keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Tulisielu: luku 23


Luku 23: Auringon synty

Tuuli kuljettaa mukanaan varoituksen. Se vavisuttaa maata ensin hienoisesti, sitten jo huomattavasti voimakkaammalla otteella. Tekee kaikki maahan jalkansa painaneet olennot tietoisiksi lähestyvästä muutoksesta.

Pohjoisessa, isolla metsäalueella kuhisee. Maa on vavahdellut jo useita tunteja niin voimakkaasti, että se on keräännyttänyt usean siipiparin tarkistelemaan tapahtuvaa muutosta. Maan vavahtelu saa lehdet värisemään puissa ja lammen pinnan väreilemään huolestuttavan voimakkaasti. Ympäristö odottaa jotakin tapahtuvaksi, maailma lakkaa hetkeksi hengittämästä vain, koska sitä pelottaa seuraavat tapahtumat.

Eletään aikaa, jolloin jokaisen usvastasyntyneen siivet ovat vielä valkoiset. Kukaan ei tiedä muista sävyistä siivissä, yksikään sielu ei ole joutunut kohtaamaan mitään muuta kuin yötä. Yö on todellisuus, aikaa ei ole jaettu vielä kahtia. Mutta se tullaan jakamaan hyvin pian.

Valkosiipiset usvastasyntyneet eivät ymmärrä paeta maan alkaessa vavista entistä voimakkaammin. Heidän sydämensä on valeltu uteliaisuuden hunajalla, eivätkä he ymmärrä seuraavien tapahtumien muuttavan maailman kulkua radikaalisti.

Osan silmissä kiiltää uteliaisuuden lisäksi jokin muukin. Sen osan kansasta, joka on jo kauan tahtonut muutosta kaikkeen. Tapahtuisiko se nyt? Aivan varmasti, mutta tuskin heidän odottamallaan tavalla. Vaaleahiuksinen Melitas kapinoitsijoiden johdossa näyttää epäilevältä. Hän tietää jo nyt, ettei hänen toiveensa tule toteutumaan hänen haluamallaan tavalla.

Jotakin kuitenkin tapahtuu, ja siihen hän on toistaiseksi tyytyväinen. Hän seuraa puiden yläpuolelta, miten väreilevä vedenpinta värjäytyy keskeltä lähtien syvänpunaiseksi. Väri leviää keskeltä reunoille, sykkii vaarallisena pinnan alla, kunnes räjähtää.

Kuuluu huutoja. Kauhunsekaisia kiljahduksia ja pienempiä, pakenevia rääkäisyjä. Punainen väri räjähtää kaikkialle, sotkee metsän, sotkee puiden lehdet ja ennen niin vihreän aluskasvillisuuden. Se ei ehdi kiriä kaikkialle, se sotkee vain lähialueen. Sekin on tarpeeksi aiheuttamaan sekasortoa ja kauhua ympärillä seuraaville usvastasyntyneille.

Kestää jonkin aikaa herätä siihen tosiasiaan, että kaiken sen punaisuuden keskeltä nousee jotakin. Joku. Kirkkaan, silmille vieraan valon saattelemana järvestä nostaa päätään vaalea, miehen ruumiilla varustettu olento, joka huutaa syvältä kurkustaan kovemmin kuin kauhistuneet usvastasyntyneet hänen ympärillään.

Olento on yltä päältä punaisessa nesteessä, sitä valuu hänen silmilleen ja vaalealle vartalolleen, se sotkee hänen valkoiset kutrinsa. Hänestä lähtee siitäkin huolimatta vierasta, katsojilleen ahdistavaa valoa ympäristöön. Auringonvaloa.

Usvastasyntyneet eivät voi tehdä mitään muuta kuin katsoa, kun vieras olento nousee punaiseksi värjäytyneestä lammesta maan vavahduksien ja punaisen värin saattelemana. Hän on jo lakannut huutamasta, mutta ilme hänen kasvoillaan kielii jostakin muusta. Pinnan alla väreilee, kansa odottaa uutta räjähdystä.

Varsinaisesti kukaan ei tiedä, mitä punaisesta nesteestä kohonnut olento aikoo. Hän on nyt noussut kokonaan ylös vedestä ja astelee kansan keskuudessa sanomatta sanaakaan.

Muutamien, maan tasolle jääneiden usvastasyntyneiden kohdalla olento pysähtyy huutamaan saaden heidät perääntymään kauhistunein ilmein. Valo väreilee olennon ympärillä, ja usvastasyntyneet säikkyvät sitä kenties enemmän kuin olennon äkkiäarvaamatonta käytöstä.

Kansa on tottunut siihen, että he saavat elämänsä ja energiansa valosta. Tämä valo ei ole sitä samaa valoa, tämä on kuin väärennös siitä. Osan mielestä tämä valo ei edes yritä olla kuin kuunvalo. Sen sävy on kirkkaampi ja julmempi kuin Kuulla, se ei jää tanssimaan iholle yhtä kuulaana ja puhtaana. Auringonvalo polttaa, se sattuu katsojaansa.

* * *

Eletään aikaa, jolloin Kuulle on vielä täysin normaalia laskeutua kansalaistensa keskuuteen ja astella heidän maallaan. Se ei ole tavallista, mutta ei myöskään mitään sen suuremmin ihmetystä tai kauhua synnyttävää. Kuu on toki merkittävän erilainen kuin usvastasyntyneet, mutta hädän hetkellä hänelle on normaalia kävellä kansan keskuudessa.

Nyt Kuu on laskeutunut taivaalta punaisen värin myrkyttäessä hänen rakasta Avariaan ja kirvoittaessa huutoja hänen kansansa kurkuista. Kuu ei laskeudu alas enää hopeanhohtoisena ja täysin puhtaan kauniina. Hän on jo menettänyt osan särmästään, osa luista erottuu jo selvästi ohentuneen ihon alta. Hänen kasvonsa ovat kuitenkin säilyneet kauniina, samoin takana liehuvat mustat hiukset. Kukaan ei huomaisi pientä eroa, jos ei tarkkailisi erityisen tarkasti.

Nesteestä noussut, vaalearuumiinen olento seisoo Kuun rinnalla tämän laskeutuessa taivaalta hänen vierelleen. Kaksi suurempaa voimaa katsovat toisiaan kansan juuri ja juuri pysyessä mukana siinä, mitä tapahtuu. Jokainen ymmärtää sydämessään, että maailman tasapaino tulee riippumaan siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Rakkaat usvastasyntyneet”, Kuu lausuu. Hänen äänensä on syvä ja matala. ”Tätäkö te olette toivoneet?”
Kukaan ei vastaa. Heidän luojansa seisoo heidän edessään ja esittää heille suoran kysymyksen. Kuu syyllistää heitä käytännössä aivan suoraan siitä, mitä on tapahtunut.

Ainoa, joka pystyy ajattelemaan selkeästi, on kapinoitsijoiden kärjessä lepatteleva Melitas. Hän laskeutuu maan kamaralle aivan Kuun vierelle ja luo vuoroin silmäyksiä Kuuhun, vuoroin hänen vierellään seisovaan, juuri syntyneeseen Aurinkoon.

Ei”, Melitas sanoo suoraan, pitäen ylpeän päänsä pystyssä, ”ei tämä ole minun ja uskollisten kannattajieni tahto. Sinähän seisot vielä siinä.” Ylpeä hymy viipyilee pitkään hänen kasvoillaan. Se kuolee vasta, kun Kuu katsoo häntä suoraan silmiin.

Luuletko sinä, luomani olento, etten ole nähnyt tekojasi? Etten olisi huomannut, miten valitettavan suuri osa luomastani kansasta on kääntynyt suoraan minua vastaan? Tässä on tekojenne tuotos”, Kuu sanoo syvältä kuuluvalla äänellä osoittaen vierellään seisovaa Aurinkoa, ”toinen taivaankappale, minun haastajani.” Aurinko tarkkailee tilannetta hiljaa, huuto ei enää kupli hänen pintansa alla. Hän ei ole vielä sanonut ensimmäisiä sanojaan.
Aika”, pääsee Auringon kurkusta, ”minä tahdon ajan.” Auringon ääni lävistää kuulijat, se kimpoilee puista kaikkialle. Kristallia. Helisevää kristallia.
Kuu punnitsee tarkoin seuraavia sanojaan. Melitas hänen vierellään ei värähdäkään, vaikka seisoo käytännössä kahden maailman voimakkaimman olennon rinnalla. Auringon energia on vaarallista, hohtavaksi naamioitua mutta kavalaa. Ahneus kimaltaa hänen merenpihkan värisissä silmissään. Miksi ahneudesta ja kansan pahuudesta syntynyt olento olisi mitään muuta kuin sitä, mistä on luotukin?

Ei sittenkään lainkaan huonompi tilanne”, Melitas sanoo huvittuneisuutta äänessään. ”Tämähän saattaa päättyä vielä varsin dramaattiseen kaksintaisteluun. En olekaan koskaan aiemmin ollut todistamassa moista.” Nauru ehtii kuolla ennen kuin syntyykään, sillä Kuu vaimentaa Melitasin yhdellä kädenheilautuksella.
Sinun rangaistuksesi aika koittaa myöhemmin. Vaikene.”

Melitasin mainitsemaa kaksintaistelua ei seuraa. Kuu ei ole koskaan harrastanut suoranaista väkivaltaa toista olentoa kohtaan, eikä aio käyttää nytkään. Ei, vaikka hänen edessään seisoo hänen oman kansansa synnyttämä olento, joka olisi varmasti valmis repimään Kuun kappaleiksi valollaan.

Kuu tietää, ettei tilannetta voi paeta. Kaikkea aikaa Auringolle ei voi antaa, mutta tilanteen on edettävä, sillä Aurinkoa ei voi enää maailmasta poistaakaan. Kuu silmäilee tarkasti sitä osaa kansastaan, jonka teot ovat Auringon hänen eteensä synnyttäneet. Hän miettii ylpeää ja laskelmoivaa Melitasia, joka on tahtonut Avarin kokonaisuudessaan usvastasyntyneille. Mahdoton ajatus, sillä Avarin tasapaino pysyy olevana ainoastaan Kuun vuoksi. Kuu ei voi kuolla, sillä muuten Avariakaan ei voisi olla.

Mutta mitäpä ahne sielu näkisi. Kuu tietää, millä keinolla saisi pidettyä pedon lailla kiivastuvan Auringon tyytyväisenä. Entä, jos puolet ajasta kuuluisikin vasta luodulle, kaaosta niittävälle taivaankappaleelle? Ja jos hänen puolellaan joutuisivatkin elämään ne, jotka alun perin tahtoivat Kuun pois. Siinähän he näkisivät, millaista heidän elämänsä tulisi olemaan ilman kuunvaloa.

Viha sykkii Kuun suonissa, kun hän muodostaa päätöstään. Kansa on sortanut häntä, tehnyt vastoin hänen tahtoaan. Janonnut maata liikaa. Tahtonut vain omistaa. Kuu tekee päätöksensä – hän aikoo jakaa ajan kahtia ja pakottaa kapinaan ryhtyneet usvastasyntyneet elämään Auringolle annetulla ajalla.

Siten syntyy nykyisten usvastasyntyneiden tuntema yhteiskunta: yö yökulkijoille, päivä päiväkulkijoille. Ikuinen erotus kuunvalosta niille, jotka ovat havitelleet maata liiaksi itselleen ja tahtoneet päästä Kuusta eroon. Heidän toiveensahan toteutuu, he pääsevät eroon Kuusta ja joutuvat elämään polttavan kuuman, kipua ja vihaa kylvävän Auringon alla. Siitä ajatuksesta Kuu nauttii.

Ja kaiken alullepanijalla, Melitasilla, on erityinen rooli rangaistusten näytelmässä. Ainoa todellinen syyllinen, jonka Kuu suostuu näkemään, on Melitas, ja tälle hän kirjoittaa erityisen kohtalon. Melitas saa harteilleen unohduksen. Hän ei enää koskaan muista ylpeyttään tai menneisyyttään, hän joutuu kulkemaan ikuisuuden muistottomana, persoonattomana. Niin kauan, kun Kuu on olemassa, Melitasin muistot pysyisivät hänen arkistoissaan, piilossa omistajaltaan. Siipensäkin Melitas menettää, ne karisevat kokonaisuudessaan pois toisin kuin muiden kapinoitsijoiden, joiden siivet muuttuvat päiväkulkijoiden mustiksi. Mutta yksin Melitas nostetaan vastuuseen, hänet siirretään Lasiaan vaeltelemaan persoonattomana, tyhjänä kuorena, jolla on vielä Melitasin ruumis.

Niin elämä saa jatkua. Auringon ja Kuun elämään tottuu, vuorotteluun ja Marmorean rinneasuntoihin muodostuu rutiini. Syntyy uusia usvastasyntyneitä, niitä, jotka saavat kuulla Auringon synnystä vain tarinoiden muodossa. Ja niitä, jotka eivät enää ymmärrä sen kaiken merkitystä samalla tavalla.

Niarkin syntyy, kiertokulku syntyy, Niaria vihataan ja Niar alkaa kehittää suunnitelmaansa. Suurin osa vanhemmista usvastasyntyneistä siirtyy iän myötä Lasiaan, ainoastaan Ogre jää vanhempana usvastasyntyneenä Avariin. Ja taas syntyy uusia usvastasyntyneitä. Kiertokulku on loputon.

Kaikki jatkuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti