tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 23


Luku 23: Suru

Pelkoa. Aiemmin selittämätön, merkillinen ilme kertoo tarkoituksensa Lunamielille vain muutamassa sekunnissa. Emerald vapisee, mutta ei vihasta, ei mistään niin todellisesta. Mies on pelkonsa viemä, yhä jumalaisen kaunis valkeine ihoineen ja tummine kutreineen, mutta myös sairas, pelkonsa näivettämä. Lunamiel näkee, kuinka iho on kiristynyt sojottavien luiden päälle, kuinka kauhuun kiedotut yöt ovat jättäneet tummat merkkinsä Emeraldin silmien alle.

Emeraldin korujen kyllästämät kädet osoittavat kohti jokea. Lunamiel ei näe enää helyjen hohtoa, hän näkee ainoastaan vapisevat kädet, joiden omistaja ei kyennyt pitämään maailmaa itselleen turvallisena paikkana elää. Emeraldin turva on viety, korvakoru lepää Lunamielin taskussa miltei poltellen.

Kuinka sinä saatoit?” Emerald sihisee. ”Kuinka sinä saatoit, se ei ollut sinun otettavissasi. Kuka sinä olet? Viimeisen kerran, kuka sinä olet ja missä minun Lunamielini on?”
Lunamielin kasvot ovat kiveä, läpäisemätön naamio.
Missä minun Lunamielini on? Minulla on hänelle paljon kerrottavaa. Hän tuskin tietää, että minä pääsin viimein eroon luonnosta – siitä viheliäisestä olennosta, joka muisti vain väärän version minusta, sen, jota kenenkään ei pitänyt enää tuntea. Minulla on sen saastaisen suden verta käsissäni.”
Emerald…” Hellyys on riisuttu Lunamielin äänestä. Hänen sisintään korventaa, kun hän ymmärtää, ettei enää tahtoisi koskettaa Emeraldia, viedä tämän käsiä keholleen. Emerald on liian hauras, liian kaukana koskettavaksi. Ajatus puistattaa häntä.

Emerald, minä olen tässä”, Lunamiel sanoo kuuluvammin, ”ja minä tiedän kyllä, mitä sinä teit Marukille. Kaikki tietävät. Sitä ei saa enää tekemättömäksi.”
Ei, sinä olet pelkkä kuori. Minä näen pelkkää unta, enkö näekin? Sinä olet minun painajaiseni. Sinä ja juokseva ajan virta”, Emerald sanoo ja jokainen hänen sanansa on toinen toistaan ontompi. ”Todellisuus on minun. Se on kaunis. Siellä Marukia ei enää ole ja Lunamiel on minun, aivan kuten aikakin. Siellä kokeeni onnistuvat ja minusta tulee täydellinen. Kukaan ei enää –”
Emerald.”

Ääni on kuin läimäys poskelle. Emerald säpsähtää, vie kädet kasvoilleen. Kaikki muut tuijottavat irvokasta näytelmää, joka ei ole heidän silmilleen tarkoitettu, mutta jonka ääreltä he eivät voi enää perääntyä. Lunamiel miettisi muita myöhemmin. He ovat aina nähneet Emeraldiin, ymmärtäneet, ettei tämä ole heidän saavutettavissaan.

Emerald, viimeisen kerran, minä olen tässä. Minä olen todellinen. Minä olen Lunamiel, mutta en sinun omasi, en enää”, Lunamiel henkäisee. ”Katso jokea. Katso sitä.”
Emeraldin vihreä katse hakeutuu virtaan, joka ei ole lakannut juoksemasta.
Se on ohi. Kaikki on ohi, Emerald.”
Emeraldin käsi hakeutuu korvalle, aivan kuin tämä olisi ehtinyt välissä unohtaa, että koru on todella poissa.

Emerald kääntää katseensa Lunamieliin, järkyttyy kerta toisensa jälkeen. Lunamielin sydäntä särkee katsoa Emeraldia sellaisena. Mitä kaunista hän on koskaan nähnyt miehessä, joka ei ole todellinen, josta on jäljellä vain kuihtunut, siististi puettu runko? Mistä Emerald onkaan ammentanut vaikutusvaltansa, ei ole enää läsnä, ei todellinen siinä miehessä, jota Lunamiel katselee.

Katseet kerääntyvät Emeraldiin, eikä niistä yksikään ole lämmin, välittävä. Jokaisella on joku, jonka he ovat menettäneet jumalille. Joku, jonka mieli on ontto ja silmät sokeat tyhjiöt. Lunamiel huomaa ajattelevansa kaikkia niitä sairastuneita, jotka on saanut tavata. Saulia ja Hiiraa, Marilianin sisarta Rudaa. Marukia, jonka veren Emerald vuodatti vailla syytä. Viimeisimpänä hän ajattelee itseään, pitkiä vuosia ja unettomia öitä, näennäistä vastuuta ja turhaa, sisältä mätää toivoa.

Ajan joki solisee, puissa tuulee. Lunta ei sada tänään. Lunamiel sulkee hetkeksi silmänsä, levollisuus täyttää hänen mielensä. Ilman tuulen helinää metsässä, hangen hohtoa ja yötaivaan kylmää loistoa hän olisi näivettynyt kuten Emerald, päästänyt itsensä hukkumaan menetettyyn toivoonsa. Kun Lunamiel avaa silmänsä, hän näkee edessään vain varjon, jonka on jo päästänyt irti.

Kaikki on ohi, Emerald”, Lunamiel toistaa tyynesti. Hymy tapailee hänen huuliaan, kaikki on viimein käsitelty, Emerald ei enää kaihertaisi hänen sydäntään. ”Aika kulkee taas. Sinä hävisit. Siinä kaikki.”
Tämä ei…” Emerald haukkoo henkeään. ”Sinä et voi olla Lunamiel.”
Mutta sinä tiedät, että minä olen. Ja minä olen kääntänyt ajan.”
Älä… älä…”

Emerald tärisee holtittomasti. Tämän katse harhailee ihmisissä, toinen toistaan murskatummassa, elämänsä takaisin saaneessa, eikä löydä lämmintä silmäparia ainoiltakaan kasvoilta. Emerald ojentaa käsiään kohti ihmisiä, etsii edes yhtä, joka huolisi hänet, paikkaisi sen, mitä on jäljellä. Selät kääntyvät, ilmeet täyttyvät inhosta. Lunamiel kääntää päänsä pois.

Huuto sekoittuu joen tasaiseen huminaan. Emerald tuskin ymmärtää huutavansa, tämän kädet ovat jälleen korvilla. Kun huutoa ei enää tule, Lunamiel näkee pelkän särkyneen, väsyneen ihmisen. Ei lainkaan ylivertaisen. Emerald ei enää katso Lunamielia lähtiessään juoksemaan itseään käsillään suojaten ihmisten halki. Lunamielin tekisi mieli kääntää päänsä uudelleen, kieltäytyä näkemästä sitä, minkä on aloittanut ja lopettanut samanaikaisesti. Keho ei kuitenkaan suostu. Hän seisoo paikallaan ja katsoo, kuinka varjo juoksee osaksi toisia varjoja, katoaa puiden katveeseen.

*

Kynttilöitä sytytetään valaisemaan hämärtyvä metsä. Hento valo piirtää kehän, ihmiset kokoontuvat sen ympärille laulamaan lauluja ja kertomaan tarinoita, muistelemaan elämää, iloitsemaan sen paluusta. Hymyileviä suita, kyynelistä täyttyviä silmiä. Rauha sydämessä. Lunamiel katsoo kaikkea kuin olisi jo antanut itselleen anteeksi, kuin kykenisi täysin sydämin hyväksymään tekonsa.

Marilian istuu Lunamielissa kiinni ja syö aiemmin kaatamaansa peuraa ääneti. Juhlat eivät koita vielä, kaikille annetaan ensin aikaa kerätä menettämänsä palaset ennen kuin metsä täytetään valosta ja laulusta. Vasta seuraava yö saisi heidän ilakoitsevat sielunsa täyttymään hehkusta. Sitä ensin suru on surtava pois, käsiteltävä yhdessä yössä viidenkymmenen vuoden taakka.

Syötyään Marilian kääntyy kohti Lunamielia yösilmät täynnä jotakin syvää, johon Lunamiel on hiljalleen alkanut tottua.
Minä tahdon mennä katsomaan Rudaa”, Marilian sanoo huokaisten. ”Minulla on tehtävää hänen kanssaan.”
Lunamielin silmät kysyvät suun puolesta.
Vain jotakin, jota lupasin hänelle kauan sitten.”
Saanko minä tulla mukaasi?”
Marilianin silmät sulkeutuvat.
Olisi parempi, jos et tulisi.”
Hyvä on”, Lunamiel nyökkää, ”mutta minä tahdon nähdä Saulin.”
Marilian huokaa syvään.
Tule sitten. Kunhan annat minun olla kaksin sisareni kanssa.”

Marilian ehtii nousta ylös ennen kuin Lunamiel saa ajatuksensa sanoitetuksi. Nainen vetäytyy taas, suru on asettunut tämän piirteille uudella tavalla, Lunamielille tuntemattomalla, pelottavallakin. Kauanko kestäisi saada se kokonaan pyyhityksi? Onko surua mahdollista irrottaa kokonaan, jos se on risteillyt rinnassa vuosikymmenet? Lunamiel ajattelee Emeraldia, miehen vapisevaa ruumista ja tyhjyyteen tuijottavia silmiä. Hänen omaa taakkaansa, jonka hän on jo päästänyt pois. Marilianin loittonevaa selkää katsoessaan Lunamiel tietää, että on surua, joka ei koskaan kulu, muuttaa vain muotoaan.

Ihmiset jäävät muistelemaan ja tuijottamaan valoja, kun Lunamiel nousee ja seuraa Mariliania kohti sairastuneitten leiriä. Arael ja Esebe kohottavat katseensa häneen, hymyilevät varovasti, mutta antavat hänen mennä ilman kysymyksiä. Lunamiel tietää puhuvansa heille vielä myöhemmin, paljon on jätetty sanomatta.

Marilian kulkee kaikessa rauhassa sisarensa luo, Lunamiel seisoo pihamaalla etsien tuttua, tummaa hahmoa ilkikurisilla silmillä ja vinolla hymyllä. Hoitajien seassa vilisee entisiä suojelijoita, solisevan virran tarpeettomaksi tekemiä, vaille työtään jääneitä. Lunamiel tuntee pakotusta rinnassaan. Nämä ihmiset ovat pelastaneet useita henkiä. Nyt heillä ei ole hetkeen paikkaa maailmassa, heidän pitkä, tärkeä työnsä on saatu päätökseen. Haikeuden alta erottaa kuulaana loistavan toivon.

Lunamielin silmät pysähtyvät puuhun nojaavaan, kaapuun pukeutuneeseen nuoreen mieheen. Lunamiel harppoo hoitajien ohi, koputtaa Saulia olkapäähän aikeissaan kohdata eloisat silmät kuihtuneissa kasvoissa. Kun Lunamiel näkee Saulin kasvot, hän värähtää taaksepäin kykenemättä estämään tunteitaan purkautumasta huudon muodossa.

Saulin silmien takana ei ole enää ketään. Silmät ovat kauttaaltaan valkoiset syvällä kuopissaan. Posket ovat jopa aiempaa enemmän lommolla. Lunamiel seisoo ääneti tuijottaen miestä, joka sytytti häneen kipinän, antoi hänen ymmärtää.

Saul? Saul?” Lunamiel kutsuu miestä ensi kertaa nimeltä. Jokin hänen sisällään kertoo, ettei sillä ole enää merkitystä. En muista enää, kuka olin. Toivottavasti joku tärkeä.
Saul, me teimme sen. Sinä olit oikeassa. Kuuletko sinä, Saul, olit oikeassa, autoit minut eteenpäin. Ilman sinua joki ei virtaisi. Sa –”
Lunamielin ääni kuolee kurkkuun, itku purkautuu aaltoina. Hän hapuilee Saulin kasvoja, pitää kiinni poskista saamatta miestä tunnistamaan toisen ihmisen läsnäoloa. Saul vain seisoo katsomatta minnekään. Ruumis ei reagoi, vaikka Lunamiel tarttuu siihen itkien, rutistaa sitä itseään vasten.

Viisikymmentä vuotta pinnan alla kytenyt suru sallii itsensä nousta iholle. Lunamiel päästää irti eikä kykene enää katsomaan ilmeettömiin kasvoihin. Ihmisten kulkiessa ohi hän valahtaa polvilleen ja itkee voimakkaiden väristysten taittaessa kehoa. Kaiken epäreiluus korostuu yhdessä hetkessä, yhdessä kadonneessa miehessä, jonka terveisiä Lunamiel ei koskaan kertonut Emeraldille. Edes Emerald ei saa Lunamielia tuntemaan katkeruutta. Kehoa jäytävä tunne on pelkkää raakaa, tunnotonta surua, joka ei ole aiemmin saanut juosta iholla.

Polvillaan lumisessa maassa Lunamiel tuntee kaiken menneen lopullisuuden, uuden alun asettuvan häneen, kytevän syvällä sydämessä. Vain yksi yö ennen kaiken alkua. Yksi yö surulle täyttää rinnan, kyynelille tulla sellaisina kuin ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti