tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 15


Luku 15: Ensilumi

Helakan kirpeä ilma punertaa Lunamielin posket, kun hän kantaa puita leiriin. Hänen lähtiessään uudelle kierrokselle taivas avaa porttinsa. Taivaan valkea lahja putoilee hiljalleen metsään, ikivihreät puut päästävät lumihiutaleet laskeutumaan mättäille, Lunamielin hiuksiin. Lunamiel pyyhkäisee kylmän suortuvan otsaltaan, ensimmäistä kertaa koskaan hän pitää hiuksiaan kiinni. Työnteossa mukavuuksista on joutunut luopumaan, mutta alas satava lumi tekee hänelle levollisen olon, sisältä raikkaan ja keveän.

Metsäläiset ovat jo keränneet kaikki kesän ja syksyn yrtit talteen, talvella maa olisi kohmea ja kylmä, vaikeammin taivuteltavissa ihmisen tahtoon. Vaikka metsä on omalla tavallaan muuttumaton, vuodenajat vaihtuvat yhä miltei entiseen tahtiinsa. Emeraldin itsekkyys ei ole vienyt niiltä suuntaa. Lunamiel harhailee kauemmas kuin ajatteli, aivan lähelle polkua, jota pitkin alun alkaen saapui metsään, jätti kylän taakseen. Hän ei ole pysynyt laskuissa mukana, hänellä ei ole enää selkeää muistikuvaa siitä, kuinka kauan kylästä poistumisesta on kulunut.

Joku kävelee polkua pitkin alas, laskeutuu metsän tummaan syleilyyn. Lunamiel ei vaivaudu vilkaisemaan uudestaan, kerran kuussa kyläläiset ja metsäläiset vaihtavat hyödykkeitä keskenään. Sitä on tapahtunut aina, kaikesta huolimatta. Kun askeleet lähestyvätkin jäkälää keräävää Lunamielia, mies hätkähtää.

Mustat hiukset ovat taitavalla korkealla kampauksella. Smaragdikorvakoru, helminauhoja, korkeakauluksinen paita ja iho valkea kuin taivaalta harteille putoileva lumi. Tämä mies ei ole metsäläinen, joka on käynyt vaihtamassa puuta ja lihaa lamppuihin ja aseisiin. Emerald seisoo Lunamielin edessä luontainen hehku yllään, pää kallistettuna.

Tervehdys, Lunamiel”, Emerald lausuu pehmeästi. Miehen katse lepää Lunamielin sotkeentuneissa käsissä ja työnteosta punertuneissa kasvoissa.
Ensilumi. Ensilumi ehti sataa ennen kuin sinä tulit minun luokseni.
Hei vain, Emerald”, Lunamiel vastaa nousten seisomaan. Emerald on pieni hänen rinnallaan, kuin hento linnunpoika kohtaisi varttuneen linnun. Hauras. Emerald ei ole koskaan näyttänyt yhtä hauraalta.

Projekti etenee odotetulla tavalla, kuten näen”, Emerald sanoo kohottaen kulmiaan. ”Vietkö minut tapaamaan uusia ystäviäsi, vai tahdotko ensin vaihtaa kanssani sanasen?”
Olen houkuttunut viemään sinut suoraan leiriin”, Lunamiel naurahtaa, ”mutta en voisi sallia kenenkään saada etumatkaa. Ystäväni, kerrohan, mikä sinut tänne johdatti?”

Emeraldin silmät siristyvät. Mies palauttaa hymyn kasvoilleen, kaikki on hänelle pelkkää teatteria. Lunamiel hätkähtää ymmärtäessään, ettei tiedä, miltä Emeraldin todellinen hymy näyttää. Emerald ristii käsivartensa ylläpitäen dramaattisia liikeratojaan. Aika on pysähtynyt ja jumalat seonneet, mutta Emerald ei ole hievahtanutkaan aiemmalta paikaltaan. Hän on yhä oma itsensä.

Oletko sinäkin saanut jumalan mieleesi, vai oletko muuten vain suotuisasti unohtanut lähettäneesi minulle erään kohtalaisen groteskin objektin?” Emerald kysyy hymyillen miltei maireasti.
Oi, ajatella, että se todella sai sinut tulemaan tänne. Johan siinä kestikin.”
Jos minä olisin väkivaltainen, sinä makaisit nyt mättäällä. Sinnehän sinä nykyään omasta mielestäsi kuulutkin, matojen ja kuoriaisten sekaan.”

Emeraldin hymy irtoaa kuin pois pyyhkimällä.
Oli kieltämättä ovelaa todistaa muuttunut mielesi lähettämällä minulle jumalan raaja. Kapinoiva kylänjohtaja, ajatella, ajatella… Olemme tulleet kauas siitä, johon viimeksi jäimme.”
Tahtoisitko nähdä loistavimman ideasi hedelmät? Kummista aloittaisimme, fyysisesti runnelluista vai mieleltään tyhjentyneistä? Vaiko kenties niistä, jotka ovat molempia?”
Tiedätkö, minä olen itse asiassa varsin kiitollinen siitä, että sinä olet päättänyt potkia vastaan.”
Vai niin? Miten se ilmenee?”
Täällä metsässä toteuttamamme pieni kokeilu on todella syytä lopettaa. Sinä olet aivan oikeassa.”

Lunamiel hätkähtää. Emeraldin ääntä koko ikänsä kuunnelleena hän erottaa sävyn aitouden. Emerald nyökkäilee kuin tarkoittaisi sanojaan. Kunpa projektissa olisi jotakin lopettamista, kunpa hän olisi ymmärtänyt lähteä vastarintaan jo aiemmin.

Teimme virheen kokoamalla helposti uhrattavia yksilöitä. Tietenkään vanhat ja raihnaiset eivät kykene vastaanottamaan jumalaa, heillähän on hädin tuskin persoonallisuutta valmiiksikaan”, Emerald sanoo nauraen puronauruaan. Hän käyttää käsiään puhuessaan, kertoo niillä tarinaa, jota Lunamiel ei tahdo kuulla.
Emme me voi yrittää luoda täydellisiä olentoja lähettämällä tänne niitä, jotka ovat jo ihmismuodossaan kaikkein kauimpana täydellisestä. Olen kiitollinen siitä, että temppusi sai minut ymmärtämään, kuinka typerää se on.”

Emeraldin levittää kätensä ja hymyilee vailla kiiltoa silmissään.
Sillä välin, kun sinä olet raaputtanut täällä jäkälää kynnet katkeillen, minä olen koonnut uuden ryhmän. Kaikkein kauneimmat ovat myös uhrattavissa. Osoitin typerää sentimentaalisuutta, kun en ymmärtänyt sitä oitis”, Emerald sanoo. Lunamielin veri jäätyy hänen suonissaan, ritisee ja hajoilee. ”He ovat tällä hetkellä rajalla odottamassa jumalia.”

Lunamielin jalat eivät odota, että suu avautuu. Hän lähtee juoksemaan kohti rajaa kuin hänen henkensä olisi uhattuna. Emeraldin nauru saattelee häntä, vaikka mies ei lähdekään hänen peräänsä.

Missä he ovat?” Lunamiel huutaa päästessään rajalle. Suojelijat seisovat siistissä rivissä, jumalia tai kyläläisiä ei näy lähimaillakaan. ”Minne he ovat menneet?”
Mistä sinä puhut?”
Onko kaikki hyvin?”
Kuka on kadonnut? Sinun kyläläisesihän ovat jo menetettyjä.”
Ei, minä tarkoitin…” Lunamiel huohottaa. Ymmärrys leviää kehoon kuin myrkky. Emeraldin nauru, leveä hymy, kertovat kädet. Lumetta. ”Anteeksi. Anteeksi kamalasti, minä… Minä erehdyin. Olen pahoillani.”

Lunamiel ei jää odottamaan suojelijoiden merkitseviä katseita ja naurunremakkaa. Hän juoksee takaisin sinne, minne jätti ystävänsä, kauniin miehen, joka on jälleen sysännyt hänet seinää vasten. Emerald löytyy vasta, kun Lunamiel osaa etsiä oikeasta paikasta. Rakas vanha lampi kirkkaine pintoineen. Iänikuinen peili, nyt lumen ympäröimä.

Sinä vedätit minua”, Lunamiel huohottaa, ”sinä… sinä…”
Etkö löytänytkään rakkaita, pelastettavia kyläläisiä rajalta?” Emerald istuu maassa ja hipoo jääkylmää vettä sormillaan. ”Sinun reaktiosi oli salvaa haavoilleni. Kiitos. Sitä oli ilo katsella.”
Oletko sinä ylipäätään koonnut mitään uutta ryhmää?”
Jätän sen pitämään sinua hereillä öisin. Sinulla ei selvästikään ole riittävän jännittävää täällä.”

Hengitys ei ota tasaantuakseen, Lunamiel pitelee sydäntään. Emerald on uppoutunut lumisateen vääristämään heijastukseensa lammen pinnassa eikä kohota katsettaan. Miten kaunis. Miten hajalla. Lunamielin sydäntä puristaa, kun hän ymmärtää rakkautensa kuluvan hiljalleen loppuun. Jokaisella sanalla, jokaisella teolla Emerald iskee uuden puukon Lunamielin selkään.

Nouse ylös”, Lunamiel sanoo kykenemättä estämään ääntään värisemästä. Se olkoon hänen aseensa, hänen inhimillisyytensä Emeraldin kiillotettua, virheetöntä olemusta vastaan. ”Minun täytyy viedä sinut leiriin.”
Sinun kanssasi on niin hauskaa leikkiä”, Emerald sanoo hiljaa kallistaen päätään hivenen, ”jaksat aina mennä ihailtavan pitkälle.”
Minä en leiki kanssasi. Ala tulla.”

Lunamiel ei tiedä, mitä aikoo Emeraldille tehdä leirissä. Ei ole mitään, millä miehen saisi ylipuhuttua toimimaan kaikkien edun mukaisesti. Hän sysää vastuun toisille, antaa johtajien ja Marilianin ottaa kopin hulluudesta, joka on kuhissut hänen ihonsa alla koko elämän ajan. Olisi vihdoin aika antaa se pois, päästää se mädättämään jotakin muuta kuin hänen heikkoa lihaansa.

Emerald nousee ylös täydellisen rauhassa, pitämättä lainkaan kiirettä.
Sinä tahdot siis vielä jatkaa”, Emerald nyökkäilee. ”Hyvä on, hyvä on, minä leikin kanssasi. Esittele minut uusille ystävillesi. Niille, joiden peliä olet päättänyt pelata.”
Minä en pelaa, Emerald. Minä olen täysin tosissani.”
Hurmaavaa”, Emerald nauraa. ”Miten vakavasti minä sinut oikein otankaan! Totinen, hurja Lunamiel. Luonto on ottanut sinun ruumiisi, joku muu mielesi. Mitä seuraavaksi? Nautitko sinä tästä leikistä?”

Emerald kulkeutuu aivan lähelle, miltei iholle. Lunamiel miltei kavahtaa viedäkseen metsän tuoksunsa kauemmas miehestä, joka ei tahdo tuntea sitä hänen iholtaan. Emerald ei reagoi, vaikka Lunamiel tietää tämän lukevan kaikkea hänessä, painavan jokaisen muuttuneen yksityiskohdan mielensä arkistoihin.

Kauhukseen Lunamiel ymmärtää, ettei Emerald vieläkään usko häntä. Edes jumalan häpäisyn jälkeen tämä ei ole suostunut sisäistämään, ettei Lunamiel ole enää hänen käytettävissään, hänen pieni lelunsa pelissä, jota kukaan muu ei osaa pelata. Lunamiel ei sano mitään, kääntyy vain ja antaa Emeraldin seurata. Emerald ymmärtäisi vielä.

*

Katseet kerääntyvät, kun Lunamiel kulkee kohti leiriä Emerald mukanaan. Emerald ei ole huomaavinaankaan metsäläisiä, kun nämä supisevat ja osoittelevat. Lunamiel ei erota hänelle jo tutuiksi tulleiden kasvojen joukosta ystävällisiä hymyjä tai vastaanottavaisia katseita. Ihmiset kiertävät heidät kaukaa.

Johtajat ovat koolla, aukiolla on hälinää. Lunamiel kulkee kaiken keskelle tuoden kaaoksen mukanaan. Hiira on johtajista ensimmäinen, jonka silmät suurenevat ja käsi osoittaa kohti Emeraldia.

Hän… hänhän on…”
Onko Emerald palannut metsään?”
Onko se todella hän…?”

Lunamiel pysähtyy johtajien eteen. Kaikkien kolmen katseet kiertelevät heitä, mittaavat Emeraldin jokaista milliä kuin todistaakseen miehen todella olevan siinä verenä ja lihana, aitona itsenään. Lunamiel on avaamassa suutaan, mutta Emerald ehtii ensin.

Hiirako se siinä? Ja Esebe?” Emerald kysyy hymy kasvoillaan.
Emerald”, Hiira sanoo vailla iloa. ”Sinä olet palannut.”
Tulin katsomaan, millaista leikkiä täällä oikein leikitään.”
Tulitko sinä auttamaan meitä?” Esebe kysyy silmät kiiltäen jostakin toivoa suuremmasta.
Lunamiel yrittää mennä väliin, yrittää estää Emeraldia hajoittamasta koko tilannetta palasiksi, mutta Emeraldin huomiotta jättämä Arael ehtii ensin.

Sinulla ei ole aikomustakaan auttaa meitä. Mitä oikein toimitat täällä?” Araelin ääni on jäinen huurre lammen pinnassa, kylmä sohjo, johon hukkuva ei voi tarttua.
Emerald sipaisee hiuksiaan kuin ylläpitäisi mielikuvaa viattomuudesta vain itseään varten.
Kuka on puhunut jotakin auttamisesta? Loistavastihan teillä näyttäisi menevän. Olette pärjänneet yllättävän hyvin huolimatta siitä, että jäitte… tänne.” Emeraldin katse merkitsee kaiken, mitä hipoo. Nuotion, johon Lunamiel kantoi puut. Kaarnalla ja jäkälällä vuoratut katot, rakennukset, joissa pysyy lämpimänä, vaikka lumi sataa maahan. Kaiken sen Emerald tekee turhaksi pelkällä vilkaisulla.

Rakas ystäväni on täällä toimittamassa tärkeää tehtävää, mistä olette varmastikin hyvin tietoisia”, Emerald tiputtelee sanojaan kuin mustaa silkkiä, ”mutta olen huomannut, että olette kiintyneet häneen erityisen voimakkaasti.”
Arvoisa kylänjohtaja on saanut elää täällä täydessä rauhassa. Sovimme ehdot, joilla hän ja kyläläiset saavat elää keskuudessamme. Lunamiel on pitänyt huolta itsestään ja muista. Hän on osoittanut esimerkillistä kiinnostusta myös leirin asioihin”, Arael kertoo vilkaisematta Lunamieliin kertaakaan. Lunamiel palelee kauttaaltaan.
Suojelijamme tosin ovat alusta alkaen pyrkineet estämään projektinne toteutumisen”, Esebe lisää.
Hyvinpä he ovat onnistuneet”, Emerald naurahtaa. ”Minä olen kuullut, että suurin osa kyläläisistä on sairastuneessa tilassa.”

Johtajien ruumiit jäykistyvät. Erityisesti Arael joutuu pitelemään itsestään kiinni, jotta ei käy kiinni Emeraldin helminauhalla koristeltuun kurkkuun. Lunamielin keho on kylmän hallussa, mutta kauttaaltaan jännittynyt. Tilanteen jännite rätisee ilmassa, Lunamiel miltei kuulee sen.

Mitä sinä saavuit tänne tekemään?” Arael toistaa kysymyksensä. ”Tuskinpa saavuit tänne viidenkymmenen vuoden jälkeen vain nauramaan tilanteellemme.”
Oi, en suinkaan”, Emerald sanoo hymyillen. ”Minä tulin hakemaan ystäväni kotiin.”
Lunamielin?”
Lunamiel ilmoitti minulle äärimmäisen ystävällisesti, että hän keskeyttää projektin.” Emerald kääntyy Lunamieliin päin. ”Koska hänellä oli mitä ilmeisemminkin pieniä erimielisyyksiä kanssa tänne jäämisen suhteen, saavuin tänne noutamaan hänet takaisin.”

Sanat tippuvat yksi kerrallaan tikareiksi Lunamielin rintaan. Pelkästä katseesta Lunamiel tietää tehneensä väärin. Hän on kuin lapsi, joka on kiivennyt puuhun eikä suostu saati osaa enää tulla alas. Emerald on liikkunut kauas vakaumuksestaan pysyä ikuisesti rakentamassaan kylässä ja taipunut ylpeydestään vain saadakseen oikukkaan lapsen puusta alas.

No, Lunamiel?” Kysyjä on Hiira. Naisen kädet ovat ristityt, katse kertoo, että hän on valmis tekemään mitä tahansa, jos tilanne riistäytyy käsistä.
Oletko sinä lähdössä takaisin kylään?” jatkaa Esebe.
Kerro hänelle. Kerro Emeraldille, mitä sinä todella tahdot”, Arael sanoo.

Johtajien katseet asettavat taakan Lunamielin harteille. Emeraldin tyyneys murtuu, Lunamiel erottaa miehessä häivähdyksen siitä Emeraldista, johon hän on tottunut. Miehestä, joka räjähtää hetkessä kenen tahansa silmille, joka kääntää ajan ja tekee jumalat hulluiksi.

Kerro minulle mitä?” Myrkkyä. Pelkkää kylmää myrkkyä ääni täynnä. ”Mitä sinun pitää minulle kertoa, Lunamiel?”
Emerald on astumassa eteenpäin, ojentamassa kättään Lunamielille, kun huuto halkoo kirpeää ilmaa. Kaikki säpsähtävät, Arael vetää veitsen vyöltään, Hiira jousen selästään. Huuto lähtee metsäläisistä kuin aalto. Paniikki leviää, ihmiset juoksevat. Kun Lunamiel näkee, mikä huudot synnyttää, hän huomaa asettuvansa ensimmäisenä Emeraldin eteen.

Pitkät raajat, luonnottomat, täynnä reikiä ja venymiä. Piikkejä kylki täynnä, aivan kuin luut olisivat puskeneet ulos epämuodostumiksi. Kasvoton, mieletön jumala. Kuolevainen vailla omaa tahtoaan. Suuret, valkeat raajat ulottuvat rakennusten yläpuolelle, pää hipoo puiden latvaa.

Olento kumartaa päätään alemmas, kohti ihmisiä, aivan lähelle Emeraldia. Se värisee kuin sen ruumis olisi nestemäinen laskeutuessaan yhä alemmas. Raajat roikkuvat kohti maata, Lunamiel yrittää hypätä eteen, kun olennon pää hivuttautuu kohti Emeraldia.

Sekunnit lomittuvat, kirivät toistensa ohi. Lunamiel näkee silmiensä edessä kaiken. Hänet ja Emeraldin kuunvalossa, hopeisen valon vaatteettomilla kehoilla. Emeraldin pitsipaidassaan ja korkeavyötäröisissä housuissaan kertomassa ihmisten ylivertaisuudessa. Emeraldin lammen yllä repimässä hiuksiaan huutaen, ettei hän tahdo kuolla. Unet, jotka Lunamiel on kuluttanut loppuun, joissa hän saa painaa päänsä miehen rinnalle ja unohtaa. Mielikuvat hiipuvat valon tieltä. Välähdys. Tyhjyys. Lunamiel ei näe enää mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti