tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 14


Luku 14: Kuolevat jumalat

Ei”, Marilian sanoo pudistaen päätään niin voimakkaasti, että mustat letit keinuvat puolelta toiselle. ”Minä en anna sinun tehdä mitään niin vaarallista.”
Epäilen, että se on ainoa keino saada Emerald uskomaan, että olen tosissani enkä aio muuttaa mieltäni.”
Sanooko hän kirjeessään selkeästi, ettei hän usko sinua?”
Hän ilmaisee olevansa erittäin suuttunut siitä, että ylipäätään uskallan ehdottaa jotakin sellaista kuin projektin lopettaminen. Hän pilkkaa ehdotustani ja kuvittelee tietävänsä, että palaan aivan pian takaisin hänen luokseen.”

Marilian vaihtaa katseita johtajien kanssa. Eseben ilme on tyyni, Hiiran otsa rypistynyt. Vain Arael osoittaa kiinnostusta Lunamielin sanoihin.
Kerrataanpa hieman”, Arael sanoo piirtäen käsillään ilmaan. ”Sinä tahdot tappaa jonkun jumalista siten, että saat lähetettyä Emeraldille jonkin tämän ruumiinosista osoituksena siitä, että olet lähtenyt häntä vastaan? Tarkalleen ottaen miten sellainen toimi edistäisi päämäärääsi?”
Saat sen kuulostamaan paljon dramaattisemmalta kuin ajattelin. Raaja olisi todiste osallisuudestani. Sotasaalis. Emerald ymmärtäisi, mitä tarkoitan sillä.”
Suunnitelmassasi ei ole vaaraa, jos et itse osallistu tapahtumaan. Jumalia tapetaan päivittäin.”

Arael!” Marilian parahtaa. ”Ajatus jumalan raajan lähettämisestä on… on…” Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan Marilianin sanat jäävät kiinni kurkkuun.
Jumalia tapetaan joka päivä. Se on välttämätöntä.” Araelin silmissä on ehdoton katse. Marilian huokaisee syvään. Siitä huolimatta, että hänen sisarensa on jo menettänyt itsensä miltei kokonaan jumalalle, ajatus jumalista pahantekijöinä, riivaajina, jotka ansaitsisivat tulla surmatuksi, on liikaa kestettäväksi. Jumalat ovat olentoja, joille poltetaan suitsukkeita ja uhrataan palanen ruokaa nuotion liekkeihin toistaen mielessään rukousta. Marilianin sydäntä särkee jo se, että tavat ovat kuolleet hädän tieltä. Pian kukaan ei muistaisi jumalia minään muuna kuin vitsauksina.

Hyvä on”, Marilian huokaa. ”Kunhan Lunamiel ei osallistu tapahtumaan. Hänellä ei ole suojelijan koulutusta.”
Entä, jos haluan osallistua?”
Haluatko sinä päätyä sisältä ontoksi? Anna mennä vain, jos se on käsityksesi ihanteellisesta elämästä.”
Minun täytyy saada Emerald uskomaan, että –”
Aina vain Emerald!” Marilianin ääni kohoaa korkeammalle kuin hän oli ajatellut. Johtajien katseet keskittyvät häneen. ”Sinä annat hänen ohjata itseäsi myös silloin, kun pyrit irrottautumaan hänestä. Minä luovutan. Hän on joka tapauksessa syönyt sinut pahemmin sisältä kuin yksikään jumala koskaan pystyisi.”

Marilian nostaa kätensä ilmaan ja kävelee rivakoin askelin pois paikalta. Lunamiel jääköön pohtimaan sitä, tahtooko pyhän olennon riivaamaksi vai kenties eteenpäin elämässään. Marilian ei ryhdy kenenkään lapsenvahdiksi. Turhautuessaan hän kävelee kohti korkealle kohoavaa kalliota, jolla vietti viimeyön kuunnellen Lunamielin itkua kuin tuutulaulua ja pitäen miestä lähellään ilman ajatustakaan mistään muusta. Kallio ilkkuu hänelle, mutta hän kiipeää silti kohti sen huippua.

Et kai vain pakene jotakin, rohkea tyttö?” Matala, raastava ääni. Marilian hätkähtää, juoksee polkua pitkin takaisin mättäille. Valkea susi seisoo hänen edessään kallistaen päätään.
Maruk”, Marilian henkäisee.
Metsässä on kehitteillä melkoinen näytelmä”, Maruk murahtaa. ”Tehän käyttäydytte mielettömämmin kuin ne, jotka todella ovat ontossa tilassa.”
Minä…” Suden edessä Marilian on sanaton, riisuttu, sisimmässään täysin paljas.

Maruk astuu lähemmäs, huiskauttaa hännällään Marilianin kylkeä. Pelko kutittelee sisintä, Marilian huomaa vapisevansa.
Mitä meille kaikille on tapahtumassa?” Marilian kuiskaa tuskin kuultavalla äänellä.
Sinä pidät kylänjohtajasta, etkö pidäkin?” Maruk sivuuttaa kysymyksen kysymyksellä.
Minä haluan, että hän pitää minusta. Sillä tavalla hän pääsee kauemmas sen myrkyllisen miehen otteesta ja on hyödyllisempi meille kaikille.”
Mutta olet silti peloissasi.”
Marilian nyökkää. Värisevin käsin hän ei voi väittää mitään muuta, vaikka tahtoisi.

Talven kaiku kiertelee ilmassa, enää ei menisi kauaa lumen tuloon. Luonto kulkee ja elää, vaikka aika on pysähtynyt luoduille. Marilian ei tiedä, mitä tekisi, jos luontokin pettäisi hänet kuten jumalat ja osa ihmisistä ovat jo tehneet.

Huokaisten Marilian istuutuu mättäälle ja ryhtyy sukimaan hiuksiaan. Maruk kiertelee häntä yhä häntäänsä huiskien.
Kunpa Ruda olisi yhä…” Marilian ei voi sanoa elossa. Hänen sisarensa hengittää edelleen. ”Kunpa Ruda olisi nyt tässä.”
Minun sijastani?”
Ei, vaan ylipäätään. Hän osaisi sanoa, mitä minun tulee tehdä.”
Oletko ajatellut, että voit olla myös tekemättä? Yhden ihmisen harteille ei maailman paino asetu.”
Ellei kyseessä ole Emerald. Tämä kaikki tapahtuu hänen vuokseen.”

Marilian hätkähtää ja nousee hetkessä takaisin jaloilleen. Silmissä kiiltää, hän muistaa jälleen.
Siitä minun pitikin puhua sinun kanssasi!”
Minä kuulin jo”, Maruk tiputtaa. ”Pikkulinnut kertoivat.”
Marilianin onnistuu hymähtää.
En tahdo pyytää palveluksia enkä käyttää ketään yhteiseen hyvään. Sinä olet yksilö, elävä olento, ja minä kunnioitan sinua kuten kuka tahansa muukin metsän elävä. Kerro minulle, onko mitään, mitä sinä voisit tehdä ajaaksesi Emeraldin niin nurkkaan, että tämä tahtoisi jälleen palauttaa ajan ennalleen.”

Maruk kohottaa kuonoaan. Marilian on elänyt eläinten kanssa koko ikänsä, suden ilmeitä on miltei yhtä helppo arvioida kuin ihmisenkin. Kun Maruk pian irvistää, paljastaa hampaansa, Marilian on jo nähnyt sen ennalta.

Ei, minä epäilen, että ei ole”, Maruk murahtaa, ”Emerald ei nimittäin toimi kuten te muut. Hän ei ole huijattavissa.”
Sinä olet ollut hänen ystävänsä. Emerald tekee vain sellaisia asioita, joita tahtoo. Etkö muistaisi jotakin sellaista, joka voisi saada hänet haluamaan muutosta?”
Mikään, mitä minä voin tehdä, ei aja häntä siihen suuntaan. Päin vastoin. Koko aikahulluus on osittain hänen keinonsa näyttää oma ylivertaisuutensa minuun verrattuna.”
Marilian sihahtaa.
Aivan kuin sinua kiinnostaisi olla häntä parempi.”
Kilpailuasetelmat elävätkin vain hänen päässään.”

Marilian vie kädet hiuksiinsa, haroo paksua, monikerroksista tukkaansa, mutta senkään alta hän ei löydä vastauksia. Ajatukset ovat vaiti. Hermostunut askellus pysähtyy vasta, kun Maruk pyyhkäisee kevyesti hännällään hänen kehoaan ja kohottaa keltaisen katseensa.

On olemassa asioita, joille emme suoraan voi mitään”, Maruk sanoo aivan kuin huokaisten. ”Joskus ne täytyy vain hyväksyä.”
Niinkö sinä teit silloin, kun jäit tänne ja Emerald lähti? Lunamiel kertoi minulle.”
Minä tiedän, että Emerald palaa vielä. Jos korviini kantautunut Lunamielin suunnitelma toteutuu ja hän lähettää jumalan raajan todisteeksi uudesta kannastaan, pelko ajaa Emeraldin kotiin.”
Sinä et siis aio osallistua suunnitelmaan?”
Minulle ei ole siinä roolia.” Kun Marilianin ilme alkaa murtua, Maruk lisää verkkaisesti: ”Mutta se ei tarkoita, ettenkö puhuisi Emeraldille sitten, kun hän ilmaantuu tänne.”

Marilian ei voi muuta kuin nyökkäillä. Tilanteen raskaus on käynyt istumaan hänen ylleen. Mitä useamman ihmisen hän näkisi kaivautuvan mieleltään ontoksi, sitä raskaammaksi hänen taakkansa kävisi. Hän kantaa sitä niidenkin puolesta, jotka ovat tilanteen aiheuttaneet.

Vaikka tämä näyttää nyt epätoivoiselta, se ei tarkoita, etteikö tilanne voisi muuttua”, Maruk sanoo hiljaa istuutuen Marilianin vierelle. Istuessaankin suden pää on korkemmalla kuin Marilianin. ”Sinulla on nyt Lunamiel täysin käytössäsi, aivan kuten halusit.”
Marilian on poimivinaan piikin suden puheessa.
Ehdin myöhemminkin itkeä sitä, kuinka moraalittomia valintoja olen tehnyt tämän sotkun korjaamiseksi. Jos pääsen Lunamielin kautta vaikuttamaan Emeraldiin, teen sen.”
Kukapa tässä maailmassa puhtaana säilyisi. Sinä toimit, toisin kuin usea muu – minä mukaan lukien. Maailma tarvitsee toimijoitaan.”

Syvä huokaus pakenee Marilianista. Hän vie kätensä Marukin turkille, painautuu hetkeksi eläintä vasten kuin toista ihmistä. Pelko hukkuu eläimen voimakkaaseen tuoksuun, tämän karheaan turkkiin. Kun Marilian päästää irti, hän tietää, että hänen on palattava Lunamielin luo ja selvitettävä tilanne.

Olen pahoillani”, Marilian kuiskaa.
Et minulle. Ne, keiltä haluat pyytää anteeksi, ovat muualla.”
Marilian tuijottaa Marukia sanomatta mitään.
Riennä jo. Rohkeuttasi ja sanavalmiuttasi kaivataan.”
Kiitos, Maruk”, Marilian sanoo hiljaa ennen kuin lähtee juoksemaan takaisin johtajien luo.

Iltahämärä on jo hiipinyt metsään, Marilian nojaa jalkojensa kykyyn tunnistaa maa allaan pimeämmälläkin. Mättäät ja kasvit ovat sinen peittämät, kun Marilian löytää Lunamielin istumassa muutamia metrejä kauempana paikasta, johon Marilian hänet jätti. Lunamielin vieressä on pieni lampi, jonka kirkasta pintaa mies huljuttelee sormillaan. Tunnistamaton esine miehen oikealla puolella ei heti kerro Marilianille nimeään. Kun Marilian vihdoin ymmärtää, mikä se on, hän vie molemmat kädet suulleen.

Onko se…”
Tänään rajalla tapetun jumalan käsi.” Lunamiel kohottaa katseensa lammesta ja heilauttaa epämääräistä kättä Marilianille.
Olitko sinä mukana?”
Se oli yllättävän helppoa”, Lunamiel naurahtaa. ”Niitä olentoja oppii vihaamaan, kun näkee, mihin ne pystyvät.”
Sinäkö irrotit käden jumalalta?”
En suinkaan”, Lunamiel hymyilee, ”suojelijat sen tekivät, kun saivat olennon tapettua. Tällä kertaa se ei muuttunut nestemäiseksi. Se oli pienempi kuin se, jonka minä kohtasin.”

Marilian tuijottaa miestä kuin ei enää tietäisi lainkaan, kuka häntä katsoo takaisin kullanruskeilla silmillään. Hymy Lunamielin kasvoilla on liian tasainen, mies tuntuu irrottaneen itsestään hetkeksi kyetäkseen tekemään kaiken tämän.

Mielessäsi ei ole jumalaa, joten kaikki hyvin”, Marilian huokaa jaksamatta edes huutaa miehelle.
Aivan. Nyt minun pitää vain lähettää tämä groteski ilmestys pienen kirjelappusen mukana Emeraldille.” Lunamielin äänessä on sellaista ylimielisyyttä, kyläläisen sieluun kiinnittynyttä paremmuudentuntoa, että Marilian tuntee jonkin sisällään kärähtävän. Jokin kirkkaasti palanut palaa karrelle, eikä Marilian voi tehdä mitään estääkseen sitä.

Kuvittelitko, että todella sanoisin noin? ’Kaikki hyvin?’ Ei, Lunamiel, mikään ei ole hyvin niin kauan, kun tätä tapahtuu”, Marilian aloittaa osoittaen vääristynyttä kättä. ”Me ihmiset tapamme luojiamme ja ne syövät meidän mielemme – kerro minulle, että inhimillisyyttä on yhä jäljellä tässä maailmassa, edes jossakin mieltemme pohjilla. Että kaikki tämä ei ole pelkkää vääntyilevää, sulaa ja kuumaa hulluutta, joka polttaa meitä hajalle sieltä, minne kenenkään käsi ei ylety parantamaan. Me olemme kaikki menettäneet mielemme, tavalla tai toisella.”

Koko keho vapisee, Marilian tuntee äärensä selkeämmin kuin koskaan. Marukin sanat kaikuvat hänen mielessään. Mitään ei olisi tehtävissä. Ei vielä. Kaikki riippuu yhden ehdottoman mielen oikuista. Marilianin mieli ei taivu pitemmälle, hän ei keksi enää mitään, jolla saada Emerald ohjailtua muuttamaan ajan joen suunta takaisin entiselleen.

Marilian lysähtää Lunamielin vierelle. Hetken hänen katseensa harhailee, mutta Lunamielin silmät saavat hänet kiinni.
Marilian, milloin viimeksi sinä istuit alas ja sallit itsesi itkeä?”
Marilianin silmät seisovat päässä. Hän yrittää ojentaa kättään koskettaakseen Lunamielia, tehdäkseen mitä tahansa kiinnittääkseen itsensä hetkeen, mutta kyyneleet purkautuvat luvatta voimakkaana putouksena. Hartiat vapisevat, mutta Lunamiel on jo siinä, kuljettamassa siroja käsiään hänen ympärilleen. Marilian antaa itsensä pideltäväksi, itku juoksee ulos. Kun Marilian tiedostaa kehonsa ääret seuraavan kerran, Lunamiel pitää tiukasti hänestä kiinni.

Lunamielin sydämen pamppailu tuntuu Marilianin ohimoa vasten, niin lähellä hän on miehen elämän lähdettä, ruumiissa sykkivää elämää. Hän ei tahdo nousta, ei kuivata kasvojaan, ei kerätä ylpeyttään ja haudata multaan kaikkea sitä, jonka on juuri päästänyt itsesään ulos. Lunamielin käsi sipoo Marilianin hiuksia, hän sallii itsensä tuudittautua kosketukseen, jolla ei ole sen suurempaa merkitystä. Se ei tee hänestä ketään tai vie häneltä mitään, se on vain kosketus, eikä häntä ole pidelty sitten isosiskon sairastumisen. Kosketus pitää hänet kiinni itsessään, sallii hänen levätä hetken.

Marilian on aikeissa avata suunsa pyytääkseen anteeksi, kun Lunamiel silittää hänen olkaansa ja tilanteen absurdius leviää hänen ruumiiseensa ravistelevana ymmärryksenä. Hänen ei tarvitse pyytää anteeksi sitä, ettei kykene kantamaan kaiken painoa vuosikymmeniä. Kyyneleet ovat tippuneet eivätkä ne pyytäneet anteeksi tippuessaan.

Anteeksi”, Lunamiel ehtii Mariliania ennen.
Ei”, Marilian pudistaa päätään, ”ei anteeksipyytöjä. Ei enää.”
Marilian hipaisee Lunamielin poskea, mies tarttuu hetkeksi käteen kuin tarratakseen mihin tahansa elävään. Marilian tietää silmiensä verestävän, mutta hän ei irrota katsettaan Lunamielistä. Mies painaa hapuilevan suukon hänen huulilleen. Marilian ei vastustele, vaikka tietää läheisyyden pelkäksi pakotieksi. He kumpikin tahtovat jotakin muuta, mutta jäävät toistensa kehoille kaipaamaan.

Minä olen hirvittävän pahoillani siitä, että jouduit näkemään tämän”, Lunamiel sanoo nyökäten jumalan raajaa ja lampea kohti. ”Tämä on minulle eräänlainen rituaali. Minä istuin täällä aina Emeraldin kanssa, kun hän tahtoi puhua jostakin. Hän katseli kuvaansa lammesta kuin olisi pelännyt sen karkaavan. Nyt minä istuin täällä yksin ja ajattelin irti päästämistä.”

Marilian vie kätensä Lunamielin kasvoille, pitelee niitä kuin kuppia eikä päästä miehen katsetta karkaamaan.
Eiköhän hoideta viestisi Emeraldille”, Marilian sanoo onnistuen hymyilemään.
Lunamiel nyökkää vaisusti. Kun hän lähettää jumalan käden ystävälleen, se merkitsee lopullista eroa. Marilian näkee pelon asettuneena mieheen kykenemättä tekemään sille mitään. Hän voi vain ruokkia sitä puolta Lunamielista, jonka on katsonut itselleen läheiseksi, jonka vuoksi hän on valmis yrittämään. Sipaisten Lunamielin poskea Marilian nousee ylös. Rohkeutta, hänen kosketuksensa kertoo ystävänsä hylkäävälle miehelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti