keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Korkeimman kautta


Ihmisiä on kaikkialla ympärilläni. Vaatteiden värit eivät poikkea toisistaan, ne ovat kaikki tummia, aivan kuten heidän silmänsäkin. Pohjattomat, mustat, tuskin enää näkevätkään kunnolla tämän pimeyden keskellä. Alaston varteni on ainoa asia, jonka nämä ihmisparat huoneessa näkevät, eikä heillä ole muuta vaihtoehtoa kuin katsoa.
Nurkassa istuva, tiukasti sidottu vanha mies näyttää uhmakkaalta. Hänen silmänsä eivät ole tummat, niitä ei reunusta haavat tai valvomisesta aiheutuneet silmäpussit. Hymyilen. Tämä mies on vielä pysynyt järjissään, ja tunnen sisimmässäni kasvavan voitontunteen. Pääsen vielä rikkomaan hänen sisässään kukkivan rohkeuden.

Minä en aivan saanut nukuttua viime yönä”, kuiskaan ensin varoen, ikään kuin heidän korvansa olisivat lasista, ”osaisiko joku kertoa, mistä se johtuisi?”
Kun vastausta ei kuulu, korotan ääntäni vain aavistuksen. ”Se ei ollut pyyntö.”
Meillä on nälkä”, kuuluu vastakkaisesta nurkasta. Nuori tyttö, jonka kasvoja en muista. Muistan aina heidän kasvonsa, mutta hän näyttää vieraalta. Minun täytyy pinnistää muistiani, että saan päähäni, missä tilanteessa hän on tänne päätynyt.
Nälkä?” En pysty hillitsemään tunnetta sisälläni, se on sekoitus raivoa ja innostusta. Hillitsemätöntä kiihkoa, sitä, joka on aina asunut minussa. ”Ja mitä onkaan nälkä?”
Ei ole ruokaa”, samainen tyttö vastaa, ja vasta nyt huomaan hänen purevan äänensävynsä. Siniset silmät tuikkivat samaan tapaan kuin vastakkaisessa nurkassa kyhjöttävän miehenkin silmät. Saastaiset olennot, ettekö koskaan opi?
Ja miten se oikeuttaa pitämään sellaista meteliä, joka täältä viimeyönä kuului?”
Kukaan ei uskalla vastata, ja lyön käteni seinään. Rystysistä vuotaa verta, isku oli liian kova. Kipu tuntuu päässä asti, hymyilen jälleen.
Anteeksi, rouva”, tytön vieressä kyhjöttävä, suunnilleen samanikäinen poika kuiskaa, ”anteeksi, anteeksi.” Hän toistaa sanan vielä kymmenisen kertaa, kunnes saan vaiennettua hänet katseellani. Hetken nautin siitä, miten vaikutan näihin ihmisiin. Kaikki riippuu ainoastaan minusta, olen heidän Kristuksensa.
Minusta tuntuu, etten näin huonoilla yöunilla voi aivan käsitellä tätä anteeksipyyntöä”, totean katsellen kauhun saavuttavan heidän jo ennestään epätoivoisia kasvojaan, ”joten meidän on keksittävä parempia vaihtoehtoja.” Siristän silmiäni ja suuntaan katseeni kahteen nuorimpaan, nurkassa kyhjöttäviin tyttöön ja poikaan. ”Kuka sovittaa tekonne tänään?”
Ei, rouva”, poika kuiskaa, ”ole kiltti.”
En minä ole.” Astun askeleen lähemmäs, kumarrun pojan tasolle ja hivelen hänen kasvojaan. Hän tärisee kauttaaltaan, mutta pitää ihailtavan tiukasti katseensa minussa.
Sinä”, sanon viedessäni kättäni pitkin pojan sileitä kasvoja, ”tänään on sinun vuorosi.”
 
-----
 
(Ilmaisin ystävälleni kiinnostukseni kirjoittaa jotakin pientä hänen hahmollaan, ja tämä tapahtui! Kaikki kunnia hahmosta siis ystävälleni.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti