perjantai 21. kesäkuuta 2019

Jonne taivaat eivät näe: luku 22


Luku 22: Minä uskon

Valkoista kipua. Muu maailma on merkityksetön, on olemassa vain valkeus, nimetön ja väritön. Mariel ei tiedä hapuilevansa, sortuvansa polvilleen. Joku muu lausuu kiitokset, joku muu kuittaa veren vuodatetuksi ja portin avatuksi. Hänet kannetaan pois, mutta hän ei tunne sitä, sillä hänellä on valkeus, autuas, hiljainen.

Silmien takana ei ole pimeää. Valkoinen valo on kaikkialla, Mariel haukkoo henkeään. Vasta, kun hän tuntee jalkojensa ääret, havaitsee seisovansa kivellä, hänen ainut silmänsä rävähtää auki.

Mariel”, Avani kuiskaa. Nainen seisoo aivan Marielissa kiinni, pitää häntä pystyssä. Kasvot ovat tahrattomat, kuin välitilan valo olisi pyyhkinyt lian ja rasituksen pois niiden pinnalta. ”Mariel, me olemme nyt Enfallassa.”
Vanía”, Mariel hengähtää, ”minä en kiittänyt Vaníaa…”
Ei hätää. Hän ei tahtonut meiltä enää mitään. Hän sanoi, että meidän oli tarpeellista käydä nimettömässä maailmassa. Että niin oli tarkoitettu. Nyt me olemme täällä, ja me voimme etsiä Larusin.”

Mariel hapuilee vasenta silmäänsä. Side kulkee ruskeiden suortuvien seassa, peittää silmän kokonaan.
Missä välissä…”
Olen huolehtinut kaikesta. Verta ei tule. Se on nyt tärkeintä.”
Minä siis todella…” Maailma on kaventunut. Valkean kivun poistuttua Mariel näkee Avanin jälleen. Todellisuudesta on jäljellä vain puolet. Toinen silmä on poissa.
Minä olisin voinut antaa mitä tahansa.”
Sen oli pakko olla minä. Jotakin, jota tarvitsen. Muuten emme olisi päässeet pois.”
Uskotko sinä niin?”

Mariel nyökkää hiljaa. Hän ei muista välitilasta ja nimettömästä maasta lähtemisestä mitään. Oli vain suunnaton kipu. Nyt samainen kipu kaihertaa yhä, mutta hän kykenee kävelemään. Pieni ääni alitajunnassa sanoo, että hänen pitäisi levätä, hän on menettänyt tärkeän osan itsestään. Kylmä maailma hänen ympärillään ei ole samaa mieltä.

Avani kietoo harmaan kankaan Marielin harteille. Vasta silloin Mariel havaitsee hihojensa repeytyneen pahasti, kauluksensa repsottavan. Korut ovat yhä tallella. Mariel näyttää miltei pahoinpidellyltä, ja Enfallan tuuli on purevan kylmä. Prinssi tietää kankaan lahjaksi Vaníalta.

Kaikki ovat olleet meille niin ystävällisiä. Minä olisin tahtonut antaa Khindalle ja Vaníalle jotakin vastineeksi.”
Heillä oli omat syynsä. Olkaamme kiitollisia siitä, että olemme yhä elossa.”
Avani…”

Kaksikko seisoo rannalla. Linna kohoaa kivikkoisen rannan toisella puolella tummana, tornit kirivät kohti väritöntä taivasta. Enfalla on täysin koruton. Ainoa elämään viittaava seikka on rannan taa jäävä kaupunki, josta kohoaa muutama savuhahtuva taivaalle. Joku yrittää yhä pitää itsensä ja läheisensä lämpimänä.

Avani.” Mariel istahtaa hetkeksi alas, vaikka kivi on kova. ”Kiitos, että olet ollut siinä tämän matkan ajan. Ei enää paljoa. Lupaan sinulle auringonnousun sitten, kun tämä kaikki on ohitse.”
Sinä et ole minulle velkaa. Olen tässä vapaasta tahdostani.”
Saanko kysyä jotakin?”
Sehän sujui loistavasti edelliselläkin kerralla.” Avani hymyilee. ”Kysy pois.”

Mariel värähtää muistellessaan iltaa nimettömässä maailmassa. Hän oli katsonut silmiin naista, jonka joku oli joskus omistanut maailmassa, jossa naisilla ei ollut muuta arvoa. Hän ei ollut ymmärtänyt pysyä hiljaa. Onneksi Avani hymyilee. Muuten Mariel ei kykenisi pysymään niin lähellä tätä. Häpeällä on terävät reunat.

Mikä pitää sinut hengissä?”
Avani katsahtaa jälleen kultaista korua ranteessaan. Hymy hänen kasvoillaan ei ole tarkoitettu Marielille.
Tahdon elää”, Avani sanoo istuutuen Marielin viereen. Hän tulee aivan kiinni kylkeen, vetää osan kankaasta harteidensa suojaksi. Mariel on Avanin eleestä ylpeä. Vaatii paljon Avanin kaltaiselta naiselta tulla niin lähelle ainuttakaan miestä.

Minä näin paljon kuolemaa Namyriassa. Paljon väkivaltaa, niin silmitöntä, että sen näkeminen muutti tapaani katsoa kaikkea. Nainen, jonka kanssa kuljin punaisella hiekalla asemasta toiseen, myytiin Talon miehelle. Hän ei palannut takaisin. En koskaan saanut nähdä hänen ruumistaan. Hänen nimensä oli Ivira.”
Mariel nyökkää. Hän ei kykene muuhunkaan. Kipu jyskyttää menetetyn silmän paikalla.
Ensin meistä tuli miellyttäjiä. Sinä tiedät, mitä se tarkoittaa. Sen jälkeen meidät myytiin yksityisomistukseen. Minä olin arvokas, minulla oli pitkät, kauniit hiukset. Minusta maksettiin hyvä summa rahaa.”

Myötätunto kuvastuu Marielin haavoitetuilta kasvoilta. Hän näyttää pelkästään onnettomalta ilman leveää hymyä kuninkaallisen kauniilla kasvoillaan. Avani kykenee yhä hymyilemään. Ilman sitä hän ei pystyisi edes hengittämään.

Sinut myytiin sille miehelle, joksi kutsuit minua. Alyalle.”
Aallot lyövät rantakiville. Mariel ja Avani eivät siirry, vaikka kylmyys hiipii hiljalleen kohti luita.
Nyt taitaa olla aika kertoa tarina, jonka kertomista olen pitkittänyt siitä lähtien, kun tulin Adamantiaan.”
Mariel nyökkää. He eivät voi kiirehtiä. Molemmat tietävät, että Marielin on pakko istua hetki aloillaan Avanin lämmintä kehoa vasten kyetäkseen jatkamaan. Hän on pahasti haavoittunut.

Kerro minulle. Minä kuuntelen.”
Minä kerron, Mariel. Minä kerron.” Lämpö leviää Avanin hymyyn. Ensimmäistä kertaa elämässään hän istuu jonkun sellaisen vierellä, jolle hän voi kertoa kokemastaan. Jolle hän voi kertoa Alyasta, pelosta ja häpeästä.

*

Namyria, vuosi ennen tuhoutumista

Hiekkaa lentää kaikkialle, ellei peitä kasvojaan huivilla. Miehet kävelevät Avanin edellä, kultainen ketju kulkee naisen kaulasta miehen käteen. Ote on tiukka, mutta kävelytahti on siedettävä. Avani ei tukehdu, vaikka hiekka ja kuumuus painavat päälle.

Miehet pysähtyvät. Vaihtavat jotakin, joka kiiltää kultaisena punaisen taivaan alla. Avani ei vaivaudu kiinnittämään huomiota. Kaksi miehistä kävelee toiseen suuntaan. Vain yksi jää jäljelle, se, jolle Avanin ketju ojennettiin. Avani katsoo miestä silmiin. Kultaiset. Miehen silmät ovat kultaiset, miltei lämpimät.

Sinun nimesi on tästä eteenpäin Avani El-Alya”, mies sanoo ojentaen Avanille vapaan kätensä. Sukunimi. Määrite. Avanilla ei ole koskaan aiemmin ollut sellaista. Miellyttäjät ovat Talon omaisuutta. Avani on ensi kertaa yksittäisen miehen oma. Koko ikänsä Avani on pelännyt sellaista tilannetta, jossa mustat silmät voivat katsoa häneen, turpeat huulet hykerrellä ja kutsua häntä omakseen. Avani katsoo aivan erilaista miestä. Honteloa ja pitkää. Hiukset on kiedottu letille, joka roikkuu toisella olalla. Pieni sänki kapeilla kasvoilla. Nuori. Mies on korkeintaan kolmekymmentäviisi.

Avani nyökkää miehelle. El-Alya. Miehen nimi on siis Alya.
Sulkeudun suosioonne”, Avani sanoo puristaen ojennettua kättä. Kuuluuko niin tehdä? Esineiksi ylennetyt naiset ovat harvinaisuuksia. Avani ei ole koskaan nähnyt yhdenkään naisen kättelevän miestä. Miehet kättelevät toisiaan.

Voit puhutella minua tuttavallisesti”, Alya sanoo hymyillen. Hymy on miltei lämmin. Avani hätkähtää. Millaista peliä mies oikein pelaa? Kuvitteleeko tämä pääsevänsä hymyllä ja kultaisilla silmillä lähemmäs, jotta voi iskeä Avanin jalat alta, kun tämä on jo oppinut luottamaan?
Selvä.” Miehille ei kannata puhua paljon. He eivät pidä siitä, kun naiset puhuvat.

Alya lähtee kulkemaan hiekalla eteenpäin. Matka jatkuu eikä mies kerran suunsa avattuaan sulje sitä laisinkaan. Avani saa kuulla Alyan työstä pienen Hal-Gharin kylän laitamilla. Alya ei työskentele Talolle. Siksi hän hymyilee kuten sellainen mies, joka on joutunut elättämään itsensä.

Avani kuuntelee. Punaisenkirjava taivas tummenee yötä myöten, mutta Avania ei väsytä, hänen jalkansa kestävät kuuman hiekan ja pitkän matkan. Yötaivaalla tähdet liukuvat toisiaan vasten. Yö laulaa. Edellisestä kerrasta on pitkä aika. Ajatus Ivirasta saa Avanin hymyilemään. Alya ei ehdi havaita sitä. Mies on keskittynyt puhumaan rakennustöistään Hal-Gharissa. Puhe jää taakse, Avani keskittyy taivaan lauluun. Sen hän tahtoo kantaa mukanaan, minne kulkeekin. Hän on vain esine, vain nainen, mutta hän tietää jumalten katsovan juuri häntä. Namyrian taivas kertoo sen hänelle.

Avani.” Alya pysähtyy yllättäen. Avani miltei törmää mieheen. Kultainen ketju on löysällä, Avani tietää, että voisi riuhtoa itsensä vapaaksi koska tahansa. Hän ei tee niin. Namyriassa ei ole ainuttakaan paikkaa, jonne hän voisi mennä.
Avani, tiedätkö sinä ketään, joka olisi koskaan rakastunut?”

Avanilla ei ole aavistustakaan, miltä hänen kasvonsa näyttävät. Rakastunut. Siitä on pitkä aika, kun kukaan on lausunut mitään sellaista punaisen taivaan alla. Ei rakkautta tunneta Namyrian hiekalla. Naiset eivät voi tuntea mitään sellaista. Miesten silmissä on vain nälkää tai vihaa. Avani pudistaa päätään.

Etkö ainuttakaan?”
Avanin pitkät mustat hiukset heilahtelevat puolelta toiselle, kun hän pudistaa päätään uudelleen.
Hyvä on.” Alya huokaa. Hän ei jatka matkaansa. Avani ei ole koskaan nähnyt samanlaista miestä. Vasta läheltä katsottuna Avani havaitsee syvät juovat Alyan silmien ympärillä. Ikä ei ole aiheuttanut niitä. Aivan kuin kärsimys olisi piirtänyt merkkinsä miehen kasvoille.

Alya jatkaa kertomuksiaan työstään ja kohtaamistaan ihmisistä. Hän ei vieläkään ota askeltakaan jatkaakseen matkaansa, vaikka ainuttakaan kylää ei näy edes kangastuksena kaukaisuudessa. Avani ei sano mitään. Hän katsoo erikoista, kultasilmäistä miestä kuin porteista tullutta muukalaista. Avani on kohdannut paljon miehiä, hän on oppinut, kuinka heitä kuuluu miellyttää. Alya ei ole sellainen mies. Alya on hänen omistajansa. Hänen kuuluu vain näyttää kauniilta, mutta mitä pitempään hän miehen seurassa on, sitä vähemmän hänestä tuntuu siltä, että tämä haluaisi omistaa hänet perinteisellä tavalla.

Anteeksi”, Avani sanoo lopulta taivaan hiljetessä hetkeksi. Laulu lakkaa, tekee hänelle tilaa. Hän tietää, että Alya voisi koska tahansa katkaista häneltä sormia tai syövyttää hänen kasvonsa, jos hän keskeyttää väärässä kohdassa. Alya ei kuitenkaan tee niin. Sellainen vaikuttaisi Avanin jälleenmyyntihintaan.
Anteeksi, mutta emmekö me jatka matkaa?”

Hiljainen taivas. Punaisilla läikillä, kuin se vuotaisi verta. Tähdet ovat harvassa. Alya kääntyy Avanin puoleen. Mies ei enää hymyile. Hetken Avani luulee näkevänsä väärin. Alyan silmät kiiltävät.

Se työ, josta minä puhuin”, Alya takeltelee kuin olisi satuttanut kielensä, ”se koti, jonka maalasin mieleesi…” Alya pudistaa päätään. Letti alkaa näyttää sotkuiselta.
Minulla ei ole niitä enää. Minä valehtelin. Talo…”
Alyan ei tarvitse sanoa enempää. Avani tietää, mitä Talo tekee niille, jotka eivät kuulu sen monimuotoiseen organisaatioon. Tavalliset miehet joutuvat elämään Talon armoilla. Aiemmin Alyan huulilla karehtinut hymy on nyt pelkästään surullinen. Mies muisteli sitä, mitä hänellä oli.

Minä olen sinulle rahaa”, Avani lausuu oivalluksensa ääneen. Huolimatonta. Hän hätkähtää omaa rohkeuttaan. Jos miehen tuttavallisuuden tavoitteena on tehdä hänestä varomaton, tämä on onnistunut.
Ilme Alyan kasvoilla on lohduton. Huulet värisevät, kulmat kaartuvat. Alya pyyhkii lempeän ruskeat suortuvat kasvoilta ja huokaisee syvään.
Esineistä saa mittavia summia kultaa.” Alya ei enää katso Avania silmiin.

Taivas jatkaa lauluaan. Se hyväksyy irvokkaan leikin allaan. Avani ei enää vaivaudu sanomaan sanaakaan, hän tietää, että kevyet tavut eivät poista kultaista kahletta kaulalta. Alyakin on vain mies. Epätoivoinen, erikoinen mies, mutta pohjimmiltaan kuten kuka tahansa muukin Namyrian taivaan alla asteleva.

Alyalla on työläisen kädet. Haavoittuneet ja täynnä kovettumia. Alya päästää irti lieasta, sallii kultaisen ketjun tippua hiekalle. Hetken Avani vain katsoo miestä. He kohtaavat toistensa silmät, nainen ja mies, omistettu ja omistaja.

Minä en tahdo satuttaa sinua”, Alya kuiskaa. Ääni värisee aivan kuin hän pelkäisi. ”Tiedän, mitä te entiset miellyttäjät olette joutuneet kokemaan.”
En tahdo satuttaa sinua. Raskaita, merkittäviä sanoja mieheltä, joka kuljettaa naista lieassa.
Mitä sinä tiedät siitä?” Avanin ääni ei ole ylenkatsova. Pelkästään rauhallinen.
Minä rakastin naista, joka kuului Hal-Gharin miellyttäjien yksikköön.”

Aavikko on hiljaa. Hetken Avani vain tuijottaa miestä. Sitten levoton, irrallinen nauru pakenee hänestä punaiselle hiekalle. Alyan ilme ei muutu. Avani tuijottaa miestä kuin tämä olisi tullut hänen luokseen kehältä, jumalten katseen alta. Kukaan namyrialainen ei käyttäydy kuten Alya. Hän on särö sävelessä, rikkouma kovassa kivessä.

Rakastin häntä niin paljon, että tahdoin ostaa hänet omakseni”, Alya sopertaa, ”sillä vain siten olisin saanut hänet luokseni. Tässä maailmassa naista ei voi ottaa vierelleen tasavertaisena.”
Tasavertaisena?” Avanin äänessä herää kiinnostus.
Hän rakasti minua ja minä häntä. Rakkautemme kautta ymmärsin, että kuuluimme toistemme vierelle.”
Miksi sinä kerrot tämän minulle?”
Koska näen sinut tasavertaisena. Sinäkin olet nainen, mutta en halua ajatella sinusta esineenäni.”
Minä olen sinun esineesi.”

Avani ottaa kultaisen ketjun käteensä, heiluttaa sitä Alyan kasvojen edessä. Mies ei enää pidä ketjusta kiinni.
Sinä ostit minut ja käytät minua maksuvälineenä, kun saat sopivan tilaisuuden. Sinä omistat minut. Älä yritä puhua sitä miksikään muuksi.”
Alya nyökkää alistuneesti.
Puhut aivan kuin olisit hyväksynyt kohtalosi.”
Minä tiedän, mikä on totta ja mikä on kauniiksi puettua. Minä olen kahlittu. Olen sitä ilman tätä ketjuakin. Mutta alistunut minä en ole, en hyväksy tätä. Siipeni ovat punaiset.”

Pinnan raapaisu. Vaarallisia sanoja sanottavaksi yhdeltäkään Talon ulkopuoliselta. Alyalle Avani uskaltaa tiputtaa vihjeen, mies on jo tullut häntä vastaan. Alya on yhä mies, mutta eri tavalla auki kuin kukaan siihenastinen. Miehen silmät tunnistavat kapinavihjeen, painavan muiston Javirista.

Vai punaiset”, Alya sanoo naurua äänessään. ”Minä pidän sinun rohkeudestasi, Avani. Älä luovu toivostasi, joskus se on kaikki, mitä meillä on.”
Javirin muisto elää minussa”, Avani sanoo hymyillen.
Huomaan sen.”

Alya ei rankaise Avania. Hän tarttuu jälleen ketjuun. Kevyestä otteesta tietää, että Alya tekee niin vain pitääkseen kulissia yllä. Kenties mies ei sydämessään tahdo mitään pahaa Avanille. Avani ei siltikään uskalla sulkea aistejaan, hän kulkee silmät ja korvat auki lukien vaaran merkkejä miehen kehonkielestä.

Matka jatkuu. Alya ei sano enää mitään. Työtön ja lyöty mies kulkee uuden esineensä kanssa kohti pientä kylää aavikon laidalla. Talot kohoavat valkeina, erottuvat keskeltä tummaa yötaivasta ja tummanpunaista hiekkaa.

Alya”, Avani sanoo ennen kuin he ovat aivan kylän laidalla. ”Se nainen. Rakastettusi. Mitä hänelle tapahtui?”
Pelkkää uteliaisuutta. Avani ei tahdo satuttaa saati saavuttaa tiedolla mitään. Tämä on ensimmäinen kerta, kun hän kuulee kenenkään puhuvan lämpimään sävyyn naisesta, jonka olisi tarkoitus olla hänen alapuolellaan ja käytettävissään. Heti kysyttyään Avani tietää sanansa virheeksi. Alyan silmät kiiltelevät.

Miellyttäjiä ei saa ostaa”, Alya sanoo raskaalla äänellä. Avani tietää sen. Hänet on sentään ylennetty esineeksi, koskemattomaksi. ”Minä saatoin hänet vaaraan antamalla hänelle tämän.”
Alya heilauttaa rannettaan. Yksinkertainen kultainen ranneke kiiltää tähtien valossa.
Ranneke palautettiin minulle, kun saavuin tapaamaan häntä. Sain pestä sitä kauan.”

Enempää Alya ei sano. Hänen ei tarvitse. Avani osaa piirtää kuvan Talon hallinnoimasta rakennuksesta, jossa miellyttäjänaiset kulkevat huoneista toiseen, vastaanottavat asiakkaita, mutta eivät saa ottaa heiltä mitään. Maksu ei tule naisille. Rakkautta ei tunneta. Alya kirjoitti naisen viimeiset hetket antamalla tälle jotakin. Väristys kulkee Avanin selkää pitkin. Hän on todistanut monien rikkovan sääntöjä, menettävän oikeutensa hengittää. Niitä huutoja Avani toistaa mielessään painaessaan silmänsä öisin kiinni, yrittäessään nukkua kokemaansa pois.

Avani suo miehelle katseen. Se riittää molemmille. Omistaja ja omistettu. Kylää kohti kävellessään heistä kumpikin tietää olevansa omiensa keskuudessa poikkeava, merkitty. Avani jaksaa yhä rukoilla jumalilta pelastusta, Alya on herkkyydessään voimakkaampi kuin yksikään muu Avanin kohtaama mies. Tähtitaivaan hiljentyvän laulun säestämänä he kävelevät kohti kylän kohoavia rakennuksia.

Päivät kuluvat. Avani tottuu miehen reippaaseen puheenparteen, varovaisiin hymyihin. Siihen, että muiden katsellessa on pidettävä ketju tiukalla ja pää ylhäällä. Kahden kesken Alya antaa Avanin kulkea miten hän tahtoo.

Avani tietää, että mihin tahansa voi tottua. Silmittömään kipuun. Vääryyteen. Neuloihin ihon alla, miesten käsiin keholla. Vain vääryyteen Avani ei tahdo turtua. Hän kulkee päivästä toiseen pitäen Javirin mielessään. Hän ei tahdo unohtaa naista, joka eli joskus namyrialaisten keskuudessa ja teki kaikkensa, jotta Avanin kaltaiset naiset kykenisivät elämään kuten ihmiset.

Päivittäin Alya sanoo Avanille jotakin kaunista. Se ei tee Avanille kotia pieneen, täyteen ahdettuun kylään ja sen sotkuisille kaduille. Silti, päivien ja viikkojen kuluessa, se saa Avanin hermoston rauhoittumaan hivenen. Koko keho ei huuda alituisesta vaarasta.

Tulee päivä, jolloin Alya ottaa Avanin mukaansa ja lähtee matkalle. Avani ei kysy mitään, hän vain seuraa miestä takaisin punaiselle aavikolle. Hänet on puettu kauneimpiin vaatteisiinsa. Kulta tanssii tummaa ihoa vasten, hiukset on kammattu auki ja harjattu suoriksi ja kiiltäviksi. Avani tietää, mihin häntä viedään. Kun taloja ei enää näy ja ainoana kompassina toimii Alyan suuntavaisto, Avani erottaa dyynien takaa kolme miestä ja hevosia. Isompi joukkio.

Avani”, Alya lausuu naisen nimen ennen kuin astelee toisten miesten luo. ”Minä…”
Avani pudistaa päätään.
Älä”, Avani kuiskaa nyökäten miehelle, ”älä sano mitään alentaaksesi itseäsi. Minä tiedän kyllä. Tätä vartenhan sinä minut hankit. Ei surua, ei katkeruutta. Minä en kanna sinulle kaunaa.”
Vaikka minä aion myydä sinut.” Alya ilme on surkea. Mies on liian hauras. Avani tuntee suojakuorensa olevan monin verroin paksumpi.

Tiedän sen. Ei hätää. Minulla on yhä siipeni. Tiesin tämän tapahtuvan.”
Sinä olet liian kiltti minua kohtaan.”
Nuo sanat kuuluisivat kai omaan suuhuni. Mutta minä en aio kiittää sinua. Olet yhtä lailla tämän maailman rakenteen uhri kuin minäkin, enkä ole sinulle velkaa. Olethan omistajani, eikä yksikään omistetuksi tullut voi koskaan todella kiittää kahlitsijaansa.”

Avani katsahtaa Alyan rannetta. Heidän yhdessä viettämänään aikana Alya ei ole kertaakaan ottanut rakastetulleen antamaansa korua pois kädestään. Avanista se on tärkeintä, mitä Alyassa on. Muisto siitä, että mies osaa tuntea.

Olet hyvin erikoinen mies, Hal-Gharin Alya”, Avani sanoo hymyillen vaisusti. ”Herätät ostajieni huomion pysähtymällä tällä tavoin. Koskettaisin sinua hyvästiksi, mutta se ei antaisi hyvää kuvaa kummastakaan meistä. Näkemiin, Alya.”
Avani tahtoisi sanoa, että Alya on ensimmäinen mies, jonka seurassa hän saattaa hengittää vapaasti. Ensimmäinen, jonka läsnäolo ei merkitse hänelle jatkuvaa kuolemanpelkoa.

Kiitos”, Alya kuiskaa hymy kasvoillaan, ”kiitos kaikesta, Avani. Älä unohda minua. Minä toivon, että siipesi kantavat vielä loppuun saakka, missä ikinä se onkaan.”
Alya lähtee taluttamaan Avania kohti miehiä. Avani pitää hengityksensä rauhallisena. Miehet ovat suuria ja heidän silmissään kiiltää. He ovat niitä, joiden vuoksi Avani ei kykene nukkumaan öitään silmät täysin suljettuina.

Sananvaihtoa. Kultaa. Yksi miehistä tarkastelee Avania, vääntelee hänen leukaansa, mittaa katseellaan eri ruumiinosia. Avani pysyy paikallaan. Jos hän sanoo jotakin, hän kuolee. Jos hän tekee jotakin, hän kuolee. Hän pitää suunsa kiinni myös Alyan vuoksi. Tämä on miehen ainoa keino selviytyä, saada riittävästi rahaa elättääkseen itsensä.

Sitten huutoa. Avani haistaa veren ennen kuin näkee sen. Yksi miehistä sivaltaa toista, kurkunpää on auki, veren haju pyrkii peittämään huudon alleen. Toinen tarttuu kiinni Avanista, vetää naisen hiuksista itseään vasten. Avani ei ehdi reagoida, mieli on liian hidas, refleksit turtuneet veren hajun tukkiessa tajunnan.

Tämä kuolee, jos kauppoja ei tule”, Avania pitelevä mies ärähtää. Avani ei tiedä, mistä sanaharkka on syntynyt, hän on keskittynyt näyttämään kauniilta ja pysymään ääneti. Vain kaksi miestä on jäljellä, Alya ja toinen, jonka silmissä kiiltää puhdas viha. Satutettu mies makaa hiekalla pitäen kurluttavia ääniä, Avani tietää kokemuksesta, että tämä ei pysy enää kauaa Namyrian taivaan alla.

Avanin ohimoilla jyskyttää. Miehen ote hiuksista on tiukka, mutta mies ei uhkaa häntä teräaseella. Tämän täytyy ymmärtää, kuinka arvokasta esinettä pitelee. Avani ei tiedä, kuka on kenen puolella ennen kuin toista miestä puukottanut mies potkaisee Alyan maahan. Enempää Avani ei ehdi nähdä. Välähdys. Teräs kiiltää. Verta. Avani pakottaa itsensä pysymään ääriensä sisällä.

Avani tietää Alyan kuolleeksi pelkästään tavasta, jolla tämän keho lysähtää hiekalle. Avanin keho toimii ennen mieltä. Häntä pitelevän miehen vyöllä on veitsi. Pieni liike, mies ei ehdi reagoida, Avani leikkaa hiuksensa poikki ja nytkähtää hiekalle. Miehet ovat liian yllättyneitä, Avanilla on yhä veitsi.

Hetken päästä on vain punaista nestettä punaisella hiekalla. Kehoja Avani ei katso. Ne eivät ole enää ihmisiä. Ne kuluttivat toisensa loppuun. Adrenaliini purkautuu hillittömänä tärinänä, Avani tiputtaa veitsen ja putoaa polvilleen Alyan viereen. Päässä jyskyttää. Avani ei tiedä, mitä tapahtui ja miksi. Hän tietää vain olevansa hengissä. Kahle hänen kaulallaan on muisto. Kukaan ei tartu siihen.

Kädet haparoivat Alyan ruumista, kääntävät sen ympäri. Miehen silmät ovat auki. Tämä ei ehtinyt reagoida. Hyvä. Avani sulkee vapisten Alyan silmät, hän tahtoo miehen nukkuvan. Kultainen koru kiiltää yhä Alyan ranteessa. Varovasti Avani vetää korun pois, pukee sen omaan ranteeseensa hetken mielijohteesta. Muistoksi. Anteeksipyynnöksi. Mies kuoli nopeasti. Avani tietää, ettei tämä ehtinyt tuntemaan kipua. Hän tietää myös, ettei kipu ole pahinta, mitä maailmassa on.

Avani ei osaa olla kiitollinen. Ei miehelle, joka miltei myi hänet, tahri hänen kätensä vereen. Mutta hän ymmärtää. Omalla tavallaan Aya oli ensimmäinen hänen puolellaan. Noustessaan ylös Avani osaa sanoa miehelle yhden sanan.

Anteeksi.”

*

Mariel katsoo ainoalla silmällään Avania kykenemättä avaamaan suutaan. Anteeksipyyntö ei riittäisi. Marielilla ei ollut aavistustakaan. Hän tiesi kyllä, että nainen, joka ei pysty nukkumaan silmät kokonaan kiinni, on kokenut jotakin, jota ei voi sanoissa kuvata. Avani kertoo kaikesta hapuileva hymy kasvoillaan, kuin se pitäisi tämän hengissä.

Mariel tekee sen, jonka osaa. Koskettaa varovasti Avanin kättä, jättää omansa lepäämään sen päälle. Kaikki se suru ja hämmennys, jota Mariel on kokenut isästään, himmenee taustalle. Avanin kipu ei salli Marielin kokea mitään sellaista.

Olen ollut hirvittävän itsekäs”, Mariel kuiskaa. ”Olen pahoillani.”
Avani pudistaa päätään.
Älä pyydä anteeksi. Sinä olet ollut minulle ainoastaan hyvä.”
Minä olen käyttäytynyt kuin kokemani kipu olisi ollut suurinta maailmassa, vaikka sinä…”
Ei, en salli sinun tekevän näin. Älä halvenna itseäsi minun vuokseni. Olen valinnut olla sinun vierelläsi.”

Marielin huulet alkavat väristä, itku tekee tuloaan. Se ei tule. On liikaa tunnettavaksi, jotta sen voisi päästää ulos pelkkinä kyynelinä. Mariel puristaa Avanin kättä. Avani ei hätkähdä.
Alyan ja muiden miesten kuoleman jälkeen minä selvisin puolisen vuotta yksin maailmassa, jossa naisille ei ole ainuttakaan paikkaa. Minulla oli jotakin, johon uskoa. Haluan, että sinäkin uskot yhä johonkin, ettet hukuta sydäntäsi liian syvälle.”
Avani… Oliko kaikessa kyse Javirista? Rubiinisiivistä?”
Ilman häntä minä en olisi koskaan tiennyt, että on olemassa jotakin hyvää, jotakin, jonka puolesta yrittää.”

Marielin kasvot kirkastuvat.
Javir”, hän hengähtää, ”sinä sanoit Ildarienissa, että me olemme tavanneet hänet.”
Avani hymyilee niin, että tasainen hammasrivistö paljastuu.
Portinvartija”, Avani sanoo hymyillen yhä leveästi.
Mariel säpsähtää. Portinvartija? Ikuinen olento, miltei kuin yksi jumalista?
Avani nauraa. Hänen piirteensä säteilevät hänen nauraessaan.

Portinvartijaa ei ole aina ollut olemassakaan. Kehä toimi oma-aloitteisesti, kunnes Javirin tahto johdatti hänet suoraan jumalten luo. Namyriassa maalailtiin kuva siitä, että hän olisi kadonnut kehään, mutta osa tiesi kertoa, että hän ei suinkaan kadonnut. Hänet ylennettiin.”
Jos hän kohtasi jumalat, kuinka hänelle ei käynyt kuten nimettömille?” Mariel muistaa piirteettömät ihmisen irvikuvat Vanían maailmassa. Vahamainen, kireä iho, tyhjät silmät.
Javir oli poikkeava.” Enempää Avanikaan ei osaa kertoa. Jumalten tahtoa ei voi kukaan ennustaa.

Mariel nyökkää. Aallot lyövät yhä kalliolle, ilma on purevan kylmä. Nyt Mariel ymmärtää kaikki tarinat, joita Larus on Enfallasta kertonut. Kylmyys ylettyy sydämeen saakka. On suoranainen ihme, ettei Enfalla ole vielä kuollut. Mariel vetää Avanin lähemmäs, painaa varovasti päänsä tämän olalle, lepuuttaa silmäänsä hetkeksi.

Avani…”
Niin, Mariel?”
Me löydämme Larusin. Ja isän. Sitten me pääsemme kotiin.”
Niin.” Pieni tauko. ”Koska mekin osaamme toivoa.”
Hymy leviää Marielin kasvoille. Hän ei tahdo nousta vielä ylös.
Kiitos, kun kerroit minulle kokemuksistasi ja Javirista. En anna kertomasi valua hukkaan.”
En epäile sitä ollenkaan.”

Avanin käsi hakeutuu Marielin selälle. Hetken he pysyvät toisiaan vasten, sallivat itsensä levätä pitkän matkan jälkeen. Marielin silmä säteilee yhä kipua kaikkialle ruumiiseen. Hän painaa ehjän silmänsä uudelleen kiinni ja sallii lämmön levitä Avanin kehosta omaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti