perjantai 21. kesäkuuta 2019

Jonne taivaat eivät näe: luku 19


Luku 19: Käännetty selkä

Sinun isäsi tahtoo elää ikuisesti.

Elohopea sinkoilee Marielin sisällä. Hän tukehtuu. Kurkkua kuristaa, hengitys on katkonaista, silmissä sumenee. Vain liekkien kuvat piirtyvät verkkokalvoille. Niiden heiluvat hahmot muodostavat kuvan kahdesta miehestä kuumalla hiekalla. Isä ja poika. Isän lupaus, pojan toivo.

Tarkoitatko sinä, että minun isäni lähti Adamantiasta saavuttaakseen ikuisen elämän toisaalla?”
Hän puhui siitä hyvin avoimesti. Kenties hän koki minun ymmärtävän häntä.”
Mariel huomaa pudistavansa päätään. Muisto Florianin purppuraisen kankaan peittämästä selästä ennen kuin valo nieli tämän on liian selkeä, liian kirkas. Vanían sanat uhkaavat mustata sitä reunoista. Kenet Mariel oikein auttoi porteista kehälle? Mariel kääntyy Avaniin päin, hänen on vaikeaa tarkentaa katsettaan. Avanin katse kertoo tämän ajattelevan aivan erilaista miestä kuin Mariel.

Minun on mahdotonta kertoa sinulle sitä, millaisena Florian kokee tämän elämän. Hänen tulisi kertoa se sinulle itse.”
Hän kertoi minulle etsivänsä apua. Hän on ainoa, jonka kansa hyväksyy hallitsijakseen. Nykyistä Adamantiaa ei ole ilman Floriania.”
Mariel…”

Avanin kulmat ovat kaartuneet ylös. Myötätunto lepää nuoren naisen piirteissä. Elohopea juoksee ulos Marielista, jättää sisimmän kaikumaan tyhjyyttään. Mariel kokee halkovansa tyhjää, harovansa sormilla kylmää pimeyttä, joka ei puhu hänen kieltään.

Vanía… Vanía, kerro minulle, mitä hän sanoi. Mitä minun isäni sinulle kertoi?”
Elämäntarinansa, Mariel. Hän kertoi minulle kaiken. Toivoi, että saisi jäädä tänne.”
Florian ei ole täällä. Vanía kieltäytyi.
Minulla on jo kaksi oppilasta, joista toisesta tulee seuraajani. Muussa tapauksessa Florianin kaltaisen miehen olisi ollut vaarallista jäädä tällaiseen maailmaan.”

Mariel ei esitä lisäkysymyksiä, hän on jo oppinut, että tässä maailmassa hänen tehtävänsä ei ole kysyä. Vaníalla ei ole vastauksia, jotka olisivat hänen korviensa kuultavissa. Avani siirtyy hivenen lähemmäksi Marielia, kohtaa hänen kullanruskeat silmänsä, joissa nuotion liekit kieppuvat.

Mariel, nyt on minun vuoroni pyytää sinua lepäämään”, Avani sanoo räpyttämättä silmiään kertaakaan. ”Mitä ikinä isäsi onkaan tehnyt, tämä ei ole oikea hetki puhua siitä. Sinä tarvitset lepoa. Katso itseäsi.”
Marielilla ei ole aavistustakaan, miltä hänen matkassa kärsinyt vaatteensa näyttää, kuinka syvät uurteet ovat maalautuneet silmien alle. Sellaisilla seikoilla ei ole merkitystä silloin, kun ei enää osaa piirtää isänsä kuvaa mieleensä ilman säröjä.

Olen hänen kanssaan samaa mieltä. Te molemmat tarvitsette lepoa. En voi kertoa teille mitään, mihin Florian An-Edil ei osaisi vastata paremmin.”
Sinä tiedät vielä jotakin.” Mariel säikähtää äänensä käskevyyttä ja muistaa adamantialaisten sanat. Ylpeä prinssi, vastuuton, ei siitä kuninkaaksi ole. Mariel pudistaa päätään. ”Ole kiltti, kerro minulle, minun täytyy saada tietää. Voin kertoa sinulle mitä tahansa Adamantiasta.”

Silloin, kun kunnioitetun kuninkaan poika alkaa anella, on aika käydä nukkumaan.” Vanía nousee ylös. Hän ei tee elettäkään sammuttaakseen nuotiota. ”Epätoivo ei sovi sinulle, Adamantian prinssi Mariel. Lepää se pois. Sinä kuljet säteiden tiellä.”

Mariel on huomaamattaan tarttunut Avania kädestä ja puristaa naisen hentoa kättä kuin se olisi hänen ainoa porttinsa elämään.
Minä…”
Avani nousee ylös. Hän vetää varovasti Marielia mukaansa.
Olemme molemmat kuulleet asioita, joita meidän tulee sulatella kaikessa rauhassa. Tule, menkäämme lepäämään. Kalpealla ystävälläsi menee varmasti myöhään. Me ehdimme nukkua hieman. Adamantia joutuu odottamaan joka tapauksessa. Me olemme yhä ihmisiä, me voimme levätä kuten meidän kuuluu.”

Avanin lämmin käsi vetää Marielin ylös. Prinssi sallii Avanin taluttaa hänet telttarakennelmien läpi metsän reunalle, jossa suuri teltta odottaa heitä. He eivät kysy mitään, vaan sallivat Vanían ohjeistaa heidät sisälle. Tavallisesti Mariel kysyisi, miksi näkijän leirissä on niin paljon telttoja, mutta vain kolme ihmistä. Liekkien piirtämät mielikuvat isästä ja pojasta kieppuvat kuitenkin yhä hänen silmäluomiensa takana vangitsevina ja hypnoottisina. Hän ei kykene kysymään mitään, lausuu vain hiljaisen kiitoksen Vaníalle, joka ilmoittaa herättävänsä kaksikon ennen aamunkoittoa. Se on näkijän sanojen mukaan paras ratkaisu.

Marielin katse harhailee, kunnes pysähtyy Avanin kirkkaisiin silmiin. Ne näkevät Florianin paremmin kuin Marielin omat, vaikka Mariel on seisonut isänsä vierellä koko kaksikymmentävuotiaan ikänsä.

Anteeksi”, Mariel sanoo. ”Anteeksi, että olen tuonut sinut tänne. Minun olisi pitänyt lähteä yksin.”
Minä halusin lähteä mukaan.”
Mutta Khinda… Ildarien…”
Antoivat minulle uuden näkökulman kehään, todellisuuteen, jossa olemme osallisina. Sitten kun tämä kaikki on ohi, minä palaan Ildarieniin. En kuvittele voivani pelastaa koko maailmaa, mutta tahdon auttaa pakoon ne, jotka ovat yhä hengissä.”

Varovainen hymy leviää Marielin kasvoille. Jokin Avanin tavassa puhua täydessä rauhassa saa hänen olonsa levollisemmaksi. Mielikuvat Florianista polttelevat yhä, mutta Avanin varmuus lieventää niitä.

Jos minä olisin kuten sinä, en olisi järkyttynyt siitä, mitä Vanía kertoi meille isästäni.”
Jos sinä olisit kuten minä, Adamantia olisi jo kuollut. Minä en elättele turhaa toivoa. En usko, että Khinda selvisi hengissä. Minä käänsin hänelle selkäni ja jätin hänet kuolemaan. Jos hän kaikesta huolimatta selvisi, minä tahdon auttaa häntä. Toivo ei kuitenkaan sovi minulle sellaisena kuin se elää sinussa. Älä muutu, Mariel, sinunlaisiasi tarvitaan, jotta maailmojen auringot pysyvät taivailla.”

Jos Mariel vain saisi nojata Avanin olkaan kuten hän tapasi nojata äitiinsä tai Larusiin, hän unohtaisi hetkeksi toivonsa harteita lyyhistävän painon. Sen sijaan Mariel päästää Avanin sanat sisäänsä, antaa niiden lämmittää häntä kuten nuotio.

Mitä sinä ajattelet isästäni?”
Avani näyttää yllättyneeltä.
Minä ajattelen, että sinä et ole tällä matkalla hakemassa häntä. Et oikeasti.”
Mitä sinä tarkoitat?”
Emme ole tunteneet kauaa, mutta sen verran olen sinusta oppinut, että rohkeutta sinä täältä etsit. Rohkeutta tulla siksi hallitsijaksi, jonka Adamantia ansaitsee. En tiedä mitään Florian An-Edilistä, mutta hän on paennut maastaan kertomatta sinulle syytä. Hän ei ansaitse kansansa kunnioitusta, mutta sinä ansaitset.”

Marielin piirteet murtuvat yksi kerrallaan. Alahuuli väpättää, kulmat kaartuvat ylös. Hän pakottaa itkun sisälle, kuuma virta ei saa päästä ulos. Mariel huomaa nyökkäilevänsä. Avani ojentaa hänelle kätensä.

Jos sinä tahdot, me voimme etsiä isäsi. Olemme jo lähellä. Sydämessäsi tiedät itsekin etsiväsi Floriania vain saadaksesi rauhan.”
Minä en…” Nielaus. ”Minä en enää tiedä, mitä minä etsin.”
Avani hymyilee. Hymy on naisen, joka on tottunut pitämään itsensä hengissä.
Me olemme yhdessä. Olemme nähneet ja kokeneet paljon sellaista, joka avaa käsitystämme kaikesta. Minä opin jotakin kotimaastani, ajatella. Kenties Larusin oppii jotakin juuri nyt puhuessaan kaltaiselleen.”

Mariel nyökkää. Itku polttelee kurkkua.
Niin, Larus ansaitsee sen. Hän on myös nähnyt paljon.”
Siitä minä en tiedä mitään. Minä en luota häneen.”
Miksi?”
Hän on liian epävakaa, liian häilyvä kuva ymmärrettäväksi.”

Mariel uskoo ymmärtävänsä. Hän näkee Larusin selkeästi vain, koska on ollut tämän vierellä nuoruutensa kriittisimmät vuodet. Larus on kulkenut hänen kanssaan kuumalla hiekalla, ollut hänen veljensä silloinkin, kun ei ole sitä halunnut.

Tämä maailma pelottaa minua. Onneksi Larus ymmärtää sitä”, Mariel huokaa.
Niin. Minä en muista tänne tulosta mitään.”
Siitä minun pitikin kysyä.”
Avani vie sormen suulleen.
Jollakin toisella kerralla. Ole kiltti.”

Hetken Mariel näyttää suorastaan loukkaaltuneelta. Sitten hän puristaa Avanin kättä, päästää irti ja vetäytyy kyljelleen viileää maata vasten. Kehon jokainen lihas huutaa lepoa. Mariel päästää irti itsestään.

Hyvä on”, Mariel kuiskaa. ”Yhtä minun täytyy kysyä. Sinä kutsuit minua Alyaksi.” Silmät esittävät kysymyksen.
Avanin katse kohdistuu hänen vasemmassa ranteessaan roikkuvaan kultaiseen koruun. Se on yksinkertainen, mutta selvästikin arvokas. Katse paljastaa hänet.
Sanoinko minä tosiaan sinua Alyaksi?”
Sanoit.”

Avani puristaa silmänsä kiinni kuin nimen muisteleminen tekisi fyysisesti kipeää, polttaisi merkkinsä häneen. Hän pudistaa varovasti päätään. Kädet vapisevat, mutta eivät niin paljon, että Mariel hennoisi huomauttaa siitä.

Omistajani”, Avani hengähtää, ”Alya oli minun omistajani.” Avani lausuu sanan kuin se olisi myrkkyä hänen kielelleen. Sen jälkeen hän asettuu makuulle kääntäen selkänsä Marielille. Mariel tuntee halua pyytää anteeksi, pahoitella sitä, että kysyi, sitä, että veti Avanin mukaansa keskelle jotakin, joka ei välttämättä pääty kenellekään kauniisti.

Mariel ei kuitenkaan sano mitään. Mikään ei voi palauttaa Avanille sitä, mitä tämä on menettänyt Namyriassa varttuessaan. Mariel puristaa silmänsä kiinni ja toivoo, että mustuneet ajatukset isästä sekä Avanin kokemasta pelosta haihtuisivat muistojen liekkien mukana pois, kohoaisivat kohti tummana lepäävää taivasta.

*

Vanían tarkoin letitetyt valkeat hiukset putoilevat olkapäille. Larus lähestyy naista takaapäin, varoo tekemästä yllättäviä liikkeitä. Hän on naisen maailmassa täysin tämän armoilla.

Kerro vain asiasi, minä kuulen sinut kyllä.”
Larus naurahtaa.
Minä tahdon käyttää portteja.”
Vanía pysyy hiljaa, yhä selin Larusiin.
Etkö aio kieltäytyä ja sanoa, että vastahan me tulimme tänne?”

Vanía kääntyy. Mitä pitempään Larus katsoo naisen tatuoituja, valkeita kasvoja, sitä enemmän ajatus kodista kiertelee hänen ruumistaan. Enfallassa ketä tahansa Vanían ulkomuodon omistavaa pidettäisiin maagina, sillä maageille oli tavallista luopua jostakin inhimillisestä erottautuakseen muista. Vanían vaarallinen, erikoinen ulkonäkö muistuttaa Larusia siitä, että maagien aikaan ei olisi enää palaamista. Lapsuuden muisto on palanut puhki.

Näen tarpeen jo katseestasi”, Vanía sanoo hymyillen. ”Tämä on sinulle vain välietappi. Oppilaani tapaaminen herätti sinussa palon, jonka näin jo ennalta syttyvän.”
Kunpa Vanía vain tietäisi. Korventava tunne on kieppunut Larusissa siitä lähtien, kun hän pakeni vihreään pyörteeseen, jonka Darlangan hänelle avasi.

Kuinka minä pääsen pois maailmasta, jonka nimeä en tiedä? Tuskin kutsumalla jumalia avukseni kuten siellä, mistä saavuimme tänne.”
Sinä johdatit ystäväsi tänne. Mitä sanoit Portinvartijalle?”
Larus siristää silmiään.
Pyysin häntä ohjaamaan meidät maailmaan, jossa Adamantian kuningas on edellisen kerran askeltanut.”
Vanía nyökkää. Naisen ilmeestä on mahdotonta sanoa, mitä hän todella ajattelee.

Tänne nimittäin pääsee vain, jos tänne on tarkoitus päätyä. Sinun oli.”
Hymy Larusin kasvoilla on katkeransuloinen. Narukin kyyneleet eivät ole vielä kadonneet unohduksen puroon.
Entä täältä lähteminen?”
Täältä lähdetään vain kerran. Takaisin ei voi enää palata, vaikka haluaisikin.”
Tiedän sen.”
On Vanían vuoro hymyillä.
Sinun tarvitsee vain uhrata mitä tahansa avataksesi portit.”

Larus kuljettaa käsiään pieneksi jääneen kehonsa yli. Musta kangas soljuu hänen sormiensa alla.
Mitä tahansa”, Larus toistaa ja jättää kätensä keskivartalolleen. ”Minulla on paljon sisäelimiä.”
Olisi helpompiakin keinoja.”
En luovu sormistani, silmistäni tai korvistani. Sisältäni voi riistää jotakin, jota ilman kykenen yhä elämään.”
Menetät paljon verta.”
Minä olen menossa kotiin.”

Vanía astuu lähemmäs Larusia ilme täysin neutraalina. Jos Larus on naisesta ja tämän maailmasta jotakin oppinut, se on Vanían tapa pysyä täydellisesti tavoittamattomissa. Siinä on jotakin houkuttelevaa. Larus on kuitenkin nähnyt nimettömästä maailmasta jo tarpeeksi.

Vain uhraamalla osan itsestäni voin siis avata portit?”
Sanoin, että voit uhrata mitä tahansa.”
Sama asia.” Larus naurahtaa. ”Aloittakaamme. Minä tahdon avata portit nyt.”

Yön lepää tummana maastaan paenneen prinssin ja näkijän yllä. Vanía pitelee käsissään esinettä, jonka terä kiiltää kuunvalossa. Larus ei voi olla varma, onko valkea kappale taivaalla oikeasti kuu vai jokin mukaelma siitä. Joillakin maailmoilla on tuhansia kuita. Taivaat näyttävät erilaisilta eri maailmoissa, jumalat näkevät niihin eri silmillä. Larusia vieras taivas ei pelota. Hän menisi pian kotiin.

Tahdotko minun sanovan jotakin tovereillesi, jotka päätät jättää taaksesi?” Vanían sanoissa on sävy, jota Larus kavahtaa. Nainen halveksii hänen valintaansa, mutta ei sano sitä hänelle suoraan. Hänen ei tarvitse.
Älä”, Larus huokaa. Hänen sisimpänsä on hiljaa. Edes kaiku ei tavoita häntä. Ei ole mitään, millä hän hyvittäisi tekonsa Marielille. Hän ei tahdo kohdata pojan kultaisia silmiä nyt, kun ne tietävät totuuden Florianista. Larus tuntee häpeän. Se on asunut hänessä riittävän pitkään kertoakseen hänelle, että hän on yhä pelkuri. Hän pakeni maailmaansa Marielin luo ja nyt hän pakenee Marielia maailmaansa. Larus pudistaa ajatuksilleen päätään. On myöhäistä perääntyä. Enfalla tarvitsee häntä. Mitä enemmän hän sitä itselleen hokee, sitä enemmän hän siihen alkaa uskoa.

Larus ottaa valkeassa valossa kiiltävän esineen Vaníalta. Käsi, joka ojentaa esinettä Larusille, on tummien viivojen ja pisteiden peitossa. Larus vetää terän lähelleen, huomaa käsiensä vapisevan. Ajatus heräävästä Marielista pistää enemmän kuin terän kärki ihoa vasten. Mariel heräisi ilman häntä. Larus sysää ajatuksen kauemmas ja painaa terän ihonsa alle. Kudokset vetäytyvät kylmän teräksen tieltä.

*

Aamu haisee vereltä. Tumma aromi levittää rihmansa Marieliin hänen avatessaan silmänsä. Keho reagoi ennen mieltä, hän nousee ylös, ravistelee Avanin hereille ja jää tämän vierelle riittävän etäisyyden päähän. Aistit toimivat ylikierroksilla, mutta mieli muistaa yhä, mitä Avani paljasti ennen kuin he kumpikin vaipuivat uneen.

Haistatko sinä sen?”
Avanilta ei kestä kauaa nousta ylös ja nyökätä.
Verta.”
Molemmat siirtyvät ulos teltasta yhteisen havainnon vetäminä. Telttojen välissä on suunnaton lammikko. Punainen neste on roiskunut pitkälle. Mariel vie kädet kasvojensa suojaksi, jotta haju ei ota valtaa hänen tietoisuudestaan.

Kysymystä ei tarvitse esittää ennen kuin siihen löytyy vastaus. Vanía kävelee vaitonaisena telttojen välistä. Naisen ulkomuodosta on mahdotonta sanoa, onko tämä levännyt vai tarvitseeko hän ylipäätään unta elääkseen. Valkeat silmät ovat kirkkaat ja ilmeettömät.

Teidän ystävänne avasi portit viimeyönä”, Vanía sanoo tyynesti.
Larus?” Marielin rauhallisuus putoaa. Verinen maa ottaa sen vastaan. ”Larusko on lähtenyt? Miksi maassa on verta?”
Uhraus”, Avani lausuu kuin itselleen. ”Täältä lähtemiseen tarvitaan uhraus.”
Vanía nyökkää Avanin sanoille.
Toverinne lähti oitis puhuttuaan kotimaailmastaan kotoisin olevalle oppilaalleni.”

Mariel ottaa askeleen lähemmäs Vaníaa, mutta veren haju on jo ujuttautunut liian pitkälle hänen aistinelimissään. Punaisen nesteen pistävä haju peittää kaiken muun alleen. Mariel löytää itsensä polviltaan maasta.

Ei Larus…” Mariel tuntee tukehtuvansa omiin sanoihinsa. Elohopea ei enää kulje hänen sisällään. Nyt jokin istuu hänen kurkkunsa päällä, estää häntä hengittämästä. Kuinka monta kertaa hän on jo puolustellut ihmisiä, jotka ovat kääntäneet hänelle selkänsä? Silti hän istuu maassa pidelleen kurkkuaan ajatuksissaan ainoastaan veren haju ja tieto siitä, että hänet on petetty, jätetty jälleen yksin selviytymään tilanteesta, joka ei ole hänen hoidettavissaan.

Hän on elossa”, Avani sanoo kumartuen Marielin luo. ”Hän on elossa, mutta hän lähti ilman meitä.”
Avanin sanat kieppuvat Marielin tajunnan laitamilla, kaihertavat kuin kaiut. Mariel pudistaa itselleen päätään. Hän ei saisi tippua nyt. Ei täällä. Mariel kohtaa Avanin kasvot, pakottaa itsensä keskittymään naisen tummiin kulmiin, kauniisiin poskipäihin ja kirkkaisiin silmiin.

Vanía”, Mariel sanoo kohottaen katseensa näkijänaiseen. ”Voinko minä puhua oppilaallesi? Sille, joka sai Larusin lähtemään?”
Vain Larus sai puhua hänelle. Minun oppilaani eivät yleensä tapaa ihmisiä.”
Mariel tyytyy vain nyökkäämään. Nimetön maailma on täynnä sääntöjä ja kirjoittamattomia tapoja, joita hän ei tule koskaan tavoittamaan. Kylmä ilma on kuin myrkkyä hänen keuhkoilleen.

Meidän täytyy seurata Larusia”, Mariel hengähtää nousten varovasti ylös. Näkökentässä heilahtelee, Mariel tietää, että ei voi tehdä mitään liian radikaalia. Hänen täytyy pysyä hengissä, vaikka takaraivossa jyskyttää ja maailma heiluu, happi kääntyy häntä vastaan. Hänen on vain kuljettava eteenpäin, vaikka toiset kääntäisivät hänelle selkänsä. Adamantian tähden. Nousevan auringon vuoksi.

Larus jätti meidät”, Avani sanoo. ”On varsin ilmeistä, että hän teki niin tarkoituksella. Hän tuntui odottaneen sitä koko matkamme ajan.”
Larus ei jättäisi minua taakseen ilman hyvää syytä.” Pelko vihlaisee Marielin rintaa, kun hän ymmärtää, ettei ole varma uskooko omia sanojaan.
Meidän piti jäädä kuulemaan isästäsi. Oletko unohtanut, miksi olemme täällä?”

Isä, Florian. Larus. Jopa äiti, vaikka siitä onkin aikaa, vaikka kipu on enää vain haalistuma siitä, mitä se joskus oli. Niin moni on päättänyt lähteä Marielin luota. Mariel itsekin on lähtenyt Adamantiasta, jättänyt kansansa mustan auringon armoille. Kun nuori prinssi sulkee silmänsä, hän tietää, ettei hänen isänsä aio palata Adamantiaan. Mutta hän aikoo.

Me löydämme isäni”, Mariel sanoo, ”ja silloin saan tietää, miksi hän todella lähti. Me löydämme isäni, mutta emme ilman Larusia.”
Verilammikko maassa kertoo Marielille tarpeeksi. Hän on viettänyt viisi oman maailmansa vuotta Larusin kanssa. Larus on aina ollut herkkä, vaikka ei suostu päästämään sitä pintaan. Enfallan prinssi ei kestä fyysistä rasitusta. Ja nyt hän on kulkenut porteista syvästi haavoittuvana. Hänen täytyy tietää, minne menee.

Vanía”, Mariel lausuu näkijän nimen kohdaten tämän ilmeettömän katseen, ”jos en saa tavata oppilastasi, voitko kertoa minulle, minne Larus meni?” Epäilys häilyy Marielin ajatuksissa. Larus ei menisi haavoittuneena kuin yhteen paikkaan. Maailmaan, jota hän on pakoillut jo riittävän pitkään.

Kotiinsa”, Vanía sanoo hiljaa, ”nuori Larus on mennyt kotiinsa.”
Mariel nyökkää.
Me lähdemme heti. Avani, tule lähemmäs. Minä aion avata portit.”
Oletteko te varmoja?”
Mariel, älä tee hätiköityjä päätöksiä. Olemme lähempänä isääsi kuin koskaan tähänastisella matkallamme.”
Minä en etsi isääni ilman Larusia. Tämä maailma tahtoo siis uhrauksen, jotta portit aukeavat?”
Vanía nyökkää.

Mariel astuu lähemmäs naista vain huomatakseen, että tämän kasvoilla ei ole vieläkään käynyt ainuttakaan kunnollista ilmettä.
Ota minun silmäni”, Mariel sanoo kohottaen leukaansa. ”Ota toinen silmäni merkiksi siitä, että luotan sinuun ja olen kiitollinen siitä, mitä saimme täällä kokea.”
Avani päästää älähdyksen. Hänenkin täytyy ymmärtää, mitä silmä merkitsee Marielille. Nouseva aurinko. Mariel ei enää näkisi sitä molemmilla silmillään.

Oletko sinä varma? Minä voisin kertoa sinulle isästäsi.”
Mariel tunnistaa sävyn Vanían äänessä. Hän on jo ymmärtänyt, mitä hänen tulee tehdä niin itsensä kuin isänsä suhteen. Ei enää jahtaamista. Ei enää pelkoa ja salailua.
Olen”, Mariel sanoo tietäen puhuvansa totta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti