perjantai 21. kesäkuuta 2019

Jonne taivaat eivät näe: luku 20


Luku 20: Häpeä

Valkean valon jälkeen seuraa kylmyys. Lumihiutaleet mustia suortuvia vasten, huuruava hengitys. Veri putoilee tummalle kivelle, jolle lumi ei koskaan ehdi tehdä kotiaan, sillä meri nuolee kalliota armoa antamatta.

Larus saa happea. Portinvartija ja välitila ovat kaukana, päässä jyskyttää. Yö ottaa prinssinsä takaisin kotiin. Linna seisoo yhä liikahtamattomana merta vasten, Larus onnistuu saamaan irvistyksen kaltaisen hymyn kasvoilleen. Kipu keskivartalossa vihloo yhä, veri putoilee kalliolle, mutta hän kykenee hengittämään kotimaailmansa kirpeää ilmaa.

Kotiinsa palannut prinssi nostaa itsensä kylmältä kiveltä. On vain yksi, jonka luo hän saattaa mennä. Falonin valta ulottuu kaikkialle, kansa elää pelossa. Heille Larus ei voisi puhua, ei vielä, ei ilman, että kysyisi apua siltä, joka auttoi hänet eteenpäin. Darlanganin torni on linnan korkein. Larus tietää reitin sinne välttyen kaikilta vartijoilta. Hänen isänsä ei osaa enää yllättää. Falon ei ole vaihtanut vartijoiden paikkoja, vaikka uhka Larusin paluusta on leijunut hänen yllään.

Larus pääsee portaat ylös asti. Linna on kylmä ja hiljainen, vain meri pauhaa ulkona. Pimeys on käsinkosketeltavaa, Larus suunnistaa sen läpi ääneti, jotta kukaan ei herää hänen askeliinsa. Haava leviää, Larus tietää, että hänen tulee pitää kiirettä.

Portaiden yläpäässä on hiljaista. Darlanganin täytyy nukkua. Larus astuu tornihuoneeseen varovasti, tarkkailee askeliaan siltä varalta, että joku kuulee hänet. Alkeellisessa sängyssä lepää tuttu ihminen. Larusin sydän on pysähtyä. Kipu keskivartalossa yltyy. Sängyssä makaa Enfallan viimeisen maagin sijasta Adamantian kuningas Florian.

Florian ei ole unessa. Miehen silmät ovat auki. Kehonkieli on rento, kasvot raukeat. Larus perääntyy, mutta Florian on jo ehtinyt kääntää päätään häneen päin. Miehen silmät suurenevat, huulet raottuvat. Kun Florian nousee ylös sängystä kuin pakon vetämänä, Larus havaitsee miehen olevan huonossa kunnossa. Jonkun on täytynyt satuttaa häntä, sillä tummat läikät kulkevat kasvojen toisella puolella saaden kuninkaan näyttämään sairaalta.

Adamantian kuningas ei kykene sanomaan sanaakaan. Larus tietää, ettei voi paeta vakavasti haavoittuneena. Hänen ainoa mahdollisuutensa on käytetty. Hän ei löytänyt Darlagania. Musta verho laskeutuu hänen ylleen, hän ei kykene enää hengittämään normaalisti.

Ilme Florianin kasvoilla murtuu. Larus ajattelee kaikkea sitä, mitä ei koskaan kertonut Marielille. Hänen ystävänsä on Avanin kanssa maailmassa etsimässä miestä, jota Larus ei aikonut enää koskaan tavata. Miestä, joka kuljettaa kätensä hänen kasvoilleen ja painaa kaipaavan, pehmeän suudelman hänen kylmille huulilleen. Larus ymmärtää, ettei jaksa vastustella. Hän on pelannut pelinsä eikä voi enää kääntyä. Epätoivo lepää hänen sisällään mustana ja painavana. Hän on jo tottunut.

Rakkaani, sinä olet haavoittunut”, Florian kuiskaa vetäytyessään Larusin huulilta. Miehen äänestä huokuu huoli. Tämän kädet kulkeutuvat Larusin keholle. Silmät suurenevat.
Rakkaani? Mitä sinä olet tehnyt itsellesi?”
Nimetön maailma”, Larus hengähtää kivun lävistäessä punaisena hänen tajuntansa, ”sinä tiedät kyllä.”
Mitä sinä siellä teit? Pikkuiseni, miksi sinä olet nyt täällä?”

Holtiton, raskas nauru pakenee Larusista. Hän ei kykene pitämään sitä sisällään. Kivusta irvistäen hän vetäytyy kauemmas Florianin luota. Miehen vahvoilla piirteillä lepäävä huoli pahentaa hänen kipujaan.

Sitä pitäisi kysyä sinulta”, Larus naurahtaa, ”petturi.”
Rakkaani, sinä tiedät kyllä, miksi minä lähdin.” Hetken Florianin kasvot pysyvät rauhallisina. Sitten silmät suurenevat jälleen.
Mariel. Minun poikani. Missä hän on? Ei kai hän ole lähtenyt etsimään minua?”
Minä jätin hänet nimettömään maailmaan. Me lähdimme yhdessä etsimään sinua.”
Florianin ilme saa Larusin naurahtamaan uudelleen.

Ei, minä en lähtenyt etsimään sinua, en tietenkään. Minähän tiesin jo. Lähdin vain Marielin mukaan voidakseni samalla palata kotiin.”
Mariel siis…”
Mariel ei ole hyväksynyt totuutta sinusta, vaikka tietää sen ainakin osittain.”
Florianin silmät kiiltävät kuin miehellä, joka on menettänyt itsensä.
Hän siis tietää meistä?”
Ei meistä. Tavoitteestasi vain.”
Hyvä. Poikani ei koskaan tarvitse tietää meistä.”

Kipu tanssii yhä kaikkialla Larusissa. Florian on oikeassa. Jos Larus voi koskaan välttyä kertomasta Marielille, missä kaikkialla tämän isän kädet ovat käyneet, hän tekee sen. Hän ei halua koskaan liata Marielille tämän kuvaa isästään. Hän itse on jo kääntänyt veljelleen selkänsä. Sinä et näe häntä enää koskaan, Larusin alitajunta laulaa, säestää kipua kehossa. Kenties Larusin ei tosiaan tarvitse enää nähdä Marielia. Poika pärjäisi ilman häntäkin. Hänen epätoivonsa vain sotkisi Marielin hehkun.

Miksi sinä olet täällä? Enfallan aikarakenne ei ole hitain mahdollinen. Nimetön maailma oli hidas. Tavattoman hidas, minä tunsin sen. Mikset jäänyt sinne?”
En voinut. Huomasit varmasti, että se maailma poikkeaa kaikista maailmoista kehällä. Jumalat eivät ole tarkoittaneet sitä kuin valituille.”
Viis minä jumalista, he eivät ole aiemminkaan katsoneet minuun päin.”

Larus sulkee hetkeksi silmänsä. Hän on lakannut kauan sitten rukoilemasta ja katsomasta tähtiä kuin niiden takana olevat jumalat kuulisivat.
Miksi me molemmat olemme Enfallassa?” Larus kysyy enemmän itseltään kuin Florianilta. ”Miksi minä päädyin jälleen sinun luoksesi?”
Florian hymyilee ja painautuu jälleen Larusia vasten. Prinssin veri sotkee hänen valkean kaapunsa.

Pikkuiseni, meidät on tarkoitettu elämään yhdessä”, Florian kuiskaa. ”Minä lähdin etsimään ikuista elämää. Paikkaa, jossa elää sinun kanssasi ilman pelkoa ajasta. Tulin tänne vain levätäkseni. En ole vielä valmis. Minun piti hakea sinut vasta paljon, paljon myöhemmin. Mutta siinä sinä olet.”

Jokin Florianin pehmentyvässä, ylpeydestä riisutussa äänessä saa Larusin sulkemaan silmänsä tiukasti, kuin luomien takainen pimeys auttaisi häntä unohtamaan tilanteen, johon on itsensä ajanut.

Mariel lähti etsimään sinua. Minä menin hänen mukaansa, vaikka tiesin, miksi sinä lähdit. Sinä et palaa enää Adamantiaan, enkä palaa minäkään. Minä petin Marielin, mutta en palatakseni sinun luoksesi. Minä en etsinyt sinua. Minä olen palannut kotiini ja aion suorittaa velvollisuuteni tämän kansan prinssinä.”

Et tarkoita sitä.”
Aion syöstä isäni vallasta ja korjata Enfallan rikkoutuneen ytimen. Siksi minä täältä lähdinkin – jotta ymmärtäisin, kuinka tehdä mitä minun tulee tehdä.”
Kapinaanko sinä nousetkin? Sinä vannoit inhoavasi tätä maailmaa, kun suljin sinut syliini ja sain sinut kertomaan kaiken entisestä elämästäsi.”
Minä inhoan isääni ja sitä, mitä hän on tehnyt Enfallalle. Mutta minä voin korjata sen. Sinusta ei kenties ole enää pelastamaan omaa maailmaasi, mutta jätä minut rauhaan, anna minun auttaa kansaani.”

Epäuskoisuus saa Florianin työntämään Larusin kauemmas itsestään. Hyvä. Jos mies koskee Larusiin, prinssi jää tämän lämpöön, tukehduttaa itsensä sen tuttuuteen ja unohtaa tehtävänsä, kuten Adamantiassa kävi.

Minä lähdin hakemaan apua”, Larus sylkee suustaan. ”Lähdin täältä liian nuorena, koska pelkäsin ottaa vastuuta ja nousta kapinaan. Minun piti etsiä apua muualta, mutta sinä halusit pitää minut. Otit minut perverssiin sotkuusi.”
Larus ei ole vieläkään unohtanut ensimmäistä auringonlaskuaan Adamantiassa. Aikaa ennen Florianin käsiä hänen kehollaan. Hän kuvitteli hyötyvänsä miehestä. Saavansa tältä apua maailmansa pelastamiseksi. Sitten Florian ei halunnutkaan enää päästää irti.

En enää palaa luoksesi. Minun paikkani on täällä, omieni luona”, Larus jatkaa. Hän tarkkailee Florianin jokaista elettä ymmärtäen, ettei oikeastaan tiedä, mitä mies voi hänelle tehdä, jos tämä suuttuu. Sitten hän ymmärtää olevansa jo liian irti maallisesta pelosta pelätäkseen Floriania. Mies ei ole koskaan satuttanut häntä.
Matkatessani Marielin kanssa tiesin palaavani kehältä tänne. Täällä minä nyt olen, enkä aio enää perääntyä. Meidän tiemme erkanevat nyt. En tiedä, miksi sinä olet täällä ja kuinka isäni on kohdellut sinua, mutta minulla on tehtävää.”

Florianin ilme ei värähdäkään. Kuninkaallinen ylpeys on palannut teräviin piirteisiin. Silmät ovat pelkät kullanruskeat viirut. Väriltään kuin Marielin silmät. Larusia vihloo. Hän ei ole enää lainkaan varma, johtuuko kipu haavasta vai siitä, että hän on jättänyt Marielin pysyvästi taakseen.

Rakkaani”, Florian sanoo pehmeästi, ”sinä vuodat verta.”
Larus tunnustelee vatsaansa. Sakea neste sotkee hänen kätensä. Hetken Larus vain katsoo Floriania, odottaa miestä sanovaksi jotakin, mitä tahansa, joka syyllistäisi häntä. Florian ei kuitenkaan sano mitään. Mies vain katsoo hänen vuotavaa kehoaan ja hymyilee surumielisesti.

Larus kääntyy ympäri, etenee portaisiin kivun levittäytyessä hiljalleen koko kehoon.
Larus.” Enfallan prinssi ei muista, milloin Florian olisi edellisen kerran kutsunut häntä nimeltä. ”Me molemmat tiedämme, ettet sinä ole oikeasti kävelemässä viimeistä kertaa minun luotani.”

On Larusin vuoro vaipua hiljaisuuteen. Florian on vienyt tilan naiselta, jota Larus tuli tapaamaan. Hän kävelee portaat alas jättäen Florianin miettimään, mitä hänen mielessään kulkee. Näkökenttä alkaa heilua, veri maistuu suussa, Larus pakottaa itsensä kävelemään, kunnes pääsee linnasta kaupungin mukulakivikaduille.

Tumma neste kastelee kivet, lumi kieppuu yhä ilmassa. Larus on liian irti itsestään tunteakseen kylmää. Veri vatsan tienoilla on lämmintä. Kadut ovat yhä samanlaisia. Hiljaisia, elämästä riisuttuja. Falonin vallan murhaamia, vailla maageja ja iloisia ihmisiä. Kun Larusin jalat pettävät, hän ei enää tiedä, mitä pelastettavaa hänelle enää on. Kylmä maa ottaa vastaan. Verta on kaikkialla, prinssi ei ole enää varma, onko vahinko hänen sisällään kuolemaksi.

Kun kädet nostavat Larusin ylös, hän ei ole enää tuntemassa sitä. Larus häilyy tajuntansa rajamailla, kaukana kylmästä, kaukana verestä tahmeasta kehosta. Hetken hän on Adamantiassa, Mariel, Avani ja Florian seisovat hänen vierellään. Aurinko laskee punaisen ja keltaisen kymmenissä eri sävyissä. Larus huomaa hymyilevänsä. Sen jälkeen on vain mustaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti