tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 4


Luku 4: Kotipolku

Aamu halkoo tiensä pitsiverhojen takaiseen huoneeseen. Marilian harhailee aamun hennon kajon valaisemana olohuoneen kautta keittiöön. Päälle jääneet vaatteet ovat piirtäneet ihoon hankaumia, Marilian riisuu hetkeksi vyönsä ja takkinsa.

Etkö sinä tee tuon hivenen väärässä järjestyksessä?” Lunamielin ääni on kevyt ja leikkisä kuin auringonsäde.
Metsässä nukkumismukavuudesta voi aina hieman soveltaa”, Marilian huokaisee, vaikka tietää Lunamielin näkevän hänestä, että hän nukahti päällysvaatteet yllään vain, koska oli keskustelun jäljiltä liian järkyttynyt muistamaan mitään muuta.

Ruusuinen teen tuoksu kiertelee huonetta ja saa Marilianin huulet kaartumaan aavistuksen ylöspäin. Aamiainen on katettu pöytään, Lunamiel on huolehtinut, että jopa hedelmiä on tarjolla. Marilian istuutuu miestä vastapäätä ja avaa suunsa, mutta ei syödäkseen.

Minä kuulin teidän viimeöisen keskustelunne.”
Lunamielin silmissä välähtää. Mies yrittää kaikin keinoin peitellä reaktiotaan, mutta Marilian ehtii poimia sen, miehen omat eleet kääntyvät tätä vastaan.
Te ette siis kunnioita meitä edes sen verran, että vaivautuisitte ottamaan tilanteemme tosissaan.”
Sano se Emeraldille. Kun hänen silmissään alkaa kiiltää, hänen päätään ei enää käännetä.”
Kiilsikö hänen silmissään silloinkin, kun hän käänsi ajan joen suunnan ja teki jumalat hulluiksi?”
Marilian.”

Marilian sävähtää. Lunamiel katsoo kultasilmillään suoraan häneen, aivan kuin mies yrittäisi nähdä ihon alle, kudoksien taa. Marilianin koko keho värähtää tavasta, jolla Lunamiel lausuu hänen nimensä.

Marilian, Emeraldin idea on kenties nopea ja irrallinen, mutta siitä on meille hyötyä joka tapauksessa. Et ole asunut viittäkymmentä vuotta kylässä. Et ymmärtäisi.”
Aivan kuin sinäkään et tule ymmärtämään, miksi on kuin sylkisitte jumalten runnomille kasvoillemme, kun lähetätte ihmisiänne kokemaan saman. Se on paitsi kuvottavaa, myös vaarallista. Voin taata, että kukaan ei selviä siitä.”
Se ei varsinaisesti olisi kylälle menetys.”

Lunamiel kaataa teen pannusta kuppeihin. Niin paljon kaikkea tarpeetonta yhdessä pöydässä. Marilian ei ole koskaan nähnyt niin useaa astiaa samassa tilassa. Kaikille hän ei löydä nimeä saati käyttötarkoitusta. Marilian pudistaa voimakkaasti päätään ja vetää tuoliaan taaksepäin.

Minä en anna teidän tehdä niin”, Marilian huokaisee. ”Me metsäläiset emme ole pelkkiä villikoita. Olemme järjestäytyneet aivan kuten tekin, eivätkä meidän johtohenkilömme päästä teitä tekemään mitään niin järjetöntä.”
Lunamielin kädenhuiskautus ilman katsekontaktia on kuin lyönti palleaan.
Edes aika saati jumalat eivät pidätelleet Emeraldia tekemästä maailmasta haluamaansa. Ihmiset eivät häntä estele.”
Miksi sinä et estele häntä? Näen, että et ole yhtä mieltä hänen pyrkimyksistään. Mitä sinä todella ajattelet?”

Lunamiel siemaisee teetään, vaikka se on liian kuumaa. Marilian ei edes katso ruokaansa. Hän tarkkailee kauniskasvoista vaaleaa miestä, joka on pukeutunut valkeaan kauluspaitaan ja koristanut kaulansa helminauhalla. Lunamielin välinpitämättömyys suhteutettuna ruokaa kukkivaan pöytään on niin ristiriitaista, että Marilianin ihoa polttelee.

Yksikään ihminen ei todella voi estellä Emeraldia”, Lunamiel toteaa kuin asiassa ei olisi reikää kuljettavaksi.
Hän on päästänyt sinut kylänjohtajaksi asti. Mikset käytä valtaasi häntä vastaan ja estä tätä järjettömyyttä?” Marilian ei enää kysy apua. Ei saatuaan kummallekin poskelleen.
Oletko tullut ajatelleeksi, että minä en yksinkertaisesti halua vastustaa häntä?”
Miksi?” Marilian kysyy, vaikka vastaus kaikuu Lunamielin äänessä, hänen tavassaan puhua. Pehmeät tavut, ilmaan putoilevat soinnut ilmiantavat miehen. ”Rakkaus tekee sinusta ruman, arvon kylänjohtaja. Se ei sovi sinulle.”

Marilian vie kuuman kupin ensimmäistä kertaa huulilleen, piilottaa hymynsä sen taa, kun näkee Lunamielin kulmien kaartuvan. Mies ei ole kehittynyt hyväksi näyttelijäksi, koska kylä on aina sallinut hänen olevan sitä, mitä hän luonnostaan on. Marilian laskee kuppinsa ja nojaa eteenpäin.

Jos Emerald toteuttaa mielipuolisen suunnitelmansa enkä minä saa sitä millään tavalla estettyä, sinä tulet mukaan metsään, etkö tulekin?”
Lunamiel nyökkää. Hän ei ole vieläkään sanonut mitään.
Emerald voi pahimmassa tapauksessa käskeä sinunkin uhrata itsesi ja päästää jumalan mieleesi. Uskotko vielä silloin, että tämä kannattaa?”
Emeraldilla ei ole varaa uhrata minua”, Lunamiel sanoo räpäyttämättä silmiään kertaakaan.
Mutta uhrautuisitko, jos hän sitä vaatisi?”

Marilian nojaa pöytään kyynärpäillään. Raskaassa hiljaisuudessa hän saattaa miltei kuulla, kuinka Lunamielin tajunnan rattaat kirahtelevat toisiaan vasten. Lopulta mies vie kyynärpäänsä pöydälle, tekee ruumiistaan peilin Marilianin eleille ja vetää kasvoilleen kumisen hymynsä.

Uhrautuisin.” Lunamielin hymy kuolee sanoihin. ”Tekeekö sen tietäminen sinulle paremman olon, saako se sinut tuntemaan olosi vahvemmaksi?”
Ei”, Marilian vastaa oitis. ”Tämä kylä vain surettaa minua. Minä olen tavannut Emeraldin ja tiedän, ettet saa häneltä koskaan sitä, mitä tahdot. Hän ei ole tarpeeksi inhimillinen sellaiseen. Hän näivettää sinut sisältä, kaluaa luusi tyhjäksi. Sitenkö haluat viettää ikuisuutesi? Kauniin miehen orjana, pelkkänä haamuna oikeasta ihmisestä?”
On pahempiakin tapoja kuolla.”

Miehen sanat iskeytyvät vasten Marilianin kasvoja. Hän tietää, ettei Lunamiel järkkyisi päätöksestään pysyä ystävänsä vierellä. Marilianin mieleen syttyy kuva, kirkas kuin aie, selkeä kuin talviaamu. Isosiskon valkeat silmät ja tyhjä ilme. Hän tekisi mitä vain saadakseen sisarensa takaisin. Lunamielin kalpeat kasvot eivät hetkessä olekaan yhtä vastenmieliset. Marilian huomaa nyökkäävänsä.

Tee, mitä tahdot”, Marilian sanoo hiljaa ja ryhtyy syömään katettua aamiaista. Ruoan määrä on ylellinen, hetkeksi Marilian uppoutuu kylän ylenpalttisuuteen ja unohtaa, miksi istuu Lunamielin kanssa samassa aamiaispöydässä.
Minä joutunen tosiaan olemaan metsässä jonkin aikaa”, Lunamiel puhkaisee hiljaisuuden kalvon.
Marilian kohottaa katseensa.
Paljonko muistat metsässä olemisesta?”
Yllättävän paljon.” Häpeää. Lunamielin äänessä on häpeää. Marilian ei uskalla tarttua siihen.
Hyvä. Pakkaa sitten riittävästi mukaan ja syö vielä, kun se on sinulle helppoa.”
Hiljaisuuden kalvo eheytyy jälleen. Kaksikko syö loppuun sanomatta sanaakaan.

*

Aukio on täyttynyt ihmisistä. Emerald seisoo korokkeella kaikessa loistossaan. Ilma on viileä, ajatus lumesta leijailee kylän yllä. Emeraldin ympärille on kokoontunut ihmisiä. Osalla heistä on mukanaan olkalaukkuja ja muita kantamuksia. Marilian kulkee kohti kyläaukiota hätkähtäen tuttujen kasvojen pilkistäessä massan seasta. Ihmisiä, joille hän on puhunut. Nimet eivät enää kulkeudu kielen päälle, mutta Marilian muistaa heidät ajalta ennen kylän perustamista.

Emeraldin suu käy alituisesti. Valmistelut ovat jo alkaneet. Marilian vilkaisee Lunamieliä vierellään. Pitkään, valkeaan takkiin pukeutunut kylänjohtaja ei paljasta kasvoillaan mitään. Ihmiset noteeraavat heidän saapumisensa ja ryhtyvät osoittelemaan.

Tervetuloa, matkaanlähtijät!”
Te tuotte onnen ja täydellisyyden keskuuteemme.”
On suuri kunnia, että saat täyttää herramme sinulle antaman tehtävän, tyttö.”

Ihmiset puhuvat kuin Marilian ei olisi paikalla. Kuin hän olisi nukke kuten Lunamiel, täysin Emeraldin naruissa kiinni. Marilian kulkee korokkeen alle eikä vilkuile enää Lunamieliin hakeakseen varmuutta miehen lasinpaloilla kulkevasta olemuksesta.

Emeraldin silmät ovat päivänvalossa entistä kirkkaammat. Saman värinen korvakoru roikkuu miehen korvasta, kaulalle asetellut ketjut ovat maltillisemman sävyisiä. Miehen katse kohtaa Marilianin. Marilian kohottaa leukaansa ylemmäs.

Katseesi, metsäläinen, kertoo minulle sinun jo tietävän”, Emerald sanoo pehmeästi antaen katseensa käväistä näyttävästi Marilianin takana seisovassa Lunamielissä.
Te aiotte tehdä pilkkaa meidän kärsimyksestämme. Satuin kuulemaan, kun keskustelitte siitä.” Marilian ojentaa kätensä ja kiertää katseellaan kaikkia niitä, jotka Emerald on kerännyt kuolemaan. Ryppyisiä vanhuksia, epämuodostuneita selkiä. Pinnallisuus tihkuu valintojen välistä, saastuttaa ilman.

Kertoiko hän, mitä te joudutte metsässä tekemään?” Marilian kohottaa ääntään. Tyhjiä katseita, jo menetettyjä. Äänettömiä nyökkäyksiä. ”Minäpä näytän.”
Laukkuun jätetty piikki on yhä tallessa. Marilian kohottaa sen ylös.
Teidät passitetaan jumalten armoille, kunnes näitä kasvaa poskistanne ja rintakehästänne!”
Vain muutama ihmisistä henkäisee. Emeraldin katse keihästää heidät oitis.
Jos hyvin käy, jumalat vain täyttävät mielenne eikä teistä ole sen jälkeen mitään jäljellä. Se on parempi kohtalo kuin runnoutua kaikilla mahdollisilla tavoilla.” Välähdys siskon kasvoista. Ei nyt. ”Teidän herranne vie teidät kuolemaan. Ei ole mitään mahdollisuutta selviytyä. Hän on keksinyt sen päästään, koska edes kuolemattomuus ei riitä hänelle. Seuraavaksi hänen täytyy tulla jumalaksi.”

Piikki yhä tiukasti nyrkissään Marilian kohtaa Emeraldin. Miehen olemus on täysin rauhallinen. Hän hymyilee miltei lempeästi. Tietämättömämpi erehtyisi luulemaan elettä aidoksi. Emerald kallistaa päätään kuin varpunen ja naurahtaa heleästi.

Surullista kuulla, että olet sitä mieltä”, Emerald sanoo sipaisten hiuksiaan. ”Oletteko te samaa mieltä kuin hän? Ajatteletteko, että annan teidät silkkaa ilkeyttäni jumalille?”
Marilian etsii uhrien joukosta tuttuja kasvoja. Pudistelevien päiden joukosta ei löydy ketään, johon nainen voisi nojata, luottaa. Kaikki katsovat Emeraldiin silmät tyhjinä.

Me luotamme sinuun, Emerald.”
Kuolisin puolestasi koska tahansa.”
Ethän sinä meitä tappaa tahdo!”
Jos me menetämme itsemme jumalille, teemme sen suuremman tarkoituksen nimissä.”
Tyttöhän tässä metsän oloja on meille parjannut! Millainen ihminen halventaa omaa kotiaan noin?”

Marilianin silmät suurenevat. Emerald ei liikauta raajaansakaan estääkseen Mariliania räjähtämästä.
Minä satun tietämään, ettei alituisessa jumalten pelossa eläminen ole suotavaa kenellekään. Se, mihin ne pystyvät, ei ole mitään, mitä te haluaisitte kokea.”
Lakkaa valittamasta ja vie meidät metsään.”
Ja jos minä kieltäydyn?”
Me löydämme sinne itsekin. Lunamiel muistaa yhä.”

Suurin osa puhujista on ruumiiltaan iäkkäitä, useita vuosia ennen harteille laskeutunutta kuolemattomuutta nähneitä. Mariliania puistattaa. Kylässä kukkiva hulluus ajaa hänet nurkkaan, hän ei kykene enää avaamaan suutaan.

Olette pakkauksenne suorittaneet. Lunamiel, oletko sinä valmis lähtöön?” Emerald kysyy äänensävyllä, jonka taa piiloutuu merkitys, josta Marilianin on mahdotonta saada kiinni.
Lunamiel vain nyökkää.
Voimme lähteä matkaan. Marilian… sinulla ei ole ikävä kyllä muuta vaihtoehtoa kuin johdattaa meidät omiesi luo, ellet sitten halua jäädä tänne.”

Nurkkaanajettu. Pilkattu. Kyläläiset lausuvat järjettömyyksiä kuin täydellisiä totuuksia. Marilian puree hammastaan, kuoriutuu ylpeydestään, riisuu kaiken sen kivun, jonka on kokenut yrittäessä pitää metsän tilanteen hallinnassa.

Marilian luo silmäyksen Emeraldiin. Mies ei näytä voitonriemuiselta. Mies ei näytä miltään muulta kuin kauniilta.
Kulkekaa perässäni, minä näytän teille tien sinne, missä asumme. En takaa, että omamme sallivat teidän jättäytyä nurkkiinsa, joten varautukaa nukkumaan taivasalla.” Tauko. Marilian muistaa. ”Kauanko te aiotte viipyä?” Sanat on osoitettu suoraan Lunamielille. Emeraldia Marilian ei yrittäisi enää kertaakaan.

Lunamiel jää kiinni. Hänen katseensa käväisee Emeraldissa, aivan kuin mies olisi hänen vanhempansa ja hänen jokainen sanansa vaatisi oikeutuksen tältä.
Niin kauan, kun projekti vie. Jos jumalat sulautuvat ihmisiin yksilöllisesti, viivymme niin kauan, kunnes lopputulos on viimeisenkin kohdalla selvillä.”
Marilian hymähtää. Emerald ja Lunamiel passittavat viattomat ihmiset tuhoutumaan sen sijaan, että auttaisivat heitä kaikkia. Ajatus on niin absurdi, nurkistaan kirkkaanpunainen, että Marilian joutuu estelemään hysteeristä naurua pakenemasta sisältään.

Selvä on sitten”, Marilian sanoo katsomatta Emeraldiin enää kertaakaan. Hän kulkee kohti porttia, josta astui sisään mielettömyyttään kuhisevaan kylään. ”Menkäämme. Seuratkaa minua. En aio odottaa niitä, jotka jäävät jälkeen.” Marilian ei jää katsomaan, millaiset hyvästit Lunamiel ja Emerald jättävät toisilleen.

Portti aukeaa natinalla. Polku kuljettaa kyläläiset alas, takaisin kotiin, takaisin sinne, mistä he kaikki ovat lähtöisin. Kyläläiset päästävät hämmästyneitä ääniä, osa ruumiiltaan vanhemmista parahtelee maaston vaikeutuessa. Marilian tarjoutuu kantamaan heidän laukkunsa.

Metsän tuoksu täyttää tajunnan. Miten rakas, miten kaunis. Risteilevät polut, helisevä latvus, alhaalta katsoen taivasta korkeammat puut. Kaikki yhtä suurta jatkumoa, aivan kuin Marilianin mukanaan tuomien, hyvin pukeutuneiden ihmistenkin kuuluisi olla. Marilian unohtaa kulkevansa vieraalta tuoksuvien kyläläisten kanssa ja antaa polun kuljettaa hänet kotiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti