perjantai 21. kesäkuuta 2019

Jonne taivaat eivät näe: luku 15


Luku 15: Kuningas ja maagi

Enfalla

Kylmät sormet vasten reiden sisäpintaa, taakse kallistettu pää. Äänetön tila, kiihtyvä hengitys rytmittämässä hetkeä. Kädet tietävät paikkansa, hengitys kiihtyy entisestään, kylmä kosketus kulkee keholla kuin piirtäisi pieniä huurteisia kukkia sen pinnalle. Iho on sileä ja kireä, kädet jatkavat, huulet asettuvat ihon läpi paistavia lonkkaluita vasten. Kevyt väristys, irrotus, kehot vetäytyvät toisistaan.

Darlangan nousee sängystä ja kuljettaa silkkiseen viittaan kiedotun vartensa avonaisen ikkunan äärelle. Darlangan ei koskaan astele linnassa täysin vaatteitta, kukaan ei saa nähdä hänen kaiken kokenutta kehoaan täysin paljaana, avoimena katseille, arvostelulle. Nälkä on piirtänyt jälkinsä raajoihin, jotka ovat yhä pelkkää kireäksi pingottunutta ihoa ja sen läpi tunkevia luita. Naiseus on kuollut olosuhteiden pakosta. Darlangan on vain puolikas siitä, joksi hän olisi voinut syntyä.

Darla”, Falonin pehmeä ääni täyttää tilan. Sävy on miltei maanitteleva. ”Darla, tule takaisin sänkyyn, sinä jäädyt tuota menoa.”
Darlangan päästää kehräävän naurahduksen.
Jäädyn? Emmekö me ole jo valmiiksi täysin kylmän omia?”
Darla…”

Darlangan kävelee sängyn reunalle, Falonin eteen. Hän vetää viitan tiukemmin ylleen, pitsiset kuviot peittävät pienet rintojen kummut. Falon vie kätensä varoen Darlanganin lanteille. Hän ei varo kuten mies, joka pelkää hajottavansa naisen. Hän varoo kuten mies, joka kunnioittaa naista, jonka keholla saa kulkea.

Älä koskaan lakkaa kutsumasta minua Darlaksi”, Darlangan sanoo hymyn levitessä hänen kalpeille kasvoilleen.
En niin kauan, kun se saa sinut hymyilemään noin.”
Falon hymyilee itsekin, kuninkaan rujolla tavalla kauniit kasvot säikehtivät hänen katsoessaan naista edessään. Darlangan kapuaa takaisin sänkyyn, vetää peiton kehonsa suojaksi. Falon ei tee elettäkään käpertyäkseen tämän kylkeen, viedäkseen lämpöään tämän turvaksi.

Sinä annat sen miehen nukkua linnassasi. Sinulla on suunnitelma”, Darlangan sanoo yllättäen selkä Faloniin päin käännettynä.
Falon naurahtaa. Äännähdys on iloton.
Adamantian Florian haluaa minulta jotakin. Sen näki hänen silmistään. Hän puhui aivan liian kauniisti ollakseen vilpitön.”
Hän puhui sinun pojastasi.”
Kyllä”, Falon sanoo äänen madaltuessa, ”hän puhui Larusista.” Nielaus. ”Erittäin lämpimään sävyyn.”
Kuten isä?”

Isku suoraan keuhkoihin. Falon tietää Darlanganin osaavan käyttää kieltään.
Mahdollisesti”, Falon sanoo hiljaa. Kuinka hän tietäisi, millä tavalla isät puhuvat lapsistaan. ”Hän ilmaisi välittävänsä Larusista syvästi. Kuningas Florian on ottanut poikani siipensä alle kuin tämä olisi hänen omansa, enkä minä tiedä, mitä sellaista hän minulta haluaa, mikä voisi olla hänestä itsestään lähtöisin. Hänen täytyy olla täällä Larusin vuoksi.”

Kiviseinien sisällä on hiljaista. Edes meren äänet eivät ylety ylimpään torniin, yö on hiljainen. Darlangan kääntyy Faloniin päin, naisen ilmettä on mahdotonta tulkita. Iloa ja kujeilua Falon ei Darlanganissa tunnista.

Larus olisi tullut itse”, Darlangan sanoo kääntyen selälleen raukeasti kuin kissa.
Ei olisi. Larus on pelkuri. Hän pakeni Enfallaa.”
Hän pakeni sinua.”

Falon siristää silmiään. Pimeässäkin hän on kuin kalpea aave, haalistunut versio jostakin sellaisesta, jonka piti kasvaa voimakkaaksi ja kykeneväksi hallitsijaksi maalleen. Mustissa silmissä ei ole enää leikkisyyttä, hetken kasvoilla levännyt hymy on pyyhkiytynyt pois.

Ja kenen syy se mahtoikaan olla?” Darlangan tietää, etteivät Falonin sanat ole kysymys. Pehmeä puhetapa sitoo hänet itseensä, tekee hänestä naisen irvikuvan. Huonon ihmisen. Darlangan tietää, mitä on tehnyt.
Päästit pojan menemään, vaikka kenenkään ei pitänyt enää paeta Enfallasta.” Darlangan tuntee Falonin sisimmän läikähtelevän. Rentous pakenee Darlanganin raajoista, hän jäykistyy kuin saaliseläin, joka tietää pääsevänsä pois vain juoksemalla. Kaikki on sekunneista kiinni. Yksi isku riittää.

Falon ei kuitenkaan liikahdakaan. Mies istuu yhä sängyn reunalla, pitää katseensa Darlanganissa. Nainen odottaa, että kuningas tulisi hänen päälleen, pitelisi käsiä vasten patjaa, mutta mitään ei tapahdu, hiljaisuus leijailee kivisen huoneen kylmien seinien sisällä.

Viimeinen maagi”, Falon kuiskaa lopulta. Hän kumartuu Darlanganin puoleen, vie kätensä tämän kasvojen liepeille. Kuningas vie Darlanganin korpinmustat suortuvat pois kasvoilta, pyyhkii aiemmin häneen jättämänsä riehakkuuden naisesta.
Viimeinen maagi, minun maagini. Päästit kenties Larusin pakoon porteista, mutta olet minun. Larus voi lähettää tänne kenet tahansa. Minulla on sinut. Minulla on portit käsissäni.”

Valkean kuninkaan huulet painuvat Darlanganin kaulalle. Miehen tullessa lähelle Darlangan huomaa kehonsa reagoivan, innostuvan ilman lupaa. Vaikka keho toimii ilman häntä, hän ajattelee vain sitä, kuinka ensi kertaa tapasi Falonin. Kuinka miehen silloin vielä pikimustat hiukset olivat soljuneet selkään kuin mustevirta. Darlangan oli halveksinut miehessä kaikkea. Tämän kolholla tavalla kauniita piirteitä, ihonmyötäisiä vaatteita, kallista miekkaa vyöllä. Kaikki miehessä oli huutanut rikkautta. Tämä oli puhunut hänelle samalla pehmeällä äänellä, jolla nyt sitoo hänet itseensä.

Darlangan sulkee silmänsä.
Sinä kuulut minulle”, Falon kuiskaa naisen kaulaa vasten. Hänen huulensa jatkavat kehon kartoittamista, eikä Darlangan laita vastaan. Niin kauan, kun mies haluaa hänet, hän haluaa miehen. Muuta keskusteltavaa ei olisi. Darlangan muistuttaa itseään hetkestä, jolloin Falon kohtasi ensimmäistä kertaa hänen ruohonvihreät silmänsä. Katse oli kertonut kaiken jo silloin. Ne olivat kuiskanneet saman, jonka kylmät huulet päästävät nyt ilmoille. Sinä kuulut minulle.

*

Enfalla, neljätoista Enfallan vuotta sitten

Enfallan kaduilla on ahdasta. Ihmiset palaavat töistä, kuppiloiden ovet avautuvat, suut avautuvat kiivaaseen keskusteluun. Hymy vaihtaa omistajaa. Elämän ja naurun keskellä kuninkaan kengät kopisevat mukulakivikatua vasten. Huppu peittää piirteet, kansa ei kohota katsettaan tarkastellakseen pitkän miehen kasvoja. Kuningas Falon saa kulkea kansansa keskuudessa ilman pelkoa paljastumisesta.

Falon kääntyy sivukujalle. Kaksi miestä seuraavat häntä, hiljaa, huomaamatta, jotta kauppiaat ja kerjäläiset eivät havaitse hänen kulkevan vartioituna. Kujalla kulkee muitakin huput kasvoillaan, jotakin piilotettuna. Huppupäinen seurue ohittaa Falonin, mies pysähtyy tarttuen häntä reilusti lyhempää naista olkapäästä.

Anteeksi, olisiko sinulla hetki aikaa?”
Naisen tummanvihreä huppu valahtaa alas paljastaen korkeaposkiset kasvot, vihreät silmät ja mustat, kasvoja kiertävät hiusten laineet. Naisen huulet ovat aavistuksen raollaan. Falon ei osaa lukea tämän kasvoja.
Nainen luo katseita seuralaisiinsa.
Tulen perässä”, hän sanoo toiselle viittaan sonnustautuneelle.

Falon huomaa hymyilevänsä. Hän kuljettaa naisen matkassaan syrjempään, pienten lyhtyjen valaisemalle nurkalle, jonne kukaan ei seuraa. Enfallan kaduilla on alueita, joihin päivänvalolla ei ole mitään asiaa. Yksikin harha-askel väärälle kadulle voi muuttaa koko elämän. Naisen ilmeestä näkyy, ettei häntä pelota seurata.

Oletko sinä maagi Darlangan?” Falon kysyy laskien hupun päästään. Mustat hiukset laineilevat selkään. Darlangan hätkähtää tunnistaessaan miehen.
Teidän korkeutenne?” Vaivalloinen niiaus. Falon pudistaa päätään.
Minä kysyin sinulta ensin.”
Olen maagi Darlangan, teidän korkeutenne”, Darlangan nyökkää, ”mitä te tahdotte kaltaisestani maagista?”

Hymynkare piirtää varjoja Falonin kapeille kasvoille. Darlangan ei ole koskaan aiemmin nähnyt läheltä kuningasta, joka muutti Enfallan. Kuningasta, jonka kuvaa jokainen kumartaa iltaisin piilottaen kyyneleensä ja pelkonsa, sillä kuninkaan silmät ulottuvat kaikkialle.

Tahdon sinut kokonaan.”
Darlanganin ilme ei värähdäkään.
Vai niin, teidän korkeutenne. Mitä mahdatte tarkoittaa? En myy seksuaalisia palveluja.”
Falon päästää naurun, josta on vaikeaa erottaa sen syntysijaa. On kuin nauru leijuisi ilmassa kuninkaan ja maagin välillä.
En tarkoita mitään sellaista.”
Naisen kasvot pysyvät ilmeettöminä.

Minä tahdon, että sinä tapat kaikki muut maagit”, Falon sanoo pehmeästi, ”siten, että vain sinä jäät jäljelle. Siten, että uusia maageja ei enää koskaan synny, vain sinä kaikista Enfallan kansalaisista tunnet yhteyden kehälle ja kykenet avaamaan portit.”
Te pilailette”, Darlangan sanoo oitis. ”Tahdotteko te leikkiä kustannuksellani, teidän korkeutenne? Voitte tehdä miten tahdotte.”

Falon ei värähdäkään. Vain silmät muuttuvat. Darlangan on erottavinaan niiden tummenevan jatkuvasti kuin mustat nielut. Maagi ei osaa lukea niitä lainkaan. Hän ei erota niistä omaa kuvajaistaan.

Olen ehdottoman tosissani. Tahdon hävittää kaikki maagit Enfallassa. Olen valinnut sinut viimeiseksi, ainoaksi. Teetkö, mitä pyydän? Kykenen antamaan sinulle kaiken, mitä tahdot.”
Ensimmäistä kertaa Darlanganin kulmat kurtistuvat, piirteet paljastavat pinnan alla kytevän raivon.
En tahdo kumppania”, Darlangan sanoo ääni täynnä myrkkyä. ”Ette kykene mitenkään tarjoamaan minulle mitään, mikä saisi minut tekemään jotakin niin suurta. Millä minä maagit tappaisin? Olen vain yksi nainen, maagi itsekin, en edes paras laatuani.”

Falon vetää viitan yltään, paljastaa kiinteän, kapean ylävartalonsa, joka on kalliin kankaan verhoilema. Erilaiset korut kiertävät miehen keskivartaloa, ulottuvat aina kaulalle asti. Raha huutaa itseään julki koruissa ja kankaissa, jollaisia Darlangan ei ole koskaan nähnyt yhtä läheltä.

Katso minua ja kerro, etten kykene antamaan sinulle sitä, mitä tarvitset”, Falon sanoo siristäen silmiään. ”Minä tiedän, mitä sinä haluat. Minä omistan sinut jo.”
Darlangan perääntyy kalleuksiin kiedotun kuninkaan läheltä silmät hurjistuneina. Vihreät liekit sykkivät silmissä.
Kuinka te uskallatte? Tulitteko puheilleni vain pilkataksenne sitä, mikä minä olen?”

Darlangan vapisee kuninkaan ja tämän paljastettujen rikkauksien edessä. Kuninkaan mahtaileva läsnäolo on suora isku Darlanganin ylpeyteen. Hän tietää, että Falon Lindarin näkee suoraan häneen, tietää, millaisessa maailmassa hän elää. Ajatus tuo oksennuksen maun Darlanganin kielelle.

Pimeät kadut, kylmät kaikille niille, joilla ei ole kattoa päänsä päällä. Lika on piirtänyt merkkinsä Darlanganiin, sotku ei koskaan lähde iholta, se on pinttynyt häneen, kuorinut kerros kerrokselta tiensä ihon sisälle. Hän on kauttaaltaan likainen. Nälkä on riuduttanut ruumiin varjoksi. Darlangan osaa vain selviytyä. Kaikki inhimillinen on kuollut sen tieltä.

Etkö haluaisi elämää ilman jatkuvaa taistelua? Muut maagit eivät ole auttaneet sinua selviytymään”, Falon sanoo pitäen aavistuksenomaisen hymyn kasvoillaan. ”Voin taata sinulle elämän ilman huolta. En koske sinuun ja annan sinulle omaa tilaa, puhtaita vaatteita ja ruokaa. Jos vain teet, kuten pyydän sinua.”

Lämpö, riittävästi ruokaa, puhtaat lakanat. Darlanganin koko keho värisee, kun hän ajattelee asioita, joista on aina jäänyt paitsi. Hän ei ole koskaan voinut haaveilla muusta kuin siitä, että selviää kadulla seuraavaan päivään. Maagina oleminen on tuonut uutta sisältöä elämään, mutta se ei ole poistanut häntä raastavaa nälkää. Mies hänen edessään ei voi kuvitellakaan, miten paljon tarjoaa. Kukaan, joka ei ole joutunut viettämään öitään kaduilla, ei tiedä, kuinka monta kyyneltä ajatus lämmöstä voi kirvoittaa.

Joutuisin pettämään omani”, Darlangan sanoo. Hän hätkähtää omia sanojaan. Hän on jo harkinnut luokseen astelleen kuninkaan pyyntöä. Kaduilla on muitakin, jotka yrittävät päivittäin selviytyä. Tähdet eivät laskeudu heidän luokseen tarjoamaan valoaan, jumalat eivät kuule heidän rukouksiaan. Mutta Darlanganin edessä seisoo mies, joka vetää jokaista narua Enfallassa.

Jos minä suostun”, Darlangan sanoo tunnistamatta enää äänensä merkillistä sointia, ”mitä se vaatii minulta?”
Saat aikaa kaksi Enfallan vuotta ja täydellisen suojan. Mieheni vartioivat sinua ja järjestävät asiat siten, ettet jää kiinni. Jos selviydyt tehtävästäsi kahdessa vuodessa, sinun ei tarvitse enää koskaan nukahtaa kadunkulmaan ja varastaa ruokaasi. Sinusta tulee minun maagini, Enfallan ainoa ja viimeinen laatuaan.”

Falonin silmät kertovat Darlanganille, miksi kuningas vaatii häneltä sellaista palvelusta. Silmät ja kaikki se, mitä kuninkaan kaikkialle ulottuvasta vallasta puhutaan. Falon voisi nimittää puolet Enfallan asukkaista teloitettavaksi, eikä kenelläkään olisi asiaan mitään sanomista. Mies osaa järjestää tilanteen aina omaksi edukseen. Darlangan tietää, miltä tuntuu elää pelossa. Kansa kumartaa Falonia, mutta itkee piilossa, silloin, kun kuninkaan miehet eivät ole näkemässä.

Enfallan kylmetessä ihmiset ovat alkaneet käyttää maageja paetakseen Falonin valtaa kehälle, muihin maailmoihin. Darlangan näkee miehen katseesta, miksi tätä kannattaisi karttaa, miksi hänen kannattaisi vain kieltäytyä ja palata maagitovereidensa pariin. Hän voisi jatkaa elämäänsä taitavampien maagien opissa, kehittyä, olla yhteydessä kehään ja avata portteja.

Samalla hänen nälkänsä kasvaisi, minuutensa supistuisi pieneksi kiveksi kehon pohjalle. Sieltä käsin se raastaisi sisuksia rikki, muistuttaisi, että hän voisi olla jotakin, jos ei joutuisi kulkemaan päivittäin liassa ja nälässä.

Darlangan puristaa kätensä nyrkkiin. Hän on jo valintansa tehnyt. Hän tietää, miksi Falon pyrkii eroon Enfallan maageista. Jos Falonilla olisi vain Darlangan, kukaan ei enää pääsisi pois Enfallasta. Kaikki jäisivät hänen luokseen.

Minä suostun ehdotukseen”, Darlangan sanoo sulkien silmänsä hetkeksi. Suljetuin silmin hänen ei tarvitse vastata valinnastaan taivaille. Jumalten tuomio näkyy hänen elämässään jo valmiiksi, ei ole mitään, mitä menettää. Darlangan ojentaa kätensä kuninkaalle. ”Anna minulle jotakin, johon kirjoittaa nimeni, jotakin, jolla sinetöidä lupaukseni.”

Minä en tee kirjallisia sopimuksia. Luotan sanaasi, maagi Darlangan. Luotan siihen, että sinä haluat elää.”
Darlangan nyökkää hiljaa. Kivi hänen sisällään suurenee, sen reunat viiltävät. Hän ei tiedä, millaiseksi se kasvaa, kuinka maagien veri tulee muuttamaan sitä.
Et saa apua itse tuhotyöhön, mutta suojelen selustaasi. Voit luottaa, että vahdin sinua jatkuvasti.”
Tasan kahden vuoden päästä tehtäväni on suoritettu ja sinä annat minulle elämän.” Lämmön. Valon. Darlangan huomaa vapisevansa, niin kauniilta ajatus tuntuu.

Tästä päivästä eteenpäin sinä tulet pettämään omasi”, Falon lausuu. ”Toimi niin, että he eivät yhdistä kuolemia sinuun. Maageja on paljon, mutta ei niin paljon, ettet saisi päätettyä heidän päiviään kahdessa vuodessa. Onnea matkaan, maagi Darlangan. Tiedän, että sydämessäsi ei ole epäröintiä. Sinä teet mitä tahansa elääksesi.”

Falon tekee nyökkäävän eleen, vetää hupun kapeiden kasvojensa suojaksi ja astelee pois jättäen Darlanganin seisomaan heikosti valaistulle kujalle. Vasta kuninkaan asteltua pois Darlangan valahtaa maahan ja antaa ylen. Sapen haju muistuttaa häntä hänen valinnastaan elää pelkästään itselleen. Hetkeksi Darlangan ei ole nähdä eteensä. Jokin takaraivossa huutaa, että hän on tehnyt väärän valinnan, että hän ansaitsisi kuolla saman tien.

Darlangan ei pakota itseään ylös. Hän vapisee kylmää maata vasten ajatellen, että tekisi mitä tahansa nostaakseen itsensä siitä. Mitä tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti