaisuus kysyy Marilianin puolesta. Lunamiel vetää syvään henkeä.
Minun täytyy hoitaa asiat siihen tilaan, että voin lähteä lopullisesti.”
Sinä et siis aio jäädä kylänjohtajaksi.”
En enää. En pystyisi siihen.”
Entä Emerald?”
On Lunamielin vuoro pysyä hiljaisuudessa.
Häntä ei olla löydetty”, Marilian huokaa.
Hän… hän ei ole enää minun huoleni. Eikä kenenkään muunkaan. Jos Emerald ei tahdo tulla löydetyksi, hän olkoon omilla teillään. En usko hänen näyttäytyvän kylässä enää koskaan.”
Otatko sen riskin?”
Minä viivyn kylässä niin kauan, että olen saanut kerrottua heille, mikä on totta ja mikä ei, mikä pelkkää Emeraldin tarinaa. Aion kertoa heille Emeraldista. Ja minusta. Omista virheistäni.”

Pimeässäkin Lunamiel erottaa Marilianin nyökkäävän.
Jos johtajat kysyvät, kerro heille, että minä korjaan virheitäni. En saa tehtyä mitään tyhjäksi, mutta yritän parhaani”, Lunamiel huokaa. ”Ja Marilian, minä… minä ajattelin olla kertomatta smaragdista koskaan kenellekään. Se jää meidän välillemme, jos minä vain saan päättää.” Lunamiel ei voi olla ajattelematta tyhjäsilmäistä Saulia, miestä, joka kertoi hänelle smaragdista, epäilyistään. Lunamiel karistaa ajatuksen pois. Kaikkea ei voi pelastaa.
En aio koskaan kertoa kenellekään. Mitä harvempi ihminen siitä tietää, sitä parempi. Emme voi ottaa sitä riskiä, että kukaan tekisi Emeraldin virheitä.”

Ajatus kylmää Lunamielia enemmän kuin viilenevä talviyö.
Aina tulee joku, joka on kuten hän. Se on todennäköistä nyt, kun aika sallii ihmisten taas syntyvän”, Lunamiel huokaa. ”Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö voisi yrittää jo nyt. Mitä pikemmin hautaamme Emeraldin perinnön, sitä todennäköisemmin olemme vapaita hänen kylvämästään siemenestä.”

Minun on vaikea uskoa, että puhun samalle miehelle, jonka tapasin kerran kylässä. Minä pelkäsin sinun kauneuttasi, inhosin katsetta ruskeissa silmissäsi”, Marilian tunnustaa.
Silti sinä pesit minun astiani.”
Senkö sinä muistat?” Marilian naurahtaa.
Sinä inhosit kaikkea, mitä edustin, ja silti teit jotakin minun puolestani.” Lunamiel tarttuu Mariliania kädestä ja painaa pehmeän suukon valkeille rystysille. ”En unohda sellaista.”

Lunamiel vetää Marilianin kädestä lähelle, aivan vasten rintaansa. Marilian ei epäröi vaan kuljettaa kätensä Lunamielin niskaan, tarttuu valkeisiin hiuksiin ja painaa huulensa miehen omille. Kosketus sitoo heidät hetkeksi yhteen, saa lumen tanssimaan keveästi ilmassa heidän ympärillään. Lunamielin kädet etsivät kosketuspintaa Marilianista, sormenpäät löytävät paikkoja, joilla eivät ole koskaan käyneet. Kun hän päästää irti ja nojaa naisen olkaan, hänen kehonsa värisee odotuksesta, ilmaan jääneestä lupauksesta saavuttaa lisää, koskea yhä uusia kohtia ihmisyydessä.

Marilian, minä olen niin pahoillani kaikesta”, Lunamiel kuiskaa suudeltuaan naista.
Marilian vie sormensa Lunamielin alahuulelle pudistaen pienesti päätään. Pimeässäkin Lunamiel imee naisen ilmeestä kaiken sen, jota on odottanut, kaivannut pisimpinä öinään. Marilianin yösilmät antavat anteeksi, eivät unohda, mutta ojentavat anteeksiantoaan kuin peittoa harteille. Lunamiel kietoutuu siihen, painautuu tiiviimmin naista vasten ja vetää syvään henkeä. Kuinka iho voi olla niin lempeä, antaa anteeksi vuodatetut kyyneleet ja kynsien alle pinttyneen veren.

Olen kiitollinen siitä, että me tapasimme”, Marilian sanoo vetäytyessään aavistuksen kauemmas iholta, kohdatakseen Lunamielin kasvotusten, irrallaan. ”Me olimme tässä maailmassa hyvin yksin.”
Lunamiel hymyilee.
Niin, minä olen miltei harmissani, kun joudun jättämään sinut taas hetkeksi tänne. Mutta me tarvitsemme hetken hiljaisuutta, sinä ja minä.”
Paljon jäi niihin elämiin, jotka jätimme kesken ennen tämän kaiken alkua.”
Minä lupaan palata sitten, kun kaikki on käsitelty. Jos minulla menee kevääseen, tuon sinulle mukanani auringon ja kukat, kauneimman vihreän niityn.”
Marilian huitaisee Lunamielia rintaan.
Lopeta heti!” nainen nauraa. ”En tahdo kuulla tuollaista enää koskaan.” Marilian tarttuu mekkonsa liian pitkään helmaan ja huutaa: ”Näytänkö minä muka naiselta, joka tahtoisi kuulla tyhjiä latteuksia?”
Lunamiel tyytyy vain irvistämään Marilianille.

Minä menen nyt. Jos jään aamuun, tiedän, etten koskaan lähde.”
Pidän huolta kaikesta sillä välin. Palaa sinä kylääsi, hoida työsi loppuun. Jos minä kuulen sanankin Emeraldista, annan sinun tietää.”
Lunamiel taputtaa Mariliania olalle.
Tehdään niin.”

Suudelmaa vaihdetaan vielä kerran, Lunamielin sydän täyttyy toivosta hänen maistaessaan Marilianin huuliaan vasten. Menetys ei leijaile ilmassa, juhlat jatkuisivat hänen mentyäänkin.

Minä voisin rakastaa sinua hyvin, hyvin paljon”, Lunamiel sanoo kääntyessään pois päin Marilianista.
Sehän nähdään”, Marilian nauraa. ”Minä odotan sinua, Lunamiel.”
Lunamiel kohottaa kätensä ja kääntää selkänsä tuntematta muuta kuin keveää toivoa rinnassaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti