keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Musteenkantaja: luku 7


Luku 7: Silta

Tummanharmaalla käytävällä on kapea kattoikkuna, joka sirottaa yön valkoista valoa sisään. Kuu pääsee loistamaan, mutta kansa ei ole koskaan tyytynyt pelkästään siihen. Mustuutta pelkäävä kansa ei osaa antautua yön pimeydelle, koska kuvittelee yön olevan armotonta aikaa, jolloin Valkoisen Variksen suojelus ei ylety heihin. He täyttävät katunsa ja asuntonsa valoilla, piirtävät ympyröitä suojatakseen henkensä seuraavaan aamuun. Joku pelkää enemmän, joku vähemmän. Harva on täysin peloton tähdettömän yön edessä.

Inelaa kuljetetaan käytävällä eteenpäin. Kaupungin valot kilpailevat kuun kanssa ja heittävät kaistaleensa huoneen seinille. Valaistus on himmeä, mutta Inela näkee sen, mitä hänen halutaan näkevän. Suurvaris pitää ohuita sormiaan hänen olkapäällään kuljettaessaan häntä käytävällä eteenpäin. Terävät, lintumaiset kynnet ovat painautuneet kevyesti hänen iholleen. Inela on kiitollinen siitä, ettei ole vielä tarpeeksi lämmintä hihattomalle mekolle. Jokin hänessä kertoo hänelle, että sellaisilla mekoilla ei olisi vastedes merkitystä. Hän on käynyt musteessa, nähnyt ja ymmärtänyt. Siltikään hän ei tiedä lainkaan, miksi hän on yhä Korallitalossa.

Katso ympärillesi”, Suurvaris sanoo hiljaa, ”ja kerro minulle, mitä sinä näet.”
Maalauksia. Hyvin useita, kummallakin puolella seinää. Ilmeet vaihtelevat ylpeästä täysin neutraaliin. Yhdellekään kuvien henkilöistä ei ole maalattu hymyä valaisemaan kapeaa käytävää. Kaikki kasvot ovat hivenen erilaisia, mutta värit ovat samat. Vitivalkoisia hiuksia ja kalpeita kasvoja. Mustia silmiä. Samanlaisia, kun Musteenkantajaa tarkoittaneella naisella oli ollut.
Minä näen Musteenkantajan”, Inela vastaa tietäen, että jokainen kuvista on tarkoitettu esittämään Valkoisen Variksen valittua. Ketään muuta ei kuvata valkoisena mustilla silmillä.
Suurvaris nyökkää. Käsi pitää hieman tiukemmin kiinni. ”Osaatko sinä kertoa minulle, miksi et puhu monikosta, vaikka muotokuvia on useita?”
Koska Musteenkantajia on vain yksi.”
Aivan.”

Suurvaris päästää irti Inelasta ja asettuu seisomaan tätä vastapäätä. Kuunvalo leikkii tämän pitkissä ja villeissä hiuksissa. Koko elämänsä Anfarin metsissä kulkenut Inela näkee Suurvariksessa jotakin eläimellistä. Mies uhkuu suurta, unohdettua voimaa, jonka voisi päästää vapaaksi koska tahansa. Vaikutelma voimakkuudesta johtuu muustakin kuin vahvoista käsivarsista ja pituudesta. Suurvariksen sisällä on jotakin vahvaa, jotakin väärin käsiteltynä vaarallista.

Ja kun Suurvaris avaa suunsa, Inela tietää, että hänen on opeteltava käyttäytymään siten, ettei vaarallisuus pääse häkistään.
Musteenkantajia on vain yksi, ja silti jokaisella näistä kuvista on eri kasvot. Tiedätkö sinä, mitä se tarkoittaa? Tiedätkö sinä, miksi sinä olet nyt täällä etkä matkalla paikkaan, jota pidät kotinasi?”
Minä olen täällä, koska kääröni on tyhjä.”
Miksi se on tyhjä?”
Koska minä en pelkää mustetta. Ymmärrän, että se on vain mustetta.”
Inela ei saata nähdä sitä, mutta epäilee Suurvariksen siristävän silmiään. ”Muste ei koskaan ole vain mustetta.”
Se ei tahrinut minua lammessa eikä koskaan sitä aiemminkaan.”
Täällä sinä saat opetella, mitä muste kansalle tarkoittaa. Se, mitä sinä itse sen koet olevan, ei ole kansalle merkityksellistä.”
Entä sinulle?” Inela kallistaa päätään. ”Enhän minä olisi tässä, jos minulla olisi tavanomainen suhtautuminen siihen.”

Suurvaris huokaisee, mutta ei käänny. ”Tulet oppimaan pian tarkasti, mitä kukakin täällä ajattelee musteesta. Tällä hetkellä sinun tarvitsee vain sisästää, miksi itse olet täällä.”
Tyhjän kääröni vuoksi, johan minä vastasin.”
Sinä et selkeästikään ole vielä sisäistänyt täydellisesti.”
Kuinka olisin voinut? Minut on käsketty ikisyvään altaaseen vailla selityksiä.”
Mutta sinä menit sinne silti.”
Koska sisimmässäni oli tunne, että minun pitää.”

Kahden vahvan tahdon muodostamat äänet kimpoilevat korkeista seinistä. Inela on aikeissa kääntyä, sillä keskustelun luonne on alkanut käydä hänen hermoilleen. Mikä oikeus tällä miehellä on pitää häntä täällä? Inela kieltäytyy pelkäämästä tätä, vaikka tietää kyllä, mitä tämä hänelle yrittää sanoa.

Inela tietää, että kaikesta järjellisyydestä, vanhoista taruista ja legendoista huolimatta hänelle on juuri kerrottu, että hän on Musteenkantaja. Sitä ei voi kuulla huulilta. Se pitää lukea kunnioittavista eleistä, altaaseen kastautumisesta ja tyhjästä kääröstä. Suurvaris on hetken hiljaa, ja Inela valmistautuu kuulemaan vahvistuksen ajatukselleen, jonka pitäisi kaiken mukaan olla täysi mahdottomuus.

Sinulla on sisäisiä, vahvoja tuntemuksia, täysin puhtaat piirteet ja musteesta tyhjä käärö. Mistä se sinusta kielii?”
Epätavallisuudesta”, Inela vastaa.
Entä kuka sinä olet, koska olet ratkaisevalla tavalla epätavallinen?”
Inela on hiljaa, vaikka tietää Suurvariksen toistavan kysymyksen. Tämän sanomisia ei jätetä huomiotta.
Kuka sinä olet?”
Inela Kerefin, Aelta ja Vana Kerefinin tytär. Veljeni Inahe on sinun Perijäsi. Asun Anfarin metsässä, länsiosassa. Olen käynyt kouluni Anfarissa.”
Suurvaris ei värähdäkään. Vaarallisuus kuplii pinnan alla, mutta Inela pitää selkänsä suorassa ja valmistautuu toistamaan vastauksensa tarpeen vaatiessa.
Sinä olit Inela Kerefin”, Suurvaris sanoo hiljentäen ääntään. Se kuulostaa pehmeämmältä, kuin valkoiselta sametilta. ”Kuka sinä olet nyt, kun olet nähnyt kansan pahuuden musteessa? Kuka olet nyt, kun Valkoinen Varis on sinut valinnut?”
Minä olen Inela Kerefin.”
Suurvaris riisuu lintunaamionsa ja paljastaa myrskyävät silmät. Valkoisessa on tuhat eri sävyä, tuhat eri tunnetta näytettäväksi. Nyt ne kaikki säkenöivät samaan aikaan miehen silmissä.

Tila hiljenee heidän ympärillään. Suurvaris tarttuu Inelaa jälleen olkapäästä, tällä kertaa huomattavasti väljemmin. Kosketus tuntuu muistutukselta siitä, että hän voisi koska tahansa puristaa kovemmin, jos tahtoisi. Suurvaris kuljettaa Inelan aivan kapean käytävän päähän, viimeisen muotokuvan kohdalle. Inelan silmiltä kestää hetki hämärässä tilassa ymmärtää, ettei viimeinen muotokuva ole muotokuva lainkaan. Siinä ovat hänen kasvonsa, pienen peilin pinnasta heijastuneina.

Heijastava lasi antaa Inelalle hänen piirteensä sellaisina kuin ne nyt ovat. Pieni keho, vaalea mekko pitsiyksityiskohtineen. Ei liikaa pitsiä, vanhemmilla ei ollut varaa kahteen kerrokseen. Hiukset tekevät kauniita kaaria Inelan kasvojen ympärille. Kasvot ovat vitivalkoiset, ripset kaartuvat valkeina silmien ylle. Silmien, joita Inela ei enää tunnista omikseen. Hänen silmänsä ovat luonnostaan vaaleansiniset, samanlaiset kuin veljellään Inahella. Nyt kuvastin kertoo hänelle tummista silmistä, yötä mustemmista.

Inela näkee kuvastimesta takanaan Suurvariksen pitkän ja solakan hahmon. Tämä ei enää pidä kiinni hänen hartioistaan. Varmuus kuvastuu ylpeiltä kasvoilta. Naamion laskeuduttua kasvot näyttävät pelkästään kuninkaallisilta, valossa kylpeviltä. Inela ei osaa kuvitella tilannetta, jossa pitäisi niitä miellyttävinä.
Suurvariksen kasvoilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä. Inelan omilla on. Aistikkaat, herkät kasvot mustesilmillä. Inela tietää vastauksensa olleen väärä. Hän ei ole enää Inela Kerefin. Inelalla on siniset silmät.

Kuka sinä olet?” Suurvaris kysyy. Äänestä kuulee, ettei hän kysy enää kertaakaan sen jälkeen. Tilanne täytyy viimeistellä.
Kerro sinä minulle”, Inela vastaa hiljaa, ”sinä tiedät sen nyt paremmin. Minä tiedän vain, mitä musteeseen upotettuna koin ja tyhjää paperia ojentaessani näin. Naisen, jonka silmät olivat samanlaiset kuin minulla. Olenko minä se nainen vai hänen seuraajansa?”
Se nainen on nyt pelkkä kuori, joka oli ennen sinua Musteenkantaja. Nyt sinä olet se, kenen kuvaa kansa kumartaa iltaisin.”
Kuinka minä voin olla? Siksikö, ettei käärössäni ollut vuoden aikana pisaraakaan mustetta? Enhän minä voi olla ainoa.”

Ja silti Inela tietää, että hän on. Hän ei ole koskaan kuullut kenestäkään, jolla olisi täysin musteeton käärö Puhdistautumisen päivänä. Edes Varikset eivät ole kääröiltään puhtaita. Nyt Inela ymmärtää, miksi. Kaikki ne, joiden kääröt ovat olleet puhtaita, ovat seisseet hänen paikallaan ja tuijottaneet uusia, mustia silmiään peilistä. Heidän valheellisista kuolinilmoituksistaan Inela on lukenut lehdestä. Miten paljon heitä onkaan ollut.

Tuleeko kansa lukemaan kuolinilmoitukseni lehdestä?” Inela kysyy ääni värähtämättä. Suurvaris nyökkää. ”Tänä päivänä me hautaamme Inela Kerefinin. Sinä mukaanlukien saat unohtaa, että sellainen henkilö on joskus tarkoittanut sinua. Puhtaimpana sinulla on uusi velvollisuus edessäsi.”
Musteenkantajia on siis aina ollut useampia.” Toteamus, johon Inela saa vastaukseksi vaisun nyökkäyksen.
Sinä näit edeltäjäsi. Kuoren, joka oli hetki sitten Musteenkantaja. Näyttikö hän sinusta epäinhimillisen puhtaalta, Variksen valitsemalta?”
Ei näyttänyt.”
Täsmälleen. Siksi hänet täytyy vaihtaa uuteen. Sinuun.”

Inela kääntyy pois peilin ääreltä. Mustat silmät, joista hän on kuullut vain tarinoita, muuttuvat hetki hetkeltä sietämättömimmiksi katsoa. Hän kurottaa ymmärryksensä äärirajoille ja repii sieltä pohjaa, jolle kasata uutta tietoaan. Sen jäsentely käy hankalaksi ajatusten risteillessä kivuliaaseen tapaansa. Musteenkantajia ei ole vain yksi. Heidät muovataan uudelleen niistä, jotka syntyvät tieto puhtaudesta sisimmässään. Sellaisista kuten Inela. Heidät käytetään ikisyvässä altaassa, jotta heidän puhtautensa todistettaisiin ympärillä seisoville Variksille. Jumalallinen varmistus siitä, että seuraava todella olisi kykenevä olemaan seuraava.

Entä edelliset? Mitä heille käy?” Inelasta on helpompaa pitää aihe maallisena. Jos hän lähtee ajattelemaan, mitä aivan oikeasti on käynnissä, hän tietää juurten katkeavan samantien ja tuulen riepottavan rungon matkassaan pois.
Senkin sinä saat tietää hyvin pian. Kuten myös sen, millaista todella on olla Athalan Musteenkantaja.”
Saanko minä tavata veljeni?”
Musteenkantajalla ei ole veljeä.” Toteamukset saavat tyyneyden järven kuohumaan. Inelaa kylmää, kun hän ajattelee, ettei hän saisi enää koskaan puhua itsestään Inelana. Hän tietää sen Suurvariksen tavasta katsoa häntä.
Aiotko sinä kertoa minulle kaiken tästä hetkestä? Menneestä? Siitä, mikä Musteenkantaja oikein on?”
Aion. Sinä tulet tuskallisen tietoiseksi siitä, mikä sinä olet ja mitä varten sinä olet täällä.”

Se riittää. Yksikin kysymys vielä riittäisi pyyhkimään Inelasta sen varmuuden, jolla hän kysymyksiään esittää. Raja on vedettävä siihen, missä tuntuu vielä kestettävältä. Inela kävelee käytävän päähän katsellen muotokuvia mennessään. Hänen edeltäjänsä katsovat mustilla silmillään hänen peräänsä kuin toivottaen onnea näkymättömän sillan ylitykseen. Inela voi vain toivoa, että silta on ehjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti