perjantai 21. kesäkuuta 2019

Jonne taivaat eivät näe: luku 8


Luku 8: Meren laulu

Enfalla

Merituuli pyyhkäisee korpinmustat suortuvat kasvoille. Laineet lyövät kivilinnan kylkeen voimalla, vaahtopäitä ei ehdi muodostua. Darlangan sukii hiukset kalvakoilta kasvoiltaan, pitää katseensa meressä. Aallot tulevat hetki hetkeltä lähemmäs, kuin ne tahtoisivat kertoa hänelle jotakin. Darlangan kurottaa kivisen kaiteen yli, nauraa, kun tuuli patistaa häntä takaisin.

Tulisit pois sieltä”, pehmeä, tumma ääni maanittelee. ”Tiput pian.”
Darlangan kääntyy, nauru käyskentelee naisen suupielillä. Mustat hiukset leijuvat hänen ympärillään kuin taika. Hän kävelee parvekkeelta linnaan, kylmän kiven sisälle. Darlangan ohittaa pehmeä-äänisen miehen heilauttaen käsiään kuin nainen, joka ei ymmärrä omaa viehätysvoimaansa.

Mitä asiaa sinulla on, Falon? Kuinka valtakuntasi voi tänään?” Ilkikurisuus ei erotu Darlanganin äänestä. Hymy pysyy kasvoilla, säteilee ruohonvihreisiin silmiin saakka. Falon kulkee naisen vierelle, miltei iholle, kuin jokin estäisi häntä koskemasta tähän.
Täällä olemme vain me”, Falon sanoo hiljaa. Katse paljastaa ikävän. Mustat silmät, pohjattomat. Hiukset valuvat laineina selkään kuin hopeinen puro. Kaikki Falonissa on kylmää, lumi kohtaa hiipuneen hiilen. Miehen silmissä ei ole vuosiin kytenyt, Darlangan ei muista, miltä niiden tuli näytti. Enää ne ovat pelkästään mustat.

Kylmä linna, merta hipovat perustukset. Sen sisällä vain vartijat, viimeiset uskolliset. Enfallan mustasilmäinen kuningas katsoo Darlangania kuin kuunvaloa, kaunista ja kirkasta, etäistä. Meri velloo ulkona, ikkunoista vetää. Kylmyyden keskelläkään Falon ei saata asettaa käsiään vasten Darlanganin ihoa, vaikka hänen sormenpäänsä ovat lumenkylmät, toisen lämpöä vailla.

Tahdotko sinä olla tänään yksin?”
Darlangan pudistaa päätään. Hän kulkee lähemmäs, vie kätensä kuninkaan kapealle rintakehälle. Hymy hiipuu pois.
Minä en ole pitkään aikaan tahtonut mitään”, Darlangan naurahtaa. Vihreät silmät kiiltävät, Falon siristää omiaan.

Hetken sanattomuus. Meri ei ole koskaan hiljaa, sen jylinä kohoaa ajatusten yli. Falon ei vieläkään kosketa Darlangania, vaikka naisen käsi on hänen rinnallaan, vaikka hän voisi vetää tämän lämmön itselleen, varastaa sen kokonaan omakseen.

Oletko sinä kuullut hetkeen mitään kehältä?”
Hallitsematon nauru sykkii Darlanganin sisällä.
Vai siitä sinä olitkin kiinnostunut”, Darlangan lausahtaa pudistaen päätään, jotta kuningas ei erota hentoa hymyä hänen kasvoillaan. ”Eivät maagit niin toimi. En vastaanota viestejä niin vain, tiedäthän sinä sen.”
Välkähdys, jäänne tulesta kuninkaan silmissä.

Darlangan”, Falon lausuu naisen koko nimen, hidastaa joka tavun kohdalla, ”älä leiki. On liian myöhäistä sellaiselle.”
Hymy naisen kasvoilla, silmien pyöräytys. Naurua.
Olen vastaanottanut vain hyvin vähän Enfallaan liittyviä viestejä kehältä”, Darlangan sanoo lopulta. ”Jumalat ovat hiljaa. Olet onnistunut vaientamaan heidät loistavasti.”

Falon siristää silmiään. Miehen kasvot ovat kapeat, niiden luusto on hienostunut ja poskipäät korkeat. Darlanganin silmissä Falon on kuin veistos, johon ei voi koskea rikkomatta illuusiota.

Hänestä ei siis ole kuulunut mitään?” Varovaisempi ääni. Kuningaskin osaa arvioida sanojaan.
Prinssistä ei ole kuulunut yli vuoteen mitään”, Darlangan huokaa. ”Voit pyyhkiä huolesi. Poikasi ei ole palaamassa takaisin Enfallaan.”

Falon kääntää päätään, kieltäytyy katsomasta Darlanganiin. Vaikka nainen on elänyt hänen rinnallaan vuosia, hän ei vieläkään tahdo ajatella, että tämä näkee hänen sisimpäänsä, ymmärtää, mitä hän haluaa.

Sen sijaan Enfallaan on aivan viimepäivinä saapunut eräs toinen”, Darlangan jatkaa piittaamatta varjosta kuninkaan kasvoilla. ”Portit toimivat vielä. Ne eivät ole rikki tähän suuntaan, pelkästään kylmenneet. Ihmiset pääsevät vielä tänne, jos he haluavat.”
Ilme Falonin herkkäpiirteisillä kasvoilla hipoo kauhua.
Miksi kukaan enää tietäisi Enfallaa nimeltä, osaisi kertoa Portinvartijalle haluavansa tänne?”
Falonin silmät suurenevat. Huulet raottuvat vain aavistuksen. Darlangan näkee, että kuningas ymmärtää.

Huulet muodostavat äänettömän sanan, nimen, joka painaa Falonin sydäntä jokaisena kylmenevänä, sateisena päivänä, jonka Enfalla kohtaa. Jokainen sadepisara itkee hänen poikaansa, muistuttaa, että nuori prinssi hengittää yhä jonkin taivaan alla. Larus, Enfallan taivas vaikeroi, Larus, Larus, Larus.

Kuka tänne onkin porteista saapunut, tulee ennen pitkää sinun luoksesi”, Darlangan sanoo hivuttautuen lähemmäs kivistä seinää.
Vain Larus on voinut kertoa Enfallasta. Vain hänen vuokseen joku saapuisi tänne.”
Emme voi olla varmoja.”
Sinä tiedät, että asia on niin. Tiedät sen aivan yhtä hyvin kuin minäkin.”

Pelko leviää hysterian lailla Falonin olemukseen. Mies on mustassa kaavussaan niin pitkä ja kapea, että Darlangan pitää häntä miltei varjona. Kuningas linnansa kosteutta keräävien seinien sisällä on enää pelkkä haallistunut kuva itsestään. Pelko saa Falonin vapisemaan, se levittää rihmansa siroluisille kasvoille, joiden piirteet vääristyvät Darlanganin painuessa yhä vain tiiviimmin seinää vasten.

Lähetän sotilaita kaupunkiin”, Falon sihisee hampaidensa välistä, ”kolutkoon jokaisen nurkan, jokaisen pienenkin puodin, jossa kansa voi piilotella vierasta minulta. Tänne eivät muut maailmat ole enää tervetulleita.”
Darlangan ei sano mitään. Falon ei kuulisi, mies on liian kaukana itsestään ymmärtääkseen Darlanganin olevan yhä läsnä.
Jos Larus on lähettänyt jonkun tänne tiedustelemaan, poika on tullut epätoivoiseksi.” Naurahduksen kaltainen tukahtunut äännähdys pääsee Falonista.

Kuningas kääntyy Darlanganiin päin, vie käteensä naisen leukaperille ja katsoo tämän kasvoja kuin etsien tutuista piirteistä jotakin, jolla palauttaa itsensä vallitsevaan todellisuuteen. Falonin pitkät, luisevat sormet kulkevat Darlanganin kasvoilla, pysähtyvät raollaan oleville huulille.

Sinä olet vielä siinä”, Falon sanoo äänellä, joka paljastaa Darlanganille myrskyn jo tyyntyneen. Vain meri jaksaa yhä pauhata. ”Sinä olet siinä ja minä olen yhä kuningas.”
Hymy. Tyhjät silmät. Darlangan ei värähdäkään, vaikka Falonin sormet lepäävät hänen kurkkunsa tienoilla.
Larus ei ole potentiaalinen uhka”, Falon sanoo nyökkäillen hiljaa. ”Hän on jossakin muualla. Hän pakeni Enfallaa.”

Silmissä välähtää. Falon päästää irti Darlanganista, vetäytyy taaemmas. Ilme on sumea, kuin kuningas ei hetkeen tietäisi, missä on. Sekunnit kuluvat, Falon kohtaa Darlanganin vihreät silmät ja kääntää päätään kuin lintu.

Minä en alistu sen pojan juoniin”, Falon sanoo hiljaa, olemus silmin nähden rauhallisempana. ”Hän voi lähettää tänne jokaisen kehän maailman edustajan, mutta takaisin en häntä ota.”
Ei hän sinun maailmaasi halua.”
Älä puolustele häntä, sinä päästit hänet pois. Petturi.”

Darlangan nostaa päätään, mustat suortuvat tippuvat solisluille. Darlangan on kauttaaltaan kova ja terävä, hänen piirteensä ovat kuin kivestä veistetyt. Hänen ylpeytensä on rikkomatonta marmoria.

Onneksi sinulla on vain minut”, Darlangan sanoo hymyillen, ”vain yksi ainoa maagi, yksi keino avata portit. Voit syyllistää minua kaikesta, sillä vain minun kauttani Enfallasta pääsee kehälle.”
Falon perääntyy, hän jättää Darlanganin sanat kiertelemään kylmiä, kosteita seiniä. Katto on alhaalla, ikkunat vetävät. Kuolevassa maailmassa ei ole jäljellä mitään, mikä ei tuhoutuisi hiljalleen. Vain meri on elävä, meri ja öisin siihen heijastuvat tähdet.

Kukaan ei vie rakasta Enfallaasi sinulta”, Darlangan jatkaa. ”Minä vastasin kysymykseesi. Joku on saapunut tähän maailmaan, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista. Ota asiasta selvää, tutki, onko poikasi lähettänyt jonkun tänne.”

Darlangan heilauttaa pitkät kutrinsa selkään ja astelee takaisin parvekkeelle, joka seisoo äänettä merta vasten. Laineet hakkaavat linnaa, Darlangan vain katselee niitä. Sellaisena Falon on aina nähnyt hänet. Naisen katse pysyy meressä, eikä Falon koskaan tiedä, mitä ruohonvihreät silmät näkevät. Maagin rakkaus lepää laineissa, jotka lyövät linnan perustuksia. Falonin valta ei ulotu tuuleen, joka heiluttaa Darlanganin valkean mekon helmaa ja mustia kutreja, ei kuohuun, jonka jylhä ääni pitää naista otteessaan.

Kuningas Falon! Teidän korkeutenne!” Hätääntynyt huudahdus katkaisee Falonin ajatukset. Kuningas kääntyy kohtaamaan kierreportaat nousseet vartijat, jotka roikottavat pitkää, vierasta miestä matkassaan.
Me löysimme tämän linnan liepeiltä”, toinen vartijoista sanoo.
Mitä haluatte hänelle tehtävän?”

Vartijat ovat pelkkiä kuulasäänisiä poikia, joiden hopeahaarniskojen alla on tuskin oksanvahvuiset, kehittymättömät raajat. Katseet ovat kovettuneet, mutta Falon tietää, että pienikin sysäys ajaisi heidät mereen. Enfalla on menettänyt toivonsa. Elämä ei syki enää sen kaduilla, yksikään ihminen ei naura sydämensä pohjasta.

Antakaa minun nähdä hänen kasvonsa.”
Toinen vartija nostaa vierasta miestä, pakottaa tämän pysymään hetkeksi omilla jaloillaan. Tumma veri putoilee lattian kiville. Falon ei kiinnitä siihen mitään huomiota. Tulokas on tuotu hänen luokseen ilman etsintöjä. Hymynkare kirii kuninkaan kasvoille.

Vieras on tumma ja pitkä mies, jonka kapeita kasvoja reunustaa siistitty parta. Ruskeat kiharat ovat veren otsaan liimaamat, miehen toinen silmä on miltei kokonaan umpeutunut ja huuli auki. Falonin katse pysähtyy miehen rikkaanviolettiin, ihoa myötäilevään kaapuun, jonka rinnassa on kullalla kirjailtu aurinko.

Otimme oikeudeksemme käsitellä häntä hivenen”, toinen vartijoista sanoo. ”Hän ei näyttänyt olevan oikealla asialla.”
Se on minun päätettävissäni”, Falon sanoo madaltaen pehmeää puheääntään, ”jättäkää meidät.”
Vartijat kohottavat kulmiaan, mutta Falonin seisoessa tyynenä, järkkymättömänä heidän edessään he eivät saata muuta kuin astella takaisin portaikkoon.

Aiheuttivatko he kaikki haavasi? Jos aiheuttivat, minä olen velvollinen korvaamaan siitä aiheutuneen kärsimyksen”, Falon sanoo miehelle astellen tämän lähelle. Mies on hengästynyt, mutta pitää kullanruskeat silmänsä Falonissa. Lähempää katsottuna Falon erottaa uurteet vieraan kasvoilla, heidän täytyy olla lähes saman ikäiset. Elämä on piirtänyt merkkinsä kumpaankin.

Olen kunnossa”, tumma mies sanoo hymyillen verisellä suullaan. ”Te mahdatte olla Enfallan kuningas, Lindarinin sukua.”
Tiedät nimeni”, Falon sanoo kevyesti, varmana aiemmasta päätelmästään. ”Mitä nimeä mahdat itse kantaa, soisitko minunkin tietävän?”
Minä olen Florian An-Edil, Adamantiana tunnetun maailman hallitsija”, mies esittelee itsensä vieden käden sydämelleen, aurinkokuvion kohdalle.

Sivusilmällään Falon on erottavinaan Darlanganin liikkuvan parvekkeella tämän kuultua miehen nimen. Aivan kuin naisen tuulessa heiluvat hiukset ja hameenhelma nauraisivat jonkin uuden alulle, puhuisivat kieltä, jota Falon ei ymmärrä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti