tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 5


Luku 5: Rajalla

Jokaisella risahduksella Lunamiel säpsähtää uudelleen. Hän kulkee kuin metsä olisi paennut hänen sydämestään, kuin hän olisi jo ehtinyt unohtaa, miltä tuntuu kulkea legendojen korkuisten puiden alla, katsella lehtitaivaan kaartuvan pehmeän vihreänä ylle ja kuunnella laululintujen säestystä kuin konserttoa.

Kyläläiset pysyttelevät lähekkäin. He astelevat yhtä vieraantuneesti kuin Lunamielkin. Luonto on vetänyt peittonsa heidän yltään, heistä on tullut sydämeltään kyläläisiä, Emeraldin luomuksia. Lunamiel katselee Marilianin selkää, useita suojaavia vaatekerroksia ja ripeitä askelia. Mustat letit tippuvat selkään muuten lyhemmästä hiuskuontalosta. Naisen liikkeet ovat nopeita ja tottuneita, mutta Lunamiel erottaa, että sanoista huolimattaan tämä hidastelee ruumiiltaan iäkkäiden kyläläisten vuoksi. Marilianin sanat ovat kovia, mutta niiden sisällä kytee sula ydin.

Me olemme pian perillä”, Marilian sanoo ja pysähtyy äkisti kuin jumalten asettama raja olisi iskeytynyt vasten kasvoja. Ulkomuistista Lunamiel tietää, ettei jumalten raja ole tällä puolella metsää. ”Minun täytyy tehdä selväksi tässä vaiheessa, että me emme todellakaan ota teitä ilolla vastaan. Johtajamme tulevat pitämään tekoanne pilkkana meitä ja jumalia kohtaan.”

Lunamiel astuu eteenpäin ja huiskauttaa kättään Marilianin sanoille.
He eivät voi estää kylänjohtajaa joukkioineen saapumasta maalleen.”
Eivät he teitä välttämättä estää yritä. Se ei olisi pahinta, mitä he voivat tehdä.”
Miksi tuo kuulostaa minulle aivan uhkaukselta?” Lunamiel siristää silmiään ja käy lähemmäksi Mariliania. Huomattavasti lyhyempi nainen kohottaa sinisen katseensa kuin uhmakas lapsi.
Voit syyttää mieltäsi tulkinnastasi. Minä vain tiedän, että omani voivat pistää teidät raskaasiin fyysisiin töihin siitä hyvästä, että jäätte luoksemme.” Marilianin silmät kiertävät Lunamielin koko kehon. ”Ajattelin, että se olisi teille… epämiellyttävää.”

Sinä aliarvioit meitä, likka”, vanhempi rouva sähähtää suoden Marilianille katseen sivusilmällään. ”Kyllä me olemme elämää ehtineet nähdä ja kokea. Kaikki meistä eivät ole yhtä hienohelmaisia kuin eräät.”
Lunamiel taputtaa rouvaa harteille ja naurahtaa. Nainen ei näe, että Lunamiel puhdistaa kätensä heti kosketuksen jälkeen.
Älähän nyt, kyllä minäkin olen metsässä kasvanut. Emmeköhän me pärjää.”

Marilian on jo kääntänyt katseensa. Mitä syvemmälle metsään he kulkevat, sitä tarkemmaksi Lunamielin muistot käyvät. Mättäiden ja suurten juurien kartasto on piirtynyt hänen verkkokalvoilleen, nuoruuden muistikuvat välähtelevät palapelinä mielen laitamille. Seuraavasta mutkasta enää puoli kilometriä, sitten sata metriä, leiritulet näkyvät jo.

Ennen metsäläisten asumuksia saattue pysähtyy kuivuneen joen reunalle. Silta on yhä pystyssä, tumma puu kantaa kuolemattomatkin jalat. Lunamiel huomaa vieneensä kädet suulleen. Reaktio pysyy sisällä, rinnan päällä istuu kauan sitten unohdettu tunne. Ajan kyyneleet eivät juokse vuolaana, kuivunut joki on syvä kuin haava maan ihossa.

Marilianin katse käväisee Lunamielissä joukkion ylittäessä kuivuneen joen. Sekoitus kaipuuta ja syyllistystä, Lunamiel tietää paikkansa. Hän huokaisee syvään, kääntää katseensa ja karistaa pelon harteiltaan. Kantamuksia on riittävästi jo ilman muistoa siitä, mitä olisi voinut olla.

Asumuksia on erilaisia. Osa majoista on puusta, osa pelkkiä kankaisia kyhäelmiä. Tuttavallisia nuotioita, rakennelmien nurkille jätettyjä keihäitä ja kirveitä. Hakattuja puita. Lämpiävän riistan tuoksu peittää muut hajut alleen, Lunamielin silmiin kihoaa kyyneliä. Muisto kaikesta elää vahvana hänen ruumiissaan, menneet mielikuvat juoksevat aaveina hänen edestään. Hän miltei kompastuu niihin.

Katseelle riittää nieltävää kaikkialla. Asumuksia on myös puissa; on pelkästään käytännöllistä rakentaa sinne, minne mahtuu, mistä näkee ja kuulee. Elämä näyttää tarkoin suunnitellulta, mutta luonnolliselta. Täällä se juoksee omaa painoaan. Lunamiel hätkähtää ensimmäisen kerran kunnolla, kun näkee suuren peuran astelevan keskellä asumuksia. Ympäriinsä huiskivat ihmiset eivät kiinnitä eläimeen mitään huomiota. Sillä tavalla elämä ennen oli. Elämä ennen Emeraldin teoiksi muuttuneita sanoja.

Tervetuloa kotiin”, Marilian toivottaa kykenemättä peittämään ilon sointia äänessään. ”Moni asia on muuttunut sitten sen, kun viimeksi kävitte täällä.”
Lunamiel nyökkää häkeltyneenä.
Minä… minä muistan.”
Hienoa. Sitten sopeutuminen ei tule olemaan ongelma. Pysykää siinä, älkää lähtekö harhailemaan. Jos joku kysyy, miksi olette täällä, sanokaa, että minä selitän. Etsin johtajat. Toistan – pysykää siinä.”
Emme liiku.” Lunamielille tuskin tulisi mieleen lähteä harhailemaan metsään, jossa vanha elämä huutaisi itseään julki jokaisessa kuulaassa lammessa ja roikkuvassa puunoksassa.

Marilian palaa takaisin kahden naisen ja yhden miehen kanssa. Kaikilla on yllään useita vaatekerroksia. Hiukset on joko leikattu käytännöllisen lyhyiksi tai sidottu pitkäksi letiksi selkään. Johtajalle sopiva arvokkuus sekoittuu rentoon askellukseen. Lunamiel tunnistaa kasvoista jokaisen ja huomaa ajattelevansa, millaiselta johtajalta hän itse näyttää kolmikon rinnalla.

Johtajista pisin, tummakatseinen nainen, astuu aivan lähelle Lunamieliä. Hän ojentaa miehelle kätensä. Lunamiel kättelee naista yhtä rivakasti kuin tämä kättelee häntä. Naisen ilmeestä näkee, että tämä huomaa Lunamielin kiemurtelun tämän katseen alla.

Olisihan tämä pitänyt arvata”, nainen sanoo vetäytyessään. ”Me lähetämme viidenkymmenen vuoden jälkeen omamme teidän luoksenne hakemaan apua, ja te saavutte tänne aikeissanne nauraa meille.”
Te kyläläiset todella olette jotakin muuta”, toinen nainen sanoo. Hänen puheenpartensa ei muistuta sitä kieltä, jota kylässä puhutaan. Lunamielin rintaa pistää. Kielierot ovat alkaneet jo näkyä, kuroa välimatkaa heidän välilleen.
Muistatteko te enää, keitä me olemme?” kolmikon ainoa mies kysyy.

Lunamiel pudistaa häpeissään päätään. Kolmikon nimet ovat pyyhkiytyneet hänen mielestään täysin. Vain kasvot ovat jääneet mieleen. Fragmentit menneestä.
Arael”, tummakatseinen nainen sanoo.
Esebe”, mies kertoo nimekseen.
Minä olen Hiira”, toinen naisista ilmoittaa.
Lunamiel. Kylänjohtaja.”

Nimet loksahtavat paikoilleen, ilma muuttuu helpommaksi hengittää. Lunamiel muistaa ajan, jolloin ihmiset kulkivat eläinten tavoin nelinkontin maassa eivätkä tienneet syytä nimetä itsensä tai toisensa. Hän muistaa johtajakolmikon ajalta ennen vaatteita, niin kutsuttua sivistystä ja ihmisen ylivaltaa. Ajalta ennen Emeraldin tekoja.

Me pyydämme lupaa jäädä luoksenne siksi aikaa, että olemme toteuttaneet Emeraldin meille antaman tehtävän”, Lunamiel sanoo laskien päätään alas. Hän laskeutuisi polvilleen, jos ylpeys ei olisi hänen kruununsa.
Te saatte jäädä alueellemme, jos ette oleta, että teemme teidän puolestanne mitään. Emme paranna haavojanne, joita kokeilustanne seuraa. Emme auta saalistamaan ruokaanne, emme auta kokoamaan laavua lämmikkeeksi. Saatte vain metsämme ja sanamme siitä, että jos kunnioitatte vaivalla haalimaanne kuolemattomuutta, ette tee tätä”, Arael lausuu leuka kohototettuna. ”Marilian on ystävällisesti ilmoittanut tarkkailevansa teitä ja tarpeen tullen puuttuvansa tekoihinne. Ette kuitenkaan saa käyttää hyväksenne hänen tarjoustaan ja teettää täällä elämiseen vaadittavaa työtä hänellä.”

Kiitämme vieraanvaraisuudestanne”, Lunamiel sanoo. ”Onko meille laillista käyttää aseitanne puiden pilkkomiseen tai metsästämiseen?”
Jos näette käyttämättömän aseen, se on teidän otettavissanne. Kenenkään kädestä ette vie niin veistä kuin suupalaakaan”, Hiira ohjeistaa.
Hyvä on. Kiitos.” Lunamiel kääntyy kyläläisiin päin. Raihnainen ja väsynyt joukkio täyttää hänen sydämensä pelolla, mutta hän sysää tunteen pois. ”Jakautukaa. Etsikää kirves, jolla pilkkoa puita. Älkää tappako mitään, mikä ei ole ihmisen otettavissa. Te muistatte kyllä. Te olette eläneet täällä.” Käskyt tulevat syvältä ytimestä, lihasten ja luiden alta, verta pumppaavasta sydämestä. Lunamiel on joskus elättänyt itsensä luonnossa, käynyt keskusteluja pajujen ja jänisten kanssa siitä, minkä verran kukakin saa ottaa, mikä on kenenkin osa.

Me jätämme teidät tekemään tilanne”, Arael sanoo.
Keskustelemme myöhemmin tarkemmin siitä, mitä olette täällä tekemässä”, Esebe jatkaa.
Etteköhän te vielä tahdo meitä auttaa”, Hiira lisää hymy kasvoillaan. ”Onnea matkaan, kyläläiset.”

Kolmikko astelee pois. Lunamiel seisoo keskellä metsäläisten aluetta kyläläisten häärätessä kaikkialla ympärillä. He ovat jo ehtineet unohtaa, kuinka astua hiljaa, kuinka metsästää niin, että ei jää kiinni. Marilian seisoo kauempana ja hymyilee vinosti.

No? Eikö sinunkin pitäisi auttaa heitä?” Marilian sanoo virnistäen.
Minä olen kylänjohtaja.”
Jos meidän johtajamme olisivat yhtä saamattomia kuin sinä, jumalat olisivat vieneet meistä jokaisen.”
Me tiedämme arvojärjestyksemme. Älä puutu siihen.”
Oi, en toki, en toki”, Marilian nauraa. ”Sillä välin, kun rakkaat uhrattavat kyläläisesi urakoivat, sinä voitkin seurata minua.”
Lunamiel kohottaa kulmiaan.

Marilian on jo kääntänyt selkänsä. Lunamiel seuraa hänen perässään syvemmälle metsään, mättäille, joissa taivaan valo välkehtii. Marilianin askeleet ovat nopeat, Lunamiel pitkine jalkoineen joutuu tekemään kaikkensa pysyäkseen perässä. Kun Marilian lopulta pysähtyy odottamaan, ilkikurinen virne on kutistunut pelkäksi vinoksi hymynkareeksi.

Tiesitkö sinä, että me metsän asukkaat olemme jakautuneet erilaisiin toimintaryhmiin?”
En tiennyt”, Lunamiel huohottaa. ”Mikä sinä olet?”
Metsästäjä.” Marilianin äänestä kuultaa ylpeyttä.
Mitä muita ryhmiä teillä on?”
Katso itse, kun elät kanssamme. Pian tulet näkemään ryhmistä tärkeimmän.”

Hienoinen mädän tuoksu leijailee Lunamielin aistinelimiin, kun hän seuraa Mariliania pitkin kuivuneen joen pengertä. Mitä syvemmälle he menevät, sitä enemmän vaaran tuntu kiemurtelee Lunamielin ihoa vasten ja saa hänen raajansa jännittymään. Lunamielin ei tarvitse kysyä, minne he ovat menossa. Muistot kertovat sen hänen kulkiessaan.

Kaikki on muuttunut vuosien saatossa. Mättäiden takainen raja, joka iskeytyi kulkijaa vasten aina yhtä yllättäen, on nyt täydellisesti saarrettu. Lunamiel näkee kokoelman keihäitä ja koukkuja, toinen toistaan luovempia aseita. Haju on pistävä, Lunamiel värähtää sen voimakkuutta. Ihmiset ovat vuoraantuneet vahvoihin suojuksiin ja peittäneet kasvonsa ja kätensä.

Tervehdys, Marilian”, yksi rivissä seisovista huikkaa. ”Kenet sinä tuot mukanasi? Hän ei näytä yhdeltä meistä.”
Tämä tässä on Lunamiel, kylänjohtaja”, Marilian sanoo merkitsevällä äänellä. Hän nostaa kätensä ylös, antaa Lunamielille merkin pysyä paikallaan. Nainen kulkee omiensa luo, selittää tarkoin suojautuneille ihmisille asian laidan. Lunamiel ei näe heidän ilmeitään, mutta kiristyvät raajat ja tiukentuvat otteet aseista saavat hänet perääntymään muutaman askeleen.

Helvetin nulikka!” yksi ihmisistä sähähtää matalalla äänellä ja juoksee suoraan Marilianin ohi kohti Lunamieliä. ”Sinun ja ystäväsi takia me –”
Ei, odota!”
Lunamiel ei ehdi nähdä, mitä tapahtuu. Kun hän seuraavan kerran prosessoi, mitä näkee, Marilian pitää häntä lähestynyttä henkilöä tiukasti ranteista kiinni silmät suurina, suu avonaisena kuin päästääkseen huudon vapaaksi.

Odota. Anna hänen olla. Katsoa. Hänen täytyy saada nähdä, mihin hän on ryhtynyt.”
Anna hänen olla? Marilian, oletko sinäkin menettämässä mieltäsi?” Lunamiel ei tunnista ääntä yhdeksikään aiemmaksi tutukseen. Ääni on matala ja kuuluu todennäköisimmin miehelle. Lunamielin sydän hakkaa reikiä rintaan, hän ei uskalla liikahtaakaan.
Luota minuun, hänen kuuluu nähdä tämä.”
Annatko sinä todella tällaisen tapahtua? Oletko sinä unohtanut Rudan?”
Lunamiel näkee kymmenien tunteiden syntyvän ja kuolevan Marilianin kasvoilla. Sitten nainen pudistaa tummaa päätään.
Minä teen kaiken tämän Rudan vuoksi. Luota minuun, sinä et halua tehdä tälle miehelle mitään pahaa.”

Marilian päästää matalaäänisen miehen otteestaan ja astelee takaisin Lunamielin luo. Katseessa ei ole sympatiaa, vaikka Lunamiel tietää naisen juuri pelastaneen hänet. Marilian ohjaa katseellaan Lunamielin sivummalle.

He eivät suhtaudu suopeasti siihen, mitä te olette tulleet tänne tekemään. Ymmärtänet varmasti miksi.”
Lunamielin katse kiertää sivummalle jääneissä ihmisissä, heidän terävissä aseissaan ja vahvoissa ruumiissaan. Hän saattaa vain nyökytellä Marilianin sanoille.
Jos todella mielitte leikkiä ihmishengillä, teidän pitää ohittaa heidät. En anna teille ohjeita siihen. He tuskin antavat teidän tehdä mitään järjetöntä, on suojelijoiden vaistoissa eliminoida tilanne sen syntyessä.”
Vaikka… vaikka vartio on näin hyvä, kuinka useat ihmiset silti saavat jumalan riesakseen?”
Se ei ole aina ollut. Eikä paraskaan ase tai koulutetuinkaan ihminen aina ole riittävä vastus mielensä menettäneelle luojaolennolle.”

Marilian on aikeissa jatkaa, avata suunsa, kun ilma alkaa väreillä.
Asemiin!” kuuluu huuto naisen takaa. Lunamiel todistaa rivin tiivistyvän, keihäiden kohoavan.
Marilian astuu Lunamielin eteen kuin olisi valmis suojelemaan tätä kaikelta.
Pysy siinä. Älä liiku. Kuristan sinut, jos liikut.”
Marilian, mitä sinä –”
Pysy paikallasi!”

Ennen kuin kysymykset ehtivät paeta Lunamielin huulilta, todellisuuksien välille syntyy reikä. Ilma kuplii rikki kuin voimakas happo polttaisi sitä. Reiästä luotujen puolelle ryömii groteski olento, jossa muodot alkavat ja loppuvat kysymättä lupaa. Luojaolento. Sarvekas ja suunnaton, suurempi kuin yksikään ihminen. Lunamiel tuntee sisuskalujensa kääntyvän ympäri, likistyvän toisiaan vasten, kun hän näkee, ettei luojalla ole enää kasvoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti