tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 19


Luku 19: Saarroksissa

Naisen keho painautuneena suden veren peittämää kylkeä vasten. Punainen neste poskella, vaatteissa, sormien päissä. Lunamiel ei näe muuta, vain naista ja sutta yhdistävän veren. Oksennus kutittelee kurkunpäätä, kun kuva aukenee kokonaisena.

Marilian kohottaa päänsä, silmissä on väsyneitä kyyneliä. Huulet eivät puhu, katse pyytää olemaan hiljaa. Lunamiel yrittää kohottaa kättään, tehdä mitä tahansa saavuttaakseen Marilianin jälleen. Sudenveri lepää naisen keholla kuin se olisi tämän itsensä vuodattama. Lunamielin keho vapisee, sisin tietää jo pahimman tapahtuneeksi. Viha Marilianissa on kuivunut ja uupunut, kerälle käpertynyt sotku. Se ei hehku enää naisen kasvoilla. Lunamiel miltee toivoo, että Marilian huutaisi ja syyttelisi. Palavana Mariliania on helpompi lähestyä. Hiljaiseen suruun Lunamielin on mahdoton puuttua.

Lunamiel kumartuu alas, kohtaa sutta vasten painautuneen naisen ja tämän määrittelemättömän, rinnalla lepäävän kivun. Marilian nojautuu tiukemmin harmaanvalkeaa turkkia vasten, vetää henkeen veren pistävää tuoksua. Lunamiel ojentaa kättään koskettaakseen Marilianin surua, mutta nainen väistää hitain, varautunein liikkein.

Kysymyksiä ei tarvita. Lunamiel tietää sanomattakin, kuinka sudenveri on satanut maahan, piirtänyt punaiset kukkansa lumeen. Edes valkea peitto ei peitä alleen veren tuoksua sen kerran levitessä. Lunamiel istuu ja katsoo suurta tragediaa, menetystä, jota linnut ja oravatkin ovat kivunneet puihinsa itkemään. Puiden oksat kaartuvat suruun, tuuli heiluttaa latvustoa synnyttäen metsään heleän laulun. Hetken luonto suree omaansa, laulaa tuutulaulun menetetylle.

Kun Marilian nousee ylös, kumartaa puille ja niiden suojiin kerääntyneille eläimille, Lunamiel näkee sanat jo naisen kasvoilta. Katkeruus tanssii Marilianissa, leyhyttää mustia suortuvia.
Minä tulen muistamaan hänet, vaikka vanhuus kalvaisi ruumiini ja jumalat veisivät mieleni”, Marilian lausuu suden ruumiin äärellä. ”Jää hyvästi, vanha ystävä.”
Lunamiel sulkee silmänsä ja nyökkää vainajalle. Muistojen tie on röpelöinen, ei ole paljoakaan sanottavaa jäljellä. Susi näki hänen sydämeensä, kuuli hänen sisimpänsä laulun ja ymmärsi, minne hän kuuluu.
Hyvästi, Maruk”, Lunamiel sanoo voimattomana. Hän puristaa kädet vasten kehoaan, syleilee suuren suden muistoa. Hän kantaisi tämän kuolemaa lopun ikänsä, haistaisi tämän veren aina, kun hänen oma syyllisyytensä alkaisi sykkiä suonissa.

Lunamiel on aikeissa avata suunsa, mutta Marilian hipaisee hänen rannettaan sen merkiksi, että sanat olisi säästettävä. Ei ruumiin äärellä, ei haudaksi muuttuvassa metsässä. Vasta, kun oksien helinä ei enää ylety hipomaan korvia, he pysähtyvät kohtaamaan toisensa.

Jätetäänkö hänet metsään lepäämään?”
Hän tulee uudella tavalla yhdeksi luonnon kanssa.”
Se sopii hänelle.”
Se sopii kaikille.”

Ei arkkua sudelle. Ei hautakiveä kertomaan, että tässä lepää Maruk, kunnioitettu ja vanha, veljensä tappama. Koko luonto huutaisi hänen nimeään, kuiskisi tarinoita hänen teoistaan. Lunamiel ymmärtää. Arkku ja siistitty ruumis ovat paljon uudempia muistoja, kylän keksintöjä. Oikeasti kaikki kuuluu osaksi sykliä.

Minä menen puhumaan hänelle”, Lunamiel huokaa. Hetkeksi Marilian kurtistaa kulmiaan, kunnes ymmärrys pyyhkii kireyden pois.
Metsä ei anna koskaan anteeksi. Hänelle puhuminen ei pyyhi verta lumelta.”
Minä tahdon vain ymmärtää.”
Sinä haluat selittää itsellesi mahdottomuuden. Sen miehen teoille ei ole sanoja, yhdenkään elävän olennon ymmärrys ei ylety häneen.”

Lunamiel vetää syvään henkeä. Marilianin sanat tekevät kodin hänen rintaansa, hän tietää itsekin, mikä Emerald on. Kuunvalossa kylpevä jalokivi, kuvajainen lammessa, ohi puhaltava tuuli. Vaikea, surun piirtämä hymy kipuaa Lunamielin huulille.

Etkö vielä tämänkään jälkeen ole väsynyt juoksemaan sen miehen virheestä toiseen?” Marilian kallistaa aavistuksen päätään. ”Eikö mikään teko vähennä hänen hehkuaan?”
Lunamiel päästää ilottoman naurahduksen. Marilian ei tiedä. Lunamiel ei voi syyttää naista siitä. Kenenkään ei tule tietää, miltä tuntuu juosta sokeana jonkun sellaisen perässä, jonka seuraaminen vetää jalkapohjat verille, avaa ne aina uudelleen silloin, kun on jo luullut saaneensa salvaa haavoihinsa.

Ei tässä ole siitä kyse.”
Tahdotko vielä uskoa siihen, että hän kykenee hyvyyteen?”
Emerald ei ole hyvä eikä paha, sellaiset määritteet eivät päde häneen. Me olemme eläneet maailmassa, jossa oli vain luonto, alastomat, paljaat ruumiimme ja mielemme vailla termejä ja nimiä määrittämässä. Omalla tavallaan Emerald on edelleen siellä. Määrittämätön ja rajaton.”
Vieläkö sinä sanot rakastavasi häntä?”

On kuin Marilian olisi jo valmiiksi pettynyt. Suden veri naisen iholla ei anna Lunamielille anteeksi. Kun kielenkannattimet aukenevat ja vastaus tippuu Lunamielin huulilta, hän tietää, ettei ole kenellekään velkaa.

En”, Lunamiel huokaa, ”sillä minä en tiedä, olenko koskaan todella rakastanut häntä. Se, mitä minä olen hänen kanssaan kokenut, on jotakin nimetöntä.”
Pelon vallassa vietetyt yöt, Emeraldin tyhjät silmät, kavahdus joka kerralla, kun Lunamiel joutui koskettamaan. Emerald on kuljettanut Lunamielin itsensä läpi, ottanut ja ottanut, kunnes jäljelle jäi vain tahto, joka sanoi haluavansa elää.

Marilian nyökkää ja pyyhkii sudenverta poskestaan. Hän huuhtoo lumessa punertavat helmansa. Jäljet jäävät, pelkkä vesi ei pyyhi pois tragedian merkkejä Marilianista. Polvillaan maassa Marilian kohottaa katseensa Lunamieliin. Miehen sisintä korventaa. Yönsiniset silmät eivät vieläkään anna anteeksi eivätkä pyydä lisää. Marilian ei tarvitse häntä. Ymmärrys riepoo Lunamielin sydäntä.

Tiedätkö, Lunamiel, minä en ole ollut aivan rehellinen sinulle”, Marilian sanoo täysin ilmeettömänä.
Sekunnit juoksevat kilpaa, Lunamiel kuulee, kuinka hetki kuroutuu hänen kurkulleen.
Minä tahdoin alusta saakka, että sinä välittäisit minusta.”
Lunamiel nielaisee. Sydän sykkii luuvankilansa sisällä.
Halusin sinun kiintyvän minuun niin paljon, että unohtaisit Emeraldin ja alkaisit toimia tätä vastaan. Huomasin potentiaalin sinussa. Näin, mitä todella ajattelet, tiesin, että sinulla on oma kipinä sisälläsi. Hyödynsin sitä. Käytin sinua röyhkeästi hyväkseni.”

Kun Marilian jatkaa veren pesemistä sanojensa välissä, Lunamiel ei tunne mitään.
Mutta minä olin väärässä”, Marilian hymähtää, ”naiivi ja väärässä. Minä en tiedä mitään sellaisista tunteista, jotka ovat pitäneet sinua kiinni Emeraldissa. En nähnyt kokokuvaa. Jos olisit pelkästään rakastunut, kaikki olisi paljon yksinkertaisempaa.”
Marilian pudistaa ajatukselle päätään, pyyhkii naamaansa lumella.
Minä en juuri ymmärrä tunteista. Minä vain toimin. Halusin saada sinut toimimaan kaikille edullisella tavalla. Nyt ymmärrän, ettei siitä ollut lainkaan hyötyä. Et voi Emeraldille sen enempää kuin me muutkaan.”
Yösilmät keihästävät Lunamielin.
Ja tässä me nyt olemme. Saarroksissa.”

Jos Lunamielin sisällä on kipua, se ei kerro itsestään. Tuuli puhaltaa luissa ja elimissä, Lunamiel suo Marilianille väsyneen hymyn.
Vai niin”, Lunamiel sanoo vailla katkeruutta. Ei ole Marilianin vika, että Lunamiel on kietonut itsensä Emeraldiin syvemmin kuin veli veljeen, ystävä toiseen. Marilianin vika ei ole sekään, että vuosien kaipuu saattoi Lunamielin tämän iholle, nojaamaan tämän olkapäähän.
Vai niin se menikin.”

Oletko sinä vihainen minulle?” Naisen kasvoilla on yhä verta. Polvistuneena ja verisenä tämä näyttää niin aidolta ja haavoittuvaiselta, että Lunamiel huomaa vapisevansa.
En”, Lunamiel sanoo voipuneena. ”Mikään tässä tilanteessa ei ole sinun vikasi. Ja vaikka olisikin, en voisi olla sinulle vihainen.”
Minä en vieläkään pysty antamaan sinulle anteeksi.”
Ymmärrän sen.”
Et ymmärrä. Katseesi anoo anteeksiantoa, vaikka suusi sanoisi mitä. Jokaisella teollasi yrität vain oikeuttaa kaikki ne, jotka olemme menettäneet.” Veri Marilianin iholla kirkuu Lunamielin syyllisyyttä. ”Kuinka monta meidän pitää vielä menettää, jotta tilanne saadaan haltuun?”

Viha kipinöi Marilianissa, mutta ei purkaudu kuten aina siihen asti. Hiljaisena hänen vihansa tunkeutuu kudoksiin saakka. Lunamiel kääntää selkänsä tilanteelle, kävelee pois kykenemättä vastaanottamaan Marilianin kantamaa äänetöntä raivoa.

Huomaamattaan Lunamiel havaitsee kulkeneensa jälleen purolle, sairastuneitten leirin liepeille. Sairastuneiden seassa kulkee tuttuja kasvoja, tiedottomaan tilaan päätyneitä kyläläisiä. Tilanteen mielettömyys kiipeää iholle, kun Lunamiel ymmärtää, että on itse ajanut heidät tilanteeseen, jossa he eivät ymmärrä enää mitään. Marukin veri kieppuu yhä tajunnan laidoilla. Hetken Lunamiel on varma, että antaisi ylen lumiselle maalle.

Tuttujen hahmojen seasta Lunamiel erottaa tumman profiilin. Saul seisoo pelkkä huivi kapeilla harteillaan ja tuijottaa eteensä kuin ei näkisi enää mitään. Lunamiel heilauttaa kättään miehelle. Saul katsoo häntä pitkään, tarkentaa, prosessoi. Kun hymy leviää miehen kasvoille, Lunamiel tuntee saaneensa jo anteeksi.

Kylänjohtaja”, Saul sanoo astellen hymyillen Lunamielin luo, ”sinä olet yhä täällä.” Saulin otsa kurtistuu. ”Mikä sinulle on tullut? On kuin jumala olisi sinun mielessäsi eikä minun.”
Eräs tuttuni on löydetty kuolleena.” Tuttuni. Lunamiel ei edes tiedä, mikä Maruk hänelle oli. Hän itse oli pelkkä Emeraldin lelu kaikkina niinä vuosina, jotka he kulkivat yhdessä.
Tiedetäänkö siitä vielä leirissä?”
Uskoisin, että hyvin pian tiedetään.”

Saul istuutuu lumelle vähine vaatteineen kuin ei tuntisi kylmää lainkaan. Hänen kehonsa ei värähdäkään lumen kastellessa ohuet housut ja pellavapaidan. Saul ristii jalkansa rauhassa. Lunamiel kavahtaa, kun näkee, kuinka väljiksi vaatteet ovat miehen yllä käyneet. On kuin Saulista olisi jäljellä vain hento kuori seonneelle jumalalle leikkikentäksi.

Olen kuullut, että metsässä on tapahtunut paljon viimeaikoina.”
Emerald on palannut.”
Saul ei pysty peittämään naurahdustaan.
Te siis saitte hänet lopulta palaamaan.”
Siitä ei ole toistaiseksi syntynyt muuta kuin surua.”

Mielessä välähtää kuvia vääristyneestä Hiirasta, Marukin vereen sotkeutuneesta Marilianista. Emerald on saapunut kylvämään lisää kaaosta, eikä Lunamielilla ole enää ainuttakaan keinoa tilanteen voittamiseksi.

Montako vuotta kylän rakentamisesta on?”
Aika käännettiin viitisenkymmentä vuotta sitten.”
Ettekä te ole vieläkään keksineet, kuinka Emerald sen teki?”
Vanhat legendat eivät ole puolellamme. Mikään perinne tai tarina ei kerro, kuinka jumalat tekivät rajasta rikkomattoman.”
He rikkovat sitä itse alituisesti.”
He ovat jumalia.”
Emerald ei ole. Silti hän rikkoi sen.”
Emme tiedä, tekikö sen tahdonvoimalla vai onko olemassa materiaali, joka rikkoo rikkomattomaksi tarkoitettua, näkymätöntä rajaa.”

Saul huokaisee ja nojaa polviinsa. Kylmyys ei todella pure mieheen, vaikka lumihiutaleet putoilevat hänen lyhyiksi kynityille hiuksilleen.
Onko olemassa jotakin sellaista, jota Emerald kantaa aina mukanaan?”
En usko”, Lunamiel vastaa. ”Emerald ei ole sellainen ihminen, joka uskaltaisi kantaa suurinta salaisuuttaan aina matkassaan. Sikäli kyseessä edes on mikään kirjaimellinen esine. Kenties rajan rikkomiseen tarvitaan jotakin muuta.”
Joskus paras piilo on kaikkein näkyvimmällä paikalla.”

Lunamiel on aikeissa kieltää Saulin sanat, kun ajatukset selkiytyvät. Emerald. Smaragdi. Tietenkin. Mitä enemmän Lunamiel sitä ajattelee, sitä selkeämmäksi kuva käy hänen mielessään. Voitonriemuinen Emerald, tavoitteessaan onnistunut. Tietenkin Emerald kantaisi voittonsa merkkiä kaikkialle nauraen sille, ettei kukaan tule koskaan ymmärtämään sitä.

Smaragdikorvakoru”, Lunamiel henkäisee.
Saulin ilme kirkastuu.
Hänen vasemmassa korvassaan, eikö niin?”
Sinäkin siis muistat sen.”
En ole koskaan tavannut häntä ilman sitä.”
Voisiko se olla…?” Lunamiel pudistaa päätään. ”Se on kenties liian ilmeistä. Liian helppoa.”
Niin helppoa, ettei sitä tule ajatelleeksi.”

Saul on oikeassa. Lunamiel kumartuu viemään kädet miehen kasvoille. Hän pitää tiukasti kiinni lommoposkisista kasvoista ja suukottaa Saulin otsaa.
Kiitos”, Lunamiel sanoo miltei lipsauttaen miehen nimen huuliltaan. Sen tietäminen ei tekisi Saulia enää onnelliseksi. ”Kiitos tuhannesti.”
Sinähän havainnon teit, en minä”, Saul hymyilee. ”Yllätä hänet. Vie koru silloin, kun hän ei näe. Kokeilemalla et menetä mitään.”

Lunamiel nyökkää. Hänen olisi toimittava ripeästi. Tilanne on riistäytynyt käsistä, uutinen Marukin kuolemasta leviää pian kuin sairaus. Lunamiel nousee ylös. Saul tarttuu häntä takinliepeestä.

Jos onnistut, kerro hänelle, miltä tämä tuntuu”, Saul kähisee osoittaen päätään. ”On kuin jokin sihisisi sisälläni, kiertelisi ja kaartelisi kertomatta nimeään. Muistoissani on kirjaimellisiä reikiä. Joskus kuvittelen, etten näe käsiäni tai jalkojani, että olen jo sisälläni, lukossa jostakin, josta ei ole paluuta. Kerro hänelle, miltä tuntuu, kun mieli syöpyy hitaasti nurkistaan.”

Lunamiel ei pysty katsomaan Saulia pitempään.
Minä kerron”, hän kuiskaa ja kääntyy pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti