perjantai 21. kesäkuuta 2019

Jonne taivaat eivät näe: luku 7


Luku 7: Matkaanlähtö

Ilma väreilee kuumuudesta. Avanin silmät ovat vain puoliksi kiinni, kun tumma kehä kohoaa taivaan reunalle. Hän räväyttää silmänsä kokonaan auki. Lihakset jännittyvät, kun Avani ymmärtää, että nouseva, musta muoto on aurinko.

Mariel!” Avani tarttuu prinssiä harteista, ravistelee tätä kuten on tottunut ravistelemaan ihmisiä hereille välittömän vaaran uhatessa. ”Nouse ylös, taivas on –”
Kultaiset silmät avautuvat. Pitkät ripset räpyttelevät, hetkessä Mariel on hereillä, pystyssä, Avanin yläpuolella. Nuoren miehen kädet puristavat kaidetta, taivas hehkuu helakanpunaisena mustan auringon ympärillä.

Kolmas varoitus”, Marielin huulilta putoaa, ”me olemme menetettyjä.”
Ei”, Avani sanoo nousten seisomaan miehen vierelle, ”ei se niin ole.”
Ensimmäinen ennen isäni lähtöä, toinen sen jälkeen”, Mariel sanoo ontolla äänellä, kuin ei puhuisi enää kenellekään elävälle, ”tämä on kolmas, viimeinen varoitus. Arunit kuolevat ennen aikojaan ja musta aurinko nousee kolmesti. Adamantia on menetetty.”

Avanin kasvonpiirteet sortuvat, kun hän erottaa kauhun leviävän Marieliin. Pelko on hiljaista, se lepää prinssin kaidetta puristavissa sormissa ja suurentuneissa kultasilmissä. Avani tietää, miltä pelkäävä ihminen näyttää. On kulunut tuskin päivääkään siitä, kun hän seisoi keskellä liekkimerta rukoillen jumalia.

Minä en saapunut Adamantiaan vain voidakseni nähdä sen tuhoutuvan”, Avani sanoo korottaen ääntään mustan auringon syödessä palaa taivaasta.
Mariel kääntää päätään. Silmissä kiiltää.
Minun täytyy tiedottaa kansaa”, Mariel hengähtää, ”olen aivan liian myöhässä, mutta minun täytyy tehdä se.”
Mitä tarkoitat?”
Isääni”, Mariel sanoo kääntyen kannoillaan. ”Kiitos viimeöisen, minä tiedän vihdoin, mitä tehdä. Me saatamme kuolla, mutta minun on oltava rehellinen.”

Pelko kivettyy Marielin nopeisiin askeliin, kauhu hiipii silmien taa. Avani todistaa nuorukaisen kokoavan itsensä vain muutamissa sekunneissa. Kultalangalla kirjailtu kangas seuraa prinssiä tämän askeltaessa kohti palatsinsa sydäntä. Avani suo punertavalle, mustan kehän koristamalle taivaalle viimeisen katseen. Kuin koti. Kuin taivas kaikille niille, jotka eivät uskoneet huomiseen. Avani kääntyy pois ja juoksee Marielin perään.

Prinssi seisoo keskellä käytävien risteystä. Päättäväisyys istuu hänen harteillaan, kun hän antaa ohjeita palvelijoille. Pitkät, Avanin vieraan silmissä tärkeän näköiset miehet antavat hätääntyneitä katseita Marielille, jonka ilme ei murru. Miehet lähtevät suuntiinsa, Mariel jää seisomaan hiukset unen jäljiltä hurjina, katse kuin lapsella, joka tietää tekevänsä oikein.

Minä käskin heidät kaikkialle kertomaan ihmisille, että isäni on hakemassa apua”, Mariel sanoo, ”että hän palaa Adamantiaan tuomaan meille valkean auringon.”
Varomatonta, Mariel”, Larusin ääni keskeyttää hetken. Nuori mies astelee verkkaisin askelin pohjoiskäytävältä. Hänen silmänalusensa ovat tummat, väsymys on piirtänyt merkkinsä kasvoille.
Minun on pakko kertoa heille totuus Florianista. Tämä on kolmas musta auringonnousu, kolmas, Larus.”

Larus pudistaa tummaa päätään.
Kuinka sinä kuvittelet tämän auttavan? Jos kerrot heille, että heidän hallitsijansa on poissa tällaisena hetkenä, he romahtavat. Taivas on punainen ja aurinko musta. He tietävät tarkalleen, mitä se merkitsee.”
Heidän on saatava tietää totuus nyt! Ei ole muutakaan hetkeä kertoa. Se rauhoittaa heitä.”

Larus on aikeissa avata suunsa, kenties kohottaa ääntään, kun Avani astelee miesten väliin nostaen kätensä ylös.
Me puhuimme Marielin kanssa viime yönä”, Avani lausuu hitaasti. ”Päädyimme erääseen ratkaisuun. Me kolme voisimme avata portit ja etsiä kuningas Florianin.”
Hetken Larusin kasvoilla käväisee jotakin vierasta, miltei vaarallista. Avani säpsähtää. Sitten Larus alkaa nauraa.

Avata portit?” Nauru kestää liian pitkään tullakseen sydämestä. Avani tuntee kylmän pistoksen rinnassaan, hän on kuullut liian monta väritöntä naurua. ”Tietenkin! Meidän kannattaa lähteä oitis pakoon, kun ongelmat käyvät liian suuriksi. Toimikaamme kuten kunnianarvoisa kuningas Florian ja jättäkäämme Adamantia nyt, kun sen tilanne on riistäytynyt käsistä.”

Avanin katse vaientaa Larusin pyyhkiessään nuoren miehen yli. Larusin ilme vakavoituu, nauru lakkaa leikkaamalla. Avanin silmissä säkenöi. Marielkin huomaa sen, prinssin olemus valpastuu kuin eläimellä.

Nyt ei ole oikea aika laskea leikkiä”, Mariel sanoo nyökäten pienesti Avanille kiitollisuuden merkiksi. ”Larus, minä olen tosissani. Avataan portit. Etsitään isäni, hän tietää, mitä tehdä.”
Olisiko hän lähtenyt pois, jos olisi tiennyt?” Larusin ilme on kiveä. Marielin piirteet värisevät, Avani erottaa niiden tilalla vain hajoavaa lasia.
Siitä on kulunut vuosi”, Mariel sanoo aiempaa hiljaisemmin, ”ja Adamantia tarvitsee hallitsijansa. Tästä on keskusteltu.”

Minä kannatan ajatusta lähteä kehälle etsimään kuningas Floriania”, Avani sanoo, pitkittää taukoaan. Lasi hajoilee. ”Mutta entä aikarakenteet? Kuinka voimme taata, että emme ole matkalla kahtasataa Adamantian vuotta ja palaa takaisin tuhoutuneeseen maailmaan?”
Hän on oikeassa”, Larus sanoo, ”meidän täytyy ottaa aika huomioon. Maailmoja on enemmän kuin silmänräpäyksiä ihmiselämässä. Portit ja niiden vartija ohjaavat kulkuamme kehällä, mutta aikaa emme voi unohtaa.”

Rasahduksia, eheytymisen ääniä, hiljaista palautumista. Avani lukee tunteet Marielin kasvoilta, luottaa siihen, ettei lasi mene täysin rikki. Prinssi kantaa itsensä suorassa, kuninkaallisella ylpeydellä, jota ei ole tahrittu itseriittoisuuteen. Mariel säteilee ainoastaan puhdasta energiaa, sellaista, joka saa Avanin valvomaan pojan unta ja luottamaan siihen, että tämän toivo kantaa loppuun saakka.

Voimme toimia aikaa vastaan”, Mariel sanoo lujempaa, painottaen sanojaan eri tavalla. ”Kykenemme käyttämään ajan rakenteita hyväksemme. Jossakin tuolla aika kulkee meidän päivämme ajassa vuoden. Aika on pelkkä illuusio äänettömässä kaikkeudessa.”

Hiljainen hyväksyntä, nyökkäyksiä taivaan punaista kajoa vastaan. Mariel astelee käytäviltä sisäpihalle Larus ja Avani mukanaan, kumpikin tietää, mitä prinssi ajattelee, mitä tämä aikoo tehdä. Kansaa on kerääntynyt palatsin rajojen ulkopuolelle, vartijat seisovat kultaisten keihäiden kanssa selkänsä yhtä suorana kuin keihäänsä.

Punainen taivas värittää kaiken hehkuunsa, musta aurinko sykkii pelkoa kansaan, joka seisoo palatsin rajojen takana. Avani erottaa kauhistuneita kasvoja, itkeviä äitejä, pieniä lapsia hämmennys silmissään. Mariel astelee heidän eteensä, kohtaa heidän pelkonsa. Avanin on vaikeaa olla luottamatta nuoreen prinssiin, joka kävelee kansansa eteen varmuus askelissaan. Vielä eilen Mariel pelkäsi kuin lapsi, itki ymmärtämättömyyttään yötaivaan alla. Avania korventaa sisältä.

Adamantian kansa”, Mariel aloittaa, ”sekä kaikki ne, joille taivaamme suo suojansa.” Mariel puhuu yleiskieltä. Avani hymyilee. Kaikkien tulee ymmärtää, mitä prinssi puhuu, tämä haluaa ottaa jokaisen huomioon.
Te tiedätte, mitä kolmas musta aurinko merkitsee”, Mariel sanoo kohottaen ääntään. Kansa pysyy hiljaa. Kuuluu vain taivaanrannan hiljainen rätinä, kun jännite kokoaa itseään.

Odotus lepää pelokkaissa silmissä. Kukaan ei liiku. On kuin maailma odottaisi räjähdystä, viimeistä kaiken tuhoavaa aaltoa, joka sekoittaisi ihmisten pelon osaksi palavaa kaaosta. Avani tuntee sen minkä muutkin, hän on kokenut sen aiemminkin. Keho ei unohda, miltä tuntuu odottaa tuhoa tietäen, ettei toivo välttämättä riitä kuljettamaan turvaan.

Onko se totta?” huudahtaa nainen uurteet kasvoillaan. Hän seisoo aivan palatsin rajoilla, maallisten ihmisten puolella. Hän on kietonut harmaan ryysyn öisen hiekan väristä ihoaan vasten. Avani näkee, että vaikka naista ei korista kulta, hän ei pelkää.
Onko totta, mitä puhutaan kuninkaastamme, auringon kantajasta? Onko kuningas Florian poissa?”

Avanin sisällä kihelmöi. Aurinko on puolitiessä, se ilkkuu hänen kireille lihaksilleen, sisäiselle vapinalleen. Avani erottaa Marielista vain selän. Letti valuu alaselkään, jalat kannattelevat. Mariel ei hajoa kansansa edessä.

On”, Avani kuulee Marielin sanovan. ”Se on totta. Meidän kuninkaamme ei ole enää täällä.”
Aalto hulmahtaa ihmisten yli. Kyyneliä, vapinaa.
Teillä ei ole aihetta pelkoon”, Mariel sanoo. Joka sanalla prinssin ääni vahvistuu, kokoaa voimiaan. Larus Marielin vierellä hymyilee katsoessaan veljeään. ”Aurinko nousee jälleen valona taivaalle, minä palautan sen teille.”

Ei huutoa. Kukaan ei kohota ääntään. Adamantian kansalaiset katsovat prinssiään, sillä nuori Mariel on ainoa, joka voi tuoda heille valon. Avani tuntee kansan toivon värisevän pelon alla kuin linnunsiipi.

Minä avaan portit ja etsin isäni, se on velvollisuuteni Adamantian kuninkaan perillisenä”, Mariel lausuu. Vastuu laskeutuu prinssin harteille, mutta Avani ei näe nuoren miehen värisevän sen alla.
Minä menen hänen mukaansa”, Larus sanoo astellen Marielin rinnalle. Kansa kohahtaa. ”Autan häntä kulkemaan kehällä.”

Kukaan ei vieläkään huuda. Avani erottaa epäilyn katseissa, kiristyvissä ilmeissä. Jos Larusista ei pidetä, sitä ei sanota ääneen, ei Adamantian prinssin edessä. Hetken Avani on erottavinaan silkkaa inhoa ihmisten olemuksissa. Sitten harmaisiin pukeutunut nainen eturivissä puhkeaa kyyneliin. Nainen kumartuu, painaa otsansa maahan.

Me luotamme teihin”, nainen sopertaa itkunsa keskeltä, ”me uskomme teihin, nuori prinssi An-Edil.” Nainen jää toistamaan sanaa, jonka tavuista Avani ei saa kiinni. Vasta Marielin kulkiessa naisen luo, painaessa kätensä tämän päälaelle, Avani ymmärtää naisen kiittävän Marielia adamantian kielellä.

Nosta kasvosi”, Mariel sanoo. Hänen äänensä on kuin auringosta irronnut säde, Avani tuntee sen lämpönä ihollaan. ”Teillä ei ole hätää. Palatsi huolehtii teistä. Jätän vastuun kuninkaan korkeimmille neuvonantajille.”
Nainen nostaa uurteiset kasvonsa, kyyneleet piirtävät viivoja poskille, joiden iho on kuin kiristynyt, rypistynyt kerros ohutta kangasta.

Mariel kääntyy kohti Larusia ja taaemmas jättäytynyttä Avania.
Seuratkaa minua”, Mariel lausuu. ”Meidän on aika lähteä.”
Mariel kääntyy takaisin naisen puoleen, nostaa tämän ylös pitäen kädestä. Prinssin katse pyyhkii palatsin rajoille kerääntyneen ihmismassan yli.
Otan mukaani rakkaan ystäväni, veljeni Larusin, sekä minut vakuuttaneen naisen, joka saapui tänne merkikseni”, Mariel sanoo. Avani erottaa hymyn äänessä. ”Avani, tule mukaani, opasta minua.”

Avani kävelee yllättyneiden katseiden polttopisteeseen, Marielin vierelle. Katseet tarttuvat hänen ihoonsa, hän tuntee niiden pistelevän, mutta ei pakene. Mariel kulkee ulos palatsinsa rajojen luomasta suojasta. Avani ja Larus lähtevät seuraamaan, kolmikko kulkee hiljenneen kansan lomassa mustan auringon heittäessä varjoja heidän kasvoilleen.

Hiljaisuudessa he kulkevat kaupungin halki, katsovat punaisen taivaan vääristämiä kojuja ja korkeita torneja, ymmärtävät, että kaiken tulee pelastua. Mariel kulkee pää pystyssä, Avania ei pelota seurata häntä. Kansan katseet sen sijaan polttavat häntä. Hän ei tiedä, millaisia kysymyksiä ihmisten mielissä syntyy, mitä he ajattelevat heitä kohtaavasta tuhosta.

Hetken Avani kuvittelee, että kansa hajoaa epäuskoonsa, hiljaisuutensa alle. Marielin perässä kulkiessaan hän kuitenkin ymmärtää, millainen vaikutus nuoren prinssin toivolla on adamantialaisiin. Ihmisten kasvoilta paistaa kiitollisuus. Osa kumartaa, osa nyökkää. Joidenkin poskilla valuvat kyyneleet ovat äänetön kiitos. Avanissa läikähtää. Prinssin toivo sykkii jokaisessa vastaantulevassa, taakse jäävässä. Punainen taivas imee pelon itseensä, loimuaa kansan yllä. Toivo leviää kansan keskuudessa kuin nauru. Sen valo pitää Adamantian järjissään.

Aavikon rajalla Mariel pysähtyy.
Avani, Larus, tulkaa lähemmäs”, hän sanoo riisuen pitkävartiset saappaat jalastaan. Prinssi astuu suoraan polttavan kuumalle hiekalle. Avani ja Larus seuraavat, kipu koskettaa heitäkin, mutta he tietävät, mitä tehdä.
Rakas Adamantia”, Mariel sanoo, ”nämä eivät ole hyvästit. Tämä ei ole maailmamme loppu. Minä avaan portit jälleen, etsin isäni, kuninkaanne.” Marie lisää jotakin soljuvalla, nopealla kielellä. Avani päättelee ihmisten ilmeistä, että prinssin sanat vain vahvistavat naurun lailla kuplivaa toivoa.

Aurinko on kuin musta, kaikkeudessa tykyttävä aukko, kun Mariel aloittaa tanssinsa sen alla. Avani ei ole ehtinyt nähdä kenenkään tanssivan portteja auki. Marielin askeleet alkavat kepeinä, etsivinä, kuin hiekka olisi liian kuumaa ja pelko pitäisi nuorta miestä vielä kiinni maassaan. Sitten kädet liittyvät mukaan, liikkeet käyvät nopeammiksi. Marielin liikeradat ovat niin sulavia, että Avani tuntee hukkuvansa niiden hypnoottiseen toistoon, kuvioon, joka piirtyy hänen luomiensa taa taivaan helottaessa punaisena taustalla.

Mariel taittaa selkänsä taakse, kääntää kätensä siiviksi. Avani huomaa ajattelevansa arunia, sen suunnattomia kultasiipiä ja ylevästi taittuvaa päätä. Tanssi lakkaa, liikkeet pysähtyvät selän kaartuessa. Marielin jalkojen alla kytee, oranssinpunainen pyörre syntyy polttavan hiekan ylle.

Nuori prinssi ojentaa käsiään kohti Avania ja Larusia. Portit ovat auki. Avani tietää, miltä porteissa kulkeminen tuntuu, hän on astunut pyörteeseen vain hetki sitten. Aivan kuin hän olisi ollut silloin täysin toinen ihminen, toisten lämmöstä tietämätön. Avani kuulee itkua, toivon ja pelon yhdessä synnyttämää. Hän ei käänny taakseen.

Avani tarttuu Marielin käteen, Larus tekee samoin. Hehkuva pyörre on kuin merkki elämästä, se tekee Adamantian vielä olevaksi. Avani astuu eteenpäin, pyörteen vietäväksi. Punainen taivas ja musta aurinko lakkaavat olemasta, hetken kaikki on pelkästään kirkasta. Aikojen välinen tila saa Avanin tuntemaan itsensä rajattomaksi. Kevyt valo täyttää hänen sisimpänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti