perjantai 21. kesäkuuta 2019

Jonne taivaat eivät näe: luku 10


Luku 10: Kylmänkukka

Avanin silmien edessä avautuu onkalo täynnä naurua. Sytytettyjä tulia, hymyileviä suita, riemusta suljettuja silmiä. Paistetun ruoan tuoksu peittää savun käryn alleen. Tulet suojelevat kivistä luolaa, Avani tuntee ihonsa kihelmöivän nähdessään niin paljon liekkejä yhdessä suljetussa tilassa.

Tervetuloa majapaikkaamme”, Khinda sanoo. Avani pitää soinnista naisen äänessä. ”Täällä olemme kaikki yhdenvertaisia.”
Avani tietää, mitä Khinda tarkoittaa. Kalaa paistavan miehen silmä on muurautunut umpeen, ihokudos sen ympärillä näyttää kostealta ja repaleiselta. Tämän vierellä istuvat lapset ovat identtiset kasvoiltaan, mutta kummallakin on yksilöllisiä palohaavoja kehoissaan. Avani huomaa nyökkäävänsä.

Khinda taputtaa kerran käsiään yhteen, täyteen ahtautunut luola hiljenee. Nauru jää kiertelemään kivisiä seiniä. Katseet kohoavat kohti tulijoita. Avani erottaa ihmiset samaksi kansaksi, haavojensa yhdistämäksi. Jo uhmakas tapa kohottaa päänsä kertoo, että he ovat ikuisesti toisiinsa sidottuja.

Olen tuonut mukanani kolme vierasta”, Khinda julistaa. ”Tässä ovat Mariel, Larus ja Avani Adamantiasta. Löysin heidät vuoren rinteeltä ja noukin mukaani. Pyydän teitä olemaan heille suopeita, heidän vierailunsa ei tule kestämään ikuisuutta.”

Avani huomaa, kuinka Marielin ilme muuttuu. Prinssin huulet raottuvat vain sen verran, että Avani kykenee erottamaan hämmennyksen tämän kasvoilta. Marielin on täytynyt havaita sama kuin hänkin. Haavoittuneet ihmiset eivät säpsähdä Adamantian nimeä. He ovat kuulleet sen aiemminkin.

Avanin katse pyyhkii haavoittuneiden yli. Yhdelläkään ei ole Marielin kapeita, hienostuneita piirteitä, pitkää nenää, selkeää leuan linjaa. Kuningas Florian ei ole vuoren sisäisessä luolassa. Avani hengittää rauhallisesti.

Tuo”, sanoo lapsi vailla toista kyynärvartta, ”ei ole sieltä, mistä väittää olevansa.”
Heken Avani kuvittelee pojan ehjän käden osoittavan vierelleen. Luunvalkea Larus seisoo hievahtamattakaan. Avani katsoo kättä, tuntee sormien ojennuksen, pahan tahdon sen takana. Nuori poika osoittaa häntä. Kuumassa luolassa kylmyys tavoittaa hänet, putoaa elimistön läpi sen pohjalle, sykkii hyhmää kaikkialle.

Mariel luo Avaniin hätääntyneen katseen, Larus ei vieläkään liikahda. Avani suo merkittävän katseen Marielille, prinssi pitää silmänsä kurissa. Tulkinta on jo tehty, ihmisten keskuudessa kohahtaa. Khindan kasvoilla on ehtinyt värähtää epäilys.

Minä haistan sen tuosta”, poika sanoo. Hänen lapsenkasvonsa vääntyvät inhosta, Avani tuntee ilmeen. Se saa kylmyyden hänen kehossaan vavahtelemaan.
Ettekö te muut näe? Tuon täytyy olla sieltä, katsokaa, kuinka se peittää juuriaan toisen maailman hepeneillä!” Inho hajoaa lapsen kasvoille, Avani huomaa värinän jo alkaneen. Hänen kehonsa valmistautuu pakenemaan.

Ihmiset alkavat puhua. Kuiskauksia rikkinäisillä huulilla. Rypistyviä otsia, kuvottuneita piirteitä. Pahimpia ovat silmät. Ne ovat täynnä pelkoa. Avani katsoo luolan ihmisiä ja ymmärtää, että hänen näkemisensä herättää heissä pelkoa. Kylmä kukka kukkii vatsanpohjalla, sen rihmat ulottuvat jo kurkkuun saakka.

Hetkinen nyt”, Mariel sanoo vieden kätensä Avanin eteen. Ele on sisarellinen, mutta aiheuttaa Avanissa enemmän väristyksiä kuin ihmisten katseet. ”Avani on kunnon kansalainen, hän ei ole tehnyt mitään, mistä häntä tulisi syyttää. Voitte jättää syytökset sikseen.”

Voitko olla siitä varma, kysyy Larusin tapa vaihtaa asentoaan, vetäytyä taaemmas Marielista ja Avanista. Avani pitää katseensa luolan ihmisissä, tuntee jääkiteiden ylettyvän sormiinsa. Hän ei kykene liikkumaan.

Ei hänen ole tarvinnut mitään tehdä, hänen koko kansansa on syy sille, miksi me istumme nyt täällä!”
Emme näe päivänvaloa hänen vuokseen.”
Ne veivät kaiken. Sisaren, veljen, isän, äidin, kodin.”
Vain tämä on jäljellä.”
Sentään osa meistä pystyy yhä kävelemään tai katsomaan liekkiä kahdella silmällä.”

Khinda taputtaa jälleen käsiään. Jokainen kädenisku saa Avanin säpsähtämään. Hän inhoaa sitä. Hän inhoaa omaa reaktiotaan, ihmisistä tihkuvaa pelkoa, Marielin tapaa asettautua suojelevasti hänen eteensä. Joka osa Avanista muistaa, miltä tuntuu, kun joku toinen tekee päätökset, vuoroin suojelee, vuoroin uhkaa, asettaa jokaisella kerralla miehisen läsnäolonsa hänen suunnatonta pelkoaan vasten. Avani ei saata liikkua, sama pelko täyttää hänet kaikkialta. Khindan sanat putoilevat kiveä vasten. Avani ei ymmärrä, miksi uhka kohdistuu häneen. Hän ymmärtää vain pelkonsa.

Emme kohdista kehenkään syytöksiä ennen kuin puhumme halki sen, miksi he ovat Ildarienissa”, Khindan ääni kohoaa kuiskinnan yli. ”Jatkakaa toimianne, minä hankin vieraillemme tilaa ja ruokaa.”
Kun rikotun kansan huomio alkaa haihtua, Avani tuntee palaavansa kehoonsa. Jalat ovat kiinni maassa, vuorenrinnettä pitkin kulkeminen on repinyt jalkapohjat hajalle. Ihmiset katsovat yhä sivusilmällä, kiinnittävät huomiota heti, kun kuvittelevat, ettei Khinda havaitse. Avani pysyy ääriensä sisällä.

Khinda istuttaa vieraansa alas. Kolmikkoa nuoremmat pojat tuovat valmiiksi paistettua kalaa heidän eteensä. Avanin keho on kauttaaltaan liian kylmä tunteakseen nälkää, mutta kiitollisuus valmiista ruoasta saa hänet hymyilemään varovasti pojille.

Kun hengitys kulkee normaalisti ja ympäristö jatkaa elämäänsä kuten siihenkin asti, Khinda parantelee asentoaan ja kohtaa kolmikon uudelleen. Avanin on mahdotonta sanoa Khindan ulkonäöstä naisen ikää, tämä näyttää ajattomalta, aivan kuin maalliset lait eivät sitoisi häntä lainkaan.

No niin”, Khinda aloittaa, ”nyt teillä on aikaa kertoa tarinanne. Sinä, Marielko olit, tunnut johtavan pientä joukkoanne. Haluatko aloittaa?”
Minä olen kiitollinen hyvyydestänne”, Mariel aloittaa Avanin kehon jännittyessä jälleen, ”mutta myös äärimmäisen hämmentynyt siitä, kuinka kansanne kohteli Avania. Mistä se johtuu?”
Minä esitän kysymykset. Saatte vastauksenne ajallaan. Sitä ennen minun täytyy voida luottaa teihin.”

Toisessa tilanteessa Avani olisi kiitollinen Marielille. Arvostaisi tämän yritystä seisoa hänen rinnallaan. Luolan himmeässä hehkussa, irvokkaasti haavoittuneiden ihmisten seurassa hän ymmärtää vain, miltä tuntuu, kun tulee katsotuksi. Antaa Khinda minkä tahansa vastauksen, se ei riitä poistamaan kylmää kukkaa Avanin sisältä.

Mariel on aikeissa avata suunsa, kun Avani ojentaa kätensä ylös. Pienikin ele riittää vaientamaan prinssin.
Riittää”, Avani sanoo hiljaa katsomatta nuorta miestä silmiin, ”kiitos, Mariel. Minä pärjään. Kaikelle on varmasti syynsä.” Pelolle. Kylmyydelle suonissa. Maailmat pystyvät oikeuttamaan mitä tahansa, kehälle mahtuu lukemattomia syitä.

Kertokaa minulle miehestä, jota etsitte. Jos se on ainoa päämääränne, pistän saapumisenne tietämättömyyden piikkiin.” Khindan äänensävy ei anna armoa.
Isäni kerrotaan olevan aivan näköiseni”, Mariel aloittaa varovasti. Larus hänen vierellään pudistaa hivenen päätään.
Teillä on samat värit, sukulaisuus istuu piirteissänne, mutta auranne ovat täysin poikkeavat”, Larus huomauttaa tarkentamatta huomautustaan.
Adamantian hallitsijana hän on ylväs, mutta ei tavalla, joka alentaisi toisia. Hänen silmänsä ovat kultaiset kuten minunkin, hiuksensa tummat ja kiharat. Hän kantaa rinnassaan auringon symbolia.” Mariel ei kiinnitä lainkaan huomiota Larusin sanoihin.

Marielin lopetettua Khinda hymyilee. Avani ei osaa sanoa, onko naisen hymy ymmärtävä vai merkitsevä. Vastaus ilmiantaa itsensä Khindan avatessa suunsa.
Kuvauksenne perusteella minulla on syytä epäillä, että etsimänne henkilö on kuin onkin käynyt Ildarienissa.”
Odottavia katseita. Toivon korventava polte rikkoo Avanin huurteista sisintä.
Täällä kävi kuukausi sitten mies, joka vastaa kuvaustanne. Pitkä ja kovasilmäinen, kantoi aurinkoa rinnassaan ja kutsui itseään nimellä Flo. Hän oli erityisen kiinnostunut maailmamme aikarakenteesta.”

Flo?” Marielin olemus muuttuu silmissä. Jäykistyy. Avani säpsähtää. ”Isäni tuskin käyttäisi sellaista nimeä.”
Se oli hän”, Larus sanoo empimättä. ”Tietenkään hän ei ole kulkenut porteista todellisuuksiin paljastaen oikean nimensä ja sukunsa jokaiselle.”
Marielin ilme ei vaikuta vakuuttuneelta, prinssissä liikkuu jotakin levotonta. Onko se toivon alla lepattavaa pelkoa? Avani on nähnyt sen ennenkin.

Tärkeämpää on miettiä, kauanko kuukausi tämän maailman ajassa on meidän ajassamme”, Larus jatkaa. ”Kuningas on ollut Adamantian vuosissa vain hieman päälle yhden vuoden poissa. Kuinka kauan sitten hän on poistunut täältä?”
Emme voi mitenkään tietää sitä”, Avani sanoo hiljaa. ”Aika ei ole puolellamme. Khinda, sanoit aiemmin, että tuntomerkkejä vastaava mies etsi täältä ikuista elämää. Mitä tarkoitit sillä?” Avani puhuu vain pakottaakseen kylmyyden pois. Raajat tottelevat häntä, hän alkaa erottaa äärensä.

Ystävänne havainto aikojen eroavaisuuksista on tärkeä”, Khinda lausuu, ”sillä meidän aikamme kulkee kaiken kuulemamme mukaan erittäin hitaasti. Monessa muussa todellisuudessa on ehtinyt kulua vuosia meidän päivässämme.”
Tämän on siis täytynyt olla ensimmäinen maailma, jossa hän vieraili lähdettyään”, Avani sanoo. ”Mariel, Larus, me emme löydä häntä täältä.”
Minä en ymmärrä, mistä te puhutte.” Marielin silmät ovat alkaneet seistä päässä. Kultainen katse sumenee. ”Ikuinen elämä? Ajan hyödyntäminen? Millä tavalla ne liittyvät siihen, miksi olemme etsimässä isääni?”

Mariel…”
Kyseessä ei voi olla sama henkilö. Minun isäni lähti hakemaan apua eikä ikuista elämää.”
Minä en tiedä lainkaan, miksi etsitte maanne hallitsijaa, kerron teille vain sen, mitä tiedän kuvailunne mukaisesta henkilöstä”, Khinda sanoo. ”Ildarien on täydessä kaaoksessa. Apuni rajoittuu tähän illalliseen ja tietoihini henkilöstä, jonka epäilen olevan etsimänne mies. Aikani ja voimani eivät riitä muuhun.”
Ei, sinun täytyy olla erehtynyt.”
Aurinkosymboli, Mariel. Hän ei ole erehtynyt. Isäsi on käynyt täällä.”

Avani todistaa, kuinka nuoret miehet käyvät sanattoman keskustelun hänen ja Khindan edessä. Larusissa käväisee jälleen jotakin vaarallista, arvaamatonta, joka uhkaa jättää Marielissa kytevän pelokkaan toivon alleen.

Tiedättekö te mitään Ildarienista? Ette selvästikään tiedä, miksi etsimänne mies on ollut täällä”, Khinda sanoo kohottaen kulmiaan ja kohdaten rivin tyhjiä silmiä. Yksikään kolmikon jäsenestä ei kykene vastaamaan. Marielin ja Larusin välillä leimuaa yhä. Khindan tumma katse siirtyy Avaniin.
Syy sille, miksi kapinalliseni ottivat sinut vihalla vastaan, on siinä, että he tunnistavat sinun kansasi missä tahansa. Voit olla saapunut Adamantiasta tämän kaksikon kanssa, mutta juuresi paistavat kasvoiltasi. Sinä olet Namyriasta, etkö olekin?”

Aalto. Viileä, ei kylmä. Haalistunut kipu. Avani tiedostaa kehonsa nyökkäävän, mutta on liian irrallaan tunteakseen sitä. Sanat Florianista tippuvat tietoisuuden läpi, lakkaavat merkitsemästä. Toisenlaiset muistot sykkivät pintaan, saavat kehon kihelmöimään.

Tämä ei ole maailma, johon kukaan tahtoisi jäädä”, Khinda sanoo irrottaen jokaisella sanallaan Avanin hieman kauemmas ruumiistaan. ”Etsimänne mies teki oikein lähtiessään. Ildarienin hallinto on tuhottu, perilliset tuhottu pieniä lapsia myöten. Avani, sinun maailmasi, sinun kansasi saapui tänne ja tappoi kaiken, mitä näki. Ne, jotka nousivat kapinaan ja puolustivat Ildarienia valloittajilta, saivat osakseen tämän.” Khindan ei tarvitse osoittaa.

Luolan. Kivun, pysyvät haavat. Avani ei pysty ajattelemaan Khindan poltettuja käsiä ilman, että hänen kehonsa alkaa väristä.
Namyrialaiset tuhosivat jokaisen, joka asettui heitä vastaan”, Khinda jatkaa. ”Me olemme nyt täällä, piilossa heidän silmiltään. Lauhkeammat saivat jäädä kyliin.”

Khinda suoristaa ryhtinsä. Naisen silmissä hehkuu vuosien ylpeys. Hän ei ole menettänyt sisimpänsä kruunua. Avani ymmärtää vihdoin, mistä naisen ylpeys kumpuaa, mistä tämä ammentaa voimansa.

Minä olin tämän maailman kuningatar”, Khinda sanoo menetetty valta silmissään sykkien. ”He veivät minulta kaiken paitsi kykyni selviytyä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti