keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Musteenkantaja: luku 53


Luku 53: Valohippusia

Beckan jättämä lasi on kerännyt pölyä pitkin kesää. Arjenain siirtyessä hitaasti variein puoleen, sävyjen muuttuessa kirkkaammiksi ja kukkien kukoistaessa suuremmassa loistossa muutama asia on jäänyt ennalleen. Acantha on kyennyt käymään töissä, näkemään Lenorien sisaruksia heidän surunsa keskellä. Hän on käynyt jopa Beckan vanhempien luona, viipynyt useita päiviä Varjessa vain keskustellakseen Hartien kanssa kaikesta siitä, mitä on kokenut. Enää Acantha ei säästä ketään yksityiskohdilta. Hän on kertonut ensimmäisistä kerroista, kun juoksi veteen voidakseen tuntea olonsa edes hivenen puhtaammaksi. Hän kertoi tappaneensa varislinnun, suudelleensa Beckaa ja ymmärtäneensä, mitä puhtaudella oikeasti tarkoitetaan.

Kaiken sen Acantha on kyennyt tekemään ahdistumatta suuremmin. Paikoitellen hänestä on tuntunut, että Hartit tai Lenoriet eivät voi ottaa koko hänen elämäänsä harteilleen. Kaiken tuhoutuneen keskeltä hän on kuitenkin onnistunut löytämään oman tapansa elää. Hän kykenee työntekoon, hymyyn ja ystävälliseen sanaan.

Silti Beckan lasi lojuu yhä Acanthan pöydällä. Pölyä on sisällä ja reunoilla. Acantha tietää, että pöly ja kulunut aika ovat jo pyyhkineet Beckan kosketuksen pois lasin pinnasta. Silti se on ainoa asia, joka pitää hänet kiinni muistossa. Hän ei halua koskaan unohtaa aikaa, jolloin Becka oli yhä maailmassa ja nauroi niin, että lintujen laulukin kuulosti pelkältä taustaääneltä sen jälkeen.

Acanthalla on Oneila Hartin antama piirros, jonka Becka teki hänestä. Se on kaunis muisto, mutta ei tunnu lainkaan samalta kuin esine, johon Becka on jättänyt kosketuksensa, himmenevän muistonsa kiinni. Edes Valkoisen Variksen kohtaaminen ei ole saanut vakuutettua Acanthaa siitä, että hän kykenisi muistamaan. Acantha tietää juosseensa niin pitkälle eteenpäin, ettei osaa menneistä asioista enää erota. Ne ovat jääneet pysyvästi taakse. Beckan muisto ei saisi jäädä niin kauas, se ei voisi haalistua pois kuten kaikki muu.

Eräänä yöttömänä yönä hieman Korallitalon rakennusprosessin alkamisen jälkeen Acantha huomaa istuvansa yksin pöytänsä ääressä. Hän siemailee keittämäänsä yrttiteetä tietäen, ettei ole muistanut päästää sisäänsä mitään muuta. Parantuminen on tappavan hidasta, mutta teekuppikin on toistaiseksi auttanut.

Acanthan katse harhautuu pöydälle jääneeseen lasiin. Mielikuva hymyilevästä Beckasta välähtää luomien alla kuin aurinko verhojen takana. Lasi tuntuu pelkästään nauravan Acanthalle. Sillä ei ole enää sympatiaa hänen osakseen. Yhteiset muistot ovat enää vain hänen kannettavanaan, lasi ei heijasta muuta kuin väsyneen, mutta elämään oppineen ihmisen kasvot.

Acantha tietää ymmärtäneensä lopullisesti, mitä eläminen oikeasti tarkoittaa – ei pyrkimystä, johon ei voi päästä. Jatkuva tavoittelu on miltei katkonut hänen jalkansa. Elämä on hänelle mahdollisuus. Nyt hän saattaa nähdä kaiken uudella tavalla, purkaa vanhat solmut ja yrittää paikata kaikkea rikottua. Lasia katsellessaan hän muistaa kertoneensa Beckalle, ettei kenties koskaan voisi tulla ehjäksi. Nyt hän on eri mieltä. Mielikuva ehjyydestä oli yhtä vääristynyt kuin puhtaudestakin. Ei ole täydellistä tilaa, jossa kaikki olisi kunnossa. Elämä voi olla hyvää säröineenkin. Acantha uskoo jo murtumakohtiensa saaneen valohippusia taakseen.

Hetken mielijohteesta Acantha tarttuu Beckan jättämään lasiin ja kaataa sen päälle vettä. Hän pyyhkii huolellisesti jokaisen pölyisen kohdan, vapauttaa lasin muistoista ja Beckan kosketuksesta. Nyt se on enää vain samanlainen läpikuultava pala lasia kuin kaikki muutkin. Acantha sekoittaa sen muiden lasien kanssa, jotta ei enää palaisi juuri sen luo. Hän tietää, että tekisi niin, jos ei sotkisi laseja.

Tunne tulee myöhässä. Kun Acantha on istunut auringon ensisäteisiin asti pöytänsä ääressä, hän ymmärtää, mitä on tullut tehneeksi. Ensimmäinen reaktio ei saavu paniikin saattelemana. Tunne vatsanpohjalla on korventava, mutta ei pelkästään kipeällä tavalla. Acantha tietää tehneensä oikein. Hän ei koskaan voisi jatkaa, ellei päästäisi irti. Nyt, kun lasi on siirretty pois, hän tietää joutuvansa kohtaamaan jälleen uuden vaiheen elämässään. Hän saattaisi tarkistaa ranteistaan, onko veri mustaa. Hän saattaisi taipua jälleen pelkoon. Se ei haittaa. Hän on oppinut käsittelemään kaikkea sitä.

Kun Acantha nousee pöydän ääreltä ja raottaa verhojaan päästääkseen nousevan auringon sisään, hän on miltei pyörtyä äkillisestä nousemisesta. Sekin on vain muistutus siitä, miten paljon on yhä korjattavissa.

Tulevaisuus ei kuitenkaan paina enää lainkaan yhtä paljon kuin aiemmin. Acantha on löytänyt elämäänsä turvallisia ihmisiä ja kyvyn hymyillä. Jumalan kohtaamisen jälkeen hän tietää, ettei hänen sielullaan ole enää mitään aihetta loputtomaan elämänpelkoon. On olemassa vain mahdollisuuksia, useita laseja, jotka siirtää pois tieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti