tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 20


Luku 20: Paljas

Yö kutittaa Lunamielin poskia miehen kulkiessa halki pimeän verkon. Lyhdyn varovainen valo halkoo harsoa, näyttää Lunamielille tien. Metsä näkee hänen tulonsa, ilmoittaa etukäteen, että hän saapuu kokeilemaan onneaan. Lunamiel ei ole kertonut kenellekään, vain Saul sydämessään tietää, mitä hän yrittää. Ystävän löytäminen pimeässä on pelkkien vaistojen varassa. Pimeään tottumattomat silmät eivät auta, mutta kuulo ja tuntu sydämessä pitävät Lunamielin liikkeessä.

Ne, jotka valvovat tänä yönä, ovat kaukana sieltä, missä Lunamiel vaeltaa. Rajalla ja leirissä. Lämpimien valojen ympäröiminä. Lunamiel on riisunut harteiltaan turvan ja sukeltanut puulabyrinttiin.

Jos Lunamiel löytää Emeraldin tämä kulkiessaan unen polkuja, hän ei tiedä, voiko enää koskaan kohdata menneen ystävänsä katsetta. Jos smaragdikoru todella on keino rikkoa jumalten piirtämä raja, Emerald tulee menettämään kaiken. Lunamielin sydän läpättää, hartiat miltei painuvat lysyyn lähestyvän petoksen painosta.

Lammella Lunamiel pysähtyy. Lyhty valaisee peilikirkkaan pinnan, jota jää ei ole vielä ottanut haltuunsa. Emeraldista ei ole jäänyt edes painaumaa lumeen. Hän ei ole käynyt lammella, jättänyt merkkejä pelostaan, vapisevasta ruumiistaan.

Missä sinä olet?

Emerald ei ole voinut palata takaisin kylään. Kaiken tiukasti hyppysissään pitävä mies ei voi jättää Lunamieliä puiden ja pensaiden haltuun, vihollisilleen. Emerald ei olisi tappanut Marukia, jos ei olisi tahtonut kukistaa metsää lopullisesti. Horjuttaa itse luontoa.

Lunamiel kumartuu lammen ylle, yrittää löytää pinnasta jotakin, joka kertoisi hänelle Emeraldista. Pinta heijastaa lumesta notkuvat oksat, latvojen välistä sirottuvan taivaan tähtivaloineen. Oma kuvajainen on pelkästään väsähtänyt, Lunamiel ei jaksa tuntea siitä mitään muuta. Omien kasvojensa sijasta hän huomaa ajattelevansa Mariliania. Naisen ketteriä jalkoja, aina valmiina juoksemaan. Taitavia käsiä, jotka niin metsästävät kuin silittävät pelon uneen. Silkkisiä hiuksia, jotka on osin sidottu pois tieltä. Käytännöllisyyttä ja lämpöä jokaisessa osassa naisen ruumista.

Lunamielin on pakko vetäytyä lammen ääreltä, jotta ajatus Marilianista ei sytytä valheellista liekkiä hänen kehossaan. Hän kohottaa katseensa kohti kuuta ennen kuin sallii itsensä jatkaa.
Kerro sinä minulle, mistä hänet löydän”, Lunamiel kuiskaa hopeanhohteeseen, ”sillä sinä näet kaiken.”

Kuu ei vastaa, Lunamiel nousee ylös. Hän astuu poispäin ajatuksen juostessa hänen lävitseen kirkkaana kuin lammen vesi. Muisto kulkeutuu pintaan, kertoo itsestään varovaisin sanoin. Kuu vastaa sittenkin. Lunamiel hymyilee, painaa kädet kiitollisena sydämelleen ja kuuntelee muistoaan.

*

Aikana ennen kylää ja ajan kääntymistä

Ihmiset Emeraldin ympärillä ovat painaneet päänsä. Osa polvistuu, osa kohottaa käsiään kuin rukoillen kosketusta. Emerald pitää päänsä korkealla, kuljettaa katsettaan jalkojensa juureen laskeutuneissa ihmisissä. Hänen hitaasti kiertävä kätensä kulkee ihmisten päiden yläpuolella, antaa näille merkin nostaa leukansa ylös.

Lunamiel seuraa humaltuneena, kuinka hänen ystävänsä astelee hitaasti ihmisille nyökkäillen ja käsiään heidän suuntaansa ojentaen takaisin puitten suojiin. Käsi hipoo päälakia, mutta ei kosketa ketään. Arvokkuudeksi naamioitu pelko kulkee Emeraldin kanssa kaikkialle.

Vaikka ihmiset ovat painaneet päänsä, ainutkaan eläin ei ole suonut Emeraldille läsnäolonsa iloa. Puut kumartavat hänestä poispäin, kun hän kulkee niiden lomitse. Lunamiel ei jää katsomaan maahan lyhistyneitä ihmisiä, joille Emerald on suonut sanansa ja läheisyytensä ja vetänyt ne sitten takaisin helmoihinsa.

Lunamielin ei tarvitse kysyä, minne Emerald mielii vetäytyä. Tavoite leijuu ilmassa, jalat pysähtyvät jälleen kerran lammen äärelle. Emerald vilkaisee kuvajaistaan nopeasti, kuin salaa, piilossa Lunamielilta. Lunamiel naurahtaa ja kohtaa vihreät silmät vailla odotuksia.

He ovat hyväksyneet sinut täysin”, Lunamiel hymyilee.
Uskotko, että ajatuskin eläimistä heidän rinnallaan naurattaisi heitä nyt?”
He sylkisivät nauraen turkeille, repisivät linnuilta sulat.” Lunamiel pudistaa päätään. ”Ei, ihminen ei enää kuulu eläimen rinnalle.”
Vain tämä on enää esteenämme”, Emerald huokaa kuljettaen kättään puun kaarnalta maan sammalelle. ”Lehväkatto, sammallattia. Mutta minä rakennan heille jotain parempaa. Teen kodin heidän unelmilleen. He tulevat palvomaan minua.”
He palvovat sinua jo. Olet heille jo nyt korkeammassa asemassa kuin yksikään jumala.”
Jumala?” Emerald kivahtaa kuin sana loukkaisi häntä mahtumalla samaan lauseeseen hänen kanssaan.

Minä”, Emerald sanoo vieden korujen peittämän käden rinnalleen, ”en ole verrattavissa olentoihin, jotka eivät ole edes näyttäytyneet meille. Siellä ne piileksivät luomansa rajan takana toiseksi mielletyssä todellisuudessa kuolemattomuutensa turvin. Mahtaa olla kaunista olla niin ajaton, niin loputon. Riittämiin aikaa tulla täydelliseksi.”
Tai unohtua”, Lunamiel tokaisee. ”He elävät enää meidän tarinoissamme. Tarinat eivät koskaan kata kaikkea. Sinä sen sijaan olet lihaa ja verta, unelma paremmasta. Sinuun ihmiset uskovat, sinun kuvaasi he ajattelevat ennen kuin vaipuvat uneen.”

Emerald nyökyttelee, kuljettaa kapeita, painavien sormusten koristamia sormiaan mättäällä. Lunamiel tietää liikkeen merkityksen. Emerald tekee kaikesta omaansa, haastaa todellisuuden kohtaamaan määrittelemänsä raamit.

Niin kauan, kun minä elän, he eivät voi omistaa minua”, Emerald sanoo hymyillen. Kun hän kallistaa päätään, musta suortuva karkaa korkealta kampaukselta. ”En jää elämään kenenkään mielikuviin, kuva minusta ei koskaan haalistu.”
Emerald puhuu kuin olisi ikuinen kuten tuuli, joka puhaltaa puiden yllä, kuten vesi, jota maa säilöö heitä varten. Kun Lunamiel katsoo miestä, tässä yhdistyvät elämä ja kuolema, toivo ja pelko, kaikki se, mitä hän on sisällään säilönyt. Kaikki toiveet, jotka kietoutuvat yhteen kuin virtaukset ajan joessa. Väistämättä hänen, väistämättä osa kaikkeutta, kaikki se Emeraldissa yhtäaikaisesti niin kirkkaana ja kivuliaana, että Lunamiel miltei vie kätensä silmiensä eteen estääkseen itseään sokaistumasta.

Lunamiel kumartuu sipaisemaan Emeraldin suortuvan takaisin kampaukseen, tekemään miehestä jälleen todellisen. Emerald kavahtaa taaemmas, perääntyy maan paljastamia paksuja juuria vasten. Kauhu kiiltää silmissä, Lunamiel vetää kätensä takaisin voimatta enää palauttaa hetkeä ehjäksi. Hänellä ei ole mitään, millä paikata halkeamat.

Hiljaisuus punoutuu Lunamielin kaulalle, tekee hänestäkin mykän. Pahinta on katsoa kauhua Emeraldin kasvoilla kykenemättä tekemään sille mitään. Sen synnyttäjänä Lunamiel voi vain perääntyä ja sallia itsensä muistaa, että Emerald hänen mielikuvissaan ei vastaa miestä, joka voi kaiken ihmisten edessä näytetyn itsevarmuudenkin jälkeen käpertyä keräksi itsensä pohjalle.

Anteeksipyyntö ei riitä täyttämään hetken halkeamia kullalla. Lunamiel lausuu sen silti.
Olen pahoillani. Ajattelin korjata sen, tehdä kauniista vielä kauniimman.”
Emerald kompuroi taaemmas, hapuilee turvaa mättäistä, joita on aiemmin alistanut tahtoonsa, pakottanut kaltaisikseen.
Onko minussa sinun silmissäsi jotakin sellaista, jonka sinun kätesi voisi korjata?”

Lunamiel pudistaa päätään, vaikka tietää eleensä pelkäksi lumeeksi. Emeraldin puheessa korjaaminen ei kanna samaa merkitystä, se kulkee pitempiä polkuja, jättää syvemmät varjot. Lunamielin silmissä Emerald ei ole rikki. Emerald ei ole olemassa ollenkaan. Kuten mies itsekin tietää, häntä ei voi omistaa, hän ei ole tästä maailmasta.

Anteeksi”, Lunamiel toistaa antaen oman virheensä kuristua tiukemmalle.
Emerald nousee ylös, sukii vaatteitaan siistimmäksi. Lunamiel on jo synnyttänyt säröt hetkeen, vaatisi aikaa, jotta ne unohtuisivat. Emeraldin kohdalla ne eivät koskaan kuroutuisi, ne hiertäisivät jokaista keskustelua, kulkisivat mukana kuin varjot, lähtemättöminä ja raskaina. Toisin kuin varjot, Lunamielin virheet voisivat haljeta. Halkeamia saattaa syntyä liikaa, yhdessä ne voivat muodostaa niin suuren kuilun, ettei Lunamiel enää näkisi Emeraldia sen takaa.

Kun Emerald lähtee, tämä ei sano sanaakaan. Lunamiel tietää, ettei voi seurata. Pehmeä mätäs peittää Emeraldin askeleet, Lunamiel kääntää päänsä, jotta ei näe, minne ystävä kulkee. On olemassa paikka, jonne hän ei astele tämän perässä. Jokin osa metsää kuuluu vain Emeraldille, niille tunteille, jotka tämä on laulanut uneen sisälleen. Ne eivät näyttäydy kenellekään sanojen muodossa. Ainoastaan katseet, nykivät raajat ja kiivastuneet äänenpainot paljastavat Lunamielille niiden olevan olemassa.

Lunamielillakin on sellaisia tunteita. Kovaäänisiä, teräväreunaisia, huutavia tunteita, jotka saavat hänestä vallan jokaisella kerralla, kun Emerald kääntää hänelle selkänsä. Haaveet ovat muuttuneet luita kolottaviksi tarpeiksi, menettäneet pehmeän sointinsa jo kauan sitten. Kun Lunamiel kuuntelee niitä riittävästi, niiden ääni muuttuu käskeväksi. Lammelta ei ole pitkä matka sinne, minne Emerald onkaan kulkenut. Tämän keveät askeleet ovat kenen tahansa seurattavissa. Kyse on vain siitä, meneekö. Kakofonia Lunamielin päässä ei rauhoitu ennen kuin hän ottaa ensimmäisen askeleen ystäväänsä seuratakseen.

Aluksi on vain metsä. Veden peittämiä alueita, järvien keskellä puita. Ihmeitä, joista ei muista kiittää riittävän usein. Lunamiel hivuttautuu pienten ihmeiden ohi, väistelee kivet ja juuret. Kun hän havaitsee Emeraldin, hän pysähtyy, hiljentää jopa hengityksensä, jotta ainutkaan ääni ei paljastaisi häntä ystävälle.

Keskellä kaikkea kasvaa suunnaton puu. Jos ihminen ryhtyisi rakentamaan, hän voisi kovertaa kotinsa sen runkoon. Juuret ovat paksumpia kuin ihmisruumis. Niiden päälle Emerald on istuutunut. Lunamiel katsoo, kuinka hänen ystävänsä painautuu itseään vasten, heijaa koko ruumistaan niin, että on mahdotonta kuvitella sen selviävän kivutta. Kouristukset ovat voimakkaita, aivan kuin Emerald ei kykenisi hengittämään, pysymään kiinni ihmisen kehossaan.

Lunamiel todistaa Emeraldin painautuvan aivan kiinni runkoon, riisuvan itsensä vaatteista, joiden olemassaolon on itse mahdollistanut. Emerald tulee luonnon edessä täysin paljaaksi, antaa itsensä hetkeksi sille, jota vastaan on taistellut. Hiukset valuvat avonaisina selkään, silmät ovat täynnä jotakin niin suunnatonta, ettei se mahdu ihmiskasvoille. Lunamiel näkee pelon raaimmillaan. Taltuttamattoman kauhun Emeraldin liikkeissä. Mies huutaa tukahtunutta, tuskin kuuluvaa huutoaan puun runkoa vasten, hinkkaa käsiään kaarnaan. Mitä Emerald peseekin pois, ei ole Lunamielin ymmärrettävissä. Hetken intiimiys käy hänen päälleen. Hän vetäytyy kauemmas voidakseen vetää syvään, kauttaaltaan vapisten henkeä.

Lunamiel kääntää selkänsä, jättää todistamatta loppuun sitä, mikä ei alun alkaenkaan ollut hänen silmilleen. Hetki jää taa, sillä jos hän koskaan jäisi kiinni, hänen virheensä synnyttäisivät mustan kuilun. Hän ennemmin heittäytyisi sen pohjalle kuin koskaan yrittäisi ylittää sitä. Siksi hän vain kävelee, antaa luonnon peittää askeltensa äänet, silmiensä räpäytykset. Lunamiel kulkee takaisin Emeraldin jo ottamia askelia pitkin, tekee läsnäolonsa olemattomaksi. Linnut laulavat puissa, on kuin mitään ei olisi koskaan ollutkaan.

*

Muisto tulee pysyvänä, asettuu istumaan Lunamielin rinnalle. Jalat ovat jo matkalla, lyhty jätetty lammelle pitämään yllä toivoa. Lunamiel on ehtinyt unohtaa, kuinka lähes pimeässä suunnistetaan, kuinka silmät näkevät, vaikka eivät näe. Hän kulkee halki alueen, jonka vesi on jo ehtinyt jäätyä kevyesti pinnalta. Hän kulkee pysähtymättä, lähes hengittämättä, sillä vain niin kauan, kun muisto pysyy hänen lihaksissaan, hän osaa Emeraldin luo.

Keho löytää tien. Suuri puu kohoaa sisariaan korkeammalle jopa sakeassa pimeydessä. Lunamiel astuu lähemmäs, kuu suo hänelle rihmansa, paljastaa lumen ja juurien keskelle painautuneen Emeraldin. Ainutkaan kangas ei suojaa Emeraldin kalpeaa ihoa. Lunamielin sisällä läikähtää. Joistakin tavoista ei pääse koskaan pois. Täällä linnut eivät nuku oksillaan, tänne käärmeet eivät luikertele eivätkä sudet astu. Täällä Emerald lepää vanhoissa tavoissaan, tänne mies on tullut suojaan kaikkea aiheuttamaansa.

Emeraldin kädet ovat yhä veressä. Häikäilemätön todiste, jolta Lunamiel ei voi sulkea silmiään. Lunamiel astuu lähemmäs, varoo päästämättä ääntäkään. Hän kulkee paljain jaloin lumella, jotta kengät eivät narskahtelisi sitä vasten. Käsi kurottaa kohti entistä ystävää. Muistot lepäävät raskaina rinnassa. Lunamiel tietää kuilun syntyneeksi jo kauan sitten. Paljaana kuunvalossa Emerald näyttää miltei siltä mieheltä, jonka kuva Lunamielin verkkokalvoille on aina piirtynyt, kun hän on ajatellut sitä, mitä tuntee. Nyt kuvan päälle on syntynyt jotakin muuta. Lunamiel saattaa jo kuulla ajan joen virtaavan, Marilianin nauravan.

Häpeä kuristaa kurkkua, kun Lunamiel kurottaa kohti Emeraldin korvaa. Koru kiiltää yön hopeanloisteessa. Siinä se yhä on, paljastettu ase, ratkaisu kaiken takana. Jos Lunamiel on väärässä, hän ei enää tiedä, mitä uskoa. Sydän ei saa valehdella omalleen niin.

Emerald on herkkä kosketukselle. Hauraampi kuin linnunsiipi, munankuori, kevätkukan terälehti. Lunamiel värähtää ajatellessaan, että korukin on vain osa Emeraldin herkkyyttä. Hänen aistinsa ovat terävöityneet havaitsemaan hetken, jolloin joku löytää hänen salaisuutensa, varastaa hänen luomansa maailman.

Lunamiel ei hengitä koskiessaan Emeraldiin. Ilma ei liiku, tuuli ei saavu hänen avukseen. Emeraldin suu raottuu, Lunamielin kurkku on hiekankuiva, mutta Emerald ei avaa silmiään. Koru lepää Lunamielin kädellä, kun hän vetäytyy pois niin ääneti, kuin osaa, kuin luonto on häntä opettanut.

Paikalle ei jää ainuttakaan merkkiä Lunamielistä, ei kultaista hiussuortuvaakaan. Emerald jää juurelle makaamaan vailla tietoakaan entisen ystävänsä läsnäolosta. Kuten muistossaan Lunamiel kulkee Emeraldin jälkiä pitkin. Kengät on jätetty kauas taakse, yksikään ääni ei voi Lunamielia paljastaa. Koru on puristunut tiukasti Lunamielin kättä vasten, hän ei päästäisi sitä irti, vaikka maailma käpertyisi laidoistaan häntä uhkaamaan. Syyllisyys kutittelee Lunamielin sisintä, mutta hän ei anna sille sijaa, ei nyt, ei vielä, ei ennen kuin hän kuulee ajan joen jälleen kuohuvan ja näkee, kuinka ihmiset kerääntyvät katsomaan sen juoksua.

Hanki kiiltelee yön hennossa valossa. Kuu on kalpea veljen pettäessä veljen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti