perjantai 21. kesäkuuta 2019

Jonne taivaat eivät näe: luku 12


Luku 12: Lempeys

Täydellinen tuho. Karrelle palanut maa, kytevä, musta nurmi. Huutavia naisia, juoksevia lapsia. Pystyssä pysyvät vain ne, joita vaistot pitävät kiinni maassa. Huudon keskellä seisoo kuningatar silmät avoimina, keho valmiina puolustautumaan. Tuhoutuvan valtakuntansa keskellä hän etsii syyllistä, ketä tahansa, jonka kädet veri on tahrinut.

Mielikuva Marielin silmien takana on liian elävä, hän saattaa haistaa tuhkan ja veren, kuulla, kuinka toivonsa menettäneet itkevät. Todellisuuteen hänet sitoo vain nuotiossa tanssiva tuli, Avani ja Larus hänen vierellään katsomassa samoja liekkejä.

Portit avanneet miehet astelivat tänne talloen peltomme, tappaen lapsemme”, Khinda kertoo raudanlujalla äänellä. ”Namyrialaisilla oli ylivalta, me emme voineet mitään. En minä kuningattarena eikä koko armeijanikaan. Valloittajilla oli aseita ja taitoja, joita meille ei oltu suotu. Nyt elämme vuoren suojissa, jatkuvassa pelossa, jatkuvassa toivossa siitä, että koko Ildarienin kansa kääntyisi valloittajia vastaan. Vain koko kansan voimin kykenisimme palauttamaan järjestyksen.”

Khindan voimakas ääni sitoo itseensä, pakottaa ymmärtämään kärsimyksen laajuuden tekemättä itsestään uhria. Mariel arvostaa naisen kykyä puhua menetyksestään. Samalla hän huomaa, kuinka Avanin olemus muuttuu yhä passiivisemmaksi, aivan kuin tämä päästäisi itsestään hiljalleen irti, katoaisi syvälle sisälleen.

Avani?” Mariel keskeyttää. ”Avani, oletko yhä täällä?”
Khinda kääntyy naisen puoleen.
Järkyttääkö kertomukseni sinua?”
Avani ei vastaa heti. Hetken Mariel kuvittelee, että Avani todella on uponnut itseensä, paennut hetkeä.

Namyriaa ei enää ole”, Avani sanoo heikolla äänellä. Se voisi kuulua lapselle, pienelle tytölle, joka ei ole tottunut tulemaan kuulluksi. ”Minä olen viimeinen.”
Mitä tarkoitat?”
Namyria on palanut pois. Kuollut. Sitä ei ole enää kehällä, mitään ei ole jäljellä.”

Khindan kasvoilla käväisee merkillinen ilme, kun hän katsoo Avania. Mariel muistaa oman äitinsä katsoneen häntä sillä tavalla. Khindan kasvot yrittävät pysyä kovina, mutta niiltä paistaa hellyys, jota nainen ei saa piiloon.

Miksi vain sinä selvisit?” Khinda pitää hellyyden sisällään. Hän on yhä raudanluja.
Koska minä uskoin ja toivoin”, Avani sanoo, ääni alkaa hajota, ”koska se, joka tuhosi sinun maailmasi, auttoi minua selviytymään. Olen hengissä, koska täällä ja jumalat tietävät missä muualla kansa on ajettu kärsimykseen.”
Khindan piirteet murtuvat. Hän ojentaa toista kättään kohti Avania, mutta vetää sen viime hetkellä pois.

Mitä sinä tarkoitat?”
Kansannousu”, Avani sopertaa. Viimein ääni murtuu, Avanin hartiat alkavat vapista. ”Teidän aikanne todella kuluu hitaasti. Minun maailmassani tapahtui useita kymmeniä vuosia sitten kansannousu, joka synnytti minussa vielä tänäkin päivänä elävän toivonkipinän. Kansannousun ansiosta portit avattiin muihin maailmoihin ensimmäistä kertaa.” Kyyneleet valuvat Avanin poskille. Mariel vastustaa halua viedä Avani lähelleen.
En tiennyt”, Avani sopertaa, ”en koskaan tiennyt, että se, mitä Namyriassa silloin tapahtui, maksoi kokonaiselle maailmalle sen tulevaisuuden.”

Khindan käsi löytää Avanin ranteen. Entinen kuningatar puristaa rannetta voimakkaasti, mutta hellästi. Khindan rinnalla Avani näyttää nuorelta tytöltä, hennommalta ja hauraammalta kuin onkaan. Marielin on hetkessä vaikeaa kuvitella, että Avani on selvinnyt liekkien keskeltä Adamantiaan ja hänen rinnalleen. Kaiken sen palavan läpi Avani on kulkenut yksin.

Sinun ei ole pakko kertoa”, Khinda sanoo pehmeästi. ”Kaikki ajallaan. En ole koskaan saanut kuulla Namyrian kansannoususta. Minä en ole aiemmin tavannut namyrialaista naista. En tahdo kiirehtiä kanssasi. Lepää nyt.”
Avani nyökkää kyyneltensä seasta. Mustat, silkkiset suortuvat valahtavat kasvoille, ne eivät enää liimaudu otsaan kuten ulkona. Avani vie kädet kasvoilleen ja vapisee. Hän antaa Khindan kietoa toisen kätensä ympärilleen.

Enää ei ole mitään hätää”, Khinda kuiskaa sivellen Avanin olkaa. Ele on niin äidillinen, että Mariel saa väristyksiä. Hän muistaa oman äitinsä kosketuksen, lämpimän ja rakastavan, kuin auringonsäteen.
Minä vien sinut nukkumaan.”
Mariel erottaa Avanin nyökkäävän.
Odottakaa hetki. Palaan aivan pian.”

Mariel ja Larus jäävät tuijottamaan nuotion kipunoita, joiden hypnoottinen tanssi lähestyy loppuaan. Khinda ja Avani eivät palaa heti, kumpikaan nuorista miehistä ei jää tuijottamaan heidän peräänsä. Kun Larus ojentaa valkeita käsiään kohti liekkejä, Mariel avaa suunsa.

Minä uskon, että täällä oleminen järkyttää Avania pahemmin kuin porteista kulkeminen.”
Millaisesta maailmasta hän oikein on?”
Mariel pudistaa päätään.
En tiedä paljoakaan”, Mariel huokaisee, ”vain sen verran, mitä Avanista pystyy lukemaan. Hän kertoi minulle, ettei Namyriassa avata portteja. Se, mitä hän äsken kuuli, taisi tulla täydellisenä järkytyksenä.”

Larus nyökkäilee hiljaa. Hänen luunvalkeat kasvonsa ovat vakavat. Kädet kieppuvat liekkien edessä, etsivät lämpöä tai vastauksia. Mariel ei osaa enää lukea ystäväänsä ja veljeään yhtä hyvin kuin aiemmin.

Pitäisikö meidän jättää hänet tänne?” Larus kysyy katsomatta Marieliin.
Anteeksi kuinka?”
Larus kohottaa obsidiaaninmustaa päätään. Ilmeestä ei voi lukea katumusta.
Hän saattaa hidastaa matkaamme.”
Larus, mitä tämä tarkoittaa?”

Nuori mies oikaisee asentonsa kuin todistaakseen Marielille olevansa tosissaan. Varmuus lepää suorassa selässä ja ohuissa, tulta kohti ojennetuissa käsivarsissa. Larus on täydellisen varma, eikä Mariel enää tiedä, mitä sanoa.

Meidän tarkoituksemme on löytää Florian mahdollisimman pian. On pelkäksi rasitteeksi, jos Avani alkaa saada kohtauksia. On selvää, ettei isäsi ole täällä enää. Meidän kannattaa jatkaa matkaamme sen sijaan, että jäämme tänne miettimään, mitä Avanin kotimaa teki tälle maailmalle.” Larus kohauttaa harteitaan kuin pyyhkisi vastuun täysin itseltään. ”Meillä ei ole aikaa tällaiselle.”

Marielin silmät seisovat suurina päässä. Hän katselee ystävänsä tyyniä kasvoja, täysin rauhallista, varmaa olemusta. Larusin puhe on kuin toisesta ihmisestä. Sellaisesta, jota Mariel ei oppinut tuntemaan viidessä vuodessa.

Unohditko sinä, että juuri Avani oli se, joka sai idean lähteä hakemaan isääni? Hän valoi minuun toivoa ja sai minut yrittämään. En olisi osannut puhua portinvartijalle, hän hoiti senkin puolestamme. Tuntisit kiitollisuutta siitä, mitä hän on tehnyt puolestamme, vaikka hänen ei todellakaan tarvitsisi.”
Hän ei ole tehnyt eteeni mitään sellaista, joka saisi minut tuntemaan epämääräistä kiintymystä häntä kohtaan. Olet aina pitänyt ihmisistä, jotka voit pelastaa, Mariel. Älä unohda, että maailmasi tekee kaiken aikaa kuolemaa.”
Minä en ole unohtanut! Minä tahdon vain –”

Khindan askeleet katkaisevat Marielin lauseen. Ildarienin entinen kuningatar istuutuu jalat ristissä nuotion äärelle. Hänen läsnäolonsa vaientaa sanaharkan. Khinda on vaihtanut ylleen keltaisen, kevyttä kangasta olevan mekon, jonka hihat jättävät palohaavoilla olevat kädet näkyviin. Meripihkan värinen otsaripa koristaa hänen kasvojaan.

Millaisen kriisin ehditte kehittää tässä ajassa?” Khinda kysyy huvittunut hymy kasvoillaan.
Olemme kunnossa”, Mariel sanoo naurahtaen väkinäisesti, ”meillä oli vain pieniä erimielisyyksiä tilanteestamme.”
Vai niin.” Khindan olemuksesta huokuu arvokkuutta, mutta ei tavalla, jolla Mariel sen tuntee. Khinda on lämmin, tuttavallisempi kuin kukaan Marielin tapaama hallitsija. Hänen tekee pahaa valehdella entiselle kuningattarelle.

Vein Avanin sivuluolaan, jotta hän saa levättyä. Olette varmasti rasittuneita matkasta, porteista kulkeminen ei koskaan ole helppoa.”
Kuinka portteja käytetään täällä?” Larusin ilme kirkastuu, Mariel tietää, mitä tämä ajattelee.
Portit voi avata ainoastaan tällä vuorella”, Khinda kertoo. ”Meidän porttikäytäntömme ovat melko alkeelliset. Porteista tänne saapuvat päätyvät vuorelle kuten tekin päädyitte. Pois pääsevät ne, jotka uskaltavat aivan ylös asti.”

Mariel erottaa hämmennyksen ystävänsä kasvoilla. Larusilla on tapana kurtistaa kulmiaan vain aavistuksen, kun hän ei pidä kuulemastaan.
Ylös asti? Tulivuorella?”
Portit aukeavat tahdonvoimalla, jos pääsee vuorenhuipulle saakka. Tämä ei ole tavallinen tulivuori. Se riehuu ympäri vuorokauden, pitää yllä Ildarienin elinvoimaa.”
Elinvoimaa?”
Minulta kestäisi kuukausia kertoa, kuinka tämä maailma toimii, eikä teillä ole aikaa sellaiseen. Jos haluat käyttää portteja, kulje ylös äläkä kuole. Luonto järjestää loput.”

Khinda nousee ylös. Mekon helma on punaoranssi kuin laava.
Haluaisin puhua kanssasi kahden kesken”, Khinda sanoo katsoen Larusin ohi suoraan Marieliin, ”kävelisimmekö hetkisen luolastossa?”
Mariel nousee kömpelösti ylös.
Totta kai”, hän vastaa nyökäten Larusille hyvästiksi.
Hän pärjännee yksin hetkisen”, Khinda sanoo lähtiessään kulkemaan kohti käytävää, jota pitkin he kulkivat suureen luolaan.

Tahtoisin keskustella matkanne todellisesta tarkoitusperästä”, Khinda sanoo turvallisen välimatkan päässä luolasta. ”Etsittekö todella Adamantian hallitsijaa?”
Etsimme”, Mariel vastaa oitis. Hänen äänensä värisee kuin luolakäytävää valaisevat soihdut. ”Adamantia tekee kuolemaa. On selvää, että isäni ei ole täällä. Olen pahoillani tunkeilustamme. Meidän täytynee jatkaa matkaamme heti, kun Avani kykenee lähtemään.”
Tytölle olisi parhaaksi levätä ainakin seuraavan päivän verran. Onko teillä aikaa siihen?”
Meillä on pakko olla. Avani tarvitsee aikaa.”

Khinda nyökkää. Ripa hänen otsallaan korostaa silmien tummuutta. Marielin on edelleen mahdotonta arvioida entisen kuningattaren ikää, mutta jokin Khindan tavassa käsitellä heitä kertoo hänelle, että hän voisi olla heidän äitinsä.

Luotatko sinä matkakumppaneihisi?” Khindan silmät heijastavat soihtuja. Vaikutelma aiheuttaa väristyksiä.
Luotan”, Mariel vastaa. ”Olen tuntenut Larusin koko nuoruuteni. Avanin olen tavannut vasta äskettäin, mutta hän on osoittautunut luotettavaksi ja toimeliaaksi. Minulle ei tuota vaikeuksia luottaa heihin.”
Paljonko sinä tiedät Avanin taustasta?” Liekit tanssivat silmissä. Marielin ei ole enää yhtä helppoa katsoa niihin suoraan.
Hyvin vähän”, Mariel myöntää. ”Ymmärrän kuitenkin, miltä pelko näyttää. Se, mitä hän sai sinulta kuulla, oli hänelle mitä ilmeisimminkin hyvin traumaattista.”

Khinda nyökkää.
Hän ei sanonut paljoakaan, kun vein hänet lepäämään, mutta yhden asian minä tiedän. Namyriassa naisilla ei ollut oikeuksia. Hän on ensimmäinen Ildarieniin saapunut nainen. Tahtoisin kuulla kaiken, mitä Avani tietää Namyriassa tapahtuneesta kansannoususta, jonka ansiosta portit avattiin siellä ensimmäistä kertaa.”
Avanin on tähän asti täytynyt kuvitella, ettei portteja käytetty mihinkään. Hän näytti täysin murtuneelta.” Mariel ei tiedä lainkaan, mitä Avani tarkoitti sillä, että hän on hengissä, koska Ildarien tuhottiin. Kenenkään silmät eivät ole näyttäneet Marielista niin surun täyttämiltä.

Khindan kasvoille leviää melankolinen hymy. Hetken Mariel kuvittelee sanoneensa jotakin väärää.
Murtunut hän ei ole”, Khinda sanoo. ”Naiset kestävät paljon kaikenlaista. Pystyn kuvittelemaan, millaista taakkaa hän kantaa kapeilla harteillaan.”
Khinda sulkee silmänsä. Hopeinen kyynel putoaa poskelle. Enempää kuningattaren silmät eivät päästä ulos.

Tiedätkö, pieni prinssi, minun vanhin lapseni oli teidän kolmen ikäinen”, Khinda sanoo hiljaa. ”En voi olla auttamatta teitä. Jumalat eivät suoneet minulle armoa nähdä edes lapsieni tuhkia. En tiedä, minne taivaat heidät kuljettivat, missä he nyt lepäävät.”
Olen pahoillani.” Mariel ajattelee äitiään. Isäänsä, jonka olinpaikasta ei tiedä. Vahempiaan, jotka jättivät hänet yksin kuolevaan maailmaan.

Menetyksen kokeneelle ei voi sanoa mitään, joka ottaisi vuosia kestäneen kivun pois, tekisi olemattomaksi tapahtuneen. Voi vain pysyä vierellä, hengittää samaa ilmaa ja toivoa, että tuuli kasvoilla soisi hetken rauhan, antaisi tilaa jatkaa elämäänsä. Luolan sisässä, päivänvalosta kaukana Mariel tuntee sydämensä käpristyvän kokoon, kehonsa taltioivan kaiken sen kivun, jota Khinda kantaa.

Minäkin taidan olla melko väsynyt”, Mariel kuiskaa. Hän ei katso Khindaan päin. Entinen kuningatar tietää katsomattaankin, että pojan silmät ovat kyynelissä. Lempeät käsivarret Marielin ympärillä muistuttavat häntä lämmöstä, jonka hän on jo miltei unohtanut. Hän antaa kehonsa painua toista vasten ja päästää surunsa ulos voimakkaina nyyhkäyksinä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti