tiistai 10. joulukuuta 2019

Ontto mieli: luku 22


Luku 22: Ajan joki

Legendat ja sadut käyvät toteen, minne Lunamiel katsookin. Sinistä, uniutuista maisemaa riittää silmän kantamattomiin. Kertomukset olivat oikeassa, rajantakainen maailma on reunoistaan pehmeä. Tummat sävyt ovat kuin hiljaisesta painajaisesta. Legendat ovat legendoja, yksikään ihminen ei olisi koskaan kyennyt kuvailemaan puusta toiseen roikkuvia nauhoja ja helmiä, jokensa keskellä istuvaa aikaa hopeanhohtoisine ihoineen. On kuin maailma heijastuisi kuusta ja tulisi sen kaltaiseksi rajan toiselle puolelle.

Marilian Lunamielin vierellä ottaa hapuilevia askelia kohti aikaa, lapsuuden tarinoittensa hahmoa. He kaikki ovat kuulleet kertomuksen ajasta kyynelineen, mutta hopeavirran juoksiessa heidän silmiensä edessä he eivät voi kuin empiä, hieroa silmiään pitkän, teräväpiirteisen unensa jäljiltä. Uni ei poistu verkkokalvoilta, kuva säilyy saaden Lunamielin sydämen hakkamaaan.

Muistojen vana juoksee jälleen Lunamielin ohi, hän yrittää löytää sen seasta palasen, jossa Emerald olisi maininnut sanallakin, kuinka ajan käänsi. Emerald piti salaisuutensa kiven ja kannon alla, ei missään, mihin Lunamiel olisi voinut ylettyä. Tarinat ovat pelkkiä tarinoita, ihmisten ja eläinten mielikuvitusten elävöittämiä mukaelmia siitä, mitä todella tapahtui. Vaikka kertomukset sanovat Emeraldin vain kääntäneen suunnan, jonne aika katsoo, Lunamiel ei kykene tarttumaan hopeisiin olkiin ja retuuttamaan olentoa oikealle paikalleen.

Kun Lunamiel vilkaisee Mariliania, hän huomaa tämän ajattelemaan samaa. Sen jälkeen, kun he ovat nähneet jumalten ruumiiden hajoilevan ja etsivän muotoaan kuin kuhisevan ampiaisparven, heistä kumpikaan ei saata vain koskettaa hopeista jumalolentoa kuten ihmistä.

Kertoiko Emerald koskaan, kuinka…?” Marilian nyökkää jumalaa kohti.
Ei.” Lunamiel vetään vapisten henkeä. ”Emmekä me saa unohtaa, että me olemme nyt ainoat kuolemattomat siellä, missä jumalat ovat menettäneet mielensä. Ne aistivat meidät pian, joten emme saa kuhnailla suotta.”
Ensimmäistä kertaa Lunamiel näkee Marilianin keinottomana. Naisen yönsininen katse harhailee, kädet nykivät vaatteiden helmoja.

Lunamiel katsoo hetken hermostusta Marilianissa, sulkee silmänsä yön peilaamalta maisemalta ja tietää, mitä tehdä. Ihmisellä ei ole muutakaan vaihtoehtoa. Jos smaragdi kerran on avain, miksi legendat eivät voisi olla totta, miksi Lunamiel ei voisi vain kääntää olentoa, joka itkee itkemästä päästyäänkin?

Sivusilmällään Lunamiel erottaa Marilianin päätyneen samaan ratkaisuun, seuraavan häntä. Aika istuu selkä heihin päin, he lähestyvät ja tarttuvat tätä olkapäistä. Ruumis ei taistele vastaan tai muuta muotoaan. On kuin koskisi hirvittävän kylmää ihmistä, talven ja jonkin suunnattomasti suuremman kylmettämää. Aika on raskas ihmisen siirtää. Marilian pitää kiinni toisesta puolesta, Lunamiel toisesta, mutta aika ei ota liikkuakseen. Marilian vetää näppinsä irti kosketuksesta ensimmäisenä, nestemäiseltä tuntuva iho on liian kylmä koskettavaksi.

Lunamiel tuijottaa Mariliania, vaatii katsellaan tätä takaisin avukseen. Marilian huohottaa hengitys höyryten vasten siniseksi maalattua maailmaa. Lunamiel jatkaa yrittämistä, aika ei reagoi eikä liikahda. Hopeinen kyynelvirta jatkaa juoksuaan. Marilian saapuu uudelleen avuksi, mutta aika ei hievahdakaan.

Kuuletko sinä meitä?” Marilian kuiskaa yrittäen katsoa aikaa silmiin. Lunamiel vetää Marilianin kauemmas, ajan silmissä on pelkästään kyyneliä.
Hän ei taida kyetä kommunikointiin.”
Millä me sitten hänet siirrämme?”
Lunamiel huokaa syvään, vie kädet ohimoilleen ja sulkee hetkeksi tiukasti silmänsä. Ajatukset juoksevat kuten aika, nekin väärään suuntaan. Mikään muistojen virrassa ei kerro merkityksellisyyttään, Lunamiel haroo hiuksiaan ja kumartuu alas. Jumalat ovat varmasti jo haistaneet heidän elämänsä saapuneen rajan kielletylle puolelle. Ne ovat kenties jo tulossa. Ajatukset katkeilevat, Lunamiel avaa silmänsä, katsoo vuoroin Mariliania, vuoroin aikaa. Kädet hapuilevat kaikkea kehossa, mitä tahansa, joka voisi antaa vihjeen, paljastaa hyödyllisyytensä.

Käsi osuu smaragdikoruun takin taskussa. Vain kangas suojaa koko tulevaisuuden määrittävää, pientä, terävää esinettä. Emerald tarttuu smaragdiin vain huomatakseen sen hohtavan valoa pimeään tilaan. Vihreä hohto halkoo tiensä läpi seittien ja sinisten lehvien, jättää varjonsa häkeltyneenä tuijottavan Marilianin kasvoille.

Voisiko tämä…?”
Aika värähtää. Lunamiel vaihtaa Marilianin kanssa katseita, hakee varmistuksen näkemälleen. Hän vie korun lähemmäs, aika vavahtaa uudelleen, kuljettaa kädet kehonsa eteen. Sen iho näyttää yhä nestemäiseltä, juoksevalta hopealta, vihreä hehku vain vahvistaa sitä. Lunamiel kiertää aikaa pimeässä hohtava smaragdi kädessään ja todistaa olennon karttavan sitä kuin se uhkaisi tämän elämää. Kenties uhkaakin. Mitä enemmän aika säpsähtelee, sitä suuremmaksi toivo Lunamielin rinnassa kasvaa. Valo hänen sisällään kimpoilee ja pyristelee ulos.

Aika kavahtaa smaragdia. Lunamiel osoittaa tätä sillä, ohjailee, kunnes aika on kääntynyt kokonaan ympäri, jättänyt jumalten puolen kokonaan vaille kyyneliään. Lunamiel perääntyy, vetää smaragdin hetkeksi piiloon. Kyyneleet pyristelevät silmiin, Lunamiel haukkoo henkeään ymmärtäessään ajan joen virtaavan jälleen luoduille. Raja, jota ei luojien puoleltakaan näe, nielee ajan kyyneleet. Marilian tuijottaa Lunamielia kädet kasvoillaan. Nainen juoksee kiinni Lunamieliin, rutistaa niin kauan, että Lunamiel tuntee tämän kyyneleet rinnallaan.

Kiitos”, Lunamiel kuiskaa Marilianille, ”kiitos, kun olet siinä.”
Marilian pudistaa tummaa päätään.
Kiitos sinulle, kun avasit silmäsi. Luojille kiitos sinusta, Lunamiel.” Marilianin äänessä ei ole enää häivähdystäkään siitä vihasta, joka sitä vavisutti vain muutama yö sitten. Yhteen kuroutuvat hetket ovat pienentäneet sen, tehneet siitä jonkin, joka saa odottaa. Marilian painaa pehmeän suudelman Lunamielin huulille, antaa ruumiinsa kiittää miestä.

Tämä paikka palautuu ennalleen nyt, kun aika juoksee jälleen oikeaan suuntaansa”, Lunamiel kuiskaa pimeään.
Meidän tehtävämme täällä on tehty. Tule, mennään ennen kuin jumalat havahtuvat meihin.”
Ilo loistaa Lunamielin silmistä.
Pian he havahtuvat muutenkin, saavat kasvonsa takaisin.”
Marilianin hymy leviää, kyyneleet valuvat poskille. Hymy naisen kasvoilla saa valon juoksemaan Lunamielin suonissa, lämmittämään, vaikka kylmä on tanssinut tiensä kaikkialle.

Lunamiel viiltää ilmaan railon, josta he kulkevat takaisin omaan todellisuuteensa, maailmaan, jonka heräämistä he ovat odottaneet jo kauan. Aikaa ei koskaan lakattu laskemasta, vaikka se ei enää juossutkaan heille. Lunamiel vie smaragdin takaisin taskuunsa halkeaman umpeutuessa, ilman palatessa tyhjäksi. Koru ei enää hehku. Lunamiel pitää Mariliania tiukasti kädestä kiinni. Joki virtaa jälleen keveästi liplattaen, he kulkevat sen viertä pitkin kotiin.

*

Aamu kajastaa lumisten oksien takaa, kimaltaa valkealla hangella. Ihmisiä ei näy vielä missään, Lunamiel antaa aamun hivellä ihoa kaikessa rauhassa. Kun ensimmäinen huuto kuuluu kymmenten metrien päästä, Marilian virnistää ja lähtee juoksemaan. Käsi kädessä he saapuvat ihmisten luo. Joen solina on saavuttanut jo useat herkät korvat. Lunamiel näkee lukuisia kyyneliä, ilon ja surun kirvoittamia.

Uutinen leviää kuulaassa aamussa, lumikinokset eivät vaimenna onnen huudahduksia. Osa valahtaa polvilleen, osa kietoutuu toisiinsa. Lunamiel näkee naisen, jonka vaatteet ovat kiristyneet raskausmahan ylle. Tämä itkee vuolaasti ajalle, joka kuluu jälleen tämän lapselle. Lunamiel todistaa ihmettä toisensa perään. Ainutkaan ihminen ei itke surusta, ilmapiiri on raskas, mutta ei menetyksestä vaan uudesta alusta. Metsä itkee kuolevaisuuttaan, vuosikymmeniä kestänyttä rangaistustaan. Kalterit on poistettu, virtaava vesi antaa kaikelle jälleen elämän.

Kunpa Maruk näkisi tämän”, Marilian kuiskaa katsoessaan lumessa leikkiviä poikia, jotka eivät ole enää sydämeltään lapsia kuolemattomuuden kovetettua heidät.
Marukin henki on nyt osa luontoa”, Lunamiel vastaa. ”Kuollessaan hän tiesi tämän päivän koittavan.”
Haikea hymy Marilianin kasvoilla kertoo Lunamielille naisen ajattelevan kaikkia niitä, jotka menetettiin. Ihmisiä ja jumalia. Rudan kuva välkkyy Lunamielin verkkokalvoilla eikä hän saata sysätä sitä pois. Marilian surisi sitten, kun kansa olisi juhlinut, päästäisi huutonsa vapaaksi nyt, kun kaikki on vihdoin ohi.

Marilian! Lunamiel!”
Käsi irrottaa kädestä, kun tutut askeleet lähenevät. Arael ja Esebe eivät päästele vuolaita kiitoksia, vaan kahmaisevat kaksikon syliinsä. Kosketus on pitkä, lämpö ja kiitollisuus valuvat kehosta toiseen. Kaikki muut ovat hiljalleen kerääntyneet ympärille. Kun Lunamielista vihdoin päästetään irti, hän huomaa, kuinka kyyneliään kuivaavat metsäläiset kohottavat käsiään kohti häntä ja Mariliania. Hänen omia kyläläisiään ei näy missään, Lunamiel epäilee kahden naisen jo palanneen kylään. Muiden kädet Lunamiel laskee hellästi alas tekemällä omalla kädellään liikkeen ilmassa.

Ei, olkaa kilttejä ja älkää”, Lunamiel sanoo muistellen jokaista kertaa, kun kansa kohotteli sormiaan kohti Emeraldia, tahtoi koskettaa tämän ylemmyyttä. ”Me teimme vain sen, joka odotti tekemistään. Olimme airuita sille, jonka piti tapahtua.”
Laskekaa kätenne, me olemme vain ihmisiä, luonnon kasvatteja kuten tekin”, Marilian jatkaa.
Te olette tehneet suuren teon”, Esebe puuttuu puheeseen, ”ja meidän kiitollisuutemme on suurempi kuin taivas, laajempi kuin kaikki ne vuodet, jotka elimme kuolemattomissa kuorissamme.”
Juuri nyt te ansaitsette levätä. Tulkaa, tämä kaikki voi jatkua myöhemmin. Nyt meillä on aikaa”, Arael lausuu väsyneesti hymyillen.

Silmät seuraavat Lunamielia hänen kävellessään Araelin ja Eseben perässä. Ihoa polttelee uudenlaisten katseiden edessä, aivan kuin jokaisesta ihokaistaleesta olisi tullut kansalle tärkeä, aivan kuin hänen henkensä painaisi tuhansittain aiempaa enemmän. Juuri, kun hän on kurottamassa uudelleen tarttuakseen Mariliania kädestä, hän kuulee nimensä jonkun huulilta. Jonkun taakse jätetyn ja petetyn. Lunamiel kääntyy ympäri ja näkee Emeraldin seisovan juoksevan veden äärellä kasvoillaan ilme, joka piirtää itsensä Lunamielin verkkokalvoille, palaa sinne ikuiseksi merkiksi siitä, mitä hän on tehnyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti