tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 10


Luku 10: Illan sineen

Marilianin silmät kiiltävät kuin ilkikurisella lapsella. Aamun paino iskeytyy Lunamielin leukaluuhun, hän ynähtää joutuessaan nousemaan ylös havupediltään.
Ylös siitä”, Marilian sanoo virnistys kasvoillaan.
Mitä hel –”
Sinä tulet tänään kanssani metsästämään.” Marilian heittää jousen ja viinen Lunamielin syliin ja kävelee pois jättäen miehen hieromaan unetonta yötä silmistään.

Kun Lunamiel on saanut noustua ylös, miehen silmiä reunustaa tummat renkaat. Vaatteet ovat aivan liian hienot metsästykseen, mutta Marilian ei jaksa huolestua siitä, roiskiiko kylänjohtaja pitsihihansa vereen.
Muistatko enää metsästämisestä mitään?” Marilian kysyy silmäillen pitkään helmikoruja pitkin Lunamielin kehoa.
En juurikaan”, Lunamiel huokaa. ”Emerald oli siinä aina minua parempi, ja…” Ääni kuolee miehen kurkkuun. Marilianin onnistuu miltei käydä tätä sääliksi.

Eikö sinusta tunnu erikoiselta tappaa toisia eläviä olentoja?” Lunamiel kysyy karaistuaan kurkkuaan. Marilian jää tuijottamaan miestä silmät suurina.
Kysytkö sinä tuota minulta tosissasi sen jälkeen, kun olet tullut tänne tekemään kokeita ihmisillä?”
Tarkoitin omasta näkökulmastasi. Te olette kuitenkin yhä tiiviisti yhteydessä luonnon kanssa.”
Kiertokulku oli olemassa jo ennen kylän perustamista. Ei se ole muuttunut miksikään. Jotkut tappavat ja jotkut tulevat tapetuksi. Pedot eivät mahda aisteilleen mitään, vaikka kuinka olisimme kaikki yhtä maan hengitystä.”

Marilian vetää nuolen viinistään ja pysähtyy. Heidän rupatteluaan ovat karanneet kaikki vähääkään elävät eläimet.
Me emme enää ole lainkaan niin tiiviissä yhteydessä luontoon kuin sinä kenties kuvittelet”, Marilian huokaisee. ”Kaikista metsässä elävistä eläimistä vain noin kahdella kädellä laskettava määrä osaa yhä puhua meille. Kielemme ja tapamme ovat eriytyneet sen jälkeen, kun ihmiset nousivat kahdelle jalalle.”
Mutta Maruk –”
Maruk on Maruk. Hän kulkee omia teitään. Me emme enää puhele puiden lehville, emme kutsu jäniksiä ja oravia kotiin. Se taito on kadonnut vuosien varrella.”

Ilme Lunamielin kasvoilla on miltei anteeksipyytävä.
Seuraavaksi sinun on pysyttävä aivan hiljaa. Kaikki elävä kaikkoaa sinun rymistelysi tieltä”, Marilian sanoo ja kumartuu vasten maata. Lunamiel tekee samoin, sillä pitkänä hän on kuin maalitaulu. Kun odotus lakkaa ja Marilianin nuoli viuhahtaa, Lunamiel kavahtaa taaksepäin, kun suuri eläin vavahtaa maahan useiden metrien päässä.

Hetken päästä Marilian kantaa kaurista harteillaan kuin kaadettu eläin ei painaisi mitään. Hän ei saata olla hymyilemättä Lunamielin auenneelle suulle ja kohotetuille kulmille. Mies on vienyt kädet harteilleen kuin suojatakseen itseään.

Oletatko minun pystyvän samaan?”
En, siihen vaaditaan vuosien kokemus”, Marilian nauraa, ”mutta alkeet minä voin sinulle opettaa. Tätä saalista ei kuitenkaan sovi jättää metsään lojumaan siksi aikaa. Yön muste ehtii valua taivaalle ennen kuin sinut saadaan kaatamaan yhtään mitään.”
Lunamiel huiskauttaa kättään kuin suutuksissaan. Riemu kuitenkin leikkii hänen silmäkulmissaan, hän ei kykene piilottamaan sitä Marilianilta.

Päivä todella ehtii kulua iltaansa, hämärä kiertelee metsää, kuunsiiro kurkistaa puitten takaa. Lunamiel on kantanut leiriin kaksi jänistä ja katsonut, kuinka Marilian nylkee ja valmistaa kaatamansa peuran. Marilian ei päästä Lunamieliä otteestaan ennen kuin hämärä laskeutuu ja molempien kädet ovat veren kyllästämät.

Lunamielin hihat ovat veressä, punainen neste tarttuu valkeisiin suortuviin tämän siirtäessä niitä silmiltään. Marilianin sisällä läikähtää, mies hänen edessään on kuin veistos. Kaukainen, silti kykenevä ottamaan opikseen, seuraamaan perässä.

Tule, minä haluan näyttää sinulle jotakin”, Marilian hengähtää yllättäen ponnahtaen pystyyn.
Vastahan me olemme rauhoittuneet.” Miehen poskella on verta. Eläin on jo nyljetty, joku muu pitää huolta sen valmistamisesta.
Usko minua, tämän sinä haluat nähdä. Nopeasti, meillä ei ole paljoa aikaa.”
Lunamiel pudistelee hymyillen päätään, mutta seuraa Mariliania metsän halki, ohi vilkkaana juoksevan puron ja sairaiden leirin. Jalkoihin sattuu pitkän päivän jäljiltä, mutta Marilian vain kulkee tietäen, ettei Lunamiel pysähtyisi.

Vasta korkealla Marilian vetää henkeä. Hentoinen polku on johdattanut heidät puitten yläpuolelle, korkealle, kylmälle kalliolle. Lunamiel vetää raskaasti henkeä, päivä on ollut miehelle vaativa. Marilian venyttää käsiään kohti tummenevaa taivasta ja virnistää, kun näkee hengästyneen Lunamielin ymmärtävän, miksi tämän on täytynyt kulkea koko matka leiristä ylös kalliolle.

Taivas tippuu metsään, täydellinen sini peittää taivaanrannan. Marilian puhaltaa höyryä viileään ilmaan, höyry katoaa sinertävälle taivaalle. Hetki ennen täydellistä pimeyttä, tähtipeittoa metsän yllä. Puut ovat korkeita, alhaalta katsoen taivastakin korkeampia, mutta kalliolla ne ovat kuin tummeneva matto taivaan reunan alla.

Täältä näkee kylään saakka”, Lunamiel henkäisee.
Marilianin kasvoille leviää tietävä hymy.
Muutama minuutti ennen pimeää. Muurin ääriviivat erottaa vielä. Keskellä yötä täältä näkee vain kylän hahmotelman, pienet valopilkut kuin maanpäälliset tähdet.” Marilian pitää pienen tauon, antaa Lunamielin koota ajatuksiaan. ”Tämä on minun suosikkipaikkani koko metsässä.”

Marilianin leveä hymy tarttuu varovaiseksi kareeksi Lunamielin suupielille. Marilian astuu lähemmäs miestä, vie kätensä tämän poskelle pyyhkiäkseen jo miltei kuivuneen veren pois. Se vain leviää käsille ja poskille. Lunamiel pudistaa päätään pienesti, vie kätensä Marilianin ranteelle ja sulkee silmänsä. Miehen nojatessa Marilianin käteen hän tuntee sydämensä tykyttävän luuvankilassaan.

Marilian…”
Kerro vain.”
Minua pelottaa.”
Minä tiedän sen.”
Ei, kun minua aivan oikeasti pelottaa. Niin paljon, että kehoni hajoaa siihen.”
Sinä voisit jäädä tänne, tiedäthän sinä sen?”

Lunamielin silmät puristuvat entistä voimakkaammin kiinni. Miehen ote Marilianin ranteesta on tiukka, miltei vaativa. Miehen hartiat vapisevat, Marilian kuljettaa kätensä niille ja pitää lujaa kiinni. Lunamiel ei pääse pakoon, ei itseään eikä saapuvaa yötä, ei Marilianin vahvaa otetta.

Lunamiel avaa silmänsä, ne kiiltävät niin, että Marilian miltei säpsähtää.
Minä keskustelin Saulin kanssa viimeyönä.”
Saulin?” Marilian kurtistaa kulmiaan.
Törmäsin häneen harhaillessani metsässä.”
Pitänee ilmoittaa huolehtijoile, että eivät päästä sairastuneita harhailemaan liian pitkälle. Saulin muistot ovat kadonneet hyvin nopeasti, ei kai hän sanonut mitään liian levotonta?”
Me keskustelimme. Minä… minä…” Lunamiel vetäytyy kosketuksesta, istuutuu niin pienelle sykkyrälle kuin pitkine raajoineen kykenee.

Lunamiel? Mitä sinä oikein tarkoitat?” Marilian istuutuu miehen vierelle vieden väkisin käden tämän selälle. Lupaa kysymättä hän tunkeutuu Lunamielin omaan tilaan, koskettaa tätä, silittää selkää hennoin vedoin.
Emerald. Tässä kaikessa on kyse Emeraldista.”
Kaikessa on aina kyse Emeraldista. Haluatko kertoa minulle?”
Minä en…”
En vaadi mitään. Tee, kuten tahdot. Meillä on koko yö aikaa.”
Minä en ole koskaan kertonut kenellekään, miten minä pelkään.”

Marilianin käsi Lunamielin selässä kertoo tälle, että hänelle tämä voisi avata sanojensa arkun. Hän katsoisi sen pohjalle eikä järkyttyisi mistään. Nainen, joka kykenee nylkemään eläimen paljain käsin ja katsomaan vierestä sisarensa katoamista oman päänsä sisälle, pystyy mihin tahansa.

Hyvä on”, Lunamiel kuiskaa kohottaen katseensa. Yksinäinen kyynel on valunut poskelle. ”Minä kerron.”
Marilian hymyilee. Hän ei osaa tehdä muuta sytyttääkseen rohkeuden roihun miehen sisälle. Se riittää. Lunamielin kyynel pyyhkii raidan veriläikkään tämän poskella. Värisevin huulin tämä avaa suunsa kertoakseen, ja Marilian kuuntelee. Illan sini taittuu yön tummaksi verhoksi, mutta kaksikko ei lähde sitä pakoon. Sanat ovat vasta auenneet heille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti