perjantai 21. kesäkuuta 2019

Jonne taivaat eivät näe: luku 9


Luku 9: Soihtu

Taivaiden takana on valkeaa. Maailmojen välinen tila on keskellä valkeutta, Mariel erottaa kaikkeudessa hahmon side silmillään. Kuparinruskea iho, valkoiset suortuvat, toisiinsa sekoittuvat, kietoutuvat piirteet, joista Mariel ei saa selvää. On kuin katsoisi jumalaa, mutta ei paikantaisi tämän kasvoja.

Olette avanneet portit”, hahmo sanoo äänellä, joka uppoaa Marielin ihon läpi, takertuu luihin ja sisäelimiin. Mariel erottaa vain vaivoin Portinvartijan olevan nainen. Jumalallisessa valossa asialla tuskin on suurta merkitystä.
Minne pyritte, nuoret etsijät?”

Marielin yllätykseksi Avani astuu hänen ja Larusin eteen, lähemmäs Portinvartijaa. Heistä kolmesta Avani on se, joka on viimeisimmäksi käyttänyt portteja. Mariel on avannut ne satoja kertoja, mutta ei ole koskaan astunut kehälle itse, antanut punahehkuisen pyörteen kuljettaa itseään valkoiseen valoon.

Me olemme Adamantian hallitsijan jäljillä”, Avani lausuu. ”Mielimme maailmaan, jossa Florian An-Edil on astellut.”
Mariel on erottavinaan hymyn Portinvartijan välkehtivillä kasvoilla. Naisolennon kädet liikkuvat nopeasti halkoen tyhjää tilaa, pitkät kynnet piirtävät viivoja valoon. Jotakin avautuu, Mariel joutuu sulkemaan silmänsä sen tieltä.

Mitä välitilassa tapahtuukin, tulee tuntumaan myöhemmin unelta, epätodelliselta. Siltä, että Mariel on nähnyt unta kirkkaasta valosta, joka täytti hänet sisältä. Valosta, joka ei ollut hänen ystävänsä eikä vihollisensa vaan täysin maallisista seikoista ulkoistettu.

Toiveenne toteutukoon”, Portinvartijan ääni kaihertaa uudelleen luita. Valkeus aukenee, Mariel tuntee pistelyä kehossaan, kun ihmisruumiin ääret taistelevat pysyäkseen olevina. Äärettömyys leviää kaikkialle, Mariel pakottaa silmänsä uudelleen kiinni ja hukkuu kevyeen valoon.

Kun Mariel avaa silmänsä seuraavan kerran, taivas hänen yllään täyttyy savusta. Katku leijailee aistinelimiin, Mariel tuntee keuhkojensa vastustelevan. Yskä lähtee syvältä kurkusta, Mariel taittuu kaksin kerroin kakoessaan tuhkaa sisältään.

Mariel erottaa sivusilmällään Larusin tekevän samoin. Ainoastaan Avani istuu katse valppaana, piittaamattomana tuhkasta ilmassa. Kun yskä lakkaa, Mariel tunnustelee istuvansa kovalla kivellä. Taivas on puhjennut tuleen, maaperä on mustaa kiveä. He ovat korkealla, istuvat suunnattoman vuoren rinteellä. Maisema viettää tummanpuhuvana kauas, Mariel erottaa pelkästään mustaa, avaraa maata vailla rakennuksia tai ihmisiä.

Missä me –”
Tulkaa”, Larus keskeyttää Marielin. Hänen silmänsä verestävät ilmassa leijuvasta tuhkasta. ”Meidän täytyy päästä alas. Kuunnelkaa.”
Kova kallio värisee. Mustan kiven alla sykkii. Marielilta kestää vain muutama sekunti ymmärtää, että tulen lähde on heidän allaan, kalliossa. Hän nousee ylös ja lähtee kapuamaan rinnettä alas Larusin perässä.

Ehdimme miettiä paljon myöhemminkin sitä, missä olemme”, Avani säestää. ”Nyt menoksi.”
Kolmikko lähtee kapuamaan vuorenpieltä alas, vaikka kivi luistaa. Mariel on yhä paljasjaloin ja sokaistunut välitilan valosta, hänen askeleensa ovat haparoivia ja varovaisia.
Mariel, käytä enemmän käsiäsi”, Avani huomauttaa, ”meidän täytyy päästä alas nopeasti.”

Puolessa välissä matkaa vuori alkaa täristä. Mariel pitää tiukasti kiinni kivestä, mutta kuumuus saa hänen kätensä lipsumaan. Jalat pysyvät kiinni maassa, mutta vuoren vapina kaataa Marielin kyljelleen. Musta kivi viiltää poskea, hiukset liimautuvat ihoon kiinni. Hetken Mariel näkee pelkkää punaista kipua, joka sotkeutuu taivaan peittävään tuhkaan.

Kun joku tarttuu Marielia ranteesta, hän kuvittelee kosketusta harhaksi. Kuumuus ja vaarallinen ympäristö ovat sotkeneet hänen tajuntansa, Portinvartijan repivä ääni ja maailmojen välisen tilan valkeus ovat irrottaneet hänet itsestään. Sitten käsi kiskaisee Marielin ylös, jalat kantavat sittenkin. Mariel kohottaa katseensa nähdäkseen käden omistajan.

Nainen Marielin edessä voisi sanoa olevansa jumalatar, ja Mariel tyytyisi nyökkäämään. Kasvot ovat eteeriset, pää täysin hiukseton ja iho tumma kuin vuoren kivi. Ilme on päättäväinen ja Marielista kiinni pitävä käsi voimakas.

Seuratkaa minua!” nainen sanoo vetäen Marielin mukanaan pitkin vuoren kylkeä. Mariel ei ehdi vastustella, nainen tietää, mitä tekee. Valtakunnastaan riuhtaistu Adamantian prinssi ei kykene luottamaan näköönsä, mutta kuulee, kuinka Avani ja Larus tiputtavat kiviä askeltaessaan hänen perässään.

Vasta, kun nainen kuljettaa Marielin vuoren toiselle reunalle, hän ymmärtää, että nainen aikoo johdattaa heidät vuoren sisälle. Maaperä vavahtelee kuin varoituksena, mutta nainen sukeltaa vuoren mustaan nieluun kysymättä Marielilta mitään. Nuori mies ei ehdi vastustella. Kun pimeys täyttää Marielin aistit, hän vetää syvään henkeä kuin sukeltaisi.

Onkalo tärisee aikansa, kunnes Mariel tuntee jalkojensa kantavan ja vuoren vastustelun lakkaavan. Hengittämättömän pimeyden keskelle syttyy tulia, pieniä soihtuja, jotka valaisevat koruttoman kiviseinän. Tunneli jatkuu syvemmälle, Mariel huomaa miettivänsä, pääseekö tunnelista vuoren ytimeen.

Nainen pysähtyy, päästää irti Marielin ranteesta. Ranteeseen jää hankausjälkiä, mutta Mariel ei kiinnitä niihin huomiota. Ne eivät ole mitään verrattuna siihen kipuun, joka syntyy jalkapohjissa, kun tanssii polttavalla hiekalla portit auki.

Tämä ei ole tavallinen tulivuori”, nainen aloittaa terävällä äänellä esittelemättä itseään. Hänen katseensa kiertää Marielista tämän seuralaisiin. Mariel erottaa tuhkan ja kuumuuden merkit tovereittensa kasvoilla. Larus on selkeästi kivuissa, mutta ei tee mitään vähentääkseen tuskaansa.
Ette olisi selvinneet hengissä, jos olisitte kulkeneet alas. Kun vuori purkautuu, laava peittää kaiken alleen. Olisitte kovettuneet tuhkapatsaiksi.”

Kiitos”, Avani sanoo astellen Marielin rinnalle. ”Te pelastitte henkemme. Millä nimellä saamme kutsua teitä?”
Mariel yllättyy muodollisuuteen Avanin äänessä. Tulen ja kiven maan naisen katse on kunnioittava toisen naisen edessä.
Voitte kutsua minua vain Khindaksi”, nainen sanoo suoden Avanille hienoisen hymyn. ”Te olette saapuneet porteista, mutta ette näytä tulleen samasta maailmasta. Keitä minun on kunnia puhutella?”

Khindan on täytynyt havaita kalliit kirjailut Marielin ja Avanin vaatteiden helmoissa. Mariel hukkuu kultansa painoon. Vasta tunnelin valossa hän erottaa, että kankaat, joihin Khinda on vuorautunut, pyrkivät peittämään mahdollisimman paljon naisesta. Miltä kulta ja koristukset mahtavat hänen silmissään näyttää? Mariel tietää, että kuka tahansa voi lukea toisen aseman siitä, mitä tämä pitää yllään. Hän tuntee polttavaa tarvettaa riisua korunsa pois harmaisiin kietoutuneen naisen edessä.

Olen prinssi Mariel Akhil An-Edil, kotimaani on Adamantia”, Mariel sanoo vieden käden sydämelleen.
Larus.” Larus tekee nopean nyökkäyksen. ”Olen asunut Marielin luona Adamantiassa edelliset viisi vuotta Adamantian aikaa.”
Mariel pistää merkille, että Larusin elekieli imitoi Adamantian kansalaisten tapaa kantaa itsensä. Mikään Larusissa ei kieli Enfallasta, maailmasta, josta hän on kotoisin. On veljen syy peittää juurensa mikä tahansa, Mariel sallii sen. He ovat juuri saapuneet välitilasta toiseen maailmaan. Varovaisuus harvemmin johtaa ketään kuolemaan.

Khindan katse osuu Avaniin, jonka olemus on rennompi kuin Adamantian taivaan alla. Avanin hiukset ovat kuumuuden otsaan liimaamat. Käsivarret ovat täynnä vuorenrinnettä kulkemisesta aiheutuneita haavoja, mutta hän säteilee voimaa, jollaista Mariel ei ole koskaan nähnyt.

Kuljen nimellä Avani, ja saavun heidän kanssaan Adamantiasta”, Avani sanoo tarkentamatta enempää. Jos Khinda epäilee naisen sanoja, hän ei näytä sitä. Kasvot ovat täysin ilmeettömät. Lopulta nainen nyökkää.

Vai Adamantiasta”, Khinda naurahtaa, ”taidankin tietää, millä asialla olette.”
Marielin silmät suurenevat. Isä. Kuningas Florian.
Etsittekö tekin täältä pitkää elämää, mahdollisuutta vältellä ajan nopeaa kulkua?”
Tulet heittävät tummia varjoja Khindan kasvoille. Äänestä on mahdotonta päätellä, mitä nainen ajattelee.
Emme”, Mariel sanoo oitis, ymmärtämättä lainkaan, mistä Khinda puhuu, ”me olemme täällä etsimässä isääni, An-Edilin suvun päätä, Adamantian hallitsijaa.”

Khinda siristää silmiään. Hämärässä valossa ne näyttävät lähes mustilta.
Vai niin”, Khinda sanoo hiljaa. ”Seuratkaa minua.”
Mariel ja Avani lähtevät seuraamaan sanaakaan sanomatta Khindaa valaistulle käytävälle, jossa vuoren värähtely on enää pelkkä kaiku. Larus pysyy kuitenkin paikallaan. Mariel osoittaa ystävälleen kysyvän katseen.

Hetkinen nyt”, Larus sanoo äänellä, jonka Mariel tunnistaa liian hyvin. Tämän äänensävyn paikka ei ole keskellä vaaraa, toista maailmaa, jossa he ovat täysin toisten armoilla. Hiukseton, ylväs nainen heidän edessään on heidän ainoa mahdollisuutensa selviytyä hengissä.
Emmehän me edes tiedä, missä me olemme. Mikä maailma tämä on, ja miksi me tarkalleen ottaen olemme vuoren sisällä?”
Edes Marielin katse ei hiljennä Larusia tämän avattuaan suunsa.
Kuinka me voimme luottaa sinuun?”

Hetken Mariel on varma, että Khindan pinnan alla kytevä raivo nousee kurkkuun, pääsee vapaaksi. Marielin koko keho jännittyy. Kun remakka, korkea nauru vapautuu Khindasta ja jää kaikumaan kiviseiniin, Mariel voi vain tuijottaa naista hämmästyksissään.

Sinulla on oikea asenne, nuori mies”, Khinda naurahtaa, ”mutta valitettavasti olet tilanteessa, jossa kuolet, jos menet ulos. Suosittelisin seuraamaan minua.”
Me luotamme sinuun”, Avani huomauttaa väliin. ”Olemme tulleet tänne välitilasta ja olemme kaikki hyvin väsyneitä. Olen kiitollinen kaikesta mahdollisesta avusta.”
Te olettekin melkoinen joukkio”, Khinda sanoo pudistellen hymyillen päätään. ”Pidän teistä.”

Khinda avaa kätensä. Harmaat, suuret hihat väistävät käsivarsia. Jopa heikossa valossa Mariel erottaa kuhmuraiset, risteilevät haavaumat naisen käsissä. Ne lähtevät kämmenistä kyynärtaitteeseen. Sellaisia jälkiä ei synny pelkästä veitsestä. Mariel ei värähdä, hän on nähnyt Adamantiassa paljon muualta tulleita, joiden kehot ovat olleet erilaisten jälkien peitossa. Khindan harmaa kaapu valahtaa takaisin käsien suojaksi.

Tervetuloa Ildarieniin”, Khinda sanoo hymyillen eri tavalla kuin aiemmin. Hymyyn kiteytyy koko kehon kokema kipu, vuosia vanha, uupunut. ”Minä olen kapinallisten johtaja. Ildarien on sodan runtelema, jos menette ulos, kuolette joko tulivuoren tuhoihin tai jäätte maan johdon hampaisiin. Näistä vaihtoehdoista ensimmäinen aiheuttaa teille huomattavasti vähemmän kärsimystä.”

Khinda vetää harmaan hupun päästään, hänen kasvojensa muoto on hyvin hienostunut. Mariel huomaa katseessa saman sävyn kuin Avanilla tämän nähdessään orjat Adamantiassa. Satutetun, mutta valppaan.

Kuljetan teidät nyt omieni luo. Saatte aikaa levätä ja kertoa tarinanne tarkemmin”, Khinda sanoo. ”Suosittelen siis seuraamaan minua. Me kapinalliset olemme vieraanvaraista, mutta tarkkaa sorttia.”

Mariel vaihtaa nopeita katseita Avanin ja Larusin kanssa. Avani lähettää hänelle sanomattoman viestin, hän ymmärtää, kuinka tulkita sen. Prinssi lähtee seuraamaan tuntematonta naista välittämättä siitä, että epäilys kiiltää yhä Larusin silmissä. Välitilan valkeus on haihtunut, tilalle on astunut luolan hämäryys ja tieto siitä, että heitä johdattava nainen tietää jotakin Adamantiasta. Toivo kipinöi Marielin sisällä kuin kiviseiniä valaiseva soihtu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti