tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 3


Luku 3: Katseessasi

Kynttilä piirtää raitoja seinille. Pöytäkoristeen helmiäispinta kiiltää, Lunamiel asettaa teekupit pöytään Emeraldin jo istuessa. Hiljaisuus on raskas kummankin kantaa, joten Lunamiel puhkaisee sen kaataessaan punertavaa teetä Emeraldin kuppiin.

Hän on täällä yhä. Sallin hänen jäädä yöksi.”
Emerald räpyttelee silmiään kuin ei ymmärtäisi, mistä Lunamiel puhuu.
Hänestähän sinä halusit puhua?” Lunamiel kysyy kulmat kohotettuina.
Metsän tilanne on riistäytynyt käsistä. Kuvittelin, että he eivät koskaan uskaltaisi tulla jalkojemme juureen anomaan apua.”

Lunamiel istuutuu alas. Varjot Emeraldin kasvoilla tekevät tästä epätodellisen, Lunamielin on miltei vaikea kohdata tämän piirteitä suoraan.
Minä tarvitsen sinun arviotasi. Ovatko metsäläiset riittävän epätoivoisia käymään meidän kimppuumme tai vaatimaan meidän elinalueitamme, jos he eivät saa meiltä haluamaamme?”
Lunamiel tuijottaa lepattavaa liekkiä ja siemaisee teetään. Vastaus lepää hänen sisällään epävarmana ja kaihertavana.
Minä uskon, että he ovat. Ainakin tuo tyttö on.”

Emeraldin ilme ei liikahdakaan.
Hän kertoi minulle, että hänen sisarensa mielessä on jumala. Hänellä on tunnemotiivi.”
Minä en kuullut moista, mutta sen näkee hänestä”, Lunamiel huokaisee. ”Voisiko sitä käyttää häntä vastaan?”
Tyttö palaa varsin kirkkaalla liekillä. Hän on äkkipikainen ja karkea, mutta ei tyhmä. Emme voi huijata häntä.”
Onko sinulla toimintaehdotusta? Tiedät, että viimeistään Maruk on valmis lähettämään koko elukkajoukon ja puoliksi kuolleet metsäläiset kimppuumme, jos tyttö palaa tyhjin käsin kotiin.”
Minä pohdin hieman sitä, mitä tyttö puhui. Hänen mukaansa kaikki sulautuvat jumaliin yksilöllisesti.”

Kiilto Emeraldin smaragdisilmissä on Lunamielille tuttu. Hän pitelee sielustaan kiinni, valmistautuu ottamaan vastaan sen, mitä hänen ystävänsä hänelle heittää.
Jos jokaiseen ei kasva jumalten fyysisiä piirteitä eivätkä kaikki tyhjene hetkessä, olisiko mahdollista, että jumalaan sulautuminen aiheuttaisikin jotakin hyvää? Edistyksellistä?”
Silmät suurenevat. Lunamiel näkee, mitä Emerald tahtoo. Hän pudistaa sille päätään.

Se olisi hirvittävän suuri riski. En anna sinun kokeilla mitään sellaista.”
En minä mitään kokeilisi.”
Emerald! Emerald, ei, se olisi liian vaarallista. Ei meillä ole varaa niin suuriin uhrauksiin.”
Me olemme kuolemattomia. Emme voi synnyttää uusia ihmisiä emmekä vanheta, joten olet oikeassa – meidän on pidettävä kiinni siitä joukosta, joka meillä on. Mutta sinä tiedät, että myös kylässä on niitä, jotka voisimme uhrata ja jotka uhrautuisivat ilomielin, jos me mainitsisimme siitä nopeastikin.”

Lunamiel pudistaa päätään uudelleen, voimakkaammin. Jokaisen suortuvan heilahduksessa korostuu hänen vastustelunsa.
Emme voi ryhtyä tekemään ihmiskokeita”, Lunamiel kuiskaa tiedostaen, että Marilian nukkuu läheisen oven takana.
Me voisimme sanoa metsäläistytölle, että lähetämme metsään ryhmän tutkimaan tilannetta.”
Metsäläisille valehteleminen ei ole ongelma. Ongelmallisempaa on joutua luopumaan omistamme.”
Pääsisimme eroon niistä, joita emme voi muutenkaan pitää esillä. Ajattele, kuinka kätevää se olisi. Samalla saisin tietää, onko jumalaan sulautumalla mahdollista tulla vielä paremmaksi.”
Se… se olisi äärimmäisen riskialtista.”
Mutta et voi kieltää, etteikö sen kokeileminen houkuttaisi sinuakin.”

Kiilto Emeraldin silmissä on liian tuttu Lunamielille, jotta hän voisi enää vain pudistella päätään. Sisällä kytevä tahto, voima, jolla Emerald on muovannut ajankin haluamakseen, on aina vetänyt Lunamieliä lähemmäs. Sen vihreänhohtoinen lämpö on tehnyt häneen kotinsa ennenkin.

Ei, minä en voi kieltää, etteikö ajatus olisi houkutteleva.” Lunamiel pitää äänensä vakaana, liiallinen kiinnostus voisi villitä Emeraldia. ”Se olisi kylän kannalta kaikin tavoin hyödyllistä.”
Minä kokoan ryhmän yön aikana. Esteettisesti epäviehättävät yksilöt sekä vanhukset uhraavat itsensä puolestani koska tahansa. He pitäisivät sitä armona.”
Yön? Emerald… Yksi yö on varsin vähän aikaa.”
Emerald kurtistaa kulmiaan.
Väitätkö, että meillä olisi useampi päivä käytettäväksi, kun se tyttö on täällä?”

Lunamiel sulkee silmänsä hetkeksi. Tee on kuumaa ja pistävää. Sen ruusuinen tuoksu täyttää hetkeksi hänen kaikki ajatuksensa. Mitä seuraisi, jos he lähettäisivät ihmisiä muka tutkimaan tilannetta ja auttamaan, mutta tekisivätkin todellisuudessa kokeita heillä? Menisikö se läpi – tarvitsisiko sen mennä maailmassa, joka on jo valmiiksi raiteiltaan?

Heille tulee ajan myötä selväksi, että emme lähetä ihmisiä metsään apujoukoiksi.”
Ei sillä ole silloin merkitystä. He eivät voi meille mitään.”
He tietävät sinun olevan ainoa, joka voi todella auttaa. Tämä ei tule ikinä menemään läpi.”
Sitten me emme edes vaivaudu verhoamaan sitä valheeksi.”
Se voisi toimia jopa paremmin.”
Hyvä. Sitten me emme vaivaudu valehtelemaan. Sinä lähdet heidän kanssaan.”
Minäkö?”
Sinä.”

Emeraldin mieli voi muuttua sekunneissa. Kaikki miehen maailmassa on olemassa vain häntä varten. Lunamiel ei kieltäydy eikä osoita eleillään vastustavansa Emeraldin ideaa. Jos hänen pitäisi mennä vahtimaan kyläläisiä metsään vain, koska Emeraldista tuntuu niin juuri nyt, hän tekisi sen.

Sinä siis haluat lähettää metsään omiamme testaamaan, voisiko ihminen vahvistua jumalaan sulautumalla. Kerrohan – sanoiko Marilian tarkalleen jotakin sen suuntaista, vai keksitkö sinä itse, että sellainen on mahdollista?”
Emerald nousee ylös. Liikkeet ovat nopeita, mutta hallittuja. Teekupin pohjalla on vielä pohjallinen punaista nestettä.
Sinä epäilet minua.”
Tämä kaikki tulee varsin nopeasti.”
Ei lainkaan liian nopeasti. Jumalat ovat syöneet metsäläisten mieliä jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Nyt on meidän vuoromme yrittää. Minä menen kertomaan osallisille, mikä heidän tehtävänsä on.”
Sinä…” Tauko. Huokaus. Lunamiel on jo luovuttanut. ”Hyvä on. Minä valmistaudun tämän yön.”

Emerald kävelee sanaakaan sanomatta takaisin ovelle ja vetää mustan hupun päähänsä. Miehen kadotessa takaisin yön syleilyyn Lunamiel jää siivoamaan teekuppeja pöydältä. Marilian nukkuu viereisessä huoneessa, eikä Lunamiel voi olla ajattelematta sitä, mitä seuraavaksi tapahtuisi.

Metsään jääneet eivät voisi mitään kyläläisten ylivallalle. Eivät he voisi tehdä mitään, jos uhrattavat kyläläiset kävelisivät suoraan jumalten luo ja sallisivat näiden tulla itseensä. Lunamiel näkee kuvan epämuodostuneista vanhuksista. Piikkejä kasvavista kasvoista ja avautuvasta suusta, josta ei enää koskaan kuulu puhetta, koska sisällä ei ole ketään sitä muodostumassa. Mahdollisuus siitä, että jumalaan sulautuminen tekisi mitään hyvää, on häviävän pieni.

Lunamiel huokaisee syvään istuutuessaan jälleen pöytänsä äärelle. Mitä ikinä hän sanoisikaan, ei enää muuttaisi Emeraldin mieltä miehen silmien kerran alettua kiiltää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti