tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 17


Luku 17: Anteeksiantamaton

Siskon käsi on kylmä. Talvinen viitta peittää osan piikeistä, se puoli kasvoista, jota Marilian katsoo, kuuluu vielä isosiskolle. Pehmeät huulet, tiukka leukalinja. Marilian hivelee siskonsa kylmää kättä, varoo koskemasta liian voimakkaasti, jotta jumala siskossa ei pirskahtele ulos.

Tilanteemme ei ole koskaan ollut näin paha”, Marilian kuiskaa Rudalle. ”Edes Maruk ei ole kyennyt meitä auttamaan. Olisitpa sinä täällä. Sinä olet nähnyt kanssani kaiken…”
Rudan silmät räpyttelevät verkkaisesti, mutta sisko ei käännä päätään kohti Mariliania. Yhteiset muistot ovat kuolleet harmahtavalle iholle, Rudan sisällä ei ole enää ketään muistamassa Marilianin ensimmäisiä askelia, jotka kehkeytyivät juoksuksi. Kuinka he juoksivatkaan. Metsä oli heidän kotinsa, loppumaton leikkikenttä. Kanervien ja sammalten keskellä he olivat kuolevaisia ja todellisia.

Nyt kuolemattomuus lepää heidän harteillaan lähtemättömänä taakkana. Marilian on nähnyt Emeraldin. Mies ei koskaan tekisi mitään kenenkään eteen. Marilian karistaa ajatuksen päästään, keskittyy siskoonsa, jonka mieli on jo ontto, jumalan tyhjäksi kalvama. Hän silittää Rudan silkkisiä, tummia hiuksia. Yhä kaunis. Yhä inhimillinen.

Marilian.” Tuttu ääni saa Marilianin kääntymään ja viemään käden vyöhön sidotulle veitselle.
Sinä”, Marilian sihisee. ”Älä vaivaudu. Minä näin, mitä tapahtui.”
Näitkö todella?” Lunamiel seisoo sairastuvan ovensuussa hiukset avonaisina ja sotkuisina, kasvot kalpeampina kuin lumen koristama maa.
Hiira uhrautui Emeraldin puolesta. Sinä tapoit hänet ja pakenit paikalta Emeraldin kanssa.”

Marilianin katse kiertelee, mutta ei näe Emeraldia lähelläkään Lunamielia.
Missä hän on?”
Ei aavistustakaan”, Lunamiel huokaa. ”Minä käänsin hänelle selkäni.”
Lunamiel lähestyy Mariliania kuin vahingoittunutta eläintä. Varoen, hitaasti, tekemättä äkkinäisiä liikkeitä. Marilian sallii miehen istuutua puupenkille viereensä, mutta pysyy visusti tämän ja Rudan välillä, aivan kuin Lunamiel voisi vetää jousen ja nuolen esiin missä vain.

Väsymys estää Mariliania olemasta ylpeä Lunamielista. Emeraldista irrottautuminen on vaatinut miehen koko elämän. Rudan vierellä Marilianin on mahdotonta olla ajattelematta sitä, että Lunamiel on vuosikymmeniä myöhässä.

Olen pahoillani”, Lunamiel sanoo aiempaa kuuluvammalla äänellä, ”kaikesta.”
Marilian katsoo miestä silmiin ja yrittää löytää kullanruskean keskeltä vastauksen. Voiko hän antaa anteeksi miehen jokaisen virheen?
Kaikki sinun tekosi eivät ole minun anteeksiannettavissani.”
Kykenetkö antamaan anteeksi sen, etten voinut tehdä mitään estääkseni Emeraldia kääntämästä aikaa?”
Siitä on viisikymmentä vuotta”, Marilian huokaa. ”Minä en…”
Mutta metsäläisten kauna on jaksanut elää sen verran. En tahdo elää rinnallasi ja tietää, että sydämessäsi et koskaan kykene antamaan minulle anteeksi.”

Marilian huomaa naurahtavansa. Uskomatonta. Hän istuu tyhjän sisarensa vierellä ja keskustelee heikon, haavoitetun miehen tarpeesta saada anteeksi. Kaikki on niin suhteetonta. Marilian on pelkkä pieni ihminen eikä hänellä ole valtaa päästää Lunamielia tuskastaan. Ensimmäistä kertaa koskaan hän ymmärtää, miksi Maruk ei koskaan puuttunut suoraan ihmisten asioihin.

Vain sinä itse voit antaa itsellesi anteeksi”, Marilian huokaa.
Lunamiel on hetken täydellisen hiljaa. Edes kyyneleet eivät tule.
Entä tämänpäiväinen?”
On Marilianin vuoro olla hiljaa. Sisimmässään hän ymmärtää tapahtumien kulun ja tietää, ettei mikään olisi voinut mennä toisin. Silti Hiiraan sekoittuneen jumalan mädänhaju velloo pinttyneenä hänen sisällään eikä salli hänen unohtaa.

Haluaisin sanoa ymmärtäväni, miksi sinä etsit jousen ja nuolen käsiisi”, Marilian huokaa. ”Haluaisin todella.”
Mutta…?”
Mutta minä kunnioitan elämää. En hyväksy sellaista kuolemaa kenellekään.” Marilian nyökkää sisartaan kohti. Ruda ei liikahdakaan. ”Olen tavallaan kiitollinen siitä, että sinä teit sen. Kukaan meistä ei olisi kyennyt. Emme ole kuluneina vuosikymmeninä nähneet koskaan yhtä järkyttävää muodonmuutosta.”
Olet siis sitä mieltä, että tein oikein?”

Marilian joutuu pitämään tauon, punnitsemaan ajatuksen painon. Harkitsemattomat sanat ovat raskas taakka kannettavaksi.
Olen”, Marilian sanoo nyökäten. Hän ei kykene katsomaan Rudaa puhuessaan. ”Minusta on parempi, että päästit hänet henkensä taakasta. Hiira tiesi, mitä teki, kun uhrautui.”
Lunamiel nyökkää hiljaa. Kyyneleet valuvat miehen poskille.
Kiitos”, hän kuiskaa, ”kiitos…”
Älä minua kiittele. Mikään tästä ei ole minun käsissäni.”

Minä toimin täysin vaistojeni varassa”, Lunamiel vakuuttelee. Miehen hapuileva, värisevä ääni on miltei liikaa Marilianille. ”Sinun täytyy uskoa, että en tahtonut aiheuttaa kaaosta.”
En tahdo kuulla selittelyjä. Minä en ajattele siitä mitään. Tiedän, että omalla tavallasi teit meille palveluksen. Koko tilanne on meille kaikille juuri nyt aivan liikaa.”
Onko Arael kunnossa?”
Ei tietenkään. Hän on menettänyt johtajakumppaninsa ja ystävänsä. Hänen poikansa ei muista itseään saati häntä. Ei, hän ei ole kunnossa.”
Tarkoitin –”
Sinä tarkoitit, tahtooko hän sinun ja Emeraldin verta kynsiensä alle. Sinua ei kiinnosta mikään muu.”

Lunamielin kyynelistä täyttyvistä silmistä voi lukea vastauksen. Kaikki on Marilianin sanoista kiinni. Valta kutittelee ihon alla, tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia.
On parempi, että hän ei tapaa Emeraldia hetkeen.”
Lunamielin katse kysyy lisää.
Sinusta minä en tiedä. Suosittelisin sinua pitämään matalaa profiilia. Se, että olet yrittänyt kovasti, ei varsinaisesti pelasta nahkaasi nyt, kun Emerald on jälleen täällä. Hänen synneistään tulee sinun syntejäsi.”

Lunamiel hautaa kasvot käsiinsä. Marilianin ei tee mieli viedä käsiään miehen keholle, silittää tämän selkää niin kuin aina siihen asti.
Tule”, Marilian sanoo nousten penkiltä. ”En kykene keskustelemaan tästä kaikesta täällä.” Marilian sipaisee siskonsa poskea sanoakseen hyvästit. Rudan pää taipuu käden puoleen, hetken on kuin tämä nojaisi pikkusiskonsa käteen. Marilian sulkee silmänsä, antaa Rudan kylmän ihon levätä kättään vasten. Kun hän lopulta vetää itsensä kosketuksesta, Lunamiel on kuivannut kyyneleensä ja astellut ovensuulle. Ruda jää nojaamaan huurtuneeseen ikkunaan.

Marilian näkee, että Lunamiel tahtoisi sanoa hänelle jotakin. Mitä tahansa, joka saisi hänet jälleen koskettamaan, antaisi tälle kaiken anteeksi. Marilian pitää kiinni ylpeydestään. Lunamiel ei herätä hänessä sääliä. Emeraldin sotkuun kietoutuneena mies saa hänet vain haistamaan mädän.

Matka katkeaa lyhyeen, kun Marilian havahtuu tuttuun hahmoon sairastuneitten keskellä. Arael seisoo täysin tyynenä keskellä pihamaata ja nyökkäilee hoitajille. Marilianin kävellessä lähemmäs Arael kääntää katseensa ja viittoo Mariliania ja Lunamielia lähemmäs. Mies älähtää, mutta Marilian ei jää odottamaan, että tämä kokoaa itsensä kohtaamiseen.

Arvelinkin löytäväni hänet sinun luotasi”, Arael nyökkää kohti Lunamielia.
Johtaja Arael”, Lunamiel henkäisee ennen kuin Marilian ehtii estää, ”minä olen –”
Arael huiskauttaa kättään.
Ei tässä. Mennään sivummalle.”

Luonto tarjoaa rauhaisan paikan sanoille virrata. He pysähtyvät siellä, missä puro risteää kahtaalle ja valkea taivas kuroo tiensä ikivihreyden halki. Lunta putoilee harteille, Marilian vetää huivia tiukemmalle. Lunamielin eleet ovat kireitä ja hermostuneita, mies nykii hihojaan ja sipaisee avonaisia hiuksiaan aiempaa useammin.

Missä Emerald on?” Arael avaa sanoille portin.
Minä en tiedä.”
Jätit siis hänet jälkeesi.”
Kävelin hänen luotaan lopullisesti.”
Lopullisesti?”
Hän yritti saada minut jäämään, mutta minä en… minä en pysty tähän enää”, Lunamiel sanoo hiljaa. ”Irtauduin. En kykene enää olemaan hänen rinnallaan.”

Marilian kuulee kivun Lunamielin äänessä. Ensimmäistä kertaa tapahtuneen jälkeen hänen tekisi mieli koskettaa Lunamielia, osoittaa miehelle, että tämä teki hyvin. Vuosikymmenten väkivalta kuuluu Lunamielin äänessä, mutta mies ei enää peräänny. Marilianin rintaa lämmittää.

Ajankohtasi ei olisi voinut olla huonompi”, Arael huokaisee. ”Sinua olisi vielä tarvittu pehmittämään häntä. Mutta tehty mikä tehty.”
Emerald ei ole voitettavissa”, Marilian kohottaa äänensä puolustaakseen Lunamielia. Teko yllättää hänet itsensäkin. ”Minäkin kuvittelin, että meidän tulisi voittaa Lunamiel puolellemme voittaaksemme Emeraldin, mutta en olisi voinut olla pahemmin väärässä.”

Lunamielin silmät ovat yhä kyynelissä, kun hän hymyilee Marilianille kiittääkseen. Marilian jättää miehen huomiotta, hetki on väärä sille, mikä loistaa Lunamielin kauniilta kasvoilta.
Arael”, Lunamiel yrittää uudelleen, ”minä olen pahoillani.”
Araelin ilme ei värähdäkään.
Sillä ei ole tässä kohtaa merkitystä. Hiira on kuollut, eikä Emerald aio tehdä mitään muuttaakseen ajan kulun.”
Haluan vain…”
Haluat vain anteeksiannon. Synninpäästön. Minulta sinä et sitä saa.”

Tauko. Puro solisee, hengitys kiihtyy. Marilian tuntee kylmän kerääntyvän sisälleen Araelin pysyessä hiljaa, katsoessa Lunamielia kuin jotakuta, joka ei ansaitse enää lämpöä osakseen.

Minä annan sinun jäädä”, Arael sanoo lopulta. Kontrolloimaton äännähdys pääsee Marilianista, hän vie nopeasti käden suulleen piilottaakseen reaktionsa. ”Jos Esebe ei olisi pidellyt minua ja ymmärtänyt, mitä tilanteessa oikeasti tapahtui, minä olisin todennäköisesti tappanut Emeraldin siihen paikkaan.”
Marilian ymmärtää sen. Hänenkin sisällään paloi viha, ymmärtämätön ja kirkas.
Emeraldia kuitenkin tarvitaan yhä. Hiira tiesi sen.”

Arael huokaisee syvään, sipaisee valkeat hiuksensa taakse. Menetys huutaa itseään naisen kasvoilla. Marilian tietää, että johtaja on itsensä rajoilla, niin lähellä hajoamista, kuin ihmisen on mahdollista olla. Arael pitää sen taitavasti piilossa, mutta Marilian on kokenut saman ja tunnistaa sen kenen tahansa eleistä. Kipu ei niin vain anna itsensä unohtua.

Sinä saat jäädä keskuuteemme. Olet osoittanut tarpeellisuutesi yhteisöllemme”, Arael sanoo Lunamielille. ”Me löydämme keinon rikkoa jumalten raja ja kääntää aika takaisin. Siihen saakka tarvitsemme työpanostasti kaikessa.”
Arael nyökkää ensin Lunamielille, sitten Marilianille ja kääntyy tummansininen viitta keinahtaen kannoillaan. Lunamiel vapisee kauttaaltaan ja vie kädet kasvoilleen kontrolloidakseen kyyneliään.

Hän on ollut erittäin uupunut poikansa sairastumisen jälkeen”, Marilian huokaisee Araelin mentyä. ”Onneksi hän ei ole täysin yksin. Saat olla kiitollinen, että hän suostuu yhä katselemaan sinua.”
Minä olenkin”, Lunamiel sanoo hiljaa. ”Entä nyt? Marilian, mitä seuraavaksi tapahtuu?”
En minä sitä tiedä”, Marilian lausuu raskaasti. Kaiken paino istuu yhä hänen harteillaan. Hänen ei ole hetkeksikään sallittu laskea sitä alas.

Kun Marilian katsoo Lunamielia, hän tietää, mitä tuntee. Mädän haju peittää kaiken toistaiseksi, mutta Marilian näkee sen alla miehen, joka on pudonnut kuiluun, pimeään ja kosteaan paikkaan, jossa hän on toistaiseksi täysin yksin. Marilian tuntee pelkkää epämääräistä, väsynyttä kiintymystä, jota ei kykene vielä kohdistamaan mihinkään.

Lunamiel on nyt täysin yksin. Mies on kääntynyt ystävänsä luota. Marilianin tulisi olla olkapäänä. Olkapää on kuitenkin jo varattu, kipu istuisi sillä vielä pitkään. Marilian pudistaa Lunamielille päätään. Ei nyt. Ei vielä. Hän kääntää selkänsä tietäen, millaiseen paikkaan jättää miehen. Hän voi vain rukoilla, että Lunamiel kestäisi sen. Kääntyessään hän ei jää katsomaan, kuinka monta kyyneltä hän mieheltä kirvoittaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti