tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 6


Luku 6: Nimetön

Suojelijat toimivat nopeasti. Luojaolento on pian saarrettu, sen hapuilevat askeleet kiertävät kehää Marilianin siirtyessä taaemmas, pois suojelijoiden tieltä. Hän tietää kokemuksesta, että jumala voi kääntyä mihin suuntaan tahansa, venyä luonnottomiin mittoihin etsiessään kuolemattomuuttaan.

Lunamiel hengittää raskaasti jossakin Marilianin takana, nainen ei keskity mieheen nyt. Niin kauan, kun tämä pysyttelee irrallaan tilanteesta, Marilianin ei tarvitse tehdä mitään odottamatonta. Lunamielin hengitys kuitenkin vain kiihtyy, hätääntyy kuin juoksevalla saaliseläimellä.

Älä liiku”, Marilian sanoo hiljaa kääntymättä. ”Minun ei kuuluisi olla täällä. Minä en ole suojelija, eikä minulla ole mitään, millä auttaa sinua, jos jotain käy. Älä liiku. Ja yritä olla hiljaa.”
Marilian, miksi se –”
Lunamiel. Tämän kerran. Pysy aivan ääneti.”

Jumalan kasvoton ruumis vääntyy ja kääntyy, kumartuu kohti ihmisiä. Suojelijat eivät tee mitään, eivät liikuta teräksisiä keihäitään saadakseen mielettömän olennon hengiltä. Marilian tietää, miksi he tekevät niin, ja toivoo sydämessään, ettei Lunamiel kyseenalaista mitään, pysyy vain paikallaan, lakkaa hetkeksi olemasta, unohtaa.

Valkea käsi kurottaa alas, kämmenselkä on miltei ihmisen mittainen. Suojelijat toimivat ryhmässä, suunnaton kämmen irtoaa ranteesta. Marilianin keho on jännittynyt äärimmilleen. Lunamiel päästää tukahdetun vinkaisun, Marilian ojentaa kätensä tämän eteen. Katkenneesta kädestä valuu hopeanvalkeaa visvaa maahan, Marilianin on vaikeaa katsoa siihen suoraan.

Jumalan keho nykii, aivan kuin sen sisus muodostaisi itseään uudelleen, kokoaisi sisiliskon lailla uuden raajan menetetyn tilalle. Pää kääntyilee kuin riivattuna, raajat jatkavat sätkimistään. Jumalan kootessa itseään puiden lomasta kävelee vanha nainen päättäväisin askelin kohti mielipuolista luojaolentoa. Marilian avaa suunsa huutaakseen. Jumala reagoi nopeammin. Valkea neste levittäytyy mättäille, katkaistu kädentynkä venyttäytyy kohti vanhaa naista.

Suojelijoiden keihäät ovat myöhässä, Marilianin juoksuaskeleet ja huudot ovat liian hitaita. Valkea käsi hulmahtaa kiinni vanhaan naiseen. Hetkessä suunnaton, hetki sitten nykinyt jumalolento sulaa kiinni naisen ryppyiseen ihoon. Kasvot ovat valkeat, kädet kouristelevat, selkä taittuu vanhalle ruumiille luonnottomaan kulmaan. Sitten nainen retkahtaa takaisin aiempaan asentoonsa kuin narun vetämänä ja sylkee hopeanhohtoista, paksua nestettä rinnuksilleen. Kun hän kohottaa katseensa, Marilian näkee, että piirteet ovat pysyneet ennallaan. Vain hopeinen neste pitkin mättäitä ja kasvustoa antaa julki jumalan käynnin.

Marilian ei ehdi estää Lunamieliä juoksemasta naisen luo. Vanhus on Marilianillekin tuttu, yksi niistä rouvista, joiden kasvot hän muistaa ajalta, jolloin kaikki olivat yhtä. Marilianin sydän hakkaa liian lujaa, jotta hän kuulisi omat ajatuksensa sen takaa.

Pysy kaukana hänestä!” yksi suojelijoista huutaa Lunamielille.
Astu taaemmas. Hän ei ole enää ihminen.”
Ilme Lunamielin kasvoilla raastaa Mariliania kynsillään.
Minä… minä vain…”
Lunamiel, tule pois sieltä.”

Marilian kiskoo miehen ranteesta kauemmas. Lunamielin pyristely on hänelle mitätöntä, hän on tottunut vastusteleviin petoihin. Yksi hentoluonen mies ei voi hänen voimalleen mitään. Marilian pitää tiukasti kiinni Lunamielista, kietoo kätensä tämän vyötäisille, jotta tämä ei pääse juoksemaan naisen luo.

Tätä te halusitte”, yksi suojelijoista puhuu taas. Matalaääninen mies, Eela, Marilianille vain etäisesti tuttu. ”Tätä te halusitte tuomalla kyläläiset tänne!”
Eelan ääni on miltei vauhkoontunut. Suojelijat ovat katselleet riivattuja jumalia liian kauan. Kukaan ei ole enää oma itsensä. Vaikka Eela ei osoitakaan sanojaan suoraan Marilianille, hän tuntee iskun sydänalallaan. Hänkään ei vastustellut Emeraldia tarpeeksi. Kukaan ei tehnyt niin.

Minä…” Lunamiel Marilianin otteessa yrittää sopertaa.
Lunamiel, älä. Älä.”
Marilian, vie hänet pois täältä. Eiköhän hän ole nyt nähnyt, millaisten voimien kanssa on päättänyt ruveta leikkimään”, Eela kehottaa.
Huolehtikaa te tilanne kuntoon. Viekää rouva leiriin. Minä voin käydä katsomassa häntä myöhemmin.”
Sinäkö?”
Ruda – tiedäthän… Minä kävisin siellä muutenkin.”
Anteeksi. Tietenkin. Mene vain.”

Marilian nyökkää ja lähtee taluttamaan Lunamielia kädestä pitäen pois rajalta. Lunamiel yrittää nykiä itseään irti otteesta, mutta Marilian puristaa kuin pitäisi poukkoilevaa karhunpentua otteessaan. Vasta suojelijoiden katseen takana, kaukana rajasta, hän uskaltaa päästää irti miehestä.

Lunamiel vetäytyy kauemmas, katsoo Mariliania kuin nainen olisi puukottanut häntä. Lunamielin kasvot ovat paperinkalpeat, hän ottaa haparoivia askelia kohti suurta kiveä. Marilian kuulee, kuinka mies antaa ylen. Kun Lunamiel palaa hänen luokseen, tämän katse harhailee ja hartiat vapisevat.

Minun täytyy… palata leiriin.”
Niin todellakin täytyy.”
Ei, sinä et ymmärrä. Muistiinpanot. Emerald haluaa, että kaikki kirjoitetaan ylös.” Lunamielin äänessä on maaninen sävy. Ennen kuin Marilian ehtii estää itseään, hän on piirtänyt kämmenensä kuvan miehen kalvakalle poskelle.
Kuinka sinä saatat ajatella jotakin sellaista tällaisella hetkellä!”

Vaaleat suortuvat valahtavat kasvoille, kun Lunamiel kallistaa lintumaisesti päätään kuin ei ymmärtäisi Marilianin puhetta lainkaan.
Se nainen. Hänen täytyi ajatella, että työt on syytä aloittaa heti. Hän oli säntillinen nainen.”
Hän on. Hän ei ole vielä kuollut.” Marilian kavahtaa omia sanojaan. Vielä.
He kaikki kuolevat”, Lunamiel sanoo valahtaen kiveä vasten. ”He kaikki kuolevat tietämättä, keitä he ovat. Mitä tutkimista siinä on? Kuinka siitä voi… kuinka sillä tavoin voi tulla luojan kaltaiseksi?”
Sen minäkin tahtoisin tietää. Kenties sinun kannattaisi kysyä Emeraldilta.”
Marilian tuntee pettymyksen aallon valahtavan kehoonsa, kun Lunamiel pudistaa voimakkaasti päätään.
En riko hänen tahtoaan. Leirissä kirjoitan ylös raportin siitä, mitä näin. Meillä on jo kaikkien koehenkilöiden ominaisuudet kirjattuna.”

Marilian istuutuu Lunamielin vierelle. Tilanne on selitettävä ja rauhoitettava ennen kuin he liikkuisivat metriäkään. Tuuli kahisuttaa lehviä, latvustossa laulaa lintu. Luonto kulkee eteenpäin, se ei piittaa luojistaan.

Pää kallistettuna ja hartiat vapisten Lunamiel näyttää pelkältä pojalta. Ei lainkaan mieheltä, joka on kuolemattomalla, nuorella kehollaan kantanut vastuunsa jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Marilian laskee varoen kätensä Lunamielin olalle, haparoi kosketuksen tiellä.

Ymmärrätkö nyt, millaista se on?”
Vain tuuli vastaa hiljentymällä, metsä on hetken pelkkää rauhaa.
Jumalia ei voi tappaa tavallisesti. Siksi suojelijat muodostuivat niin kuin muodostuivat. Jotta voisivat iskeä oikeisiin kohtiin.”
Pään nyökäytys. Valkeat suortuvat valuvat olille.
Tämän sinä teet heille kaikille. Jokaiselle niistä ihmisistä, jotka toit mukanasi. Tuo nainen otti varaslähdön. Olen pahoillani, etten ehtinyt estää häntä.”
Aiotteko te estää jokaista, joka yrittää?”
Jos suojelijat vain pystyvät.”

Marilian on näkevinään kiitollisuutta Lunamielin ilmeessä. Hän puristaa lujempaa miehen olasta.
Sinä voisit vielä estää tämän. Yksi ihminen on menetetty, eikä sen olisi tarvinnut tapahtua. Voit vielä kääntää kaiken, palata heidän kanssaan takaisin kylään.”
Sinä et tiedä, miten Emerald reagoisi.”
Ei Emerald voi sinua loputtomiin ohjailla, sinähän tässä kylänjohtaja olet! Luojien nimissä, ota elämäsi takaisin. Sinähän pelkäät häntä!”
Lunamielin piirteet murtuvat. Mies vetäytyy likemmäs kalliota, mutta ei sysää Marilianin kättä pois olaltaan.

Ei ole mitään, mitä en hänen vuokseen tekisi.”
Tämä oli häneltä pelkkä päähänpisto. Hänhän on jo voinut muuttaa mieltään tämän suhteen.”
Emerald ei tee vanhusten ja valmiiksi sairaiden hengillä mitään. Heidät voi uhrata, jos Emerald niin haluaa. Hän tahtoo vain yhtä asiaa ihmisiltä.”
Mihin kauneutta lopulta edes tarvitsee? Jos äsken menettämämme nainen olisi ollut nuori ja yleväpiirteinen, olisiko se pelastanut hänet?”

Lunamielin alahuuli väpättää, mies vie käden kasvoilleen pitääkseen itkun sisällä. Marilianille taistelu on tuttu.
Ei siinä ole kyse pelkästään siitä. Sinä et… sinä et ymmärrä.”
En todellakaan ymmärrä. Minä en ole koskaan ollut kaunis, en ole edes ajatellut mitään sellaista. Minulle riittää, että osaan pitää itseni ja rakkaimpani hengissä.”
Olet sinä.”
Anteeksi mitä?”
Kaunis.”

Marilian vetää kätensä säpsähtäen pois. Ensimmäistä kertaa onnettomuuden jälkeen Lunamielin kasvoilla välähtää hymynkaltainen.
Mitä sinä kuvittelet tuolla saavuttavasi?”
En mitään. En minä ajatellut muuta kuin sitä, että se on totta.”
Vai niin”, Marilian huokaisee. ”Meillä on tärkeämpiäkin asioita mietittävänä.”
Olet oikeassa. Minne he veivät hänet?”
Hänet vietiin erilliseen leiriin, jossa kaikki jumalan riivaamat saavat asua. He saavat erityistä hoitoa ja mielekkään elämän erossa meistä muista. Emme voi… emme voi pitää leirejä yhdessä. Ymmärtänet tilanteen.”
Sinä kuitenkin käy siellä. Katsomassa siskoasi.”
Kyllä. Moni muukin käy.”
Vietkö sinä minut sinne myöhemmin? Minä tahdon puhua hänelle vielä, kun hän on… hän.”

Omaksi yllätyksekseen Marilian huomaa nyökkäävänsä. Hän nousee vaivattomasti ylös ja odottaa, että Lunamiel saa kammettua itsensä pitkille jaloilleen. Kysymyksiä ei tarvitse lausua, miehen ilmeestä erottaa, että hän on jo valmis palaamaan asumuksille. Lunamiel on vielä räikeästi irti itsestään, kiinni omassa pelossaan, sydämensä sykkeessä, mutta Marilian ei puutu siihen. Hän vain ohjaa tämän takaisin turvaan.

Lunamiel”, Marilian kysyy puiden tiheyden harventuessa heidän saapuessaan lähemmäs kotia. ”Muistatko sinä, mikä sen naisen nimi on?”
En”, Lunamiel sanoo heti. ”Minulla lukee se paperissa. Kaikkien kyläläisten nimet ja tiedot on kirjattu alas, mutta emme tapaa muistaa heitä puheissamme.”
Mies kohauttaa harteitaan, mutta Marilian näkee tämän yhä vapisevan. Ele on teennäinen ja pakotettu. Keino näytellä Marilianille jotakuta, johon tämä on kiivaasti päättänyt uskoa. Marilian ei sano enää mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti