perjantai 21. kesäkuuta 2019

Jonne taivaat eivät näe: luku 21


Luku 21: Säteet

Savu peittää raskaana ilmaa. Larusin näkökenttä palailee hatarana takaisin. Öljylamppuja. Ryijyjä seinillä. Savu kaikkialla, lihan ja yrttien tuoksu. Larus nytkähtää ylös ja räväyttää silmänsä auki. Kipu lyö hänet takaisin makuuasentoon. Haava hänen vatsassaan on sidottu, mutta kipu on yhä liiallinen, jotta hän voisi liikkua.

Missä minä olen?” Larus henkäisee muistaen häneen koskeneet, vahvat kädet ennen mustaa aaltoa. Hän ei ole varma, olivatko kädet osa muistikuvaa Adamantian laskevasta auringosta vai ottiko joku todella hänet kiinni. Savun keskeltä kuuluu vastaus.
Turvassa, toistaiseksi”, lausuu huvittunut vanhemman naisen ääni. Ruskeatukkainen, hymyileväinen nainen häikäisevän vihreillä silmillä istuu Larusin vierellä pitäen riittävää etäisyyttä.

Teidän korkeutenne on mennyt ottamaan melko pahasti takkiinsa.” Naisen tuttavallinen puheenparsi saa Larusin naurahtamaan. Hänellä on ollut ikävä enfallalaisia. Tällaisia he olivat ennen ytimen rikkoutumista. Pilke silmäkulmassa, jotakin lämmintä padassa kiehumassa.

Niin pääsi käymään”, Larus hymähtää, ”mutta täällä minä olen. Kotona jälleen. Kuka sinä olet?”
Ebba vain”, nainen sanoo ojentaen kättään.
Sinä taisit pelastaa henkeni.” Larusin hento käsi tarttuu Ebbaan, joka rutistaa voimakkaasti.
Ei tämä kansa kovin useasti saa prinssiään takaisin. Minun ei tarvitse tietää, missä olet itsesi telonut ja miksi olet ollut yli vuoden poissa, mutta sinä olet nyt siinä.”

Odotus lepää Ebban äänessä, Larus on liiaksi tietoisuutensa rajoilla voidakseen tarttua siihen. Juuri nyt hänestä ei ole muuhun kuin katsomaan Ebban lämmintä, mutta särmikästä olemusta ja hymyilemään. Maailmassa on niin paljon ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan häntä, vaikka hän ei ole tehnyt muuta kuin ajautunut ongelmasta toiseen.

Onko kansalla yhä toivoa?”
Ebba siristää säkenöivän vihreitä silmiään.
Toivoa mihin?” Ebba läiskäyttää kämmenensä yhteen. ”Arvon kuningas on pysytellyt linnassaan eikä ole itse luonut silmäystäkään kansaansa. Jos joku on vahingossakin yrittänyt jotakin, kylvänyt pienintäkin kapinan siementä, tämä on vaiennettu näkyvästi. Kuningas ei enää edes yritä piilotella julmuuttaan.”

Larus sulkee silmänsä. Se on miltei sama kuin nyökkäys. Hiljainen hyväksyntä sille, että hän on liian myöhässä.
Uskooko kansa siihen, että ydin on rikki?”
Suurin osa uskoo. On vielä niitäkin, jotka odottavat sinua, koska eivät uskalla yksin käydä kapinaan kuningasta vastaan.”
Kumpi sinä olet?” Larus kysyy avaten silmänsä.
Kummalta minä näytän?”

Ebbasta hehkuu tahto selviytyä. Enfallan kaltaisessa alati kylmenevässä maailmassa on jäljellä enää kovin vähän mitään lämmintä. Larus ei epäile hetkeäkään, etteikö Ebba nousisi kaiken tuhoon syössyttä kuningasta vastaan vanhalla ruumiillaan.

Sinä pelastit henkeni. Sinun täytyy uskoa minuun.”
Nopeaa päättelyä, teidän korkeutenne.” Ebba naurahtaa. ”Minä tuon sinulle keittoa.” Nouseva sormi käskee Larusia pysymään paikoillaan. Kipu on piirtänyt Larusille selkeät rajat. Prinssi ei aio rikkoa niitä. Ebba palaa takaisin höyryävän lautasellisen kanssa. Valkea lautanen on parhaat päivänsä nähnyt kuten kaikki muukin Enfallassa, mutta Larus ottaa lämpimän aterian kiitollisena vapisevin sormin vastaan.

Sinä mahdat olla viettänyt kuluneen ajan jossakin hirvittävän lämpimässä paikassa”, Ebba tokaisee Larusin syödessä varovasti kuumaa keitosta. Larus kohottaa kulmiaan.
Enfallalaiset eivät reagoi kylmyyteen samalla tavalla kuin sinä reagoit nyt. Olet selvästi tottunut toisenlaiseen ilmastoon. Et näytä juuri kasvaneenkaan, näytät säälittävän pieneltä ikäiseksesi.”

Kaiken jälkeen vanhan naisen suorasukaisuus lämmittää Larusia. Ihmiset voisivat kumartaa häntä hänen nimensä vuoksi, maalata hänestä suurellisia kuvia. Ebba kohtelee häntä kuin ihmistä.

Paikka, jossa olin, kulki nopeammin ajassa. Kehoni ei pysynyt perässä”, Larus huokaa.
Kuinka monta paikallista vuotta sinä vietit siellä?”
Viisi.”
Ebba nyökyttelee hiljaa.
Olet siis nyt kaksikymmentä. Jos se lasketaan.”
Olen jo kauan sitten lakannut ymmärtämästä aikaa.”
Sen siitä saa, kun lähtee kehälle.”

Ebban naureskelu saa Larusinkin hymyilemään. Lämmin keitto kulkee alas, prinssi ojentaa halkeilleen lautasen takaisin naiselle. Kun Ebba vie lautasen takaisin keittiöön, Larus havahtuu talon hiljaisuuteen. Ei lapsia tai lapsenlapsia nauramassa. Ei puolisoa silittämässä selkää, auttamassa arjessa. Naisen talo on tyhjillään, nurkat kokoavat hiljaisuuden kasoiksi.

Muistikuvat repivät tiensä Larusin tietoisuuteen. Ajatukset perheestä palauttavat kuvan Marielista verkkokalvoille. Mariel on varmasti jo herännyt ja huomannut hänen lähteneen. Ensimmäinen kivun aalto. Toinen seuraa, kun Marielin kuvan päälle ilmestyvät Florianin vinosti hymyilevät kasvot. Muisto miehen pehmeistä huulista hänen omillaan. Edellisen yön mielikuvat rävähtävät Larusin kasvoille. Hän huomaa vaikeroivansa vasta, kun Ebba osoittaa merkkejä hätäännyksestä.

Teidän korkeutenne?”
Larus pudistaa päätään. Mustat suortuvat hipovat jo lapaluita heilahdellessaan selässä.
Minulla on yrttejä haavaasi, voin tehdä uuden sekoituksen, jos kivut käyvät sietämättömäksi. Olen sitonut haavan ja käsitellyt sen, sen pitäisi riittää, mutta –”
Ei”, Larus sanoo aavistuksen liian kovalla äänellä. Ebba kurtistaa kulmiaan. ”Anteeksi, olet tehnyt paljon vuokseni. Tämä ei johdu kivuista. Ei ollenkaan.”

Ebba istuutuu takaisin tuolilleen. Tällä kertaa hän hilaa sen lähemmäs Larusia, kohtaa nuoren miehen jälleen pelkkänä ihmisen lapsena, toisena saman maailman kasvattina. Mielikuvat Florianista hiertävät Larusia köyden lailla, mutta hän pakottaa itsensä hymyilemään vanhalle naiselle.

Minä kävin linnassa ennen kuin sinä löysit minut harhailemasta ulkoa.”
Tapasitko sinä isäsi?” Huvittuneisuus pyyhkiytyy Ebban kirkkaista silmistä.
En”, Larus huokaa. Ajatuskin Falonista saa hänen kehonsa kihelmöimään. ”Minä menin tapaamaan viimeistä maagia, mutta tapasinkin hänen sijastaan erään, jota en kuvitellut enää koskaan tapaavani.”

Larus ei voi kertoa Ebballe enempää. Hän ei tiedä itsekään, miksi Florian on Enfallassa. Kenties Florian haluaa vain nähdä silmästä silmään miehen, joka teki Larusista sellaisen kuin hän on. Florian saattaa liikkua pelkkien nopeiden tunteidensa ohjaamana. Larus ei ymmärrä miehen toimintaa ollenkaan.

Ebba nyökyttelee. Kenties nainen katsoo, ettei ole hänen oikeutensa kysyä Larusilta enempää. Larus avaa suunsa itse.
Minua pelottaa”, Larus kuiskaa. Koko matkan hän on juossut pelkoaan pakoon. Nyt se istuu hänen rinnallaan ja katsoo häntä suoraan silmiin. ”Isäni on tähän asti ollut ainoa mies, jota olen pelännyt. Nyt pelkään sitä, että pakenin häntä sellaisen miehen luo, joka sai minut jäämään maailmaansa liian pitkäksi aikaa. Tulin tänne myöhässä. Enfalla on kuolleempi kuin koskaan. Ja se mies on täällä.”

Vahva käsi hakeutuu Larusin olalle. Vasta silloin hän ymmärtää vapisevansa.
Sinä siis todella lähdit hakemaan apua, kuten kansa puhui.”
Larus onnistuu nyökkäämään tärinältään. Ele on surkea.
Lähdin ja epäonnistuin kirkkaasti. Jäin sen miehen luo. Sen miehen ja hänen poikansa. Hän on kuningas kuten isänikin. Minä jäin maailmaan, jonka lämpöön ja aikaan en tottunut, mutta jossa oli valoa, josta en osannut luopua. Olisin koska tahansa vaihtanut täällä elämäni vuodet yhteen päivään Adamantiassa.”
Larus painaa päänsä alas, sallii Ebban silittää hänen kapeita harteitaan. Häpeä pakottaa hänet painumaan itseensä.

Mutta sinä koit velvollisuudeksesi palata takaisin, ja siinä sinä nyt olet.”
En pysty tähän. Ebba, minusta tuntuu, että kaikkien odotukset murskaavat selkäni jokaista nikamaa myöten. Minun isäni on täällä, se mies on täällä, en pysty katkomaan kahleitani.”
Ebba silittää hiljaa Larusin korpinkutreja. Ele saa meren vellomaan nuoren prinssin sisällä, kohoamaan ylemmäs, hipomaan viimeisiä ovia. Sallisiko ylpeys ovien avautuvan?
Moni seuraisi sinua vaikka kuolemaan. Se, että lähdit, todisti Enfallan kansalle, että joku yrittää yhä taistella meidän puolestamme.”

Väristykset eivät lakkaa. Ensimmäinen ovi aukeutuu. Kyyneleet valuvat kuumina poskille, ne kirvelevät kuin myrkky. Larus ei enää kykene estelemään niitä, suurinkaan ylpeys ei voi pidätellä villinä kuohuvaa merta.

Minä jaksan taistella vain Enfallan vuoksi, en enää itseni”, Larus hengähtää kyyneltensä lomasta. ”Olin liian kauan poissa, mutta jos voin, korjaan kaiken ennalleen. Nousen kapinaan isääni vastaan. Rakennan Enfallan uudelleen.”
Larus tuntee ikänsä kuristavan häntä jokaisella sanalla. Hän on liian nuori ollakseen vakuuttava. Huomaamattaan hän ajattelee Marielia, joka käveli kansansa keskuudessa saaden ihmiset itkemään toivon kyyneliä vielä mustankin taivaan alla.

Me muut taistelemme sinun puolestasi. Uskomme sinuun.”
Ebban äidillisen lämmin ääni kirvoittaa yhä useampia kyyneliä. Larus ei muista yhdenkään naisen koskaan kohdelleen häntä kuin poikaansa. Edellinen häntä silittänyt on ollut Florian. Sitä Larus ei uskalla ajatella.

Millä me murramme isäni vallan? Hänellä on sotilaita. Sotilaita ja rahaa.” Larusin ääni miltei sortuu omaan lohduttomuuteensa.
Kaikista ihmisistä sinä taidat olla se, joka tuntee isäsi parhaiten. Enfallan kansa näki vain hänen tuskaisen nousunsa. Kuningas Falon ei ole koskaan yrittänyt miellyttää ketään. Hänen luonteensa on hajottanut Enfallan ytimen palasiksi. Falon omistaa kaiken täällä ja aikoo kuolla sen kanssa.”

Kyyneleet eivät ole lopussaan, Larus tietää, että niitä on hänen sisällään loputtomiin. Silti ne katkeavat Ebban sanoihin. Larus kohottaa katseensa ja kohtaa naisen vihreät silmät.
Ei, minä en tunne isääni parhaiten, mutta tiedän, kuka tuntee.”
Ymmärrys leviää Ebban kuluneille kasvoille. Sitten nainen pudistaa päätään.
Ehei, ei onnistu. Et voi tietää sitä, mutta viimeisen maagin vartiointia on kiristetty sinä aikana, kun olet ollut poissa. Kuningas pelkää kuollakseen ihmisten käyttävän naista pakenemiseen ja hänen kukistamisekseen.”

Pelko. Falonko pelkäisi? Ajatus ei ole Larusille vieras, se vaatii vain jalostamista. Kokonaisen maailman miltei tuhonnut mies pelkää paljon, sillä hän toimii alinomaan omien oikkujensa pohjalta. Millainen määrä pelkoa murskaisi miehen lopullisesti?

Darlangan oli se, joka avasi minulle portit.”
Tietenkin. Se ei tarkoita, etteikö isäsi olisi pistänyt häntä maksamaan siitä. Naisesta ei ole näkynyt vilahdustakaan poissa ollessasi.”
Larus maistaa veren suussaan. Darlangan on ainoa, jonka Falon on koskaan päästänyt iholleen asti. Larus tietää, mihin hänen isänsä pystyy. Darlangania ei tarvitse satuttaa fyysisesti rajoittaakseen hänen elämäänsä, pistääkseen hänet vastuuseen. Larusia oksettaa.

Minä voisin saada Darlanganin puolellemme. Keitä muita meillä on?”
Riittävän monta. Esittelen heidät sinulle, kun tervehdyt.”
Mutta –”
En suostu vastaväitteisiin. Sinut on avattu kertaalleen auki. Sinä olisit voinut kuolla. Nyt sinä lepäät.”

Larus nielaisee. Sulkee silmänsä, nielaisee uudestaan. Ebban ilme ei muutu. Nainen on päättänyt pitää hänet hengissä, silittää hänen selkäänsä aina, kun hän kokee hajoavansa itseensä.

Minä jätän sinut nyt lepäämään, nuori prinssi. Makuukammarini on yläkerrassa. Voit käyttää asumustani aivan kuten haluat. Huuda minua heti, jos kivut alkavat. Tai muuten vain. Voimme puhua isästäsi ja siitä toisesta miehestä milloin tahansa, kunhan koet olevasi valmis.”
Nyökkäys. Itku koputtelee jälleen ovia.
Nuku hyvin, prinssi Larus.”

Kun askeleet lakkaavat ja Larus kuulee, kuinka Ebba siirtyy omiin oloihinsa, ovi avautuu. Hiljaiset kyyneleet valuvat hitaasti poskille. Lämpö kaihertaa jäseniä. Enfallassa ei ole paistanut aurinko vuosikymmeniin, mutta Larus saattaa tuntea säteiden kutittavan kyynelistä kastuvia poskiaan. Hän vetää peiton korviinsa ja painuu pieneksi kuin tehdäkseen olemattomaksi kaiken sen, joka saa hänet tuntemaan itsensä heikoksi. Sellaiseksi ihmiseksi, joka ei ansaitse toisten säteitä kerta toisensa jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti