keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Musteenkantaja: luku 54


Luku 54: Hiljenneet

Enharin hautajaisia edeltävänä yönä Nadiha havahtuu siihen, ettei kykene seuraavaan aamuun. Ajatus tilanteesta, jossa joku muu saisi lausua viimeiset sanat hänen kaksoselleen, päästää Enharin paperitaivaalle, tuntuu liian vaaralliselta. Kaikki näkisivät suoraan Nadihaan hänen itkuisten silmiensä ja valkoiseen verhoillun kehonsa läpi. Hän ei kykenisi peittämään syvältä tihkuvaa rakkauttaan enää keneltäkään paljastettuaan sen itsensä Valkoisen Variksen edessä.

Nadiha löytää itsensä Anatin huoneesta. Sisar on viipynyt paljon kotona kaiken tapahtuneen jälkeen. Isä ja Anat ovat käyneet töissä lähinnä suorittamassa pakollisia järjestelyitä. Suuri osa Variksista on menettänyt henkensä taistelussa Musteviittoja vastaan, joten työtä riittää.

Kirjurina Anat on joutunut pitämään kirjaa kaikista menehtyneistäkin. Hän on kirjoittanut hiilellä ruskealle paperikäärölle myös oman äitinsä nimen. Äidin kuolema sortuneessa talossa on pelkästään yksi murhe muiden joukossa. Kumpikin sisaruksista joutuu käsittelemään äidin menettämisen uudelleen.

Nadiha avaa sisarensa huoneen oven ja istahtaa tyynesti tämän sängylle. Anat itse istuu aivan sänkynsä päässä ja nojaa käsiinsä. Ilme ei kertoisi mitään kenellekään muulle kuin Nadihalle. Nadiha on oppinut näkemään, milloin hänen sisarensa on kiinni surussaan.

Anat, minä en kykene siihen”, Nadiha kuiskaa. Hänen ei tarvitse tarkentaa, mitä tarkoittaa.
Minusta tuntuu, ettei meistä kumpikaan kykene enää mihinkään sen päivän jälkeen. Minä kun kuvittelin, että oma hyökkäyksemme olisi pahinta, mitä voi tapahtua.”
Emme olleet yksin. Jumala ei puhunut pelkästään meille kahdelle.”
Hän puhui silti. Se riittää. Kiroamani olento on olemassa, ja kaiken tämän jälkeen minä koen jopa ymmärtäväni häntä. En voi… En voi elää yksin sellaisen kanssa.”
Sinulla on minut ja me muut. Me kaikki koimme saman.”
Uskotko tuohon itsekään? Olet tässä vain voidaksesi puhua veljemme hautajaisista. Me emme kokeneet samoja asioita. Sinä murruit eri tavalla kuin kukaan toinen, ja niin tein minäkin.”
Emme me kaikki murtuneet.”

Anat ei enää vastaa. Hän kääntää vaaleaa päätään suodakseen myötätuntoon kahlitun hymynsä siskolleen. Nadiha ei saata hymyillä takaisin. Hän muistaa vielä, miten hymyillä, mutta ei tahdo tehdä niin veljensä hautajaisia edeltävänä yönä.

Minä pelkään liikaa, että paljastan itseni kaikkien edessä”, Nadiha jatkaa.
Ei kukaan sitä näe. Seremoniaan osallistuvat näkevät vain naisen, joka joutuu hautaamaan kaksosensa. Kukaan ei ajattele sitä, mitä kuvittelet.”
Se vain todistaa epänormaaliuteni, aivan kuten sinäkin. Et ole sanonut mitään suoraan. Mikset tuomitse minua?”

Anat huokaisee syvään ja kääntyy sängyllä suoraan Nadihaa vasten. Asetelma kahdesta sisaruksesta istumassa samalla sängyllä muistuttaa kumpaakin heidän lapsuudestaan. Kouluaikoina kaikki kolme saattoivat valvoa yön yhdessä ja keskustella asioista, joista lapset keskenään puhuvat. Kumpikaan ei enää muista, mitä sellaiset asiat saattaisivat olla. Maailma on piirtänyt päälle paljon uutta.

Ehkä minä aina näin, mitä sisarukseni tunsivat toisiaan kohtaan. Ei minulla ollut siihen mitään sanomista.”
Emme me…” Nadihan ääni miltei kuolee kurkkuun. ”Emme me olleet yhdessä mitään. Kyse ei ollut molemminpuolisesta rakkaudesta, vaan siitä, etten koskaan kyennyt hyväksymään tuntemuksiani Enhariin. Mutta äiti näki kaiken. Aina.” Nadiha pudistaa päätään vanhojen muistikuvien palatessa liian elävinä verkkokalvoille.
Äiti ei koskaan sanonut mitään siihen liittyvää.”
Mutta hän näki. Ja toimi sen mukaisesti.”

Anat päästää uuden huokauksen ja kuljettaa kätensä varovasti Nadihan harteille. Hän vetää siskon otteeseensa. Se on kenties ensimmäinen kerta, kun he ovat toistensa syleilyssä.

Nadiha antaa Anatin pitää itseään lähellä. Se ei tunnu väärältä kaiken yhdessä koetun jälkeen. Vaikka maailma onkin sekavassa tilassa, Nadiha tuntee saaneensa sisarensa takaisin monien vuosien jälkeen. Se on maksanut kummallekin sisarukselle heidän läheisimmän ihmisen.

Mitä sinä aiot tehdä hautajaisten jälkeen?” Nadiha kysyy hiljaa. Hän ei osaa enää edes itkeä suruaan pois. Hän itkisi vasta hautajaisissa.
Vetäytyä hetkeksi.”
Minne?”
Töihin. Korjaamiseen. Kaikkiin niihin seikkoihin, joita en tahdo enää rakentaa takaisin. Olen sen velkaa tälle maailmalle.”
Entä Linnut?”

Anat vaikenee uudemman kerran. Valkoinen Varis on jo antanut hänelle vastauksia. Loput hän löytäisi lepäämästä sisältään, jos jaksaisi ja kykenisi etsimään riittävän pitkään. Anat ei aio vetäytyä pelkästään töidensä pariin, vaan myös omaan itseensä. Hän tarvitsee aikaa toipua kaikesta tapahtuneesta.

Aika näyttää”, Anat kuiskaa vastaukseksi. Anatin silkkisessä äänessä ja sanojen jälkeisessä hiljaisuudessa korostuu rauha.
Aika näyttää”, Nadiha toistaa sisarensa sanat tietäen, että tulee ymmärtämään niiden merkityksen vasta vuosien päästä.

* * *

Vaimea hyminä on hiljennyt, juossut katukivien rakoja pitkin matkoihinsa. Valkoisiin pukeutunut, surunsa kivikasvojen taakse peittävä hautajaisväki lähtee kukin omaa reittiään takaisin sinne, missä elämä voi jatkua. Anat ja Karn Lenorie ovat jääneet vielä holviin lausumaan viimeisiä hyvästejään. Isä ja tytär ovat ainoat, jotka saavat keskustella myös toisesta menetyksestä. Äidistä, toistamiseen.

Hautajaisvieraat osoittivat sääliään Karnia kohtaan. Ensin vaimo, sitten poika. Lenoriet tietävät paremmin, mutta vastaanottivat silti näennäisen myötätunnon. Hautajaisväestä ainoa, jota Nadiha suostui seremonian aikana katsomaan silmiin, oli paikalle saapunut Anadil. Nuori mies tietää, häneen Nadiha uskaltaa luottaa.

Nadihan astuessa holveista päivänvaloon hän tuntee kesäisen tuulahduksen kasvoillaan. Ulkoilma tekee hyvää hänen itkun turruttamille kasvoilleen. Hän vetää ilmaa sisäänsä kyetäkseen jälleen hengittämään kunnolla.

Nadiha ei kyennyt jäämään holviin. Enharin sielu ei ole enää lasin viiltämässä kehossa. Ei ole mitään, mistä luopua, sillä todellinen Enhar on jo päässyt lipumaan paperitaivaaseen asti. Nadiha ei uskalla itkeä enempää. Hän ei ole ainoa, joka on menettänyt tärkeimpänsä. Hautajaisiin osallistunut Anadil on joutunut luopumaan kaikesta. Niin on Nadihan isosiskokin.

Hyminä, raskas mutta vaimea viimeinen musiikki on kaikonnut. Kesäinen Lucasta tervehtii Nadihaa linnunlaulullaan ja reippaalla puheensorinallaan, joka on hyökkäyksien ja järistyksen jälkeen palannut lähestulkoon ennalleen. Itkeminen saa pään tuntumaan sumuiselta, mutta Nadiha on päättänyt kävellä kaupungin läpi kotiinsa. Hän ei jäisi suruunsa, hän antaisi sisarensa sanoin ajan näyttää, minkä raiteen hän valitsisi.

Enhar on poissa. Äiti on poissa. Jopa tuttu maailma on alkanut muodostua uudenlaiseksi. Viimeiseen Nadiha on tyytyväinen. Vaikka kaikki tapahtunut tuntuukin vielä liian vaikealta ja suurelta käsittää, Nadiha ei ole enää keinoton kaiken edessä. Häneen sattuu, mutta hän ymmärtää. Silmät, jotka ovat katsoneet Valkoista Varista näkevät kaiken hieman eri tavalla kuin muut ihmiset.

Nadiha uskoo joskus hyväksyvänsä omat tunteensakin. Enharin muisto ei koskaan himmenisi. Tyhjä kohta Nadihassa vain kasvaisi, laajentaisi piiriään. Se ei siltikään tarkoita Nadihalle rajoitetta. Se on vain asia, joka hänen tulee kantaa muiden joukossa. Hinta siitä, että hän selvisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti