perjantai 21. kesäkuuta 2019

Jonne taivaat eivät näe: luku 11


Luku 11: Kuolevat maailmat

Enfalla

Haavoitettu mies seisoo kuninkaan edessä silmät häpeilemättömän avoimina. Falon pitää ryhtinsä, hänen musta laahuksensa korostaa hänestä huokuvaa arvovaltaa. Kaksi kuningasta, kumpikin eri tavalla vastuussa omasta maailmastaan ja täysin tietämätön toisesta.

Minä en ole koskaan kuullutkaan Adamantiasta”, Falon sanoo aloittaen hiljaa, ”mutta uskon sinun tietävän, missä olet, sillä Enfallaan eivät käy ymmärtämättömien tiet.”
Toinen hallitsija nyökkää.
Kuljen täällä teidän ehdoillanne, kuningas Falon”, Florian sanoo hymyillen rikotulla suullaan. ”Olen kuullut teistä paljon ja ymmärrän pysytellä armossanne.”

Falonin silmät siristyvät. Kädet hakeutuvat lähemmäs ruumista, miehen tapa elehtiä herättää Florianissa muiston. Vaikka maailmojen risteilevät ajat ovat sotkeneet hänen käsityksensä todellisuudesta, hän osaa yhä kaivata. Hän tunnistaa sukulaisuuden Falonin aistikkaasta tavasta kantaa itsensä. Jokainen osa kuninkaassa huutaa tämän poikaa Larusia, nuorta miestä, joka kasvoi aikuiseksi Florianin helmoissa.

En tiedä, millaisesta armosta olet kuullut, mutta voin taata sinulle, että puhuja ei ole tiennyt, mistä puhuu”, Falon sanoo pehmeästi, pitäen kapeat huulensa hymyssä, ”sillä armoni on yhtynyt aaltojen kuohuun jo kauan sitten. Minussa on jäljellä enää hyvin vähän mitään sellaista, jolla pystyisin ymmärtämään tapaasi saapua maailmaani kutsumattomana vieraana.”

Falonin leukaperät kiristyvät Florianin hymyn leventyessä. Hymy halkoo tumman kuninkaan kasvoja.
Oma poikanneko ei tiedä, mistä puhuu?”
Välähdys, lähes silmin nähtävä. Falonin herkkä ja aistikas olemus murtuu, jokin musta ja arvaamaton sykähtää pintaan.
Sinä olet siis Larusin lähettämä”, Falon sihisee hampaidensa välistä. ”Meillä ei ole puhuttavaa. Vartijani voivat heittää sinut kallioille oitis.”

Florian polvistuu Falonin eteen, painaa päänsä alas kuin mies, joka katuu. Ele ei kuitenkaan kieli katumuksesta. Kuningas alistuu toisen edessä, ymmärtää tämän vallan omassa maailmassaan.

Poikanne ei suinkaan ole lähettänyt minua, teidän armonne”, Florian sanoo pää painettuna. ”Minä saavun tänne pitkän matkani uuvuttamana, sillä uskon sydämestäni, että täällä tunnetaan yhä vieraanvaraisuuden käsite sellaisena kuin se on syntynyt. Olen huolehtinut pojastanne viisi oman maailmani vuotta, katsonut hänen varttumistaan ja kohdellut häntä kuin omaa lastani. En oleta teiltä kiitollisuutta toimistani, sillä olen toiminut täysin omien moraalieni ohjaamana. Sen sijaan kuvittelen saavani täältä sen verran armoa, että saan levähtää hetkisen. Vain sen verran, että saan keskustella kanssanne ja levähtää. Matkani on ollut pitkä.”

Hiljaisuus istuu Florianin selällä, painaa kyykistynyttä ruumista entistä pahemmin lysyyn. Florian ei nosta itseään ennen kuin Falon avaa suunsa. Hän pitää ylpeytensä kurissa, sanansa sidottuina.

Nosta pääsi”, Falon käskee. ”Millainen hallitsija myy ylpeytensä toisen edessä?”
Florian nousee. Hän on lähes yhtä pitkä kuin Falon, mutta erilainen niin katseeltaan kuin eleiltäänkin. Mikä on Falonissa nopeaa ja kovaa, ilmenee Adamantian kuninkaassa maltillisena ja kunnioittavana.
Sellainen hallitsija, joka rakastaa poikaanne hyvin syvästi”, Florian sanoo kohottaen päänsä arvonsa mukaisesti, ”sillä kuten sanoin, otin oikeudekseni kiintyä poikaanne kuin omaani tämän saapuessa luokseni.”

Naurahdus. Falon on aidon huvittunut Florianin rehellisyydestä.
Puhua sinä ainakin osaat”, Falon sanoo. ”Jää. Istu yöksi. Enfallalla on kyllä aikaa.”
Florian nyökkää. Kultaisissa silmissä hehkuu kiitollisuus.
Teen, kuten teidän armonne sallii.”

Falon kääntää Florianille selkänsä, kävelee parvekkeelle, joka paljastaa päivän taittuneen illaksi. Tähdet hehkuvat himmeinä taivaalla, yön kansi ei ole vielä kohdannut syvintä sineään. Falonin ei tarvitse käskeä Floriania seuraamaan itseään. Hallitsija osaa lukea toista kaltaistaan.

Poikani saapui siis maailmaasi”, Falon sanoo kuullessaan Florianin lähestyvät askeleet. ”Onko hän siellä edelleen?”
Minä olen ollut kauan pois”, Florian sanoo, ”mutta toivon koko sydämestäni, että hän on yhä auringon maassa.”
Määrittele minulle, paljonko on kauan sinun tuntemasi ajan mukaan.”
Olen kulkenut ajasta toiseen, lipunut hitaa matavien minuuttien matkassa. En saata tietää, kuinka monta vuotta maailmassani on kulunut.”
Lähditkö sinä saapuaksesi lopulta tänne?”
Tarkoitukseni oli vain viivähtää täällä. Levätä hetken. Olen kulkenut niin usean maailman välillä, että uupumukseni alkaa käydä myös hengelle raskaaksi.”

Florian astelee Falonin viereen, nojaa kivisiin kaiteisiin. Laskeutuva yökään ei poista lämpöä hänen piirteistään. Florian hehkuu satutettunakin kuin aurinko.
Poikanne on kertonut Enfallasta jokin verran”, Florian sanoo hiljaa. ”Koska en voi palata vielä kotiin, saavuin tänne lepäämään. Oletukseni vieraanvaraisuudesta pohjasi valintani hetkellä täysin siihen, että olette syvästi rakastamani pojan isä.”

Enfallan kuninkaan mustat silmät pysyvät ilmeettöminä. Toinen mies on ottanut hänen jälkeläisensä omakseen, kasvattanut tätä auringon kuluttamissa helmoissaan. Miltä Larus näyttää nyt? Mitä toisen kuninkaan välitys on tehnyt kylmyyden keskellä kasvaneelle pojalle? Pystyisikö tämä yhä palaamaan, kohoamaan isäänsä vastaan? Falon pitää mielensä kirkkaana. Tähdet syttyvät taivaankannelle. Ne ovat kuin portteja toisiin todellisuuksiin. Falon ei sulje silmiään.

Suostun vieraluusi niin kauan, kun siitä ei koidu Enfallalle harmia”, Falon vastaa lopulta. ”Miksi et voi palata vielä takaisin maailmaasi?”
Florianin olemukseen syntyy särö. Tähtien valkea valo paljastaa sen, täyttää sen hehkullaan. Varmuus halkeilee.
Minun maailmani tekee kuolemaa.”
Vai niin”, Falon sanoo hiljaa, miltei ymmärtäen. ”Etkö ole vielä löytänyt keinoa sen pelastamiseksi?”

Florian pudistaa päätään. Falon ei ole vieläkään tehnyt elettäkään järjestääkseen jonkun puhdistamaan miehen haavat. Florian ei ole kysynyt. Tämä ei tunnu edes muistavan kantavansa kipua kehossaan.

Aika on minua vastaan”, Florian vastaa. ”En vielä tiedä, mitä tehdä, vaikka matkani on kestänyt pienen ikuisuuden.”
Haluatko sinä edes pelastaa maailmasi? Jos ydin on rikki, mitään ei ole tehtävissä.”
Falon hätkähtää huomatessaan Florianin hymyilevän. Miehen silmät ovat kiinni, huulet leveässä virnistyksessä.
Ehkä niin”, Florian sanoo hymyillen yhä, ”ehkä Adamantia kuolee, enkä voi tehdä sille mitään. Minulla on kuitenkin kaksi poikaa. Sinun lapsesi ja minun omani. Mies, joka rakastaa, ei voi lakata yrittämästä.”

Falonista pääsee tukahtunut naurahdus. Rakkaus, jälleen kerran. Voima, joka ei puhu hänen kieltään, mutta joka tuntuu liikuttavan maailmoja. Rakkaudestako jumalat tanssivat kehän olevaksi, yhdistivät maailmat toisiinsa porteilla? Tähtien kylmässä valossa Falon on niin kaukana sisimmän täyttävästä rakkaudesta, että sen muisteleminen tuntuu vaivalloiselta, kuin pistelyltä raajoissa.

Vai rakastat sinä Larusia”, Falon sanoo hymyillen ajatukselle. ”Miltä se mahtaa tuntua?”
Florian kääntää päätään hieman, veriset kasvot katsovat Faloniin vailla syyllistystä. Aivan kuin Florian tuntisi toisen kuninkaan sydämen jo ennalta.
Ei rakkautta voi selittää”, Florian naurahtaa. ”Minä en voi kertoa teille, miltä oman poikanne rakastamisen kuuluisi tuntua.”
Olet merkillinen kuningas, Adamantian Florian An-Edil. Erittäin merkillinen.”
Tuskin sen merkillisempi kuin kukaan muukaan jotakin rakastava mies.”

Falon kohottaa kätensä ylös, tähdet sykkivät Enfallan taivaalla kirkkaina ja ihmeellisinä, samaan aikaan kaukaisina ja läheisinä. Ne ovat täysin ihmiskäsien ulottumattomissa, mutta Falon omistaa ne kaikki. Ne ovat hänen, aivan kuten kaikki niiden alla. Sellaisen rakkauden Falon tuntee parhaiten.

Nauti vierailustasi Enfallasta”, Falon sanoo kurottaen yhä kohti tähtiä. ”Tämä maailma ei ole lainkaan sen elävämpi kuin oma kuolemaa odottava maailmasi. Mutta se on minun ja se kuolee kanssani.” Florian nojaa yhä kaiteeseen, antaa kevyen merituulen pyyhkiä ylitseen, kun Falonin huulet kaartuvat autuaasen hymyyn tähtien valossa.
Viivy täällä niin kauan kuin katsot tarpeelliseksi. Läsnäolostasi on hyötyä, sinä tunnet Larusin paremmin kuin minä. Voit kertoa minulle hänen mielenliikkeistään.”
Pelkäättekö omaa poikaanne?”

Falon kääntää päänsä. Valkea hiuspilvi heiluu tuulessa, reunustaa teräväpiirteisiä kasvoja.
Larusiako?” Nauru. Vain miltei elävä, kuin kituva liekki lasin alla. ”Hän on ainoa, joka voi viedä minulta taivaan tähtineen.”
Te siis pelkäätte.”
Kutsu sitä peloksi, nimeä se, jos osaat”, Falon nauraa, ”minulle se on vain muistutus, haaste, keino pitää itseni elävänä. Tähdet ovat puolellani. Kaikki kehän taivaat tahtovat minun johtavan.”

Florianin ei tarvitse kysyä, miksi Falonin silmät ovat tyhjät, miksi tämä takertuu valtaansa kuin lapsi, joka ei vielä tiedä, mitä vallalla tarkoitetaan, millaisen vastuun se sisällyttää kantajansa harteille. Florian on kulkenut Enfallan kaduilla ennen linnaan pääsemistä. Hän on nähnyt kansan lannistuneet olemukset, tautien runtelemat kehot. Ne ovat kertoneet hänelle, millainen johtaja Enfallan Falon Lindarin on.

Silti Florian ei käännä katsettaan toisesta miehestä. Ymmärtääkseen pojakseen ottamaansa Larusia hänen täytyy katsoa Falonin mustiin silmiin, lukea tämän piirteistä kaikki se, mikä on tehnyt Larusista itsensä. Falonin silmien takana maailmat kuolevat, tähdet luhistuvat itseensä. Florian ei ole koskaan ollut lähempänä jotakin kuolevaa, itseensä hukkuvaa. Hän ei ole koskaan päässyt niin liki ymmärrystä kuolevien maailmojen takana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti