perjantai 21. kesäkuuta 2019

Jonne taivaat eivät näe: luku 1


Luku 1: Aavikolla

Aurinko on huipussaan, sen säteet lankeavat suoraan aavikolle. Mariel astelee valkeista kivistä tehdyllä tiellä tervehtien vastaantulevia kuin he olisivat hänen sisariaan. Nuoren miehen hymy leviää poskiin saakka, mutta tarttuu vain harvaan.

Mariel ei ole suojannut päätään lainkaan. Tie kulkee korkealle kohoavan kaupungin, kupolikattojen ja suihkulähteiden rinnalla. Se on reitti syvemmälle, lähelle metsien rajaa. Aavikko nuolee tietä sen vasemmalta puolelta, Mariel saattaa tuntea hiekan hehkuvan kuumuuden. Päiväsaikaan hän ei uskaltaisi asettaa paljaita jalkojaan sille.

Marielin kullankeltainen katse pyyhkii dyynejä. Aavikko on loputon, sen olemus käy päivä päivältä kuumemmaksi kestää. Kaukana, näkökentän äärillä Mariel erottaa muodon. Hän siristää silmiään, pysähtyy, vaikka ihmiset pyrkivät hänen ohitseen. Taivaanrannassa heiluva muoto ei ole kangastus, se on todellinen näky, joka piirtyy Marielin verkkokalvoille. Ilma väreilee kuumuudesta, mutta muoto tulee lähemmäs. Ihminen. Keskellä avaraa aavikkoa, kuuman hiekan armoilla.

Hahmo alkaa kallistua. Muutama hoiperteleva liike, askeleeksi tulkittava. Sitten muoto kallistuu ja kaatuu, tömähtää suoraan hiekalle. Mariel hengähtää.
Tulkaa mukaan!” Mariel lausuu lähimpänä kulkeville ihmisille. ”Tulkaa mukaan, siellä on ihminen.”
Prinssi Mariel, tekö siinä?”
Näittekö te varmasti oikein?”

Mariel ei jää odottamaan. Hän juoksee aavikolle, ottaa vastaan lämmön aallon. Hän kestää sen. Hiekalle kaatunut ihminen ei. Mariel juoksee, jotta kuumuus ei polta reikiä hänen tanssimaan tarkoitettuihin jalkoihinsa.

Lyyhistynyt muoto paljastuu ihmiseksi Marielin saapuessa lähemmäs. Mariel kuulee, kuinka hänen mukaansa käskemänsä miehet seuraavat häntä. Silti vain hän uskaltaa lähestyä kaatunutta olentoa.

Nainen. Hiekalla makaa nainen, jonka tumma iho on samaa sävyä kuin Marielinkin. Hiukset ovat syvänmustat, kasvot herkkäpiirteiset ja kauniit. Mariel tarttuu naiseen hetkeäkään epäröimättä ja lähtee kuljettamaan tätä kohti tietä, kohti kaupunkia.

Hakekaa vettä”, Mariel sanoo, ”ja sinä, vie edeltä palatsiin tieto siitä, että palaan tajuttoman naisen kanssa. Tarvitsen lääkintäjoukot oitis paikalle, hänet täytyy saada tajuihinsa.”
Kyllä, teidän korkeutenne”, miehet sanovat ja juoksevat takaisin tielle. Mariel seuraa perässä. Valkeista kivistä rakennettu tie kuljettaa hänet takaisin palatsiin. Nainen hänen sylissään painaa hälyttävän vähän. Tämän keho hehkuu kuumana, Mariel kävelee niin nopeasti kuin kykenee.

Miehet ovat menneet edeltä, tehneet niin kuin Mariel käski. Palatsin porteilla Marielille tuodaan vettä. Mariel ei laske naista käsistään. Vettä valutetaan naisen kasvoille, mutta tämä ei virkoa. Mariel kiittää miehiä. Heillä ei ole pääsyä palatsiin, Mariel ilmoittaa lähettävänsä heille henkilökohtaiset kiitokset palvelijoidensa kautta.

Valkokultaan hukkuva palatsi ottaa prinssin sisuksiinsa. Kirkkaana loistavat kankaat peittävät seiniä, mattojen koristeet tanssivat kilpaa Marielin vaatteiden yksityiskohtien kanssa. Nuori prinssi laskee naisen varovasti otteestaan pitkälle rahille. Lääkintäjoukot kieppuvat jo heidän ympärillään.

Minä näin, kuinka hän kaatui”, Mariel sanoo lääkintäjoukkojen tutkiessa naista kaikkialta. ”Hän kulki yksin aavikolla.”
Teidän korkeutenne, oletteko te varma? Aavikko on päivisin tappavan kuuma.”
En epäile tarkkanäköisyyttänne, teidän korkeutenne, mutta Adamantian kansa tietää, kuinka vaarallista…”

Lääkintämiesten sanat putoavat tyhjyyteen. He vaihtavat katseita, nopeita ja varomattomia. Mariel vain hymyilee.
Niin”, nuori prinssi lausuu, ”Adamantian kansa tietää. Tämä nainen…”
Lääkintämiehet nyökkäävät.
Hän näyttää kyllä paikalliselta, mutta…”
Paikallisena hän ymmärtäisi vaaran.”
En ole aistinut mitään epätavallista porttien tienoilta”, Mariel sanoo hiljaa, ”mutta tämä nainen ei ole kotoisin Adamantiasta. Minä tiedän sen.”

Mitä täällä riehutaan?” Korkea miehen ääni katkaisee keskustelun. Mariel ja lääkintämiehet kääntyvät ja näkevät nuoren miehen, joka on kuin varjo heistä. Mies on lyhyt, kauttaaltaan valkea ja mustasilmäinen. Hänen hauras olemuksensa on aavistuksen sairaalloinen palatsin hohdossa.

Hei, Larus”, Mariel sanoo nuorelle miehelle kohottaen kätensä ylös.
Mariel, kuka hän on?” Valkean nuorukaisen katse kohdistuu naiseen Marielin takana. Tämä on noussut pystyasentoon. Valkea silkki verhoaa naisen vartaloa, olkamittaiset hiukset liimautuvat kuumaan otsaan. Mariel kääntyy hätkähtäen vain havaitakseen naisen katsovan suoraan häneen.

Naisen silmät ovat kuin Marielilla. Kullanhohtoiset. Toisin kuin nuorella prinssillä, vieraalla naisella kultasilmien katse on terävä, vailla lämpöä. Mariel aistii levottomuuden naisen rauhallisen kuoren alla. Pelko kuplii rintakehässä. Naisen katse on kuin villin, mutta väsytetyn, ansaan ajetun tiikerin.

Tervehdys”, Mariel lausuu kuljettaen kätensä rinnalleen tervehtiäkseen naista vertaisenaan. ”Sinulla ei ole hätää. Olet Adamantiassa, maailmojen välisessä turvapaikassa. Täällä sinä saat levätä. Minun nimeni on Mariel Akhil An-Edil, ja minä olen Adamantian hallitsijan poika.”
Lääkintämiehet ja kalpea nuori mies Marielin takana katsovat prinssiä kuin tämä olisi tehnyt jotakin tavatonta. Auringon säteiden levitessä palatsin lattioille kauhu naisen silmissä saa vallan. Hän vetäytyy taaksepäin, vie kädet kehonsa suojaksi.

Minä toistan: sinulla ei ole hätää”, Mariel sanoo hiljaa. ”Poistuisitteko hetkeksi? Voitte tarkistaa hänen tilansa aivan pian.”
Lääkintämiehet katoavat käytäville. Larus pysyy Marielin takana äänettömänä kuin varjo.
Millä nimellä minä saan kutsua sinua?”

Lämpö Marielin äänessä sulattaa pelon naisen silmissä. Hän pitää yhä kädet kehonsa suojana, mutta nyökkää Marielille varovaisesti. Prinssin silmissä eleessä on jotakin alistuvaa.

Avani”, nainen sanoo. Hetken hän empii, kuin aikoisi sanoa enemmän. Sanat jäävät naisen sisälle, hän nielee niiden päät. ”Nimeni on Avani.”
Mariel nyökkää naisen sanoille. Hän pitää varovaisen, tuttavallisen hymyn kasvoillaan.
Tervetuloa Adamantiaan, Avani. Voit kutsua minua vain Marieliksi”, hän sanoo. ”Tämä nuori mies takanani on nimeltään Larus. Aivan kuten sinäkin, hän on kotoisin porttien takaa, toisesta maailmasta. Täällä hän on minun veljeni.”

Marielin lempeä johdattelu ei saa Avania puhumaan. Nainen ei räpäytä silmiään, kulta leiskuu niissä odottaen hetkeä, jolla räjähtää katsojan silmille.
Mistä sinä olet kotoisin? Täällä kaikki ovat tervetulleita, sinun ei tarvitse pelätä.”
Mariel ei kumarru lähemmäs. Hän pitää etäisyyden, mutta ei irrota katsettaan naisen silmistä. Avani raottaa huuliaan, varoen, hitaasti.
Minun maailmani on palanut tuhkaksi.”

Avani painuu kaksin kerroin, painaa pään syliinsä. Vain hartioiden hienoinen värähtely paljastaa Marielille, että naiseen sattuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti