perjantai 21. kesäkuuta 2019

Jonne taivaat eivät näe: luku 28


Luku 28: Vihreä tuli

Enfallan väritön taivas tummenee iltaa kohti. Larusin kohdatessa isänsä läheltä, katsoessa tätä tämän väsyneisiin, ajattomiin kasvoihin, hän tuntee kylmän ja hämärän kiertyvän ympärilleen. Larus tietää, miksi kukaan ei pakene hämärän turvin. Enfallassa ei ole ainuttakaan paikkaa, jonne mennä.

Voisit vain tappaa minut”, Larus sanoo hiljaa.
Niin voisin, mutta haluan tietää, oletko vielä riittävän ihminen pelastaaksesi jonkun toisen hengen.”
Sinä haluat vain nähdä minun alistuvan.”
Kenties.” Falon ei edes hymyile.

Sinä olet kaiken tämän ajan odottanut minun hyökkäävän, eikö niin?”
Falon ei tee elettäkään vastatakseen.
Olet ilmeisesti tiennyt kapinallisistakin.”
Hymynkare. Varovainen, melkein kuin aito.
Vastaa minulle. Miksi olet jättänyt heidät eloon, jos olet tiennyt?”
Minä halusin nähdä, mihin he pystyvät.”

Larus muistaa yhä illat, joina Falon hajosi pelkoihinsa valtansa menettämisestä. Miehen silmissä paloi, hänen kätensä olivat jännittyneet eikä hänen lähelleen saanut mennä. Isää pelättiin. Larus ei muista elämää ilman pelkoa isäänsä kohtaan. Miksi mies, joka inhosi ajatusta vallan menettämisestä, leikittelisi alamaisillaan?

Sitten Larus ymmärtää. Falonilla on ylivalta. Enfalla on hänen silloinkin, kun hän kuolee. Ei ole mitään syytä yrittää mitään, sillä ydin on rikki ja maa kylmenee jatkuvasti. Falonin mielettömyyttä ei pyyhitä pois hänen kuolemallaan. Siksi mies kykenee yhä hymyilemään, leikittelemään saaliillaan ilman iskua. Larus miltei tukehtuu omaan epätoivoonsa, niin raskaana se hänen kurkullaan istuu.

Miksi minä? He saisivat sinut potentiaalisemmin hengiltä kuin minä.”
Älä naurata, sinä tiedät yhtä hyvin kuin minäkin, mikä heitä liikuttaa. He olisivat pelkkiä pelkääviä raukkoja ilman ajatusta sinusta johtajanaan.”
Avanin isku tuntuu yhä helottavalla poskella. Larus ymmärtää nyt, miksi Avani reagoi hänen sanoihinsa lyömällä häntä.
Isä, sinä pelkäät enemmän kuin kukaan heistä.”

Falon kohottaa päätään, siristää silmiään. Larus tietää isänsä ajattelevan samaa kuin hänkin. Kaikkia iltoja, joina huuto täytti linnan seinät. Ääni kierteli kosteita ja kylmiä huoneita, seurasi Larusia kaikkialle. Poika ei vieläkään tiedä, mitä kaikkea Falon on elämässään pelännyt. Hänen ei enää tarvitse.

Miten tämä loppuu?”
Tämä?”
Kun sinä tapat minut.”
Enfalla on kuolemaisillaan. Sitä ei voi enää pelastaa. Se kuolee kanssani.”
Kaikki tämä tapahtuu vain, koska pieni Falon ei kestänyt ajatusta siitä, ettei saa, mitä haluaa.”

Isku. Eri poskelle kuin Avani löi. Tällä kertaa Larus kaatuu maahan asti, Mariel ja Ebba ovat aikeissa juosta luokse. Falon estää heitä nostamalla kätensä ylös. Kevyesti luminen kiveys ottaa Larusin vastaan. Prinssi nostaa katseensa. Päässä tykyttää, vatsan haavaan sattuu, mutta Larus ei suostu makaamaan maassa isänsä jalkojen juuressa.

Kun Larus nostaa ruumiinsa horjuen ylös, hän ymmärtää tämän olevan ensimmäinen kerta, kun Falon kohottaa kätensä lyödäkseen häntä. Enfallan kuninkaan väkivalta on aina ollut toisenlaista. Se ulottuu sisimpään asti, tukkii suonet, kiertyy sydämen ympärille.

Sinä et tiedä siitä mitään”, Falon sihisee.
Olet täysin oikeassa.”
Älä puhu sellaisesta, josta sinulla ei ole oikeutta puhua. Olet paennut minua toisen kuninkaan maailmaan, kiintynyt hänen poikaansa, kenties kuvitellut kuuluvasi sinne. Sinulla ei ole enää oikeutta kutsua itseäsi Enfallan prinssiksi. Olet jo tehnyt päätöksesi, tänne palaaminen ei tule aiheuttamaan enfallalaisille kuin murhetta.”

On Larusin vuoro nostaa leukaansa. Hänen kasvojaan polttelee iskujen jäljiltä. Koko keho on kylmän vuoksi lähes turta, mutta hän ei saata murtua Falonin edessä. Ei varsinkaan, kun Enfallan viimeinen maagi seisoo Falonin takana tyhjä ilme vihreissä silmissään. Darlangan. Nainen on Larusin viimeinen mahdollisuus.

Mitä sinä häneen päin katselet? Hän on minun. Hän ei auta sinua”, Falon sanoo saadessaan Larusin katseen kiinni. ”Keskity minuun. Minä voin koska tahansa tappaa yksisilmäisen ystäväsi.”
Mariel. Ei ikinä Marielia. Enfalla saa sortua itseensä, jäätyä kuoliaaksi, mutta Marielin on päästävä pois, nähtävä vielä aurinko.
En luota sinuun tarpeeksi jättääkseni Marielin henkeä sinulle. Antaisin henkeni koska tahansa, mutta tiedän, ettet jätä ketään henkiin, vaikka lupaisit. Siispä minä puhun suoraan sinulle, Darlangan.”

Darlangan kääntyy Larusiin päin. Nainen on kuin unessa, etäinen ja hidas liikkeissään.
Darlangan, sinä olet auttanut minua aiemminkin. Jos minulle tapahtuu jotakin, varmista, että Mariel pääsee pois täältä.”
Darlangan kallistaa päätään kuin nuori peura.
Sinä olet ainoa, joka minulla vielä on.” Larus ei päästä naista otteestaan.
Minähän käskin keskittyä vain minuun.”

Falon astelee Larusin ja Darlanganin väliin, estää naista näkemästä Larusia. Larus seisoo jälleen voimattomana isänsä edessä.
Darlangan on saanut tuntea luissaan auttaneensa sinua. Anna hänen olla.”
Minä en voi luottaa Marielin henkeä sinun käsiisi.”
Larus, älä”, kuuluu heleä ääni Larusin takaa. ”Älä käytä aikaasi minuun. Minä pärjään kyllä. Avani ja isäni ovat täällä. Olen päässyt pitkälle.”

Larus ei uskalla kääntyä kohdatakseen Marielin, hän ei saata kääntää Falonille selkäänsä kuolemantuomion leijuessa hänen yllään. Falon on liian arvaamattomassa tilassa. Kun Larus on aikeissa avata suunsa ja sanoa, että tekisi Marielin eteen mitä tahansa, aivan kuten on tehnyt Enfallankin, vihreä hohde syttyy Falonin taakse.

Vihreä kuin revontulet Enfallan yötaivaalla silloin, kun Larus oli vielä lasi. Vihreä kuin Darlanganin silmät. Viimeinen maagi seisoo Falonin takana hohde sormiensa päissä. Larus näkee naisen kasvot, vihreä tanssii niillä piirtäen kuvioitaan. Darlangan on valinnut puolensa. Portit ovat auki.

Falon ei ehdi reagoida. Huuto irtoaa ensin yhdestä ihmisestä, sitten kokonainen joukkio alkaa juosta kohti hohdetta. Larus pelkää jäävänsä jalkoihin, kun kapinalliset juoksevat kohti vihertävää kurimusta. Ajatus Enfallasta katoaa, kun Darlangan avaa portit, antaa mahdollisuuden paremmasta.

Enfallan kuninkaan silmät suurenevat, kun hän ymmärtää, mitä hänen maaginsa on tehnyt. Darlangan ei katso Faloniin, nainen pitelee valoa käsissään kuin hänen voimansa riittäisivät pitämään portit auki vain hetken.

Ensimmäinen portteja kohti juokseva on Florian.
Flo, odota, älä –” Larusin ääni katkeaa keskeltä.
Minä odotan sinua, pikkuinen.”
Flo! Älä!”
Isä!” Marielin ääni pysäyttää veren Larusin suonissa. Huuto on murtunut. Tämän ei pitänyt mennä näin.

Larus oli alusta alkaen oikeassa. Enfallan kansan silmissä ei pala enää toivo. Kiihko leviää kasvoilta toiseen, ajatus paremmasta maailmasta, mistä tahansa, jossa elämä yhä kukkii, pakottaa kulkijat liikkeelle. Larus tuijottaa kauhuissaan, kuinka tilanne riistäytyy käsistä. Florian on ainoa, joka on päässyt portille, Mariel juoksee isänsä perään Avani kannoillaan. Larus päättää sekunnin murto-osassa, mitä tehdä.

Larus juoksee Marielin ja Avanin perään, suoraan kohti vihreää nielua. Se tapahtuu vain hetki ennen kuin hän kuulee ensimmäisten ihmisten kaatuvan. Falonilla on aina veitsiä kaapunsa liepeissä. Larus ehtii kuulla ensimmäiset huudot ennen kuin valkeus täyttää kaiken.

Muotoja. Häilyväisiä, reunoistaan hentoja, valo peittää osan alleen. Larus erottaa Marielin avoimina heiluvat kiharat ja Avanin kirkkaan keltaiset hihat. Florianin jossakin kaiken sen keskellä, suuren selän ja lyhyemmät tummat kiharat kuin Marielilla.

Välitila. Mitä ikinä tapahtuikin, he ovat nyt ajan ja paikan ulottumattomissa, Portinvartijan luona. Darlangan päätti auttaa, mutta eri tavalla, väärällä, odottamattomalla. Larus tahtoo takaisin, hän ei voi jättää kansaansa yksin, ei sen jälkeen, kun kuuli heidän huutavan ensi kertaa.

Valon keskellä on tumma hahmo, jonka valkoiset hiukset leijailevat painottomassa tilassa.
Te olette saapuneet välitilaan. Valitkaa, minne kulkea.”
Larus näkee Florianin kurottavan kohti Portinvartijaa. Ei. Älä. Larus haluaisi huutaa, mutta välitila ei tottele häntä, ääni jää kurkkuun kiinni.
Tahdon jumalten luo”, Florian sanoo, ”tahdon katsoa heitä suoraan silmiin, vaatia heiltä elämääni. Se on ainoa mahdollisuuteni.”

Ääni kaihertaa kurkussa. Larus ei saa sitä irti, hän yrittää huutaa, mitä tahansa, jotta Florian lopettaisi. Mies ei saa. Ei voi. Larus on nähnyt nimettömät, ne, jotka katsoivat jumalia silmiin.

Portinvartija nauraa. Ääni kaikuu kaikkialla tilassa, kimpoilee keskellä tyhjyyttä, ottaa kiinni siitä, mihin voi tarttua.
Moni kuolevainen on sitä yrittänyt selviytymättä. Sekö on toiveesi?”
Sinä pystyit siihen. Minä pystyn samaan.”
Nauru lakkaa. Larus erottaa hymyn Portinvartijan punaisiksi maalatuilla huulilla.
Hyvä on. Jos se on toiveesi, minä toteutan sen.”

Kullalla koristellut kynnet tarttuvat Floriania harteista. Miehen ääriviivat haihtuvat valkeuteen, Larus tietää Adamantian kuninkaan lähteneeksi. Kysymyksiä on turha esittää, kauhu jähmettyy kasvoille. Larus näkee, kuinka Mariel ja Avani avaavat suunsa huutaakseen aivan kuin hänkin. Äänetön, ymmärtämätön pelko jää sisälle, ei löydä tietä ulos. Kun Portinvartija kääntyy kolmikkoon päin, hänen suunsa on vääntynyt hymyyn.

On teidän vuoronne.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti