keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Musteenkantaja: luku 36


Luku 36: Punainen viiva

Tajunnan halki juoksee punainen äänen viiva. Se viiltää valkoisen tilan kahtia. Toinen puoli jää kaikumaan äänen pistoa, toinen vaimenee lopullisesti. Ääni kieppuu tyhjässä tilassa ympäriinsä, kunnes lopulta katoaa mielen laitamille antaen hiljaisuudelle tilaa.

Anadilin korvat lakkaavat soimasta, hiljaisuus täyttää tilan mielessä. Hän ei kuule edes omaa hengitystään maatessaan kylmällä lattialla ikkunansa alla. Varispatsas on hänen yläpuolellaan, mutta hän kieltäytyy visusti luomasta siihen ainuttakaan katsetta.

Anadil ei uskaltaudu nousemaan ylös, koska hän pelkää äänen palaavan. Jos viiltävä äänen pisto palaa uudelleen, hän tietää alkavansa huutaa voimatta kuulla sitä. Hiljaisuuskaan ei salli hänelle rauhaa, mutta se on parempi kuin päätä särkevä, korkea viiva.

Kolme edellistä päivää Anadil on pysytellyt huoneessaan. Hän ei ole poistunut kuin pakon edessä. Hän ei ole kyennyt edes syömään, vaikka useimmiten ravinto hän hänelle nautinto muiden joukossa. Muistutus oikeasta elämästä. Nyt edes ruoka ei ole ollut riittävän suuri motivaatio nousta ikkunan alta Ietan käytäville.

Huvittavinta tilanteessa on se, ettei kukaan ole tullut kyselemään hänen peräänsä. Hän saattoi ainoastaan ilmoittaa vartijoiden vastuuhenkilölle, että hänen fyysinen vointinsa on liian huono työskentelyyn ja hän jatkaa, kun hän tervehtyy. Valheet tipahtelevat huulilta niin helposti. Anadil oli valmistautunut selittelemään ja kertomaan, kuinka tuntee olonsa kuumeiseksi. Hänen ei tarvinnut. Pelkkä nyökkäys ja selän kääntäminen riitti kertomaan, ettei hänen työpanoksensa ole riittävän arvokasta lisäkysymysten esittämiseen. Hänen annettiin jättäytyä pois.

Anadilin työmoraali on aina ollut hänet määrittävä tekijä. Jos hän ei olisi vartija, hän ei olisi mitään. Niin se on aina mennyt, täysin kirjaimellisesti. Feneritot olisivat tappaneet hänet, elleivät olisi osoittaneet näennäistä sääliään häntä kohtaan. Nyt Anadil joutuu kohtaamaan mielensä jokaisen tason, ja hän tekee sen täysin yksin.

Osa Anadilista käskee hänen nousta ylös ja palata töihin tyhjän päältä. Hän voi kuitata kaiken huonovointisuudella ja jatkaa. Ei saa jäädä lamaannukseen, siihen kuolee.
Toinen osa hänestä on punainen, suora viiva mielen valkoisuudessa. Korkea, pistävä ääni, joka jakaa kaiken kahtia. Kaikki tuntuu kliiniseltä ja tyhjältä. Anadil on yrittänyt tyhjentää päänsä kaikesta, mutta silti ääni on yhä siellä. Se kertoo hänelle hetkestä, jonka hän koki yhdessä Rudin kanssa.

Hetkeen on heppoa jäädä asumaan. Sen on helppoa antaa lamaannuttaa paikoilleen, antaa viimeinen isku, jonka jälkeen ei enää kykene nousemaan ylös. Anadil toistaa hetkeä uudelleen ja uudelleen, käy läpi jokaisen katseen, jokaisen samettisen sanan. Sekunnit, jotka muodostavat hänen mielelleen kalterit.

* * *

Korallitalo, kolme päivää aiemmin

Minun täytyy kertoa sinulle jotakin.” Rudin syvä, silkkisen pehmeä ääni jää kiertelemään ilmaan. Anadil nyökkää miehen sanoille. Hän aikoo keskittyä omaan hengitykseensä, jotta jännitys ei pääse valtaan. Ummehtunut ilma virtaa sisään ja ulos.
Olen päättänyt luopua kaikesta, joka yhä sitoo minua maalliseen elämään. Haluan kertoa sinulle seikkoja, joita tiedän Musteviitoista.”

Anadil ei tiedä, miten reagoi ulospäin. Hän ei odottanut Rudin puhuvan enempää Musteviitoista, sillä aihe tuntuu edelleen lasinpalojen päällä kävelemiseltä. Hän toivoo näyttävänsä edes hivenen kannustavalta, sillä Rudin ilme ei kieli kertomisen helppoudesta.

Tämä, Anadil, on se toinen syy, jonka vuoksi aloitin puhumaan sinulle.” Rudi rakastaa toistella Anadilin nimeä. Se sitoo heidät kummatkin hetkeen. ”Tämä minun on alusta asti täytynyt saada ulos itsestäni.”

Rudista näkee, ettei kertominen tule luonnostaan. Hän on pitänyt Musteviittoihin liittyviä seikkoja vuosia sisällään. Osittain Rudi on yhä kiinni siinä moraalissa, joka hänellä oli, kun hän kuvitteli kuuluvansa Musteviittoihin. Havainto siitä, että kaikki se oli hänelle pelkkä vaihe, kuvitteellinen toive, on ollut vaikea käsitellä. Aikaa hänellä on ollut, mutta aika ei ole lääkettä yhdellekään tarpeeksi syvälle haavalle.

Tiedän, milloin Musteviitat aikovat hyökätä seuraavan kerran”, Rudi sanoo niin hiljaa, että tuskin itsekään kuulee. Koralliseinät eristävät jonkin verran ääniä, mutta pienikin uhka siitä, että toisten sellien ihmisrauniot kuulisivat, on liian suuri.

Anadil nyökkää sanomatta sanaakaan. Tällaiset hetket ovat kuin ilmassa lepattava perhonen, joka lähtee koska tahansa pois, jos joku taputtaa käsiään liian lujaa yhteen.

Ensi ninhain lopussa, Puhdistautumista ennen tai sen aikaan. He eivät ehtineet päättää sitä loppuun.”
Suunnitelmat ovat voineet muuttua moneen kertaan. Lähtösikin jälkeen on tapahtunut liikehdintää siltä suunnalta.”
Rudi pudistaa päätään.
Ei, en tarkoita sitä. Se hyökkäys, josta tiedän, ei ole pieni hyökkäys.”
Siihen on lähes vuosi.”
Sitä on suunniteltu puolet kymmenestä vuodesta.”

Anadilin on hankalaa tavoittaa, mitä Rudi tarkoittaa, sillä miehen katse on ristiriidassa sanojen kanssa. Ilme on pelkästään vauhkoontunut. Tummareunaiset silmät näyttävät pelottavan suurilta kalpeilla kasvoilla. Valkea osuus silmistä tuntuu kattavan suurimman osan silmän pinta-alasta. Suonetkaan eivät erotu. Vain kaksi suurta, valkoista soikiota mustilla keskuksilla. Pelon ydin on niiden takana.

Hyökkäys ei ole ainoa asia, josta sinun tulee tietää.” Silmät eivät räpäytä kertaakaan. ”Niiden suunnittelijat, he… he...”
Anadil ei ole koskaan aiemmin kuullut Rudin empivän.
Mitä sinä yrität minulle kertoa?”
Sinun vanhempasi ovat erittäin korkeassa asemassa Musteviittojen sisällä.”

Hämmennys purkautuu ulos hysteerisenä nauruna. Anadilin nauru on kireä ja aivan liian korkea ollakseen lähtöinen aidoista tunteista. Hämmennys värittää sen omanlaisekseen. Rudin suurenneet silmät sulkeutuvat ja paljastavat mustuneet luomet. Hän ei kestä katsoa nauravaa Anadilia.

Ymmärrätkö sinä, millaista oli joutua potkituksi Musteviitoista ja kävellä sen jälkeen kadulla? Sisareni oli kuollut, pahuus sykki minussa jokaisen saamani haavan tavoin. Tiesin Lucastassa kävellessäni, ketkä vastaantulijoista olivat radikalisoituneita ihmisiä, jotka suunnittelivat isojen massojen tappamista.”
Minun vanhempani ovat hävenneet minua koko sielustaan. Et saa minua uskomaan, että he olisivat missään vaiheessa kuuluneet Musteviittoihin.”
Kuuntele minua!”

Rudin tapa kohottaa ääntään karjahdukseksi oikeissa hetkissä saa Anadilin värähtämään joka kerralla. Hän katsoo Rudia pitkään odottaen, että tämä kertoo valehtelevansa. Että tämä sanoo vain leikkivänsä Anadilin kanssa. Sekin tuntuisi paremmalta.

Rudin ilme ei kuitenkaan muutu. Anadilin keuhkoissa kulkee pelkkää tyhjää ilmaa, joka ei edesauta hänen hengittämistään. Äkisti hänestä alkaa tuntua, ettei hän enää muistakaan, kuinka hengittää tavallisesti.

Sinun vanhempasi potkivat minut ulos, ja tähän asti olen heitä suojellut.”
En ymmärrä.”
Tiedän. Et välttämättä koskaan tule ymmärrämään.”
Sinäkö sitten ymmärrät?”
Rudi avaa suunsa, mutta sulkee sen saman tien. Mikään ei ole niin yksinkertaista.

Tarkalleen ottaen mistä syystä sinä haluat kertoa tästä mahdollisesta hyökkäyksestä juuri minulle?”
Kyseessä on sinun vanhempiesi idea. Vain sinä olet riittävän luotettava. En kykenisi kertomaan kenellekään muulle.”
En voisi koskaan kertoa kenellekään, olethan ymmärtänyt sen? Minut yhdistettäisiin heti Musteviittoihin, jos mainitsisin heistä sanallakaan. Olenhan… tällainen.”
Me molemmat tiedämme, ettei yhteenkään hyökkäykseen varauduta kertomalla kaikille. Minulle riittää, että edes yksi ihminen tietää, mitä on tulossa.”
Hyökkäyksen lopputuloksen kannalta monen muunkin kannattaisi tietää.”
Myöhemmin. Asia kerrallaan.”

Anadil huokaisee ja nojautuu kyljellään lasikaltereita vasten. Hän painaa poskensa kovaa lasia vasten tiedostaen, ettei se satuta häntä tarpeeksi. Se ei tunnu edes kylmältä. Ajatukset juoksevat sekavina, eikä hän jaksa nousta ajamaan niitä takaa.

Sinä taidat sitten tuntea vanhempani paremmin kuin minä itse”, Anadil toteaa voipuneena. ”Kertoisitko minulle, millaisia ihmisiä he ovat? Sen ohella, että voivat antaa pojalleen elämän, jollaista kukaan ei tahdo itselleen.”

Samassa ajatukset pysähtyvät, lakkaavat juoksemasta yhä vain kauemmas. Kääntyvät katsomaan häntä ainoastaan yksi aihe huulillaan. Anadil lukee sen ajatustensa kalvenneilta, kuivilta huulilta ja päästää hienoisen parahduksen ymmärtäessään.

Tietysti Anadilin vanhemmat ovat pitäneet poikansa elossa. Jos he kerran kuuluvat Musteviittoihin, heille lienee suuri syy onneen saada poika, joka on iholtaan kuin kuivunutta mustetta. Millainen etu se mahtaakaan olla sellaisten keskuudessa, jotka palvovat mustetta ja Alkuvarista. Anadil painuu kokoon, painaa pään polviaan vasten ja tuntee, kuinka Rudi silittää hänen selkäänsä kalterien takaa.

Niin, he ovat antaneet sinun vaipua nykyiseen tilaansa vain voidakseen hyödyntää sinua myöhemmin”, Rudi kuiskaa vetäessään kädellään pitkiä viivoja Anadilin kapeaan selkään.
He eivät ole kertoneet minulle kertaakaan.”
Sinä et ole sisäistänyt, miten vaikeaa on olla Musteviitta ja pysytellä piilossa. Kukaan, kenen ei tarvitse tietää, ei saa tietää.”
Puolusteletko sinä heitä?”
Kerron vain, millaista itselläni oli.”

Rudi vie kätensä Anadilin niskaan, kohtaan, josta hiukset kasvavat harteille. Hän silittää hitaasti kuin koskisi haavoittuneeseen eläimeen, jota pitää kohdella varoen.

Jo ennen sinun näkemistäsi pidin heitä naurettavina, koska he olivat päässeet Variksiksi asti jäämättä kiinni. Minusta on edelleenkin huvittavaa, että jopa valkoisista valkoisimmat uskonnolliset johtajat kumartavat toista jumalaa. Se on melkoinen saavutus. Valheilla pääsee pitkälle.”

Anadil parahtaa kuullessaan maininnan jumalasta. Millaisin silmin Valkoinen Varis katsoo sellaisia, jotka ohjeistavat muita palvomaan tätä, mutta kumartavat itse musteisia siipiä temppelin ulkopuolella? Ajatus on liian groteski mahtumaan Anadilin päähän.

He ovat vieneet kulissinsa aivan liian pitkälle voidakseen jatkaa sitä”, Anadil sanoo ja yrittää kammeta itseään jaloilleen. Jalat eivät kuitenkaan tottele, järkytys on jäänyt asumaan niihin ja painaa ne lyijynraskaina likaista lattiaa vasten.
Heidän valheensa tulee päättymään ensi ninhain loppuun mennessä”, Rudi huokaisee. ”Musteviitat ovat suunnitelleet isointa hyökkäystään vuosia.”

Anadil saa itsensä ylös. Jalat vapisevat aivan kuin ne eivät enää tietäisi, kuinka liikkua normaalisti. Hän ottaa tukea lasikaltereista ja antaa katseensa kiertää lattiasta kattoon, kunnes muodot lakkaavat kieppumasta silmien takana.

Ole kiltti ja kerro minulle siitä vasta myöhemmin”, Anadil saa sanotuksi. ”En usko muistavani sanaakaan huomenna, jos kerrot minulle nyt.”
Tietenkin.” Rudi yrittää ojentaa kättään kalterien läpi kosketaakseen Anadilia vielä kerran, mutta Anadil kävelee pitemmälle vetäen syvään henkeä ja kuljettaen käsiä kehoaan pitkin. Hän näyttää kadottaneen otteensa hetkeksi.

Rudi jää tuijottamaan Anadilin loittonevaa selkää tietäen, että totuuden kuuleminen sattuu aina eniten. Anadilia ei tarvitse varoittaa siitä, ettei tällaisista seikoista kannata puhua edes vanhemmille itselleen. Häpeä ja yhtäkkinen, suuri ymmärrys pitävät hänet hiljaisena useita päiviä. Rudi tuntee syyllisyyden leviävän kehossaan, vaikka tiedostaakin kertomisen olevan ainoa avain kaikkeen. Tuntuu vain liian pahalta tehdä se Anadilin hyvinvoinnin kustannuksella. Rudi on mennyt huojuttamaan jotakin sellaista, joka ei ennestäänkään ollut vahvalla pohjalla. Hän on tehnyt sen tietoisesti.

* * *

Anadil havahtuu maailmaan ympärillään vasta, kun kuulee levotonta äännähtelyä huoneensa oven takaa. Käytävä täyttyy metelistä, äänet luikertelevat tiensä oven lävitse. Anadilin järkytys kiertelee vielä puhki kuluneiden päivien jälkeenkin kehossa, mutta hän kykenee yhä reagoimaan ärsykkeisiin.

Huuto, joka oven takaa kuuluu, saa Anadilin nousemaan ylös ikkunansa alta. Hän kävelee huterin askelin oven taakse, mutta varoo avaamasta sitä. Kuuluu juoksuaskelia ja ohjeita, joista Anadil ei saa selvää. Hän tunnistaa äänen yhdeksi vartijoista. Jotakin on tapahtumassa. Jotakin sellaista, joka saa aamuvuorossa olevat vartijatkin juoksemaan ulos koloistaan väärään aikaan.

Sitten Anadil ymmärtää, ettei enää tiedä, onko aamu vai ilta. Ei hänellä ole aavistustakaan, kuinka pitkän kierroksen aurinko on jo ehtinyt tehdä. Ikkunasta sirottuva valo on välillä vähäisempää, öisin se katoaa lähes kokonaan. Ajantaju katoaa, kun makaa samassa asennossa toistaen ainoastaan yhtä keskustelua mielessään.

Äänistä voi kuitenkin olla varma. Ne eivät ole pään sisällä, toisin kuin korkea piikki hetki sitten. Todellisuuden äänet kadottavat piikin kokonaan. Levottomia kiljaisuja, tihentyviä askelia. Anadil avaa hetken mielijohteesta oven Ietaksi kutsuttuun maailman harhakuvaan, ja joutuu havahtumaan hallittuun paniikkiin edessään.

Ihmisiä juoksee ylimpiin kerroksiin, kohti portaita ja huoneita, jotka joku on valmis avaamaan. Avaajalla ei selvästikään ole merkitystä, kunhan tämä kykenee antamaan suojan edes hetkeksi. Anadil ei ole koskaan joutunut todistamaan Ietan käytävien täyttyvän paniikin edessä toimivista ihmisistä.

Kun Anadil juoksee alempiin kerroksiin, Enhar miltei onnistuu juoksemaan hänen ohitseen kiinnittämättä häneen huomiota. Kaiken kaaoksen keskelläkin Anadil onnistuu ilahtumaan siitä, että hänen tuttunsa ei kiinnitä häneen huomiota. Sehän melkein tarkoittaa sitä, että hänen kaltaisensakin voi sopeutua massaan. Kenties kadullakaan kukaan ei katsoisi, jos ihmisiä olisi tarpeeksi ja he olisivat riittävän keskittyneitä.

Anadil, miksi et ole jossakin ohjaamassa ihmisiä?” Enhar huutaa metelin keskeltä. Anadil havahtuu vasta nyt siihen seikkaan, ettei Enharkaan ole havainnut hänen olevan kolme päivää oman päänsä sisällä. Se on puoliksi miellyttävää, puoliksi haikeaa. Anadil ei ehdi päättää, ennen kuin Enhar jatkaa.
Ietaan hyökätään, emme voi jäädä tähän seisoskelemaan!”

Anadil katsoo ympärilleen ja yrittää kiinnittää huomiota edes yhden ihmisen kasvoihin. Kaikki ovat pelkkää juoksevaa massaa, hiuksia ja valkeaa ihoa. Kirjureita, siivoojia, vartijoita. Pienempiä tekijöitä.

Missä Varikset ovat?”
Kukaan ei tiedä, missä yhtään kukaan on! Meidän pitää olla ohjeistamassa ihmisiä turvaan, Ietassa on siviileitäkin!”
Mitä täällä tapahtuu?”
Sinulla ei ole aikaa jäädä ihmettelemään, seuraa minua!”
Mitä täällä tapahtuu?”

Ympäristö ei kerro Anadilille. Anadil muistaa vain Rudin kanssaan käymänsä keskustelun ja ymmärtää, että hänen vanhempansa kenties nauttisivat tällaisesta kaaoksesta. Anadilin suu loksahtaa auki, kun hän herää epäilykseen.

Ovatko Musteviitat hyökänneet? Onhan Musteenkantaja turvassa?”
Variksen nimessä, minä en tiedä! Näin harmaisiin viittoihin sonnustautuneita henkilöitä erikoiset maskit naamallaan. Kukaan ei tiedä, keitä he ovat, mutta tule nyt Variksen nimessä mukaani, meidän pitää mennä varmistamaan, että Korallitalo on turvassa!”
Entä Musteenkantaja? Reliikit? Kirjasto?”
Niihin on jo lähetetty ihmisiä! Musteenkantajan luona pitäisi olla muutamia, mutta tule nyt jo, meidän pitää taata, ettei kukaan pääse Korallitaloon.”

Anadil lähtee juoksemaan Enharin perässä. Keho ei toimi automaattisesti. Ainoastaan Enharin kapea selkä toimii johdattajana. Koko ikänsä Ietassa viettänyt Anadil kävelee unenomaisessa udussa. Jos häneltä kysyisi, ketä hän seuraa, hän ei tietäisi. Hän olisi ehtinyt jo unohtaa suunnan. Sellaisessa mielentilassa Anadil ei voi muuta kuin ottaa kiintopisteen, johon tarttua. Nyt ei ole Rudin sormia, joihin tarttua, joten Anadil seuraa Enharia kuin sokea, joka joutuu luottamaan toiseen täysin.

Tilanne ei hahmotu, vaikka Enhar ja Anadil juoksevat Korallitaloon. Kaaos levittäytyy tasaisesti kaikkialle. Anadil ei saa otetta. Hän ei saisi, vaikka rakennus ei täyttyisikään huudosta ja juoksuaskelista. On vain jatkettava eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti