tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 11


Luku 11: Hiljennyt virta

Kaksi päivää ennen ajan pysähtymistä

Hurme on värjännyt Emeraldin rintakehän, piirtänyt kukkia tämän hentoon ruumiiseen. Lunamiel seisoo hiljaa puiden suojissa ja tuijottaa veren koristelemaa ystäväänsä.
Auta minua”, Emerald yskäisee.
Mitä on sattunut?”
Minä otin yhteen Marukin kanssa”, Emerald sihisee, ”auta minua. Pian.”

Lunamiel kulkee lähemmäs ystäväänsä, epäröi koskettaa tätä. Emeraldin silmät antavat luvan, Lunamiel vie kädet Emeraldin harteille ja raahaa tämän lammelle. Hän auttaa ystäväänsä riisuutumaan, pesee tämän haavat täydessä hiljaisuudessa. Kun Emeraldin haavat ovat putsattu ja sidottu, mies vetäytyy kauemmas Lunamielistä. Kosketukselle ei ole enää sijaa, Lunamiel likistyy kiinni itseensä ja odottaa, että Emerald avaisi suunsa kertoakseen.

Minä kerroin Marukille suunnitelmastani”, Emerald naurahtaa. Kipu värisyttää ääntä, Lunamielin tekisi mieli painautua Emeraldia vasten. ”Hän ei ottanut sitä hyvin. Otimme yhteen, kuten näkyy.”
Lunamiel katsoo, kuinka hänen ystävänsä vetäytyy lähemmäs lammen pintaa, kuljettaa käsiään keholtaan kasvoilleen kuin tarkistaakseen, että kaikki hänen vaalimansa on yhä tallessa.
Hän kehtasi upottaa kyntensä lihaani.”

Kerroitko sinä… ajasta?”
Mistä muustakaan? Marukilla ei ole enää ulisemista siitä, että kylää rakennetaan. Minä jätin hänelle varoituksen siitä, mitä aion tehdä. Hän varmasti kuvittelee yhä olevansa jokin metsän kuningas, kykenevä ja kaikkivoipa.” Emerald pudistaa päätään voimakkaasti, sylkee verta suustaan maahan. ”Minä käännän ajan joen ympäri vain näyttääkseni hänelle, ettei hän kykene täällä määräämään.”

Kiilto on palannut Emeraldin silmiin. Mitä pitempään mies tuijottaa kuvaansa lammen pinnasta kääntymättä hetkeksikään Lunamieliin päin, sitä voimakkaammaksi paine Lunamielin sisällä käy. Verinoro valuu Emeraldin huulilta rikkomaan lammen peilinkirkkaan pinnan.

Et sinä oikeasti sitä Marukin vuoksi tee.”
Emeraldin katse terävöityy, mutta ei nouse lammesta.
Siitä sinä et tiedä mitään.”
Olet oikeassa, en tiedäkään. En ymmärrä sinun pelkoasi. Minulle kuolema ei ole vihollinen.”
Kuolema”, Emerald lausuu kääntyessään silmänräpäyksessä Lunamielin puoleen, ”ei ole mikään vihollinen.” Emeraldin ääni on syvänvihreää myrkkyä Lunamielin korville. ”Se on pelkkä este. Minä rakennan kylän, nostatan ihmiset kaiken yläpuolelle, teen tästä paremman maailman meille elää. Kokonaista kylää ei rakenneta yhdessä yössä. Kerro minulle, Lunamiel, ystäväni – mitä minä teen kylällä, jos se rakentuu vasta, kun olen jo vanha ja raihnainen? Kaikki voisivat pilkata kuihtunutta kauneuttani, Marukin keltaiset silmät näkisivät, että mistään, mitä olen jo saanut aikaan, ei ollut koskaan minulle mitään hyötyä.”

Emerald vetäytyy täysin lammen ääreltä. Silmät kiiltävät, tummat suortuvat valuvat paljaalle selälle. Emerald tulee miltei kiinni Lunamieliin.
Ehei, en aio antaa sen tapahtua”, Emerald sanoo pudistellen yhä päätään. Eleen maanisuus saa Lunamielin lihakset kiristelemään. ”Minä käännän ajan ympäri. Se virratkoon jumalten puolelle. Ylimieliset luojat nielköön omaa ylemmyyttään, kun minä käännän ajan virtaamaan heille. Meistä tulee ikuisia. Sitten minulla on kaikki maailman aika nuorena ja kauniina. Ainutkaan olento ei naura minulle.”

Lunamielin sisin huutaa kosketusta. Emeraldin hengitys tuntuu hänen ihollaan. Hän tahtoisi vain painaa miehen itseään vasten, kietoa kätensä tiukasti tämän ympärille ja kertoa, ettei tämän tarvitsisi pelätä niin hirveästi. Kaikki rakastavat Emeraldia kyllä. Kuka tahansa valitsisi ennemmin Emeraldin kuin Marukin. Mutta Lunamiel ei voi antaa toiveensa voittaa, hän ei saata koskettaa tai haluta ennen kuin Emerald sallii sen.

Hetki repeytyy rikki reunoistaan. Emerald vetäytyy, vetää paidan takaisin ylleen. Lunamielin sitomat haavat eivät näy päällepäin. Mustan lettinsä sidottuaan Emerald näyttää jälleen yhtä loisteliaalta kuin aina. Smaragdikorvakoru kiiltelee korvassa, leuka on kohotettu, vaatteet sileät ja puhtaat. Emerald on jälleen kaukana Lunamielistä, satojen toiveiden ja valvottujen öiden päässä.

Kuinka sinä olet ajatellut rikkoa jumalten rajan? Se ei ole ihmisen rikottavissa.”
Emeraldin puromainen nauru täyttää tilan, kiertelee puita ja jää leijumaan lammen ylle.
Olen löytänyt keinon, mutta sitä ei jaa tässä maailmassa kanssani kukaan”, Emerald nauraa, ”et edes sinä, rakas ystäväni.”
Lunamiel nyökkää. Hän on hyväksynyt asemansa.
Entä, jos ajan kääntämisellä on hirvittäviä seurauksia? Jos vuodenajat pysähtyvät tai aurinko ei enää koskaan nouse?”

Emerald huiskauttaa kättään.
Sellaista ei tapahdu. Ajan joki on vain jumalten keino pitää meidät otteessaan, todistaa ylemmyytensä. Minä nauran heidän kuvitelmilleen. Olen parempi kuin he.”
Väität siis, että sen suunnan kääntäminen vain antaa meille kuolemattomuuden, ja siinä se?”
Siinä se. Ei enempää eikä vähempää.” Tietäväinen hymy leviää Emeraldin kasvoille. ”Ja jos seurauksia onkin, ne koskevat vain jumalia. Jos joku jää tänne metsään heidän kanssaan, se on heidän omaa tyhmyyttään. Minä aion asua valmistuneessa kylässäni ja rakentaa kauniimman maailman kuin yksikään jumala.”

Lunamiel nyökkää, vaikka hänen sydämensä sanoo sen olevan väärin. Lunamiel on tottunut vaientamaan sydämensä. Hän katsoo, kuinka Emerald luo vielä viimeisen silmäyksen lammen pintaan kuin varmistaakseen, että hänen ulkonäkönsä pysyy kasassa eikä sisintä raastava pelko ole vielä päässyt valloilleen. Sitten Emerald kääntää selkänsä jättämättä Lunamielille aavistustakaan kiitoksesta.

Emerald… Entä Maruk?”
Nauru säteilee yhä Emeraldin silmäkulmassa.
Minä annoin samalla mitalla takaisin”, Emerald tokaisee nostaen jo puhtaat kätensä ilmaan. ”Minua ei noin vain runnella. Pintanaarmuja, kuten sanoin. Nämä parantuvat nopeasti jälkiä jättämättä.”
Lunamiel jää jälleen kerran katselemaan ystävänsä loittonevaa selkää.

Lammen pinta on tyyni, kun Lunamiel kumartuu sen ylle aikeessaan huuhtoa Emeraldin veren käsistään. Pinta heijastaa hänen kuvansa täydellisenä. Vaalea iho, valkeat suortuvat, korkeakauluksinen paita. Silti silmät ovat tyhjät ja tuijottavat vain heijastumaa verisistä käsistä. Lunamiel vie kädet kasvoilleen, hengittää Emeraldia sisäänsä. Millään muulla tavalla hän ei koskaan voi omistaa ystäväänsä. Tämän lähemmäs hän ei pääse. Kun veren humaltava haju on täyttänyt hänen mielensä, hän työntää kädet niin syvälle lampeen, että pohjamuta tulee vastaan. Emerald katoaa hänen iholtaan, veri sekoittuu kirkkaaseen veteen.

*

Päivä ajan pysähtymisen jälkeen

Huudot havahduttavat Lunamielin aatteistaan. Joen ympärille on kerääntynyt joukko metsän kasvatteja – ihmisiä ja eläimiä. Jopa kasvit kurkottavat maasta, puiden oksat kaartuvat kohti jokea. Kun Lunamiel saapuu paikalle, hän näkee ihmisiä polvillaan joen penkereellä, kädet raastamassa vuoroin hiuksia, vuoroin maata.

Ilman täyttämä kakofonia ei ole enää inhimillinen. Kun Lunamiel pääsee joelle, veri hänen suonissaan seisahtuu. Kauhun ja surun huutoja kirvoittava joki on tyhjentynyt, jäljellä on pelkkä tyhjä uoma.

Hän onnistui. Lunamiel tietää tarkalleen, mitä on täytynyt tapahtua. Kun huudon keskelle vihdoin kävelee askelissaan itsevarma nuori mies, Lunamiel kohottaa katseensa. Emerald ei katso häneen. Emerald ei katso suoraan kehenkään. Mies tietää, mitä on tehnyt ja kantaa tekonsa ylpeydellä.

Emerald kulkee aivan joen reunalle ennen kuin pysähtyy silmäilemään aikaansaannostaan. Kaikkien katseet kerääntyvät häneen. Niin peurat, hiiret kuin ihmisetkin kääntävät katseensa todistaakseen miestä, joka on vienyt heidän kuolevaisuutensa, mahdollisuutensa tavalliseen elämään, jolla on luojien asettama päätepiste.

Se oli hän!”
Kuinka sinä saatoit!”
Tarkoittaako tämä, että emme voi enää vanheta?”
Miten me sitten saamme lapsia tähän maailmaan?”
Emmekö me enää voi kuolla?”
Ottakaa hänet kiinni!”

Äänet kohoavat korkealle, mutta kukaan ei tee mitään satuttaakseen Emeraldia tai pannakseen tämän vastuuseen teostaan. On kuin Emeraldia ympäröisi aura, joka pitää jokaisen kaukana hänestä. Myös Lunamielin, joka seisoo joen toisella puolella katsoen ystäväänsä kuin yhtä jumalista.

Ne teistä, jotka tahtovat elää ikuisesti ylellisyydessä ja riemussa, seuraavat minua”, Emerald sanoo kohottaen kätensä kohti ihmisiä. ”Ne teistä, ketkä tiesivät tämän päivän tulevan, tulevat mukanani. Kylää rakennetaan jo. Se kohoaa meitä varten. Seuratkaa minua, enkä anna teidän enää koskaan kärsiä ja raataa henkenne edestä.”

Matala, hyrisevä nauru katkaisee Emeraldin puheen. Lunamiel erottaa vaaleaturkkisen suden kulkevan metsän halki kohti jokea. Maruk kulkee hitaasti, kuono kohotettuna. Eläin tuntee arvovaltansa ja saa osan ihmisistä säpsähtämään. Maruk asettuu aivan liian lähelle Lunamieliä, suoraan Emeraldia vastapäätä. Vain ajan kääntyneet kyyneleet, kuivaksi käynyt, kuollut joki on heidän välillään. Lunamiel tietää olevansa pelkkä taustahenkilö heidän välisessään näytelmässä, vain joku, joka seuraa sivusta.

Sinä siis todella olit riittävän typerä tehdäksesi jotakin lahjalla, joka oli suotu vain sinulle”, Maruk murahtaa. ”Rikoit jumalten rajan ja käänsit ajan kyynelten suunnan.”
Mursin legendat ja myytit, käytin niitä hyväkseni”, Emerald sanoo kohottaen päätään. Vain Lunamiel ja Maruk tietävät, että Emerald kantaa yhä Marukin haavoja kehossaan. Marukin korva on aavistuksen revennyt, suden kyljessä on pitkä juova. Nyt kaksikko kohtaa toisensa jälleen, rikotun ystävyytensä haudalla.

He seuraavat minua”, Emerald lausuu kantavalla äänellä. ”Kukaan ei ole riittävän typerä jäädäkseen tänne. He voivat saada kaiken luonani, kaukana eläimistä, saastaisesta luonnosta. Voin antaa niin paljon enemmän.”
Hyvä on”, Maruk lausuu. Lunamiel tuntee kylmien väreiden riepottelevan kehoaan, kun Maruk puhuu. ”Metsä ei tarvitse niitä, jotka ovat valmiita luopumaan itsestään kuten sinä.”

Ilme Emeraldin kasvoilla on avoimen halveksiva. Tämä ei ole suonut Lunamielille vielä ainuttakaan katsetta.
Saat pitää kaiken sen roskan, joka jää. Eläkää täällä kuten parhaaksenne katsotte, se ei kiinnosta minua lainkaan. Aikaa ette tule saamaan takaisin. Se on käännetty lopullisesti. Voitte kiittää minua sitten, kun ymmärrätte, kuinka suuren lahjan olen teille antanut ilman, että ansaitsette sitä.”
Ketä sinä pelkäät, Emerald? Itseäsikö?” Marukin silmät leimuavat, mutta eivät murra Emeraldin kuorta. Lunamiel huomaa ystävänsä harjoitelleen, valmistautuneen yön pimeimpinä tunteina.

Sinä et vain hyväksy sitä, että minä voitin”, Emerald sanoo nauraen. ”Minä sain tahtomani, ja sinä jäät ikuisesti tänne nuolemaan haavojasi kykenemättä kääntämään aikaa takaisin meille kulkevaksi. Vain minä pystyn siihen, etkä voi kiduttaa tietoa ulos minusta. Minä voitin.”
Voitit itsellesi ikuisen pelon. Minä jään ilomielin odottamaan, että pelkosi saavuttaa sinut ja sinä palaat tänne anomaan, että otan sen sinulta pois.”
Emerald huiskauttaa jälleen kättään.
Minä en palaa metsään. Me emme tapaa enää koskaan. Voit ajatella sitä helpotuksena. Sinun ei tarvitse enää katsella minua. Saat täysin vapaasti olla rakastava ystävä niille ihmisille, jotka ovat kyllin typeriä jäämään tänne.”

Emeraldin asento muuttuu. Lunamiel tietää, että mies on valmis lähtemään. Emeraldilla ei ole enää mitään sanottavaa Marukille. Emerald on jo voittanut ja tahtoo lähteä kunnialla rakentamaan kirkkaampaa elämäänsä.

Seuratkaa minua”, Emerald huudahtaa kohottaen toista kättään. ”Me lähdemme nyt.”
Lunamiel tietää aikansa tulleen. Suurin osa ihmisistä alkaa kerääntyä Emeraldin ympärille. Ne, jotka vielä hiljaa vastustavat, eivät kykene tekemään mitään. Emeraldin satuttaminen ja pakottaminen eivät auttaisi ketään. Aika ei palaisi juoksevaksi. Keinottomuus huutaa itseään julki kaikessa, mitä luodut tekevät.

Kun Lunamiel astelee kohti siltaa seuratakseen Emeraldia, Marukin tassu hipaisee hänen jalkaansa.
Annatko sinä todella vapaan tahtosi hänelle?”
Emerald on minun paras ystäväni”, Lunamiel vastaa silmät tyhjinä. ”Minä seuraan häntä minne tahansa.”
Maruk sulkee silmänsä murahtaen vaisusti.
Sinusta olisi parempaan. Voisit auttaa niitä, jotka jäävät.”
Ja jäädä ikuisesti pelkäksi metsäläiseksi? Älä kuvittele liikoja. Minä menen sinne, minne sydämeni kuuluu.” Lunamielin katse hakeutuu Emeraldin loittonevaan selkään. Maruk ei sano enää mitään.

Lunamiel kävelee pois ajattelematta mitään. Ei sitä, että astelee kenties viimeistä kertaa ulkoa tuntemillaan mättäillä. Ei sitä, mitä seuraavaksi tapahtuu, kuinka ajan pysähtyminen vaikuttaa kaikkien kuluvaan elämään. Kaikkein vähiten sitä, mitä hänelle tapahtuisi kaukana kotoa rinnallaan mies, jonka sydän ei koskaan tahdo häntä vierelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti