keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Musteenkantaja: luku 2


Luku 2: Sanomalehti

Ikkuna päästää sisään muutaman hennon sävelen. Linnut ovat heränneet ajoissa, eikä kukaan voi olla kuulematta, kuinka ne nousevat yöllisistä kodeistaan. Siipien lepatus täyttää ilman, tuttu laulu herättelee aamiaispöydän äärellä istuvat heräilevään maailmaan. Nadiha ojentaa kätensä ylös, venyttää kissamaisin liikkein mahdollisimman pitkälle. Hän sulkee silmänsä ja nauttii auringon tunnusta kalpealla ihollaan, lintujen laulusta korvissaan. Sellaiset seikat ovat aina kauniita, tapahtui mitä tapahtui. Maailma saisi murtua ja muuttua musteeksi, mutta lintujen siipien kahinan tuomat hartaat sävelet olisivat silti aamulla kauneinta, mitä hän tietäisi.

Muutkin ovat jo heränneet. Sisar on lähtenyt töihinsä jo silloin, kun unet vielä tanssivat muiden verkkokalvoilla. Veli puolestaan on syönyt jo aamiaisensa ja valmistautuu eteisen seinällä riippuvan peilin edessä työpäiväänsä. Nadihan isä kääntelee ovelle tuotua sanomalehteä ja pysähtyy tutkimaan sen koukeroisia kirjaimia. Isän kasvoilla käy tuttu ilme. Pieni kulmien kurtistus, vain muutama erottuva ryppy silmien välissä. Ne ovat kaikki Nadihan vakoojia ja kertovat tälle, että jokin lehden kannessa oleva huolettaa isää. Ei pelota tai hämmennä. Huolettaa. Kaksi pientä ryppyä.

Isä nostaa katseensa tyttäreensä. Hän huomaa, että Nadiha on havainnut. Ei tarvitse kysyä. Nadiha ojentaa kätensä ja vetää lehden isänsä silmien edestä. Tämä ei estele, mutta huokaisee sen verran syvään, että Nadiha ymmärtää eleensä epämieluisuuden. Nadihaa kiehtovat hiilikuviot rusehtavalla paperilla, mutta vielä enemmän niiden muodostama sanoma.

Ajalla on tapana pysähdellä. Useimmiten se ei kysy pysähtyessään, pysäyttää vain laulun, ilmassa tanssivat pölyhiukkaset ja teetä hämmentävän käden. Nyt se tekee niin Nadihan havaitessa, mitä lehdessä lukee. Lehti kertoo hänelle lohduttoman uutisensa kysymättä lainkaan. Kiehtovuus astuu pois näyttämöltä, pelko astuu tilalle. Ja pelon takana jälleen uteliaisuus. Aika jatkaa taas kulkuaan, Nadiha ei saa henkeä. Lehti kertoo kuolemasta. Ei mistä tahansa kuolemasta. Samanlaisesta kuolemasta kuin kymmenen vuotta takaperin. Kymmenen vuotta ja siltikin aika osaa yhä tehdä samoin kuin silloin. Pysähtyä, vangita hetken. Nadiha vihaa sitä. Nadiha vihaa lehteä ja isää, joka toi sen pöydän äärelle. Linnunlaulu on pilattu, sisään tiensä tanssivat auringonsäteet myrkytetty.

Nadiha, sen ei tarvitse tarkoittaa –”
Minä tiedän, mitä se tarkoittaa”, Nadiha sanoo ja nousee pöydästä. Tee saa jäädä, samoin pinnalta kovettunut puuro. Nadiha kävelee suoraan pienen keittiön kautta eteiseen, ohittaa veljensä sanomatta tälle sanaakaan. Ulkona ei ole vielä riittävän lämmintä kulkea ilman takkia, mutta Nadiha ei tunne kylmää avatessaan puisen oven ja astellessaan suuria kiviportaita kadun vilskeeseen.

Ihmisiä kulkee suunnasta toiseen. Työpäiviä. Niillekin, joiden työ on maata kadunkulmassa ja ojentaa rahamyssyä. Mutta ei Nadihalle, ei tänään. Uutinen ei anna sellaiselle aikaa. Nadiha kävelee ihmisvilinään, valkoisille kaduille. Kaikkialla on seesteistä. Ei värejä lainkaan. Ei hempeitä kevätsävyjä, ei kirkasta punaista. Harmaata, valkoista. Tässä osassa Lucastan kaupunkia ei mitään muuta. Varikset eivät antaisi koskaan tämän osan tahriintua muihin sävyihin.

Juuri nyt ajatus Variksista on Nadihalle liikaa. Variksista, jotka istuvat pitkässä pöydässä Ietan suuressa talossa. Pyörittelevät peukaloitaan ja pitkiä kynsiään, suunnittelevat ja päättävät tavallisen kansan puolesta. Kansan puhtaimmat ja ainoa hallintoelin, joka Athalassa saa olla. Nadiha ei siedä ajatusta juuri tänään. Uutisen varjossa Variksetkaan eivät esiinny puhtaan valkoisina. Mikään ei ole puhtaan valkoista, jos uutisiin asti päätynyt kuolema pitää paikkaansa. Kuinka mones se jo on? Kuudes vai seitsemäs? Kuudes. Nadiha muistaa tismalleen sen olevan kuudes, mutta ei halua myöntää itselleen laskeneensa niin tarkasti. Kuudes kuolema äidin jälkeen.

Numeroita miltei yhtä paljon kuin vaaleisiin väreihin puettuja vastaankulkijoita. Numeroita, jotka eivät enää määritä mitään, mitä on, vaan jotakin, jota oli. Kuusi kuollutta. Seitsemän, jos Nadihan äiti lasketaan. Ja kymmenen vuotta. Kuusi kymmenessä. Se ei olisi paljon, ellei kyseessä olisi tismalleen samanlainen tapa kuolla. Vaikka eihän Nadiha tavasta tiedä, vaan paikasta. Lehdissä lukee aina samalla tavalla. Puhdistautumisen yhteydessä kuollut. Millä tavalla? Miten voi kuolla jossakin, jossa on tarkoitus jatkaa elämää?

Nadihalle on kymmenen vuoden ajan kerrottu samaa vastausta. Että kaikki eivät kestä Puhdistautumista samalla tavalla. Joillekin se on mahdottoman vaikeaa, jotkut eivät kestä irrota musteestaan. Jotkut ovat jo antaneet sen määrittää liiaksi. Nadiha tietää sen kyllä. Edellisestä kerrasta on vasta viikko. Puhdistautumisia on yksi vuodessa. Yksi ainoa, ja silti vain neljä edellisestä kymmenestä ovat säästyneet kuolemantapauksilta.

Nadiha kääntyy vasemmalle, ylös viettävälle kadulle. Mukulakivet tuntuvat kengänpohjienkin läpi. Talot kohoavat korkeina ja valkoisina. Armottomina, yksinkertaistettuina. Nadihasta ne olisivat kauniita, elleivät ne muistuttaisi häntä tänään siitä, ettei valkoisuutta ole olemassa. Se on illuusio.
Nadiha ei ole varma, minne aikoo. Minne tahansa, jossa saattaa paeta perheensä katseita ja ikkunasta sisään paistavaa aamuaurinkoa.

Lucastan kuuluisimman kuppilan tuoksut kantautuvat jo aamusta kadulle. Nadiha haistaa leivän, yrttisen mausteen ja teen. Kuppilassa ei ole vielä väkeä, mutta auringonhuippuun mennessä siellä olisi. Hän ei astele sisään, vaan kääntyy vielä kerran vasemmalle ja etsii pienemmän paikan. Sellaisen, jossa mausteisen teekupin äärellä saisi seilailla rauhassa ajatustensa usvassa ja etsiä tutuinta reittiä ulos.

Sellainen löytyy. Jokainen, jolla on varaa asua Lucastassa, osaa sen pienimmätkin kujat ulkoa. Nadihan kaltaiset etuoikeutetut ihmiset saavat pitää pienenä ja halpana jotakin sellaista, joka olisi missä tahansa muussa Athalan kaupungissa keskivertoa. Mutta Nadiha ei katso pienimpiäkään paikkoja nenänvarttaan pitkin. Ne sallivat hänen kadota aina välillä, sekoittua massaan aivan kuin se ei olisi jo valmiiksi riittävän samanlaista.

Pienempi kahvila on harmaan- ja ruskeansävyinen. Sen seinillä roikkuu maalattuja kuvia tuotteista, yrttejä ja pieniä luita. Moni pitäisi luita epäsiisteinä, mutta Nadihasta ne ovat kauniita. Kissankallo ei ole pettänyt häntä aiemminkaan. Sen väsyneesti hymyilevät tarjoilijat nyökkäävät Nadihalle ja sallivat hänen istuutua teen tilattuaan nurkkapöytään. Sieltä kukaan ei ole tähänkään asti häntä huomannut. Pölyiset ikkunat sallivat hänen tarkkailla kapealla kujalla astelevia ihmisiä. Niitä kävelee täällä vähemmän kuin ydinkeskustassa.

Nadiha tietää, ettei teekupposelta toiselle siirtyminen auta häntä loppujen lopuksi lainkaan. Ajatukset ovat samat niin Kissankallossa kuin kotikeittiön pöydän äärelläkin. Kuolema. Äiti. Numeroita. Yhdessä armottomassa sarjassa, jota Nadiha ei salli itsensä sysätä pois. Kolmannella siemauksella tee ei tunnu enää yhtä kuumalta. Ajatukset sen sijaan polttavat kovemmin. Nadiha miltei näkee niiden liekit silmäluomiensa takana. Vahvoja, tulikuumia ajatuksia. Niin kirkkaita, että Varikset värähtäisivät niiden väriloistolle.

Ja silti niiden ydin on tumma. Kuolemasta ei saa irti värejä, vaikka kansa niin tahtoisi. Hautajaisiin voidaan pukeutua vitivalkoiseen elämää kunnioittaakseen, mutta niiden perimmäinen syy on mustettakin mustempi. Nadiha pakottaa itsensä muistamaan kaiken mustan. Jotkin asiat on pakko käydä läpi.
Nadiha siemaisee teetänsä ja ajattelee päivää, jolloin äidin kerrottiin kuolleen. Hän oli ollut kaksitoista, juuri Lucastan koulusta kotiin saapunut. Hän ei enää muista, oliko hän hymyillyt tullessaan kotiin. Isän tullessa ei ainakaan. Isän huulilta päässeet sanat olivat yksinkertaiset, niistä seuranneet reaktiot eivät.

Äitinne on kuollut.

Isosisko Anat oli painanut päänsä alas. Aivan kuin hän olisi tiennyt. Silloinkaan hän ei suostunut itkemään. Nadihan kaksoisveli Enhar puolestaan oli tarttunut välittömästi kaksostaan kädestä. Nadiha muistaa Enharin turvallisen kosketuksen vieläkin jokaisella solullaan, vaikka tietääkin ihmisten solujen uusiutuvan niin monessa vuodessa.
Omaa reaktiotaan Nadiha ei muista. Se oli voinut olla mitä tahansa. Kukaan ei koskaan kertonut. Nykyään hän ei enää halua tietää.

Isä ei ollut tarkentanut silloin, eikä hän tarkenna nytkään. Joka kerralla, kun lehdissä on puhuttu Puhdistautumisessa kuolleista, isä on kurtistanut kulmiaan ja sysännyt lehden sivuun. Äidistä ei puhuta. Äiti ei ollut kestänyt, ja siinä se. Se asia oli koluttu kymmenessä vuodessa laidasta laitaan, ongittu jokainen vanha solmu ja auottu se. Auotuista solmuista oli muodostunut vain uusia solmuja, kun ne oli jätetty keskenään liian pieneen tilaan.

Ja nyt lehdet ovat jälleen tuoneet Nadihan maailmaan sen, jota hän ei ole suostunut vuosien mittaan hyväksymään. Kuoleman Puhdistautumisessa. Nadiha tietää, ettei voi saada enää äitinsä kuolemasta kiinni. Sen jäljet ovat liian pitkällä, tavoittamattomissa. Uutta tapahtumaa hän sen sijaan saattaa tutkia minkä sydämestään yltää. Siitä on mainittu vain lyhyesti lehdessä, mutta Nadiha tietää pienenkin tiedon ansiosta tarpeeksi.

Nadiha tietää kuolleen tytön nimen. Inela Kerefin. Tyttö Anfarin metsäalueelta, pohjoisemmasta. Nadiha ei tarvitse muuta kuin nimen ja jäähtyvän teekupin huultensa alle. Tieto veisi häntä kyllä eteenpäin. Tieto ja tajuntaa raastavat muistot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti